Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The measure not adopted in re construction of new highway is.
a) Providing effective drainage system
b) Designing as per traffic
c) Use of inferior quality material
d) Use of modern machinery

View Answer

Answer: c [Reason:] The measure not adopted is use of inferior material, superior quality materials should be used.

2. Common types of unsurfaced roads adopted in India are.
a) Gravel roads
b) WBM roads
c) Both gravel and WBM
d) Flexible pavements

View Answer

Answer: c [Reason:] The gravel roads and WBM roads are most commonly used unsurfaced roads and they get damaged very easily.

3. The cross slope required for the correction of shoulder is.
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) 5%

View Answer

Answer: d [Reason:] The cross slope of the shoulder required may be 5%, as they need frequent attention from damage due to rain.

4. The defects like pot holes, corrugation, rutting can be rectified by.
a) Trenching
b) Grading
c) Dragging
d) Chemical treatment

View Answer

Answer: b [Reason:] The grading is an operation which is used to rectify the defects in initial stage, it is carried out in two stages.

5. The re gravelled course is checked at a distance of every.
a) 10 m
b) 20 m
c) 50 m
d) 100 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The gravel course is checked for every 100 m interval by using a camber board.

6. The dust palliative not used for reducing dust is.
a) Magnesium chloride
b) Calcium chloride
c) Molasses
d) Fly ash

View Answer

Answer: d [Reason:] The fly ash is a waste product obtained from the thermal power plant and it is a mineral admixture.

7. The WBM mostly get damaged in.
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) Spring

View Answer

Answer: c [Reason:] The WBM mostly get damaged in the rainy season particularly due to steel vehicle drawn by animals.

8. The distress not caused in localised form is.
a) Pot hole
b) Isolated crack stress
c) Localised depression
d) Liquefaction

View Answer

Answer: d [Reason:] The Liquefaction is a phenomenon that occurs in sand, particularly during monsoon and heavy floods.

9. An existing flexible pavement that develops extensive cracks is called.
a) Ravelling
b) Alligator cracks
c) Shear
d) Pot hole

View Answer

Answer: b [Reason:] The flexible pavement which gets extensive cracks by inter connection of blocks is called alligator cracking.

10. Shear failure are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] Shear failure classified into two types, first one takes place in heavy traffic areas and in second type it is limited to bitumen surface only.

Set 2

1. If force act in a direction parallel to the direction of weld, then fillet weld is called as?
a) Transverse
b) Longitudinal
c) Parallel
d) Longitudinal or Parallel

View Answer

Answer: d [Reason:] Parallel fillet weld consist of force acting in a direction of weld.

2. Convex weld is generally preferred over normal weld.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There is more stress concentration in convex weld and hence is less preferred.

3. Parallel fillet weld and transverse fillet weld both have the plane in which maximum shear stress occurs at 45’ to the leg dimension.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Transverse fillet weld has that plane inclined at 67.5 .

4. The length of each of the two equal sides of a parallel fillet weld is called
a) Leg
b) Throat
c) Arm
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Leg is the length of each of the two equal sides of a parallel fillet weld.

5. Relation between throat and leg for a parallel fillet weld is
a) t =h Cos (45’)
b) h =t Cos (45’)
c) h= t
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Throat is the minimum cross section of the weld and that plane lies at 45’ for a parallel fillet weld.

6. If length of weld is l and leg h, then area of throat can be given by
a) 0.707 hl
b) 1.414hl
c) hl
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Area=t x l where t=h Cos (45’).

machine-design-questions-answers-butt-joints-fillet-joints-q7
Figure 1
7. A steel plate is welded to another steel plate as shown in the figure 1. This is an example of transverse fillet weld.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The force acts parallel to the direction of weld and hence is an example of double parallel fillet weld.

8. Referring to figure 1, determine the required length of the weld joining two steel plates which are 10mm wide and 10mm thick. The permissible shear stress in the weld is 80N/mm²
a) 18mm
b) 15mm
c) 16mm
d) 14mm

View Answer

Answer: a [Reason:] P=2 x 0.707 hlτ or 20000=1.414x10xlx80 or l=17.68mm.

9. The two plates are welded as shown in the figure 1. It is an example of
a) Parallel fillet weld
b) Transverse fillet weld
c) Parallel as well as transverse fillet weld
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In two welds force acts parallel as well as perpendicular to the direction of weld.

10. With reference to figure 1, a plate, 75mm wide and 10mm thick, is joined with another plate as shown. The permissible tensile and shear stress in the welds are 50/mm² and 40N/mm². Determine the required length of each parallel fillet weld if length of transverse weld is 40mm.
a) 11mm
b) 9mm
c) 8mm
d) 7mm

View Answer

Answer: a [Reason:] 0.707hl₁σ+1.414hl₂τ=20000 or 0.707x10x50x40+1.414x10xl₂x40=20000.

11. Strength of parallel fillet weld is greater than strength of transverse fillet weld.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Strength of transverse fillet weld is 1.17 times the strength of parallel fillet weld.

Set 3

1. Cast steel components do not exhibit the effect of directionality on mechanical properties.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In casting process, there is no control over the fibre structure, thus non directional characteristics for cast steel components.

2. During solidification, cast steel shrinks to quite a great extent
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Excessive contractions observed in cast steel.

3. Relative density of aluminium is roughly _______ of steel
a) one-third
b) one-fifth
c) one-tenth
d) equal

View Answer

Answer: a [Reason:] Aluminium alloy=2.7 Steel=7.9.

4. Which of the following statement is true
a) Cast aluminium alloys are specified by a four digit system while wrought alloys by a five digit system
b) Cast aluminium alloys are specified by a five digit system while wrought alloys by a four digit system
c) Cast aluminium alloys are specified by a six digit system while wrought alloys by a five digit system
d) Cast aluminium alloys are specified by a five digit system while wrought alloys by a six digit system

View Answer

Answer: a [Reason:] Standard set for nomenclature.

5. Which of the following are true for aluminium
a) Low specific gravity
b) Corrosion resistance
c) High thermal conductivity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are properties of aluminium.

6. Is it possible to completely relieve the residual stresses in a cast steel product?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Solidification results in great amount of residual stresses.

7. Poor fluidity and contraction are compulsory to be taken into consideration while designing a cast steel product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Contraction affects to quite a extent in cast steel.

8. In alloy 4450, 2nd digit represents?
a) average percentage of major alloying elements, halved and rounded off
b) average percentage of major alloying elements
c) average percentage of minor alloying elements, halved and doubled
d) average percentage of minor alloying elements

View Answer

Answer: a [Reason:] Second digit is used to represent major alloying element.

9. In alloy 4450, 4 represents?
a) Silicon
b) Aluminium
c) Manganese
d) Zinc

View Answer

Answer: a [Reason:] In alloy nomenclature,1=Al;2=Cu;3=Mn;4=Si;5=Mg.

10. An aluminium alloy casting with 9.8% Cu, 1.0% Fe and 0.25% Mg
a) Alloy 2585
b) Alloy 3586
c) Alloy 2686
d) Alloy 3584

View Answer

Answer: a [Reason:] 1st digit=2(Copper) ; 2nd digit=9.8/2=5 ;3rd digit=8(Iron); 4th digit=5(Magnesium).

Set 4

1. Ceramics consist of
a) ionic & covalent bonding
b) covalent bonding
c) hydrogen bonding
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Ceramics consists of ionic and covalent bonds only.There is no hydrogen compound so no case of H boding.

2. All ceramics contain clay.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No this may sound convincing but all ceramics don’t contain clay.

3. The densities of ceramics are low.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In ceramics, different oxides and carbides are not compactly bonded.

4. There are small voids in ceramics structure.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Compounds are less compactly bonded and hence voids are formed.

5. Which of the following properties are true for ceramics.
a) light weight construction with low inertia force
b) excellent wear
c) lower friction loss
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Properties of ceramics.

6. Paraffin wax is represented by
a) C18H35
b) C18H40
c) C18H36
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Paraffin wax in a semi solid stage is represented by C18H38.

7. A thermoplastic material has a linear polymer chain while a thermosetting plastic has a crosslinked polymer chain.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Given statement is true thats why thermoplastic can be remoulded while thermosettings can’t be.

8. Which of the following is a thermosetting polymer?
a) PVC
b) PTFE
c) Nylon
d) Polyesters

View Answer

Answer: d [Reason:] a), b) and c) consist of linear structures while polyester consists of cross linked and hence is a thermosetting polymer.

9. Teflon has very high coefficient of resistance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Teflon is very smooth and has coefficient of friction as low as 0.04.

10. Viscoelastic materials at low temperatures show no change in its strain with change in stress.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Viscoelastic materials follow Hooke’s law at intermediate temperatures.

Set 5

1. In concentric springs, vibrations called surge are amplified.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b Explantion: Surge are eliminated.

2. Can concentric springs be used to obtain a force which is not proportional to its deflection?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Two sprigs having different free length can be meshed to obtain such a result.

3. The load shared by each spring is inversely proportional to the cross section of wire.
a) Yes
b) No, it is directly proportional
c) It is proportional to its square
d) It is proportional to its square root

View Answer

Answer: b [Reason:] It is directly proportional to the cross section of wire.

4. A concentric spring consists of 2 sprigs of diameter 10mm and 4mm. The net force acting on the composite spring is 5000N. Find the force acting on each of the two springs.
a) 1232.2N and 3767.8N
b) 786.4N and 4213.6N
c) 689.7N and 4310.3N
d) 645.3N and 4354.7N

View Answer

Answer: c [Reason:] P₁/P₂=d₁²/d₂² and P₁+P₂=5000.

5. If the spring have same solid length and number of coils in the two springs are 8 and 10, then find the diameter of the spring with 8 coils. It is given diameter of spring with 10 coils is 12mm.
a) 9.6mm
b) 9mm
c) 12mm
d) 15mm

View Answer

Answer: b [Reason:] N₁d₁=N₂d₂.

6. Two spring having stiffness constants of 22N/mm and 25N/mm are connected in parallel. They are to be replaced by a single spring to have same effect. The stiffness of that spring will be?
a) None of the mentioned.
b) 3N/mm
c) 47N/mm
d) 11.7N/mm

View Answer

Answer: c [Reason:] k=22+25.

7. What will happen if stresses induced due to surge in the spring exceeds the endurance limit stress of the spring.
a) Fatigue Failure
b) Fracture
c) None of the listed
d) Nipping

View Answer

Answer: a [Reason:] If endurance limit is passed, fatigue failure will follow.

8. Surge is caused by resonance effect in the spring.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] When the natural frequency of vibrations of the spring coincides with frequency of external periodic force, resonance occurs.

9. Surge is a desirable effect in the sprigs.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Surge means vibratory motion which isn’t welcomed anywhere in the machinery.

10. For a helical torsion sprig, the stress concentration factor at inner fibre is? Give spring index=5.
a) 1.005
b ) 1.175
c) 1.223
d) 1.545

View Answer

Answer: b [Reason:] K=4C²-C-1/4C(C-1).

11. For a helical torsion sprig, the stress concentration factor at outer fibre is? Give spring index=5.
a) 0.78
b ) 0.87
c) 1.87
d) 0.69

View Answer

Answer: b [Reason:] K=4C²+C-1/4C(C+1).

12. Spiral spring is quite rigid.
a) Yes
b) No it is flexible
c) It is of moderate rigidity
d) Rigidity can’t be determined

View Answer

Answer: b [Reason:] Spiral spring is made of very thin wire which imparts great flexibility.

13. The strip of spiral spring is never subjected to pure bending moment.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The strip of spiral spring is subjected to pure bending moment.

14. Calculate the bending stress induced in the strip of the helical spring. The spring is subjected to a moment of 1250N-mm with breadth and thickens of the strip being 11mm and 1.5mmm respectively.
a) 508.8N/mm²
b) 612.2N/mm²
c) 606.1N/mm²
d) 564.3N/mm²

View Answer

Answer: c [Reason:] σ=12M/bt².

15. Angle of rotation o arbour with respect to drum is given by?
a) None of the listed
b) 12ML/Ebtᵌ
c) 8 ML/Ebtᵌ
d) 16ML/Ebtᵌ

View Answer

Answer: b [Reason:] θ=ML/EI where I=btᵌ/12.