Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The first stage in the traffic engineering studies is
a) Traffic volume studies
b) Spot speed studies
c) Speed and delay studies
d) Origin and destination studies

View Answer

Answer: a [Reason:] The first step in traffic engineering studies is traffic volume studies, which are carried out to understand the traffic characteristics.

2. The traffic volume is usually expressed in
a) LMV
b) PCU
c) LCV
d) HCV

View Answer

Answer: b [Reason:] In India the traffic is heterogeneous so there are many types of vehicles, so every vehicle is expressed with the same unit PCU which means passenger car unit.

3. The number of vehicles that pass through a transverse line of road at a given time in a specified direction is called
a) Traffic studies
b) Traffic flow
c) Traffic origin
d) Traffic destination

View Answer

Answer: b [Reason:] The number of vehicles that pass through a transverse line of road at a given time in a specified direction is called as traffic flow or traffic volume expressed in PCU.

4. HCV stands for
a) Heavy commercial vehicle
b) Heavy cash vehicle
c) Heavy consolidated vehicle
d) Hard commercial vehicle

View Answer

Answer: a [Reason:] HCV stands for heavy commercial vehicle which includes trucks and buses.

5. The traffic flow is
a) Static
b) Dynamic
c) Static and dynamic
d) May be static or dynamic

View Answer

Answer: b [Reason:] The traffic flow on the roads is dynamic it changes with year, month and season. It also depends on the time daily.

6. The first objective of the traffic volume studies is
a) To decide priority for improvement of roads
b) For geometric design
c) For computing roadway capacity
d) To plan traffic operation

View Answer

Answer: a [Reason:] The first objective of the traffic volume studies is to decide priority for improvement of roads like relaying of roads, widening of roads and other works.

7. Pedestrian data is used for planning
a) Highway
b) Sidewalks and cross-walks
c) Kerb
d) Camber

View Answer

Answer: b [Reason:] The pedestrian data is used for planning of sidewalks, cross walks, subways and foot-over bridges.

8. Which of the following method is more accurate for traffic analysis?
a) Manual count
b) Automatic count
c) Average of manual and automatic
d) Past records

View Answer

Answer: b [Reason:] The automatic count is more accurate as it is done for 24 hours by machine; it is more reliable than manual counting.

9. The outgoing and incoming traffic are counted at
a) Traffic intersections
b) Highway
c) Urban roads
d) Traffic symbols

View Answer

Answer: a [Reason:] The outgoing and incoming traffic are usually counted at traffic intersections as they are convenient to count.

10. The traffic that is prepared based on 365 days of the year is called
a) Yearly traffic
b) Annual average daily traffic
c) Average daily traffic
d) Average yearly traffic

View Answer

Answer: b [Reason:] The traffic that is prepared based on 365 days of the year is called as AADT or annual average daily traffic.

11. The charts showing the variation of the traffic is called
a) Traffic chart
b) Trend chart
c) Variation chart
d) Traffic flow maps

View Answer

Answer: c [Reason:] The charts showing the variation of the traffic are called as variation charts which show the variation in day, time, year and season.

12. The traffic design in India is based on
a) 10th hourly volume
b) 20th hourly volume
c) 30th hourly volume
d) 45th hourly volume

View Answer

Answer: c [Reason:] In India the traffic design is based on 30th hourly volume which is considered as peak factor for traffic design.

13. The 5 minute count at a traffic junction is 15 find the hourly count
a) 50
b) 100
c) 120
d) 180

View Answer

Answer: d [Reason:] The hourly count =15*12 =180

14. If the traffic volume count on a road is 150 and daily factor is 1.1 and seasonal factor is 1.2 then ADT is
a) 196
b) 197
c) 198
d) 199

View Answer

Answer: c [Reason:] ADT= Traffic volume*D.F*S.F =150*1.1*1.2 =198

15. The ratio of seven day average for 24 hour and 24 hour count on any particular day is
a) Daily factor
b) Seasonal factor
c) Annual factor
d) Weekly factor

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of seven day average for 24 hour and 24 hour count on any particular day is called as daily factor.

Set 2

1. The weaving manoeuvres is a type of
a) Merging
b) Diverging
c) Intersection
d) Crossing

View Answer

Answer: d [Reason:] The weaving manoeuvre is a type of crossing manoeuvre as it involves crossing of traffic.

2. Which of the following does not affect traffic flow?
a) Vehicles travelling at speed
b) Length of the vehicle
c) Weather conditions
d) Geometric design

View Answer

Answer: b [Reason:] Traffic flow does not depend on the length of the vehicle, as it is not related to the flow.

3. The speed at which the value of time headway is lowest represents the
a) Optimum speed
b) Maximum speed
c) Maximum headway
d) Minimum headway

View Answer

Answer: a [Reason:] The speed at which the value of time headway is lowest represents the optimum speed.

4. In countries like USA and UAE, which of the regulation is followed?
a) Keep to left
b) Keep to right
c) Keep to middle
d) Follow intersection

View Answer

Answer: b [Reason:] In countries like US and UAE, keep to right regulation is followed as they follow the left hand drive.

5. When the gap of the vehicle changes to a smaller lane then it is called
a) Lane change
b) Forced lane change
c) Simultaneous lane change
d) Voluntary lane change

View Answer

Answer: b [Reason:] The gap of the vehicle changes to a smaller lane then it is called as forced lane change, as it forces a driver to shift to the smaller lane.

6. The vehicles per unit length at any instant of time is called as
a) Density
b) Jam density
c) Maximum density
d) Traffic flow

View Answer

Answer: a [Reason:] At any instant of time, the vehicles per unit length are called as density, if traffic speed is zero then it is called jam density.

7. The distance between the two consecutive vehicles is called
a) Space headway
b) Time headway
c) Jam density
d) Traffic flow

View Answer

Answer: a [Reason:] The distance between the two consecutive vehicles is called as space headway, and it is measured from head to head of vehicle.

8. The maximum jam density occurs at
a) Zero speed
b) 15th percentile speed
c) 30th percentile speed
d) 98th percentile speed

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum jam density occurs at zero speed, which indicates that there is no movement of vehicles and the density is maximum.

9. If the space headway is 7m, then the jam density in vehicle/km is
a) 142
b) 144
c) 145
d) 146

View Answer

Answer: a [Reason:] Ki=1000/7 Ki=142 vehicles/km

10. The minimum space headway increases with
a) Increase in length of vehicle
b) Increase in width of vehicle
c) Increase in weight of vehicle
d) Increase in width of pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum space headway increases with the length of the vehicle, if the length is more then the headway will be more.

11. Which of the following equation is correct?
a) Q=KV
b) K=qv
c) K=qv2
d) V=kq

View Answer

Answer: a [Reason:] K is the density of vehicles/km and V is the velocity in kmph Q is the number of vehicles.

12. The maximum jam density occurs at
a) Ki
b) Ki/2
c) Ki/3
d) Ki/4

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum jam density occurs at Ki=Ki/2 and Vs. =Vsf/2.

13. If the jam density is 145vehicles/km, and velocity is 60kph then the capacity flow is
a) 2175
b) 2200
c) 2375
d) 2500

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacity flow=145*60/4 =2175 vehicles per lane

14. The equivalency factor for car recommended by IRC is
a) 0.5
b) 1.0
c) 1.5
d) 2.0

View Answer

Answer: b [Reason:] The equivalency factor for a car is 1.0, and it increases with the difficulty for the driving of vehicle for hand cart it is 2.0.

15. The maximum theoretical capacity is
a) 1000V/S
b) 1000S/V
c) 1000S
d) 1000V

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum theoretical capacity is 1000V/S, where V is the velocity in kmph and S is the SSD.

Set 3

1. Land use, transportation and road network plans are
a) Inter linked
b) Intra linked
c) Not linked
d) Depends on the network

View Answer

Answer: a [Reason:] Land use, transportation and road network plans are inter linked to each other and they are inseparable.

2. The main cause of accidents in urban areas is
a) Improper planning
b) Extra wide roads
c) Additional thickness of pavement
d) Traffic congestion

View Answer

Answer: a [Reason:] The main cause of accidents in urban areas is improper planning, no adequate facilities and increase of traffic.

3. The first stage in the function of traffic engineering department is
a) Planning and design
b) Collection of data
c) Investigations
d) Finance

View Answer

Answer: b [Reason:] The first stage in the function of traffic engineering department is collection of data followed by analysis and design.

4. Traffic forecast is not influenced by
a) GDP
b) Industrial output
c) Population
d) Weather

View Answer

Answer: d [Reason:] Weather cannot influence the traffic forecast, as it is not related to traffic engineering, the remaining directly or indirectly are related to the traffic.

5. Demographic factors do not include
a) GDP
b) Population in urban cities
c) Population in rural areas
d) Overall population

View Answer

Answer: a [Reason:] Demographic factors include population, population in urban and rural areas, GDP accounts for economic factors.

6. The NHDP are being undertaken by private companies on basis of
a) Profit
b) Revenue
c) BOT
d) Commission basis

View Answer

Answer: c [Reason:] In India mostly private and govt. sectors follow BOT which means build operate transfer, it is built by private firm and later transferred to govt.

7. The traffic will increase if the
a) Price of fuel decreases
b) Price of vehicles decreases
c) Price of fuel decreases
d) Price of vehicles decreases

View Answer

Answer: b [Reason:] The traffic increases if the prices of vehicle decreases, price of fuel may increase and decrease, but if the price of vehicle decreases then the traffic increases.

8. The traffic population is estimated by
a) Arithmetic method
b) Geometric method
c) Incremental increase method
d) Harmonic method

View Answer

Answer: b [Reason:] The population forecast is calculated by P=P0 (1+r)n Where, P is the expected population, n is the number of years, P0 is the present population.

Set 4

1. The first phase of traffic regulation is
a) Driver controls
b) Vehicle controls
c) Traffic flow regulations
d) General controls

View Answer

Answer: a [Reason:] The first phase of traffic regulation is driver controls followed by vehicle control, traffic flow regulation and general control.

2. The various regulations imposed through the traffic control devices do not include
a) Clear visibility
b) Easy recognition
c) Sufficient time for driver
d) Traffic population

View Answer

Answer: d [Reason:] The various regulations imposed through the traffic control devices do not include as they are not related to control of traffic.

3. The minimum age for attaining license for a geared vehicle is
a) 16 years
b) 18 years
c) 20 years
d) 21 years

View Answer

Answer: b [Reason:] Then minimum age for driving a non-geared vehicle is 16 years, for geared vehicle it is 18 years and for transport vehicle it is 21 years.

4. The motor vehicle act was revised in
a) 1939
b) 1988
c) 1989
d) 1987

View Answer

Answer: b [Reason:] The motor vehicle act was passed in 1939, and it was revised in 1988.

5. Traffic symbols are classified into how many categories?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The traffic symbols are classified into three types they are informatory, cautionary and mandatory.

6. The symbol when violated which may lead to offense is
a) Cautionary
b) Mandatory
c) Informatary
d) Both informatory and cautionary

View Answer

Answer: b [Reason:] Mandatory symbol is a symbol which has to be followed at all times, if violated except for special cases, they may attract penalty.

7. Which of the following is disadvantage in one way traffic?
a) Increase in average travel speed
b) More effective coordination of signal system
c) More stream lined movement of vehicles
d) More chances of overtaking

View Answer

Answer: d [Reason:] In one way traffic there are more chances of overtaking as there is traffic only in one direction, there is a chance of overtaking.

8. The total conflict points at a junction on both two way roads is
a) One
b) Four
c) five
d) six

View Answer

Answer: d [Reason:] The total number of conflict points is the sum of major and minor conflict points, major conflict points are 4 and minor conflict points are 2, so total conflict points are six.

9. The maximum number of conflict points is formed in
a) One way regulation on one road
b) One way regulation on two roads
c) Two way regulation on one road
d) Two way regulation on both roads

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum number of conflict points is formed in two ways regulation on both roads is 24.

10. The specifications for road signs are specified by
a) IRC 6
b) IRC 21
c) IRC 67
d) IRC 97

View Answer

Answer: c [Reason:] The specifications for road signs are specified by IRC 67-2010.

11. The diameter of the small size information board is
a) 600mm
b) 900mm
c) 1200mm
d) 1500mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The diameter of the small size information board is 600mm, for medium size is 900mm and the large size diameter is 1200mm.

12. Which type of board should be installed if the speed limit is 100kmph?
a) Small
b) Medium
c) Large
d) Not required

View Answer

Answer: c [Reason:] Large sizes of boards are required when speed limit exceeds 100kmph, for lesser speeds small and medium sized boards can be used.

13. Give way sign is of
a) Triangular shape
b) Circular shape
c) Octagonal shape
d) Hexagonal shape

View Answer

Answer: a [Reason:] Give way sign is of triangular shape and it is coloured with red border and white background.

14. STOP sign is having
a) Octagonal shape
b) Circular shape
c) Triangular shape
d) Any shape

View Answer

Answer: a [Reason:] STOP symbol is of octagonal shape and covered in red background and red border.

15. The clearance time is indicated by
a) Red
b) Amber
c) Green
d) White

View Answer

Answer: b [Reason:] The clearance time is indicated by amber, in some places yellow and blue color also used.

Set 5

1. The main objective of transportation is?
a) Economical transport of goods
b) Economical transport of passengers
c) To generate revenue
d) Safe economical and efficient transport of goods and passengers

View Answer

Answer: d [Reason:] The main objective of a good transportation system is to provide safe economical, efficient transportation for the facility of passengers and transport of goods.

2. The factors influencing the cost of transportation are?
a) Supply
b) Demand
c) Both supply and demand
d) Cost of land

View Answer

Answer: c [Reason:] Increased productivity of various items such as agricultural and their distribution can lower the cost of products. The cost of transportation substantially reduces the prices.

3. Which is the most flexible type of transportation available?
a) Roadway
b) Railway
c) Waterway
d) Airway

View Answer

Answer: a [Reason:] The other 3 types of transport systems have to depend upon the roads to reach their destination point from the terminals that is railway station, harbours and airports.

4. The transportation system that requires a low initial investment among the following is?
a) Roadway
b) Railway
c) Harbour
d) Airport

View Answer

Answer: a [Reason:] The Roadway requires a cheaper initial investment when compared to the other 3 networks and it is the only system that provides equal facility for everyone in the society.

5. The PMGSY aims to connect all villages under population of 500 by which year?
a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2007

View Answer

Answer: d [Reason:] The PMGSY aims to connect all the villages of population above 1000 by 2003 and population below 500 by 2007 it later became a part of bharat nirman programme.

6. The road density in India in km per 100 sq. km land area in 2008 is?
a) 100
b) 110
c) 129
d) 150

View Answer

Answer: c [Reason:] The road density is mean length of state roads per 100km2 so it is highly uneven in India.

7. The PMGSY was launched in the year?
a) 2000
b) 2002
c) 2003
d) 2004

View Answer

Answer: a [Reason:] The PMGSY was launched in the year 2000. The main aim of this programme was to connect the rural roads by the year 2007.

8. The current road length in India is in which position in the world?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

View Answer

Answer: b [Reason:] The total roadway length in India is around5, 532,482km in march 2015 which is the 2nd largest network in the world.

9. The current highway development works in India are undertaken by?
a) NHAI
b) Govt. of India
c) State governments
d) NHDP

View Answer

Answer: a [Reason:] The highway works all across the country are undertaken by NHAI, It was formed in 1988 and it has mandate to follow all the NHDP (national highway development programme) which is implemented in phases.

10. The scope of highway engineering is divided into how many parts.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The scope of highway engineering is divided into 2 parts called phases and details. In these phases overall review is given and in the details it is planned in detail.