Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1.In slab culverts RCC slab is placed over abudment of.
a) Masonry
b) Pre stressed
c) Steel
d) Composite

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally the RCC slab is placed over abudment made of masonry only, because other materials are costly.

2. The span of RCC slab is limited to.
a) 1 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 3.0 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The span of the RCC slab is usually limited to 3 m as it may have maintenance problems.

3. The minimum diameter used in pipe culverts is.
a) 25 cm
b) 35 cm
c) 45 cm
d) 75 cm

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum diameter of the pipe culverts used is 75 cm made of steel or RCC, usually RCC is only used as steel corrodes.

4. The GWT should be at a distance of ___ from ground level.
a) 0.5 m
b) 0.6 m
c) 1.2 m
d) 5.0 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The preferred distance from the ground level is 1.2m, however it is not a problem where ground water table is very low.

5. The total interruption to traffic in a year should not exceed.
a) 45 days
b) 40 days
c) 30 days
d) 15 days

View Answer

Answer: d [Reason:] The interruption should be kept as low as possible, if unavoidable then we must provide it for 15 days.

6. The clay seal may be provided if seepage zone is at a depth of less than.
a) 1.2 m
b) 1.0 m
c) 0.9 m
d) 0.6m to 0.9 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The clay seal may be construed if the seepage zone is at a depth of less than 0.6 m to 0.9 m.

7. The capillary control can be controlled by how many methods?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The capillary control can be controlled by two methods called granular capillary cut off and impermeable capillary cut off.

8. To fulfill the adequate permeability the D15 of filter/D15 of foundation ratio should be greater than.
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20

View Answer

Answer: a [Reason:] For adequate permeability the ratio of the D15 of filter/D15 of foundation should be greater than 5.

9. The D85 point size is given by.
a) Dp
b) 2Dp
c) 3Dp
d) 4Dp

View Answer

Answer: b [Reason:] The D85 point size of the filter is given by the value 2Dp.

10. The loss of water from leaves present on embankment is called.
a) Evaporation
b) Transpiration
c) Sublimation
d) Boiling

View Answer

Answer: b [Reason:] The vegetation is provided on the embankment as they can absorb the water during heavy rain, and the loss is termed as transpiration.

Set 2

1. How many components are present in the surface drainage system?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface drainage system consists of three components they are camber,side drains and cross drains.

2. If the canal and drain at same level then the cross drainage structure is called.
a) Aqueduct
b) Siphon aqueduct
c) Level crossing
d) Aquiclude

View Answer

Answer: c [Reason:] If the canal and the drainage both are at the same level then the drainage structure is called level crossing.

3. The value of camber in earth roads is.
a) 4%
b) 3%
c) 2%
d) 1.7%

View Answer

Answer: d [Reason:] The value of the camber is recommended as 1.7% for the earth roads, for paved it may be up to 4%.

4. The most preferred shape of drainage is.
a) Rectangular
b) Trapezoidal
c) Triangular
d) Circular

View Answer

Answer: b [Reason:] The trapezoidal shape is the most preferred shape of the drainage because of it’s simplicity and ease.

5. The longitudinal drain may be provided if the cross slope is more than.
a) 1.0%
b) 2.0%
c) 3.0%
d) 4.0%

View Answer

Answer: d [Reason:] The longitudinal drain should be provided only if the cross slope exceeds 4.0%, if it doesn’t exceed then it may not be necessary.

6. The rural roads are provided with .
a) RCC drains
b) Trapezoidal drains
c) Kutcha drains
d) No drainage

View Answer

Answer: c [Reason:] The rural roads are mostly provided with the Kutcha drains, because of less population they are given the least importance.

7. The type of the drainage most advisable in cutting is.
a) Longitudinal drainage
b) Side drains
c) Deep drainage
d) No drainage

View Answer

Answer: c [Reason:] The most advisable type of the drainage in the cutting is open deep drainage, because it is the most convenient type in cutting, remaining types can also be used if there is no alternative.

8. The water may be collected in.
a) Catch pits
b) Longitudinal drains
c) Kerb
d) Filter sand

View Answer

Answer: a [Reason:] The water from the rainfall is collected in a typical type of catch pit, and then it is forwarded to the drains.

9. If the span exceeds 6m then the bridge is called.
a) Culvert
b) Minor bridge
c) Major bridge
d) Truss

View Answer

Answer: b [Reason:] If span is less than 6m it is called as a culvert, and if it is between 6 to 15m it’s a minor bridge, and if total span is 60m it’s a major bridge.

10. The relationship between specific yield specific retention and porosity is.
a) Specific yield+specific retention= porosity
b) Specific yield-specific retention= porosity
c) Specific yield/specific retention=porosity
d) Specific yield*specific retention=porosity

View Answer

Answer: a [Reason:] Porosity is the sum of specific yield and specific retention, specific yield is the ratio of volume of draw down to volume of water stored, and specific retention is the amount of water retained.

Set 3

1. To reduce the conflict points which method is preferable?
a) Restricting the entry in one side
b) Widening of the roads
c) Use of traffic signals
d) Diverting the traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] In this case, use of traffic signals is advisable as it will be useful to control the traffic up to a certain extent; if it becomes heavy, then diverting may be other option which is not convenient.

2. One of the disadvantages of traffic signals is
a) Provide orderly moment at intersection
b) The quality of the traffic flow improves
c) Traffic handling capacity increases
d) The rear end collision increases

View Answer

Answer: d [Reason:] The rear end collisions are common in very highly populated cities, if there is a sudden stoppage of vehicles there is a chance of rear end collision.

3. The traffic signals that are installed for pedestrians are called
a) Traffic control signals
b) Pedestrian signals
c) Special traffic signals
d) Automatic signals

View Answer

Answer: b [Reason:] The signals that are installed for pedestrians are called as pedestrian signals; they are useful when there is no person to control the traffic.

4. The clearance time for amber is usually
a) 0.5sec
b) 1sec
c) 1.5sec
d) 3sec

View Answer

Answer: d [Reason:] The clearance time for amber may be assumed as 2sec to 4 sec, in most of the cities it is assumed as 3 seconds.

5. In trial cycle method, the average time headway is assumed as
a) 2sec
b) 2.5sec
c) 3sec
d) 3.5sec

View Answer

Answer: b [Reason:] The average headway in the trial cycle method is assumed as 2.5sec for 15mintutes of trial cycle.

6. The number of cycles for a trial period of 45 sec is
a) 20
b) 22
c) 25
d) 30

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of cycles=900/45 =20

7. If the number of cycles in trial cycle method is 20, for traffic of 170 on one road and 160 on other road, then calculate the total green time in sec
a) 38
b) 39
c) 40
d) 41

View Answer

Answer: d [Reason:] Green time on 1st road=170*2.5/20 =21.25 Green time on 2nd road=160*2.5/20 =20 Total green time=41 sec

8. In approximate method of signals, the average time taken to cross by the pedestrian is
a) 4sec
b) 5sec
c) 6sec
d) 7sec

View Answer

Answer: d [Reason:] In approximate method, the time taken is assumed as the crossing time and initial time taken to cross, which should not be less than 7sec.

9. There is a traffic flow of 250 vehicles on road A and 200 vehicles on road B, if the green signal time on road A is 15 sec, then the green signal time of road B is
a) 10sec
b) 11sec
c) 12sec
d) 13sec

View Answer

Answer: b [Reason:] From the relationship, Ga/Gb=na/nb Ga/Gb=250/200 Gb=12sec

10. If the amber time at a signal is 3 sec and the green signal time is 25sec, find the red signal time
a) 22sec
b) 21sec
c) 28sec
d) 29sec

View Answer

Answer: c [Reason:] The total red time is the sum of green time and amber time, so total red time=25+3=28sec.

11. Which of the traffic signal method is based on saturation flow?
a) Trial cycle method
b) Webster method
c) IRC method
d) Approximate method

View Answer

Answer: b [Reason:] The saturation flow is the maximum flow which occurs on the peak hours and it is the maximum flow, in absence of data it is assumed as 1600PCU.

12. On a 2 phase road, the saturation flow on road A is 1000 and normal flow is 250,whereas on road B the saturation flow is 1500 and normal flow is 500,the total red time is 10 sec , find optimum cycle length
a) 35sec
b) 36sec
c) 37sec
d) 38sec

View Answer

Answer: c [Reason:] Ya=250/1000=0.4 Yb=500/1500=0.3 Y=Ya+Yb=0.7 C0=1.5*L+5/ (1-Y) C0=1.5*14+5/ (1-0.7) C0=87sec

13. Which type of traffic island can be used for reduction of conflict point?
a) Divisional Island
b) Channelized Island
c) Pedestrian Loading Island
d) Rotary Island

View Answer

Answer: d [Reason:] The major conflicting points can be mostly reduced by rotary islands, which are mostly used near major traffic intersections.

14. The indicators that may be marked for visible outline of the road is called
a) Roadway indicator
b) Roadway delineator
c) Roadway line
d) Roadway markings

View Answer

Answer: b [Reason:] The indicators that are marked for the visible outline are called as roadway indicators, they are of 3 types they are roadway indicator, hazard makers and object markers.

15. The guide posts are usually of height
a) 0.6m
b) 0.7m
c) 0.8m
d) 2.0m

View Answer

Answer: c [Reason:] The guide posts are usually of height 0.8-1.2m and they are placed at 45 degree angle for clear visibility.

Set 4

1. The difference in between the set of front axle and rear axle while negotiating a horizontal curve is called
a) Psychological widening
b) Off tracking
c) Skidding
d) Slipping

View Answer

Answer: b [Reason:] Whenever a four wheeled vehicle such as bus or truck negotiates the horizontal curve then there is a centrifugal force induced and a difference is formed between front and rear axle which is called as off tracking.

2. A wheel base of 6.5m negotiates a 35m curve find the off tracking
a) 0.5m
b) 0.6m
c) 0.62m
d) 0.7m

View Answer

Answer: b [Reason:] Off tracking=l2/2R =6.5*6.5/70 =0.6m

3. In a braking test, a vehicle was moving with a speed of 45kmph and was stopped by applying brakes, the skid marks were 10.0m in length .determine the skid resistance
a) 0.78m
b) 0.69m
c) 0.71m
d) 0.72m

View Answer

Answer: a [Reason:] speed=45/3.6 =12.5m/sec Braking distance =u2/2gf 10=12.5*12.5/ (2*9.81*f) F=0.78m

4. The brake efficiency in braking test is assumed as
a) 95%
b) 96%
c) 99%
d) 100%

View Answer

Answer: d [Reason:] In the braking test the wheels are assumed to be fully locked and the efficiency is assumed as 100%.

5. Gross weight, axle and wheel loads of vehicle govern the
a) Width of pavement
b) Thickness of pavement
c) Structural design of pavement and cross drainage structures
d) Traffic junctions

View Answer

Answer: c [Reason:] The weight of the vehicle and wheel loads usually recommended by IRC is used for design of pavements and cross drainage structures.

6. How many types of factors affect the traffic characteristics?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The factors affecting traffic characteristics are physical, mental, environmental and psychological.

7. The hearing, visibility and reaction time are covered in which type of factors?
a) Physical
b) Mental
c) Psychological
d) Environmental

View Answer

Answer: a [Reason:] The visibility, hearing and reaction time are related to the physical conditions of the road, they are covered under physical type.

8. An intelligent driver who consumed alcohol will have a chance of
a) Increased alertness
b) Increase in reaction time
c) Increase in speed
d) Increase in judgement

View Answer

Answer: b [Reason:] A person who is extremely intelligent if he consumes alcohol, then there is a chance of losing his control over mind temporarily and will have increase in reaction time.

9. The pollutant mostly released by automobiles is
a) CO
b) CO2
c) O3<
d) CH4

View Answer

Answer: a [Reason:] The pollutant mostly released by automobiles is CO, when it is mixed with haemoglobin it forms carboxyhaemoglobin which is very dangerous for health.

10. The most likely cause of accidents is
a) Impatience in driving
b) Slow speed of vehicle
c) Pedestrians crossing the road
d) Cattle crossing the road

View Answer

Answer: a [Reason:] The most likely cause in this case is impatience in driving as it may lead to anxiety and fear; this mostly affects the user psychologically.

11. The width recommended by IRC for all type of vehicles is
a) 1.5m
b) 2.0m
c) 2.5m
d) 3.0m

View Answer

Answer: c [Reason:] IRC recommends a width of 2.5m for any type of vehicle.

12. The stability of a vehicle is influenced by
a) Width of wheel base only
b) Width of wheel base and height of gravity
c) Height of gravity only
d) Length of vehicle only

View Answer

Answer: b [Reason:] The stability of a vehicle is influenced greatly by width of wheel base and height of center of gravity is useful near horizontal curves.

13. The height of the vehicle mainly influences
a) Width of pavement
b) Length of curve
c) Clearance under structures
d) Design velocity

View Answer

Answer: c [Reason:] The clearance of structures like over bridges and under bridges mainly depends on the height of the vehicle.

14. The minimum number of parameters needed to measure brake efficiency is
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The parameters required for measuring brake efficiency are initial speed; braking distance and actual duration of braking application in these three parameters any two of them are needed.

15. If the acceleration of the vehicle is 6.17m/sec2 then the average skid resistance is
a) 0.61
b) 0.62
c) 0.63
d) 0.64

View Answer

Answer: b [Reason:] The average skid resistance f=a/g f=6.17/9.81 =0.63

Set 5

1. The branch of engineering that deals with improvement of traffic performance, traffic studies and traffic network is called
a) Highway engineering
b) Railway engineering
c) Traffic engineering
d) Traffic management

View Answer

Answer: c [Reason:] The branch of engineering that deals with improvement of traffic performance, traffic studies and traffic network is called as traffic engineering, it also includes geometric design and other specifications.

2. In India for design of roads pedestrian is considered as
a) Element of traffic
b) Intruder in traffic
c) Essential part of traffic
d) Controller of traffic

View Answer

Answer: b [Reason:] In India unfortunately pedestrian is considered as an intruder in traffic and not given much importance as a result most of the victims are pedestrians only.

3. The basic objective of traffic engineering is to achieve
a) Efficient, free and rapid flow of traffic with least priority given to accidents
b) Efficient, free and rapid flow of traffic with fewer accidents
c) Efficient and rapid flow of traffic
d) Rapid flow of traffic

View Answer

Answer: b [Reason:] The basic objective of traffic engineering is to achieve efficient, free and rapid flow of traffic with fewer accidents and pedestrians are also given importance.

4. The study of traffic engineering is divided into how many major categories?
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight

View Answer

Answer: c [Reason:] The study of traffic engineering is divided into 7 major categories they are traffic characteristics, traffic studies and analysis, planning and analysis, geometric design, traffic operation, road safety and administration.

5. The “3-Es” of traffic engineering stand for
a) Enforcement, empowerment and eradication
b) Engineering, education and expulsion
c) Engineering, education and enforcement
d) Engineering, education and enthusiasm

View Answer

Answer: c [Reason:] The “3-Es” in traffic engineering represent Engineering, education and enforcement.

6. In traffic engineering the elements are classified into how many categories?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] In traffic engineering the elements are classified into two categories they are human and machine.

7. Which of the following roads are congested during peak hours?
a) Rural roads
b) Urban roads
c) Highways
d) Express ways

View Answer

Answer: b [Reason:] The urban roads mostly in cities and towns are congested during morning and evening times due to the school, college and office timings.

8. The traffic survey is conducted during
a) Harvest season
b) Harvest and lean season
c) Rainy season
d) Summer season

View Answer

Answer: b [Reason:] Traffic surveys are conducted during harvest and lean season because they are more accurate and easy to conduct.

9. Design of road intersections is a part of
a) Highway engineering
b) Railway engineering
c) Traffic engineering
d) Harbour engineering

View Answer

Answer: c [Reason:] Design of road intersections is a part of highway engineering in which types of intersections, the advantages and disadvantages are studied.

10. The most important objective of traffic engineering is
a) To consider pedestrians as obstruction
b) To reduce the accidents
c) To increase the traffic
d) To provide a high speed road without any other priority

View Answer

Answer: b [Reason:] The most important objective is to reduce the accidents with considerable speed and the pedestrian should be considered as an element not obstruction.