Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1.The basic principle of bituminous stabilisation is.
a) Water proofing
b) Cohesion
c) Water proofing with cohesion
d) Adhesion

View Answer

Answer: c [Reason:] The principle of the bituminous stabilisation mix is to impart strength by cohesion and water proofing.

2. The most commonly used bitumen is.
a) Tar
b) VG 70
c) Cutbacks
d) VG 30

View Answer

Answer: c [Reason:] The most commonly used bitumen is cutback and emulsion, depending on the requirements.

3. The bituminous layer can be used in which layer of the pavement in low rainfall areas?
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface

View Answer

Answer: d [Reason:] The bituminous stabilisation road can be used in the sub base ,base and even surface course if there is low rainfall.

4. The soil not preferred in bituminous mix is.
a) Sand
b) Clay
c) Gravel
d) Granite

View Answer

Answer: b [Reason:] All the soils other than clay are having high permeability, high clay content is not desirable as it expands.

5. The increase in strength in soil may be seen at an age of.
a) 3 days
b) 7 days
c) 28 days
d) 56 days

View Answer

Answer: c [Reason:] The strength of the soil increases up to a certain limit and then decreases, but for clay it will increase if soaked for long period like 28 days.

6.The OMC of bitumen binder is taken as.
a) 2%
b) 3%
c) 5%
d) 8%

View Answer

Answer: c [Reason:] The OMC is usually considered based on the experience, but it may be taken anywhere between 4 and 6%.

7. The stability of the bituminous mix is always.
a) Greater than water content
b) Lesser than water content
c) Equal to water content
d) Can’t determine

View Answer

Answer: a [Reason:] If a graph is drawn between the bitumen content and maximum dry density its stability is always greater than water content.

8. The higher compaction will result in.
a) Less stability
b) Less strength
c) Less absorption of water
d) High absorption of water

View Answer

Answer: c [Reason:] The higher resistance to the absorption of water can be achieved by the higher compaction effort.

9. The liquid limit of soil bitumen mix should be less than.
a) 60%
b) 50%
c) 45%
d) 40%

View Answer

Answer: d [Reason:] The liquid limit of the soil based on practical considerations should be less than 40%, it is even good if it is lesser.

10. The bitumen giving more better results is.
a) Cutback
b) Emulsion
c) VG 30
d) VG 40

View Answer

Answer: a [Reason:] The emulsion gives an inferior result when compared with the cutback, so the cutback is the most preferred bitumen.

Set 2

1. If the load value at 2.5mm penetration in CBR is 190kg and the load for 5.0mm penetration is 48kg, then the CBR value at 5 mm penetration is
a) 4.6
b) 4.4
c) 4.3
d) 4.1

View Answer

Answer: b [Reason:] CBR value at 5.0mm penetration=48*190/2055 =4.4%

2. The plate bearing test is used to evaluate
a) Modulus of sub grade reaction
b) Modulus of sub base reaction
c) Modulus of base reaction
d) Modulus of pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] The plate bearing test is used to evaluate the modulus of subgrade reaction “k” which is used in westergards analysis.

3. If the shear strength of the non-cohesive soil is 84KN/m2 and angle of friction is 30 degrees, then the normal strength in KN/m2 is
a) 140
b) 141
c) 143
d) 145

View Answer

Answer: d [Reason:] S=c+σtanθ 84=σtan30 σ=145

4. Stone aggregate do not have to resist
a) Weathering effect
b) Traffic load
c) Wheel load stress
d) Soil load

View Answer

Answer: d [Reason:] Stone aggregate do not have to resist the soil load as they are transferred by foundation only, weathering traffic and wheel load are directly experienced by aggregates.

5. Sand obtained from river is used as
a) Course aggregate
b) Fine aggregate
c) Filling materials
d) Substitute

View Answer

Answer: b [Reason:] Sand obtained from river is used as fine aggregate as it can be used to fill the voids in the concrete, coarse aggregate is obtained from the rock, sand is not used as filling material but stone dust can be used if sand is not available.

6. Soft aggregates are used in
a) Lower layers
b) Upper layers
c) Everywhere in the pavement
d) Depends on the material

View Answer

Answer: a [Reason:] Soft aggregates cannot resist the weathering action and wheel load of the vehicle, so they are preferred in lower layers, as they are impacted directly.

7. Which of the following is a soft aggregate?
a) Brick
b) Gravel
c) Clay
d) Silt

View Answer

Answer: a [Reason:] Bricks are not actually aggregates, but the crushed bricks or over burnt bricks are used as aggregates in pavement they are not so hard as the hard aggregate.

8. Impact value is used to measure
a) Hardness
b) Toughness
c) Wheel load
d) Strength

View Answer

Answer: b [Reason:] The impact value of an aggregate is used to measure its toughness; if it is tough then it has a low impact value, hardness is for resistance to abrasion, strength is resistance to crushing.

9. The capability of aggregate to resist more weathering action and wheel load is called
a) Hardness
b) Toughness
c) Durability
d) Angularity

View Answer

Answer: c [Reason:] Durability is the period till which the aggregate can resist the weathering action and other loads, hardness is the resistance to abrasion and toughness is the resistance to impact.

10. If the aggregates are exceptionally strong then they are having impact value
a) Less than 10
b) Less than 15
c) Less than 30
d) Greater than 30

View Answer

Answer: a [Reason:] The aggregates which have a less impact value are exceptionally tough, but normally the aggregate upto 30% impact value can be used.

11. The skid number for highways should not be less than
a) 55
b) 45
c) 35
d) 25

View Answer

Answer: a [Reason:] The skid number for highways should not be less than 55 for national highways to ensure smooth ride, if it is less than 55 then suitable precautions have to be taken.

12. The specific gravity for aggregates should be within the range of
a) 2.5-2.8
b) 2.6-2.9
c) 2.4-2.6
d) 2.2-2.6

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity for aggregates should be within the range of 2.6-2.9 for pavement construction purposes.

13. The crushing value of the aggregate determines its
a) Hardness
b) Strength
c) Toughness
d) Durability

View Answer

Answer: b [Reason:] The resistance to crushing is referred as strength, whereas the resistance to abrasion is called hardness.

14. The flakiness index for surface dressing should not exceed
a) 15%
b) 25%
c) 35%
d) 45%

View Answer

Answer: b [Reason:] The flakiness index for aggregates that are used in the pavement surface dressing should not exceed 25%, but in any case combined flakiness and elongation index should never exceed 30%.

15. The sum of flakiness index and elongation index should not exceed
a) 15
b) 20
c) 30
d) 40

View Answer

Answer: c [Reason:] IRC recommends the combined flakiness and elongation index not to exceed 30%. for the aggregate that should be used in a highway.

Set 3

1. Boussinesq assumed soil as
a) Homogeneous
b) Heterogeneous
c) Rigid
d) Flexible

View Answer

Answer: a [Reason:] The assumption by Boussinesq was the soil is homogeneous, elastic and isotropic under a circular load.

2. Two elastic theory was developed by
a) Boussinesq
b) Westergard
c) Burnister
d) McAdam

View Answer

Answer: c [Reason:] The two elastic theory was developed by Burnister after Boussinesq developed the equation for evaluation of stress.

3. Boussinesq assumed the load as a
a) Point load
b) UDL
c) UVL
d) Triangular load

View Answer

Answer: a [Reason:] Boussinesq assumed the load as a single point load acting at a depth z and radius r.

4. The ratio of z/a=0 represent the stress at
a) Top surface
b) Bottom surface
c) Middle
d) Maximum stress point

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth is zero, so the stress represented is at the surface of the pavement.

5. The z is a function of
a) P, a
b) P,z
c) P,a,z
d) P only

View Answer

Answer: c [Reason:] The depth is a function of the stress, depth and radius of the load acting on the point.

6. The ratio of the radius r/a=0 represents
a) Center of chart
b) Center of load
c) Center of stress
d) Center of the pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] The radius is zero so it is possible only in a chart, which represents a point in the center of the chart.

7. The Poisson’s ratio of soil is assumed as
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8

View Answer

Answer: a [Reason:] The Poisson’s ratio for a homogeneous soil is assumed as 0.5.

8. At surface the value of constant F is
a) 1
b) 1.18
c) 1.5
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] The value of the constant F in finding out the deflection is 1.5.

9.The unit of deflection is measured in
a) mm
b) N mm
c) joule
d) watt

View Answer

Answer: a [Reason:] The deflection is measured in mm, cm or m depending on the requirement of the pavement.

10. The constant in rigid pavement design is
a) 1.5
b) 1.18
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] The constant value of the pavement in rigid pavement design is assumed as 1.18.

11. The diameter of the plate in plate load test is
a) 30 cm
b) 30 mm
c) 3 m
d) 0.3 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The diameter of plate used in plate bearing test is 30 cm, it is a rigid plate.

12. The minimum deflection assumed in plate bearing test is
a) 0.25 mm
b) 0.25 cm
c) 2.5 cm
d) 2.5 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The deflection is usually fixed in plate bearing test and it varies between 0.25 cm and 0.5 cm.

13. The layer which should have high modulus of elasticity is
a) Soil
b) Sub grade
c) Sub base
d) Pavement

View Answer

Answer: d [Reason:] The modulus of elasticity should increase as the pavement layer increase from bottom to top.

14. The most superior material used in pavement is
a) DBM
b) WBM
c) Tar
d) Bitumen

View Answer

Answer: d [Reason:] The most superior material used in pavement is bitumen which is mostly used for the surface layer.

15. In which layer system the modulus of elasticity will be equal for all layers?
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Four layer

View Answer

Answer: a [Reason:] In the single layer of system all the layers have same modulus of elasticity which means it is covered with only one material.

Set 4

1. Major stresses in CC pavement is
a) Wheel load stress
b) Warping stress
c) Wheel load and warping stress
d) Frictional stress

View Answer

Answer: c [Reason:] The major stress is caused due to wheel load and temperature, remaining all are the minor stresses.

2. The unit of ‘K’ is
a) Kg
b) Kg/cm
c) Kg/cm 2
d) Kg/cm 3

View Answer

Answer: d [Reason:] The modulus of sub grade reaction is the pressure per deflection unit, it was obtained by Westrergaard for deflection analysis.

3. The deflection in Westergaard analysis is
a) 0.125
b) 0.250
c) 0.375
d) 0.500

View Answer

Answer: a [Reason:] The deflection is assumed as 0.125 in Westergaard analysis, it is constant value for the deflection for modulus of sub grade reaction.

4. The Poisson’s ratio of concrete is
a) 0.15
b) 0.3
c) 0.6
d) 1.1

View Answer

Answer: a [Reason:] The Poisson’s ratio of concrete is mostly assumed as 0.15 however it may lie between 0.13 and 0.15.

5. The deflection of slab is dependent on
a) Flexural strength
b) Compressive strength
c) Tensile strength
d) Roughness

View Answer

Answer: a [Reason:] The deflection is dependent on the flexural strength of the material on how it breaks.

6. The stiffness of slab mainly depends on
a) Radius of wheel
b) Radius of rotary
c) Radius of relative pavement
d) Radius of relative pavement

View Answer

Answer: d [Reason:] The radius of relative stiffness mainly depends on the soil sub grade reaction.

7.If any load is placed at interior away from all edges then it is called
a) Edge loading
b) Far edge loading
c) Interior loading
d) Exterior loading

View Answer

Answer: c [Reason:] The loading that takes place inside of the pavement away from all edges is called as interior loading.

8. The loading which does not exist is
a) Edge
b) Interior
c) Exterior
d) Corner

View Answer

Answer: c [Reason:] The loading that doesn’t exist is exterior loading because a load cannot be outside of pavement.

9. The distance at which the crack is developed is given by
a) 2.58 al
b) 2.58(al)
c) 1.58al
d) 0.58al

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance is given by the equation 2.58al, where a is the radius of wheel distribution and l is radius of relative stiffness.

10. Warping stress coefficient charts were prepared by
a) Burnister
b) Telford
c) Bradbury
d) IRC

View Answer

Answer: c [Reason:] The charts were prepared by Bradbury, assuming it depends on seasonal coefficient and radius of relative stiffness.

Set 5

1. The rate of structural deterioration of flexible pavement doesn’t depend on.
a) Stability of pavement
b) Magnitude of traffic
c) Growth rate
d) Climatic change

View Answer

Answer: d [Reason:] The structural deterioration doesn’t depend on the climate, it is a functional change.

2. The objective of conducting structural evaluation studies doesn’t consist of.
a) To measure the present structural condition
b) Determine the drainage system
c) Estimate the residual life
d) Design of overlay

View Answer

Answer: b [Reason:] The objective of conducting structural evaluation doesn’t consist of estimate for the drainage system.

3. The existing strength of pavement can be made stronger by .
a) Construction from sub grade
b) Construction from sub base
c) Construction from base
d) Overlay

View Answer

Answer: d [Reason:] The economic solution is to provide overlay for making the pavement stronger, the remaining methods may be used if the pavement is extremely damaged.

4. The repair cost is approximately how many times of the maintenance cost?
a) Three times
b) Four times
c) Five times
d) Six times

View Answer

Answer: d [Reason:] The maintenance cost if neglected for 3 years rises up to 6 times and even uptown 18 times if neglected for 5 years.

5. The structural evaluation studies are usually conducted for every.
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years

View Answer

Answer: a [Reason:] The structural evaluation studies are conducted for every 1 year to evaluate the pavement strength.

6. The difference between existing pavement and new pavement is.
a) Strength
b) Deficiency
c) Permeability
d) Shear

View Answer

Answer: b [Reason:] The difference between the thickness of the pavement between existing pavement and overlaid pavement is the deficiency.

7. The Stability of flexible pavement structure depend on.
a) Sub grade
b) Degree of compaction
c) Drainage system
d) Water cement ratio

View Answer

Answer: d [Reason:] The stability doesn’t depend directly on water cement ratio but it depends on the design mix and quality of pavement layers.

8. The elastic recovery of deflection is called.
a) Rebound deflection
b) Elastic deflection
c) Rigid deflection
d) Semi rigid deflection

View Answer

Answer: a [Reason:] The elastic recovery of the pavement is considered as a rebound deflection, if it doesn’t recover it is a failure.

9. The benkleman beam method was developed by.
a) IRC
b) ASTM
c) CGRA
d) NHAI

View Answer

Answer: c [Reason:] The benkleman beam method was designed by CGRA and followed in India. NHAI still follow this method for overlay.

10. The structural evaluation can’t be evaluated by.
a) Dynaflect
b) Road rater
c) FWD
d) Bump integrator

View Answer

Answer: d [Reason:] Bump integrator is not a pavement evaluation method, it is an instrument used for the measurement of roughness.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }