Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The highway drainage requirement don’t include.
a) Effective drainage
b) Water entering the roadway
c) Sufficient longitudinal slope
d) Erosion free

View Answer

Answer: b [Reason:] The water should not enter the roadway as it will cause severe damage to the pavements.

2. The preferable height of the water table should be.
a) 0.75 m
b) 1.0 m
c) 1.2 m
d) 0.5 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The preferred height for the ground water should be 1.2 m below the sub grade.if it is less than 1.2 m it may raise upward.

3. The precautions should be mostly taken for drainage in.
a) Dry areas
b) Semi dry areas
c) Water logged areas
d) Desert areas

View Answer

Answer: c [Reason:] Special precautions need to be taken especially in the areas where there is water logging.

4. The increase in moisture causes the strength to.
a) Increase
b) Decrease
c) Remains same
d) Can’t determine

View Answer

Answer: b [Reason:] An increase in the moisture content will reduce the strength of the soil, so it should be very carefully calculated.

5. The excess water on shoulder in a dry region with a good drainage system causes.
a) Water stagnation
b) Floods
c) Damage to pavement
d) Increase of initial cost

View Answer

Answer: c [Reason:] The damage of pavement is caused due to the excessive amount of water on the pavement shoulders.

6. The sustained contact with water cause failure due to.
a) Swelling
b) Stripping
c) Ravelling
d) Sloping

View Answer

Answer: b [Reason:] The sustained contact with water in flexible pavement causes stripping of bitumen from aggregate.

7. The damage in cold region is caused due to.
a) Heat
b) Rain
c) Frost action
d) All the above

View Answer

Answer: c [Reason:] In cold regions when freezing temperatures are prevalent then there is a considerable damage due to frost action.

8. The path of wheels cause damage in the form of.
a) Undulations
b) Shear
c) Deflection
d) Ruts and corrugation

View Answer

Answer: d [Reason:] The ruts and corrugation are formed due to the heavy vehicles, and they give impressions on the pavement.

9. The swelling and shrinkage is mostly seen in.
a) Sand
b) Gravel
c) Black cotton soil
d) Kankar

View Answer

Answer: c [Reason:] The black cotton soil is a soil in which mostly alternative shrinkage and drying occurs, in construction of pavement the black cotton soil is not preferred.

10. In India for storm sewage and domestic sewage we use.
a) Individual sewers
b) Combined sewers
c) Iron pipes
d) Closed sewers

View Answer

Answer: b [Reason:] In India we mostly use combined sewers and they are mostly open and made with concrete.

Set 2

1. Based on topography and climate of the location which factor is estimated?
a) Temperature
b) Pavement quality
c) Pavement thickness
d) Pavement design method

View Answer

Answer: b [Reason:] The thickness is the most important factor that is designed as per requirement, pavement quality and pavement method are indirectly dependent on pavement design.

2. The warping stress is dependent on
a) Length of slab
b) length and width of slab
c) Thickness of slab
d) Water content in slab

View Answer

Answer: The warping stress is due to the variation in the temperature of the pavement depends on length and width.

3. The first thickness assumed in pavement is called
a) IRC thickness
b) MORTH thickness
c) Trial thickness
d) Estimated thickness

View Answer

Answer: c [Reason:] The first thickness is assumed as a trail thickness, it may be later revised after design.

4. The factor of safety is the stress caused at
a) Mid day
b) Summer
c) Winter
d) Rainy

View Answer

Answer: a [Reason:] The stress caused is measured at the mid day due to wheel load and temperature stress.

5. The minimum factor of safety for rigid pavement is
a) 1
b) 1.1
c) 1.5
d) 1.7

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum factor of safety is 1.1 and if it doesn’t satisfy then the pavement thickness is revised.

6. The Westergaard equation was modified by
a) Bradbury
b) Burnister
c) Teller and Sutherland
d) Telford

View Answer

Answer: c [Reason:] The Westergaard analysis gave low stress results so it was modified by Teller and Sutherland at edge.

7. If the flexural strength of a pavement is 45 and it’s stress is 40 then factor of safety is
a) 1
b) 1.1
c) 1.15
d) 1.2

View Answer

Answer: c [Reason:] The ratio of the flexural strength to total flexural stress is called as factor of safety.

9. The pavement thickness is usually assumed in rigid pavement as
a) 20 cm
b) 25 cm
c) 30 cm
d) 35 cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The trail thickness usually assumed in rigid pavement is 25 cm , if it doesn’t satisfy then the pavement thickness is revised.

10. The temperature differential in coastal regions in India for a thickness of 25 cm is
a) 15
b) 16.2
c) 17
d) 18

View Answer

Answer: b [Reason:] The temperature differential in coastal regions in India is assumed as 16.2 degrees centigrade as recommended by IRC.

11. The minimum quality of thickness in the low volume roads is
a) 15
b) 20
c) 25
d) 35

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum grade required is M 40 but for low volume roads M 30 roads can be used.

12. The cement concrete roads are designed with
a) Plain concrete
b) RCC
c) ICPB
d) Bitumen

View Answer

Answer: a [Reason:] The cement slab is provided with dowel bars but it’s not considered as reinforced concrete.

13. The dowel bars are provided
a) Longitudinally
b) Laterally
c) Any directoion required
d) In base of pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] The dowel bars are provided mostly in longitudinal direction to prevent movement of pavement.

14. The minimum diameter of dowel bar used is
a) 25 mm
b) 35 mm
c) 40 mm
d) 50 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum diameter of dowel bar used in pavement for load transfer is 25 mm.

15. The dowel should transfer
a) 40% of safe load
b) 40% of design load
c) 45% of safe load
d) 45% of design load

View Answer

Answer: b [Reason:] The dowels are designed in such a way that it should be able to transfer 40% of the design axle load.

Set 3

1. The PQC denotes
a) Paved quality cement
b) Paved quality concrete
c) Pavement quality concrete
d) Paved quantity cement

View Answer

Answer: c [Reason:] The PQC denotes the pavement quality concrete which is used in rigid pavement.

2. The layer not required in cement road is
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface

View Answer

Answer: c [Reason:] The base course may be required but in cement road it is not mandatory, it is better if it is provided.

3. The cement slab is provided with
a) Long joints
b) Longitudinal joints
c) Transverse joints
d) Both Longitudinal and transverse joints.

View Answer

Answer: d [Reason:] A cement slab is provided with both the longitudinal and transverse joints in both the direction as a slab is not laid at a stretch, it may be useful for identification.

4. The soil sub grade design is done by
a) Plate bearing test
b) CBR
c) Plate load test
d) Shear test

View Answer

Answer: a [Reason:] The most commonly used test is plate bearing test which was developed by Westergard.

5.Failure in rigid pavement occurs due to
a) More compaction
b) Less compaction
c) More load
d) Less load

View Answer

Answer: b [Reason:] The greater compaction effort does not lead to any loss but if the compaction is less then there may be a failure.

6.The size of particles preferred in GSB layer of pavement is
a) 0.075 mm
b) 0.150 mm
c) 0.300 mm
d) 0.600 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The size of aggregate used in pavement GSB layer should be 0.075mm and have 5% fines.

7. The failure in GSB layer of rigid pavement is
a) Pumping
b) Blowing
c) Pumping and blowing
d) Fatigue

View Answer

Answer: c [Reason:] The most commonly found failure in the GSB layer is pumping and blowing, these failure mainly take place due to the water.

8. The drainage layer of pavement can
a) Increase the pavement life
b) Decrease the pavement life
c) Increase the pavement thickness
d) Decrease the pavement thickness

View Answer

Answer: a [Reason:] The pavement thickness is constant and does not depend on granular sub base layer and if maintained properly it can increase the life span.

9. The base course uses
a) RCC
b) Wet lean concrete
c) Dry lean concrete
d) Heavy weight concrete
A

View Answer

nswer: c [Reason:] The most commonly used concrete for base is high quality concrete of lean concrete.

10.The spacing between construction joints in rigid pavement is
a) 4.5 m
b) 5.0 m
c) 5.5 m
d) 6.0 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The spacing between construction joints in rigid pavement is formed for expansion and contraction of pavement which is 5.0 m.

Set 4

1. The studies prepared for environmental studies are called.
a) EIA
b) Environmental study
c) Environment assessment
d) Environment conservation

View Answer

Answer: a [Reason:] The EIA denotes the environmental impact assessment, in which the road side development is assessed based on the impact by using environment studies and environmental assessment.

2. The pressing problems on the existing highway are.
a) Encroachment
b) Ribbon development
c) Both encroachment and ribbon development
d) Traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] Illegal encroachment and ribbon development are most common particularly in the rural areas, it’s very difficult in encroached areas for the development.

3. The number of factors to be considered during the road side development studies are.
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six

View Answer

Answer: d [Reason:] The factors include highway factors, highway traffic operation factors, maintenance aspects, road user amenities, road side plantation and general amenities.

4. The cross drainage structure of a highway is considered in which aspect?
a) Highway factors
b) Highway traffic factors
c) Maintenance aspects
d) Road user amenities

View Answer

Answer: a [Reason:] The cross drainage structure is considered in the highway factors which includes the geometry and drainage works, highway traffic and road users are also benefitted by the drainage system.

5. The compensation for loss of land in agricultural areas should be paid.
a) During the planning stage
b) Before construction of highway
c) After completion of the highway
d) Not required

View Answer

Answer: b [Reason:] As farmers have only agricultural land for their living, the compensation should be paid well before the construction of the highway project.

6. The point that should not be considered for a better highway is.
a) Smooth alignment
b) Small right of way
c) Flat slopes
d) Suitable plantation

View Answer

Answer: b [Reason:] The right of way for a national highway should be wide enough and it should be available for further expansion, flat slopes with camber and smooth alignment and trees for plantation are the best alignment.

7. The planting of trees along road side is called.
a) Arboriculture
b) Geometry design
c) Green belt
d) Garden

View Answer

Answer: a [Reason:] The planting of the trees along the road side is called as arboriculture, in few cities like Visakhapatnam, Andhra Pradesh a green belt is maintained and garden is also provided but the planting of trees is called arboriculture.

8. The trees in urban areas are provided for.
a) Beauty and landscape
b) For fruits
c) To provide shade
d) To provide a cool weather

View Answer

Answer: a [Reason:] In urban areas most of the trees can’t provide shade due to the place restriction, but most of them provide beauty, shade can’t be expected till 20 years and fruits are not edible in a polluted zone.

9. The desirable distance for a tree from the carriage way is.
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum desirable distance from the edge of the pavement is 2.5m and 12m from the centre of the pavement.

10. The number of trees required for 1 km of length in nursery are.
a) 100
b) 150
c) 180
d) 270

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum number of the trees required in the new avenue of a nursery for one kilometre length are 270 in new avenue and 150 in old, 100 and 150 in new and old sites respectively.

Set 5

1. The length visible to driver at any instance of time is called
a) Sight distance
b) Visibility limit
c) Head light distance
d) Overtaking sight distance

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of the road that is visible to the driver at any time is called sight distance, in night visibility it is headlight sight distance and in zone which it can be overtaken is called overtaking sight distance.

2. The stopping sight distance of a vehicle moving with 45kmph and having a coefficient of friction as 0.4 is
a) 48m
b) 49m
c) 50m
d) 51m

View Answer

Answer: d [Reason:] SSD=0.278vt+v2/254f SSD=0.278*45*2.5+452/ (254*0.4) SSD=51m.

3. The stopping sight distance does not depend on
a) Break reaction time
b) Speed of vehicle
c) Length of vehicle
d) Friction

View Answer

Answer: c [Reason:] SSD=0.278vt+v2/ (254f) In this equation t is the reaction time taken by driver for stopping the vehicle, v is the speed of the vehicle and f is the coefficient of friction, so the SSD is independent of length of the vehicle.

4. The SSD is based on
a) Speed of vehicle
b) PIEV theory
c) Voluntary action of brain
d) Reflex action of brain

View Answer

Answer: b [Reason:] The SSD is based on PIEV theory, it is the theory that estimates the time taken to perceive and react.

5. The reaction time considered in SSD is
a) 1.5 sec
b) 2 sec
c) 2.5 sec
d) 3 sec

View Answer

Answer: c [Reason:] The reaction time considered in SSD unless and until specified is 2.5 sec; it is based on PIEV theory.

6. The desirable relationship between OSD and length of overtaking zone is
a) Length of overtaking zone=OSD
b) Length of overtaking zone=2 OSD
c) Length of overtaking zone = 3 OSD
d) Length of overtaking zone = 5 OSD

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum length of overtaking zone is 3 times of OSD, but desirable is 5 times of OSD.

7. If the speed of overtaken vehicle is 80Kmph, then the design speed is
a) 80kmph
b) 96kmph
c) 100kmph
d) 106kmph

View Answer

Answer: c [Reason:] Vb=V-16 V=Vb+16 V=80+16=96Kmph.

8. If the speed of overtaken vehicle is 50kmph then spacing of vehicles is
a) 10m
b) 12m
c) 14m
d) 16m

View Answer

Answer: d [Reason:] The spacing of vehicles is given by S=0.2Vb+6 S=0.2*50+6 S=16m.

9. The reaction time of a driver assumed in OSD is
a) 1 sec
b) 2 sec
c) 2.5sec
d) 3 sec

View Answer

Answer: b [Reason:] The reaction time assumed is 2 sec which is less than time taken in SSD because here the driver does not need to perceive and react so this time is less than time taken in SSD.

10. The height of the driver above the road level is assumed as
a) 1.1m
b) 1.2 m
c) 1.5 m
d) 1.6m

View Answer

Answer: b [Reason:] The height of the driver assumed is 1.2m which is till the eye level; this is assumed for clear vision in night.

11. The relationship between SSD and ISD is
a) SSD= ISD
b) SSD=1.5 SSD
c) SSD= ISD+ OSD
d) SSD= 2 ISD

View Answer

Answer: d [Reason:] The ISD is the intermediate sight distance which is provided when there is no possibility of providing OSD as far as possible the roads are provided with SSD= 2 ISD relationship.

12. The sight distance recommended by IRC for 50kmph speed is
a) 100m
b) 110m
c) 120m
d) 200m

View Answer

Answer: b [Reason:] IRC recommends a sight distance of 110m for a speed of 50kmph, 180m for a speed of 80kmph and 220m for a speed of 100kmph.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }