Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The road traffic consists of how many types of traffic?
a) Vehicle traffic
b) Pedestrian traffic
c) Vehicular and pedestrian traffic
d) No traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] The road traffic consists of both vehicular traffic and pedestrian traffic.

2. Which of the following is not a consequence of pedestrian using roadway?
a) Reduction in effective roadway
b) Reduction in running speed
c) Reduction in capacity of road
d) Increase of zebra crossings

View Answer

Answer: d [Reason:] Zebra crossings are meant only for crossing of pedestrians, it is not related to roadway.

3. In which type of transport, walk mode is mandatory?
a) Personal vehicles
b) Public transport
c) Ships
d) Airways

View Answer

Answer: b [Reason:] Mostly in public transport like bus and metros, walking is mandatory for a long distance.

4. The most vulnerable part of traffic is
a) Traffic jam
b) Vehicles
c) Pedestrians
d) Cattle

View Answer

Answer: c [Reason:] Pedestrians are the most vulnerable part of traffic and they should be treated with utmost care.

5. The main objective of pedestrian facility is
a) To minimize the pedestrian conflicts
b) To minimize the traffic conflicts
c) To minimize the traffic on road
d) To maximize the pedestrians on road

View Answer

Answer: a [Reason:] The main objective of pedestrian facility is to minimize the pedestrian conflicts caused by vehicles.

6. The studies that are conducted for planning the facilities of pedestrians is called
a) Pedestrian studies
b) Pedestrian volume studies
c) Geometric studies
d) Statistics

View Answer

Answer: b [Reason:] The studies that are conducted for planning the facilities of pedestrians are called pedestrian volume studies.

7. The width requirement of side walk depends on
a) Pedestrian flow
b) Traffic flow
c) Pedestrian and traffic flow
d) Climatic conditions

View Answer

Answer: a [Reason:] The width requirement of side walk depends on pedestrian flow of that area, traffic doesn’t travel on footpath and climate doesn’t affect the pedestrian but affects the design.

8. The pedestrian facilities are planned for
a) Present requirement
b) Estimated growth of population
c) Past population
d) Both present and past requirements

View Answer

Answer: b [Reason:] The facilities like footpath and sidewalks are planned for future estimated population.

9. The minimum width of side walk is
a) 1.0m
b) 1.5m
c) 1.75m
d) 2.0m

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum width of side walk is considered as 1.5m it may be more depending on the requirement.

10. The width requirement of side walk is decided with the help of
a) Pedestrians
b) Vehicles
c) Pedestrian flow
d) Vehicular flow

View Answer

Answer: c [Reason:] The width requirement of side walk is decided with the help of pedestrian flow, its width is decided based on pedestrian flow.

11. The dead width usually considered as
a) 0.5m
b) 1.0m
c) 1.5m
d) 2.0m

View Answer

Answer: b [Reason:] The dead width usually is considered as 1.0m and in shopping areas it may be more, it is a width which is not mostly used, usually left for setback.

12. If the side walk is 1.5m, then the capacity of pedestrians in one way is
a) 1200
b) 800
c) 1600
d) 2400

View Answer

Answer: a [Reason:] If the side walk is 1.5m, then the capacity of pedestrians in one way is 1200, it increases with increase in the width.

13. The cross slope of paved footpath may be
a) 1 to 2%
b) 2 to 3%
c) 3 to 4%
d) 4% only

View Answer

Answer: c [Reason:] The cross slope of footpath may be 3 to 4% and in unpaved it may be 4 to 6%.

14. Which of the following is a controlled type of pedestrian crossing?
a) Pavement marking
b) Studs
c) Warning signs
d) Pedestrian signals

View Answer

Answer: d [Reason:] Pedestrian signals are a type of traffic signals used to control the pedestrian traffic, warning signals are for traffic.

15. The approach velocity as per IRC for pedestrian crossing facilities is
a) 60kmph
b) 65kmph
c) 70kmph
d) 75kmph

View Answer

Answer: b [Reason:] The approach velocity as per IRC is considered as 65kmph, for the safety of pedestrian but it may depend varying on the conditions.

Set 2

1. Planning is based on
a) Factual data
b) Analysis
c) Scientific data
d) Factual data and analysis

View Answer

Answer: d [Reason:] Planning based on factual data and analysis may be considered scientific and sound.

2. The planning survey consists of how many numbers of studies?
a) One
b) Two
C) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The planning survey consists of the four studies namely Economic studies Financial studies Traffic studies Engineering studies.

3. The estimates are studied in which type of studies?
a) Economic studies
b) Financial studies
c) Traffic studies
d) Engineering studies

View Answer

Answer: a [Reason:] The details to be collected during economic studies are useful in estimating the requirements, cost involved in the project and economic justification.

4. The revenue from road transport sector is studied in which type of studies?
a) Economic
b) Financial
c) Traffic
d) Engineering

View Answer

Answer: b [Reason:] The sources of income, excise duty, registration charges and tax all are studied in financial studies only.

5. The accident cost analysis is estimated by conducting
a) Origin and destination
b) Traffic survey
c) Transportation facilities
d) Geometric design

View Answer

Answer: b [Reason:] The accident cost analysis, trends in road accidents and facilities all are estimated by conducting traffic survey, origin and destination studies are for trips and geometry for facility.

6. The topographic survey is conducted to estimate which of the following characteristics?
a) Engineering
b) Traffic
c) Financial
d) Soil

View Answer

Answer: a [Reason:] The engineering studies are conducted to assess topography, soil, location and classification of existing roads and other developments.

7. The master plan may not be prepared for
a) Village
b) City
c) State
d) Country

View Answer

Answer: a [Reason:] The master plan is prepared after interpretation of small plans in different phases. It may be prepared for a city, district ,state or even country.

8. The determination of optimum length is based on
a) Saturation system
b) Geometric design
c) Type of highway
d) Length of highway

View Answer

Answer: a [Reason:] The determination of optimum length is based on saturation system based on U.S system of highway planning.

9. The final step after fixing the optimum length of the road
a) Financing
b) Construction
c) Phasing
d) Preparation of master plan

View Answer

Answer: c [Reason:] The final step after fixing the optimum length is phasing of the road program before the construction, after financing and master plan the construction is under taken.

10. The utility unit as per saturation system for a population of less 1001 to 2000 is
a) 0.25
b) 0.50
c) 1.00
d) 2.00

View Answer

Answer: c [Reason:] The utility unit is a factor that is used to decide the priority given to the users for optimum utilization of road and it is 1.00 for a population of 1001-2000, it increases based on the population.

Set 3

1. The minimum grade of concrete in CC pavement is
a) M20
b) M30
c) M40
d) M50

View Answer

Answer: c [Reason:] The minimum grade of concrete required for pavement is M40, as it should withstand temperature and wheel stresses.

2. The cement used in water logged areas is
a) Portland cement
b) Hydrophobic cement
c) Quick setting cement
d) Reediest cement

View Answer

Answer: b [Reason:] The cement mostly used in water logged areas is hydrophobic cement as it will resist the water from clogging.

3. The waste material mostly used in pavement is
a) Fly ash
b) GGBS
c) Rice husk
d) Soil

View Answer

Answer: a [Reason:] The waste material mostly used in pavement is fly ash which is mostly obtained from thermal power plants.

4. The cement on touching should give
a) Cool feeling
b) Hot feeling
c) neutral
d) Very cool feeling

View Answer

Answer: a [Reason:] The cement on touching with hand should give a cool feeling and not break; it should be free from lumps.

5. Cement specific gravity is measured by
a) Water
b) Kerosene
c) Oil
d) Petrol

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity of cement is measured by kerosene, because if it is measured with water then it forms heat of hydration.

6. The specific gravity of cement is
a) 2.5
b) 1.44
c) 3.15
d) 30

View Answer

Answer: d [Reason:] The specific gravity of cement is 3.15, it is not like the density which is 1440 kg/m3 because here kerosene is used for density test and in 1 metre cube of volume 30 bags may be filled.

7. One meter cube of cement consists of how many bags of cement?
a) 30
b) 50
c) 15
d) 10

View Answer

Answer: a [Reason:] One meter cube of volume contains 30 bags of cement or 1500kg of cement, it is actually an assumption that one kg of bag consists of 50 kg cement, but density is 1440kg/m3, so approximately value is 30, but the actual value is more.

8. The density of cement in Kg/m3 is
a) 1440
b) 1240
c) 1340
d) 1540

View Answer

Answer: a [Reason:] The density of cement in Kg/m3 is 1440; it is not 3150 because its specific gravity is measured with kerosene.

9. The initial setting time of cement is not less than
a) 30 seconds
b) 300 seconds
c) 30 minutes
d) 300 minutes

View Answer

Answer: c [Reason:] The initial setting time of cement is not less than 30 minutes for ordinary Portland cement and it may vary for various grades of cement.

10. The first test to be done for determining any property of cement is
a) Consistency
b) Setting time
c) Soundness
d) Fineness

View Answer

Answer: a [Reason:] The first test to be done for determining any property of cement is consistency test which lies between 27 and 29.

11. The volume of water in setting time test is
a) 0.78p
b) 0.75p
c) 0.85p
d) 0.95p

View Answer

Answer: c [Reason:] The volume of water in setting time test is 0.85p where p is the consistency of the cement sample.

12. The volume of water in soundness test is
a) 0.6p
b) 0.7p
c) 0.78p
d) 0.8p

View Answer

Answer: c [Reason:] The volume of water in soundness test is 0.78p, where p is the consistency of the cement sample.

13. The property of cement by which it doesn’t expand is called
a) Fineness
b) Soundness
c) Setting time
d) Consistency

View Answer

Answer: b [Reason:] The property of cement by which it doesn’t expand on contact with water is called as soundness.

14. The most commonly used grade of cement is
a) 33
b) 43
c) 53
d) 63

View Answer

Answer: c [Reason:] The most commonly used grade of cement is OPC 53 grade cement for most of the purposes, fly ash is also mixed in some cements.

15. The total grades of cement specified by IRC is
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12

View Answer

Answer: c [Reason:] IS has classified the grades of cement depending upon the requirement into 9 categories of various classes and materials.

Set 4

1. The DPR consists of how many components?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The DPR consists of report, estimate and drawing making it three components.

2. The first step in the detail checklist of DPR is
a) Executive summary
b) Background
c) Roadway features
d) General details of the project

View Answer

Answer: a [Reason:] The executive summary is the details that are prepared after the field work in the site has been completed.

3. The name of the work and project details is managed under which category of DPR?
a) Executive summary
b) Background
c) Roadway details
d) General details

View Answer

Answer: b [Reason:] In the background of the project name, scope of service, data source, importance and economics of the project are managed.

4. The roadway features include the study of
a) Accidental analysis
b) Geometric design
c) Route alignment
d) Safety

View Answer

Answer: c [Reason:] The roadway features are studied for route selection, route alignment, environmental factors, cross section elements, traffic studies.

5. The final step in the specifications and design of roadway elements is
a) Specifications
b) Design elements
c) Geometric design
d) Safety and audit of the design elements

View Answer

Answer: d [Reason:] After all the design requirements are calculated and if they are finalized the last step is to check the safety of the design elements.

6. Which of the following is not a structure constructed for drainage purposes?
a) Aqueduct
b) Syphon aqueduct
c) Level crossing
d) Pitot tube

View Answer

Answer: d [Reason:] A pitot tube is an instrument which is used to measure the velocity of water in rivers and streams.

7. The strength of the materials can be checked by
a) Visual inspection
b) Quality control
c) By asking the manufacturer
d) By referring to various codes

View Answer

Answer: b [Reason:] The materials should always be tested in laboratory for accurate and exact results quality check should always be conducted.

8. For small projects which type of method is used for calculation of project time?
a) Milestone chart
b) Bar chart
c) PERT
d) CPM

View Answer

Answer: b [Reason:] For small projects the completion time may be evaluated by bar chart, milestone chart may be used when all the critical activities are required.

9. Which of the following is prepared first during estimate?
a) Schedule of rates
b) Rate analysis
c) Detailed cost estimate
d) Detailed project

View Answer

Answer: a [Reason:] The first step in the preparation of estimate is schedule of rates followed by rate analysis and detailed cost estimate.

10. The site amenities are covered under which of the items of DPR?
a) Background
b) Abstract
c) Miscellaneous
d) Estimate

View Answer

Answer: c [Reason:] The site amenities, diversion of roads, road side plantation and other facilities are covered under miscellaneous items, background and abstract are the important aspects, estimate are also very important.

Set 5

1. The specific gravity of sand is
a) 2.5
b) 2.6
c) 2.7
d) 2.9

View Answer

Answer: c [Reason:] The specific gravity of sand is usually considered as 2.7-2.8 in non-availability of data.

2. In field, the dry density of soil can be determined by?
a) Oven method
b) Sand bath
c) Burning
d) Sand replacement

View Answer

Answer: c [Reason:] If there is no facility of lab, then the dry density can be instantly tested by burning.

3. Which type of roller is most suitable for soil compaction?
a) Smooth roller
b) Sheep foot roller
c) Pneumatic roller
d) Hydraulic roller

View Answer

Answer: b [Reason:] The sheep foot roller compact the soil both by the action of kneading and pressing, so they are the most suitable for compaction.

4. The unpaved shoulder usually consists of
a) Gravel
b) Sand
c) Bricks
d) Clay

View Answer

Answer: a [Reason:] In case of unpaved shoulders, gravel is most preferred because of its permeability, strength and other advantages.

5. The specific gravity of sand is determined by?
a) Pyconometer
b) Density bottle
c) Hydrometer
d) Oven

View Answer

Answer: b [Reason:] The specific gravity of sand is determined by density bottle method, as it is a fine grain soil and for coarse aggregate it is tested by pyconometer.

6. The liquid limit of the soil is determined by
a) Hydrometer
b) Pyconometer
c) Sand bottle
d) Cassagrandes apparatus

View Answer

Answer: d [Reason:] The liquid limit of the soil is determined by cassagrandes apparatus, which consists of recording the number of blows for specified water content.

7. The shear strength is more for
a) Cohesive soil
b) Non cohesive soil
c) Frictionless soil
d) Dust

View Answer

Answer: a [Reason:] The shear strength is more for cohesive soils, if the soils depend only on friction then it is very dangerous, so cohesive soil are strong and advisable.

8. The weight of the hammer in modified proctor test apparatus is
a) 2.8kg
b) 4.7kg
c) 5.0kg
d) 6.0kg

View Answer

Answer: b [Reason:] The weight of the hammer in modified proctor test apparatus is 4.7kg and in simple proctor it is 2.8 kg.

9. Coefficient of permeability is more for
a) Gravel
b) Sand
c) Clay
d) Brick

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of permeability is more for gravel, as the size increases the permeability increases, sand has higher permeability than clay and brick has the least permeability.

10. Which type of soil is suitable for construction of pavement?
a) Black cotton soil
b) Sand
c) Stone dust
d) Gravel

View Answer

Answer: d [Reason:] Gravel is the most suitable type of soil for pavement construction; replaced soils are mostly filled by gravel.

11. Coefficient of uniformity is
a) D60
b) D10
c) D60/D10
d) D30

View Answer

Answer: c [Reason:] Coefficient of uniformity is D60/D10, where D60 is the percentage of passing for 60mm sieve and D10 is the percentage of passing for 10mm sieve.

12. The slope of curve obtained between the number of blows and water content in the cassagrande’s method is
a) Toughness index
b) Activity
c) Flow index
d) Liquid limit

View Answer

Answer: c [Reason:] The slope of curve obtained between the number of blows and water content in the cassagrande’s method is called as flow index.

13. If the sensitivity of the soil is greater than 16 then it is
a) Insensitive
b) Little sensitive
c) Highly sensitive
d) Quick

View Answer

Answer: d [Reason:] If the sensitivity of the soil is greater than 16 then it is very quick soil, if it is near to zero then it is not so sensitive soil.

14. Gravel having well grading is denoted by
a) GW
b) GP
c) SM
d) SW

View Answer

Answer: a [Reason:] Gravel having well grading is denoted by GW, where G denotes the gravel and W defined well grading, P denotes poor grading and S denotes the sand.

15. The fine grain soils are classified according to
a) Atterbergs limits
b) Atterbergs charts
c) USCS
d) ISCS

View Answer

Answer: a [Reason:] The fine grain soils are classified according to Atterberg charts, which are classified as per A-line, they are represented in Atterberg charts and classified as per USCS and ISCS.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }