Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The design aspects of surface drainage system are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The design aspects are classified into hydrological and hydraulic analysis, these two are the important aspects of drainage system.

2. The objective of hydrological analysis is.
a) Estimate maximum quantity of water
b) Design
c) Maintenance
d) Repair of CD structural defects

View Answer

Answer: a [Reason:] The main aim of hydrological analysis is to estimate the maximum quantity of the water reaching the pavement.

3. The portion of water which flows on surface is called.
a) Run off
b) Catchment
c) Percolated water
d) Storm water

View Answer

Answer: a [Reason:] The portion of the water flowing on the surface after percolation into the ground and remaining on surface is called run off.

4. The factors not affecting run off
a) Intensity of soil
b) Type of soil
c) Topography of soil
d) Type of road

View Answer

Answer: d [Reason:] The run off is not afford by type of road, in national highway and state highway there may not be having more run off but they don’t affect the runoff.

5. The number of steps followed for surface drainage system is.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer:d [Reason:] The four steps include collection, finding the drainage, determine the run off and to estimate peak quantity.

6. The rational formula is.
a) Q=CiA
b) Q=ki
c) Q=AV
d) Q= CA

View Answer

Answer: a [Reason:] The rational formula is given by Q=CiA where, Q is the run off, C is the run off coefficient and A is the area of the drainage.

7. The value of C is taken as ____ for bitumen pavements.
a) 1
b) 2
c) 0.9
d) 0.95

View Answer

Answer: c [Reason:] The run off coefficient may be taken as 0.9 for bitumen and CC pavements, as in these pavements water is drained off very easily.

8. The minimum velocity required in drainage to maintain flow is.
a) Self cleaning velocity
b) Sewage velocity
c) Gradient velocity
d) Maximum velocity

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum velocity in which the water can flow with out any pressure is called as self cleaning velocity.

9. The area of the drainage is expressed in
a) 10 sq.km
b) 100 sq.km
c) 1000 sq.km
d) 10000 sq.km

View Answer

Answer: c [Reason:] The drainage area is calculated for every 1000 sq.km for the drainage area present in the locality.

10. For a bitumen pavement calculate the discharge in m3/sec if intensity of the rainfall is 40 mm/sec and area of drainage is 100 m2
a) 360
b) 36
c) 3.6
d) 0.36

View Answer

Answer: c [Reason:] Q=CiA Q=0.9*40*100 Q=3.6m3/sec.

Set 2

1. The earth slopes and cuts get damaged due to.
a) Rain cuts
b) Erosion
c) Weathering
d) Unevenness

View Answer

Answer: a [Reason:] The embankment and earth slopes particularly during rainfall get heavily damaged due to the formation of cuts.

2. The erosion between shoulder and pavement leads to.
a) Drop
b) Break down
c) Edge drop
d) Flat drop

View Answer

Answer: c [Reason:] The erosion between the pavement and shoulder leads to the formation of the edge drop.

3. The deterioration rate is more in.
a) Flexible pavements
b) Rigid pavements
c) Composite
d) Same in all

View Answer

Answer: a [Reason:] Usually the deterioration rate of the pavement is more in flexible than rigid because it’s having a less design life.

4. How many types of deterioration can be found in pavements.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The deterioration of the pavement is of 2 types, structural and functional, structural is related to design and functional is related to the maintenance aspects.

5. Which factor doesn’t affect the physical deterioration?
a) Traffic
b) Climate
c) Environment
d) Population

View Answer

Answer: d [Reason:] The population may surround near the pavement, but it is not going to affect the pavement.

6. Which of the following is a physical factor?
a) Formation of pot holes
b) Formation of unevenness
c) Freezing and thawing
d) Formation of ruts

View Answer

Answer: c [Reason:] The freezing and thawing is a physical factor, whereas the remaining all are structural.

7. The road roughness is measured by
a) Bump integrator
b) Laser profile
c) Both bump integrator and laser
d) Overlay vehicle

View Answer

Answer: c [Reason:] The road roughness can be measured by both bump integrator and laser, bump integrator is widely used whereas laser is used in advanced countries.

8. The uniform speed of bump integrator is .
a) 10 Kmph
b) 15 Kmph
c) 25 Kmph
d) 30 Kmph

View Answer

Answer: d [Reason:] The uniform speed of the bump integrator is 30 Kmph, considered to measure the unevenness.

9. The pavement rating of 3 is regarded as.
a) Poor
b) Good
c) Very good
d) Excellent

View Answer

Answer: b [Reason:] The rating of the pavement is considered from 0 to 5, as very poor, poor, good, very good and excellent.

10. The pavement surface value needing immediate attention is.
a) 1.5
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0

View Answer

Answer: c [Reason:] The pavement surface index value needing immediate attention is 2.5, if not taken any immediate action then pavement may fail.

Set 3

1. The design life for low volume roads is
a) 10 years
b) 15 years
c) 20 years
d) 30 years

View Answer

Answer: a [Reason:] The low volume roads consist of low volume traffic and its life span is taken as 10 years.

2. The million standard axles in low volume roads is considered as
a) 1 million
b) 1.5 million
c) Less than 1 million
d) 2 million

View Answer

Answer: c [Reason:] The volume on low volume roads is taken less than 1 million for design purpose, it may actually be more but for ease it is taken as 1 million.

3. The low volume roads are designed as
a) All weather roads
b) Fair weather roads
c) Flexible pavement
d) Rigid pavement

View Answer

Answer: b [Reason:] Though the low volume road may have a lesser life span and capacity it should be accessible in all weathers.

4. The type of road used for ESAL value less than 10000 is
a) Earth road
b) Gravel road
c) Flexible pavement
d) Rigid pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] The earth road is the most suitable for less volume of road, it is a value that is obtained based on the traffic load.

5. The maximum limit of sub grade thickness is
a) 150 mm
b) 200 mm
c) 300 mm
d) 400 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The prepared sub grade is limited to a maximum of 300 mm, in any case it must not exceed 300 mm.

6. The base course is generally laid in earth road for a thickness of
a) 40 mm
b) 60 mm
c) 80 mm
d) 100 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The base course is laid for a thickness of 100 mm, it may exceed in some cases, in some cases it may be 80 mm and even 40 mm in unimportant roads.

7. The camber depends on
a) Road
b) Heat
c) Wind
d) Rainfall

View Answer

Answer: d [Reason:] The camber is provided to eliminate the rain that may be stored near the surfaces.

8. The plasticity index in soil used for low volume roads should be less than
a) 10
b) 9
c) 7
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] The plastic limit for the soil should not exceed 6 in any case for the soil that is used in the pavement.

9. The gravel content in surface layer can be a maximum of
a) 60%
b) 70%
c) 80%
d) 90%

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum gravel content in surface layer should be maximum of 80% and the minimum depends on the type of the pavement.

10. The minimum slope provided in a surface of cement concrete pavement is
a) 1%
b) 1.5%
c) 2%
d) 2.5%

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum slope provided is 2%, the maximum may be 2.5%. for a surface of the cement concrete pavement.

Set 4

1.Catch water drains, sloping drain, road side drains, catch pit and culverts are periodically cleared to prevent.
a) Landslide
b) Over flow of water
c) Earthquake
d) Snowfall

View Answer

Answer: b [Reason:] All are drainage structures and they are maintained periodically to prevent overflow of water, landslide may cause earthquake and in hilly regions there me be a snowfall but primary purpose is to prevent overflow of water.

2. The preventive measure adopted in hill road don’t include.
a) Stabilization of soil
b) Grass turf
c) Stone masonry
d) Brick masonry

View Answer

Answer: d [Reason:] Stone masonry is advisable in hill road as, brick masonry is difficult and as brick joints consists of mortar, seepage may be a problem.

3. The problems in snowfall region, of snow is not cleared is overcome by.
a) Hill markers
b) Snow markers
c) Traffic signal
d) Closing the road

View Answer

Answer: b [Reason:] Mostly in peak snowfall region, the road is closed, but if it is extremely necessary then snow markers may be used.

4. The important structure constructed above the road with out impacting the load is called.
a) Gallery
b) Drainage
c) Camber
d) Crown

View Answer

Answer: a [Reason:] The gallery is a special type of structure which is used for the snow to slide without impacting the load, crown is the highest point, camber is used to prevent the drainage.

5. The frequent problem on the hill road is.
a) Earthquake
b) Landslide
c) Soil erosion
d) Seepage

View Answer

Answer: b [Reason:] All the problems are frequent, but landslide occur very frequently and special care should be taken for landslide.

6. The landslide denotes.
a) Downward and upward movement of hill slope material
b) Disintegration of rocks
c) Earthquake on hill
d) Breaking of rock

View Answer

Answer: a [Reason:] The landslides are a problem which is caused due to earthquake and landslide ultimately leading to the disintegration of rocks and they cause upward and downward movement.

7. The landslide doesn’t take place due to.
a) Sliding
b) Falling
c) Flowing
d) Breaking

View Answer

Answer: d [Reason:] The landslides take place only due to sliding, flowing and falling.

8. The failure of landslide is classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The landslides are classified as slides, falls, flows and complex slides.

9. The failure due to shear occurs in.
a) Slides
b) Falls
c) Flows
d) Complex slides

View Answer

Answer: a [Reason:] In slides the movement is caused due to shear failure along one or several surfaces, in complex slides the failure occurs from combination of slides and falls or slides and flow.

10. The measure not advisable to prevent landslide is.
a) Soil nailing
b) Geo synthetic fibre
c) Soil stabilization by any method
d) Retaining wall

View Answer

Answer: c [Reason:] The soil stabilization should not be done by any method, it depends on many factors like soil, slope stability and other factors.

Set 5

1. The materials not included in highway construction are
a) Stone
b) Dust
c) Soil
d) Petrol

View Answer

Answer: d [Reason:] Petrol is not used directly in highway construction, but by-product like bitumen is used.stone, dust and soil may be used in subgrade and base.

2. For places where there is a passage of flood water then the highway has to be built on
a) Embankment
b) Subway
c) Overpass
d) Underpass

View Answer

Answer: a [Reason:] If the HFL is more than the formation level of the road which is going to be provided, then it has to be built on embankment.

3. The layer which is constructed above embankment is called
a) Sub grade
b) Fill
c) Base
d) Sub base

View Answer

Answer: a [Reason:] The embankment is the lowest layer and it is below the sub grade, base is above sub base, sub base is above the sub grade.

4. The highest CBR number is required for
a) Pavement
b) Sub grade
c) Sub base
d) Base

View Answer

Answer: b [Reason:] CBR number decreases with increase in height, the soil requires highest CBR and the pavement requires the lowest CBR.

5. The most common waste material used in construction is
a) Fly ash
b) Slag
c) Pozzolona
d) Rice husk

View Answer

Answer: a [Reason:] Fly ash is an industrial waste obtained from the thermal plants, it has been mandatory to use the fly ash in bricks.

6. Bitumen is a by-product of
a) Wood
b) Petroleum
c) Kerosene
d) Coal

View Answer

Answer: b [Reason:] Bitumen is obtained by burning the petroleum at high temperatures, it is mostly used in the construction of flexible pavements.

7. Tar is a by-product of
a) Wood
b) Petroleum
c) Kerosene
d) Coal

View Answer

Answer: a [Reason:] Tar is a by-product which is obtained from wood, tar and bitumen may look similar, but they are not the same.

8. In the initial stage of construction which type of pavement is cheap?
a) Flexible
b) Rigid
c) Composite
d) WBM

View Answer

Answer: a [Reason:] Flexible pavements are easy to construct and have cheaper cost than C.C pavements and also they are easily accessible to the users.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }