Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The highway accidents occur mostly at
a) Day time
b) Night time
c) Both day and night
d) Early morning hours

View Answer

Answer: b [Reason:] The highway accidents occur mostly at night time, if adequate lighting is not provided.

2. Highway lighting is more important at
a) Cities
b) Towns
c) Villages
d) Bridges

View Answer

Answer: d [Reason:] Highway lighting is more important at bridges, because its boundaries should be visible even at night time.

3. Road lighting is a
a) Advantage for users
b) Disadvantage for users
c) Economically profitable
d) Obstruction for users

View Answer

Answer: a [Reason:] Road lighting is an added advantage for users, even headlight of vehicles may be sufficient but it would be better if it is provided.

4. During the construction of highway, more highway lighting preference is given to
a) Village
b) Town
c) City
d) Intersections

View Answer

Answer: d [Reason:] During the construction of highway, more highway lighting preference is given to intersections, as it is the most critical place.

5. If the object appears darker than the road surface it is called
a) Discernment
b) Partial discernment
c) Silhouette
d) Reverse silhouette

View Answer

Answer: c [Reason:] If the object appears darker than the road surface it is called as silhouette. If the reverse process occurs it is called reverse silhouette.

6. Which of the pavement is better for highway lighting?
a) Black top surface
b) Cement concrete
c) WBM
d) Gravel roads

View Answer

Answer: b [Reason:] Cement concrete roads have a better visibility than other all roads, but they are more expensive.

7. The objects adjacent to the pavement are seen by
a) Silhouette
b) Reverse silhouette
c) Lamps
d) Head lights

View Answer

Answer: b [Reason:] The objects adjacent to the pavement are seen by a process called as reverse silhouette.

8. The intensity of highway lighting is measured in
a) Lux
b) Candela
c) Lumen
d) Dioptres

View Answer

Answer: a [Reason:] The intensity of highway lighting is measured usually in lux, dioptre is unit of focal power, candela and lumen are also units of intensity of light, but not usually used.

9. The minimum amount of highway lighting to be provided on urban roads is
a) 10 Lux
b) 15 Lux
c) 30 lux
d) 40 Lux

View Answer

Answer: c [Reason:] IRC recommends a minimum of 30 lux on urban roads and 15 lux on rural roads.

10. Which of the design factors considered in roadway lighting provide all the necessary features?
a) Lamps
b) Luminaire distribution of light
c) Spacing of lighting
d) Lateral placements

View Answer

Answer: b [Reason:] The design factors considered in roadway lighting provide all the necessary features are luminaire distribution of light.

11. Which lamps are preferred at intersections?
a) Sodium-vapour
b) Mercury
c) Filament
d) Fluorescent

View Answer

Answer: a [Reason:] Sodium vapour lights are mostly preferred at intersections, as they provide more lighting and are economical.

12. The ratio of average illumination recommended by IRC is
a) 0.3
b) 0.4
c) 0.5
d) 0.6

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of average illumination recommended by IRC is 0.4, for national highway it is better if it is more than 0.4 for illumination purpose.

13. The clearance recommended by IRC for poles in urban roads is
a) 0.3m
b) 0.4m
c) 0.5m
d) 0.6m

View Answer

Answer: d [Reason:] The clearance recommended by IRC is 0.6m from raise of kerb and in non-availability of space it may be reduced to 0.3m.

14. The spacing between the highway lamps is
a) 10 to 15m
b) 15 to 30m
c) 30 to 45m
d) 30 to 60m

View Answer

Answer: d [Reason:] The spacing between the highway lamps is between 30-60m, they are not fixed they may vary but they are recommended between 30-60m distance.

15. The maintenance factor of highway is assumed as
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8

View Answer

Answer: d [Reason:] The average life or maintenance factor can be assumed as 80% or 0.8, this is an assumption only it may also be 100%.

Set 2

1. The phases of highway planning do not include the following
a) Assessment of road length requirement
b) Preparation of master plan
c) Showing the phasing of a plan in five year plan
d) Financing

View Answer

Answer d: [Reason:] Financing of the highway is done after the planning of highway after getting approval from the government, before the assessment, preparation and DPR are prepared.

2. Which type of roads can be utilized during monsoon?
a) Unpaved roads
b) Gravel roads
c) Fair weather roads
d) Bituminous roads

View Answer

Answer: d [Reason:] Bituminous roads are convenient to use compared to the other roads because they can easily drain off the water and are comfortable to use during rainy season.

3. The Nagpur plan classified the roads based on
a) Location
b) Function
c) Location and function
d) Annual daily traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] The Nagpur plan classified the roads based on location and function into 5 categories namely National Highway, State Highway, Major District Road, Other District Road, Village Road.

4. The roads that connect the district headquarters to important city of other state is called
a) National Highway
b) State Highway
c) Major district road
d) Other district road

View Answer

Answer: b [Reason:] A State Highway is a highway that connects the district headquarters to other important cities in another state.

5. The arterial roads are a classification of which type of roads?
a) Rural roads
b) Urban Rods
c) National highway
d) State highway

View Answer

Answer: b [Reason:] Urban roads are classified into Arterial roads, Sub arterial roads, Collector streets and Local streets.

6. The rectangular pattern of roads has been adopted in which Indian city?
a) New Delhi
b) Chandigarh
c) Hyderabad
d) Mumbai

View Answer

Answer: b [Reason:] Chandigarh city was planned by assuming rectangular pattern. But by this pattern operation of traffic has been a problem.

7. The Nagpur plan formulae assumed which type of pattern?
a) Star and grid
b) Star and circular
c) Hexagonal
d) Circular

View Answer

Answer: a [Reason:] The Nagpur plan assumed star and grid pattern in which it assumed to connect all the nearby important cities and villages to the National capital.

8. The Nagpur plan conference was held in which year?
a) 1941
b) 1942
c) 1943
d) 1947

View Answer

Answer: c [Reason:] The Nagpur plan conference was held in 1943 which was the first 20 year development plan. The main target of the plan was to achieve 16km road density per 100sq.km.

9. The highway research Board was set up in the year
a) 1947
b) 1953
c) 1963
d) 1973

View Answer

Answer: d [Reason:] The highway research board was set up in the year 1973 by IRC to give good guidance for road development in India.

10. The second 20 year development plan conference was held in which city?
a) Nagpur
b) Bombay
c) Madras
d) Lucknow

View Answer

Answer: b [Reason:] The second 20 year development plan conference was held in Bombay, Their target was to achieve road length of 32km but they achieved 34.8km.

Set 3

1. As per the Nagpur plan the un-surfaced roads were meant for
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road

View Answer

Answer: d [Reason:] The Nagpur plan classified the roads into two categories, category one was meant for national highway, state highway and major district road. The un-surfaced roads were meant for other district roads and village roads.

2. The total length of the first category roads was calculated by adding up the sum of
a) NH+SH+MDR
b) NH+SH
c) SH*2
d) NH+2SH+MDR

View Answer

Answer: a [Reason:] The category one type of roads consisted of national highway, state highway and major district roads. The length was calculated by adding all the three types of roads.

3. What was the development allowance assumed in the Nagpur plan?
a) 10%
b) 20%
c) 15%
d) 25%

View Answer

Answer: c [Reason:] The development allowance was assumed as 15% and in this plan the length of the railway track also was deducted, this was not like the previous 20 year plan.

4. During the development of the roads maximum priority is given to which type of road?
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum priority during construction of any road is given to national highway as they connect across length and breadth of the entire country.

5. The total length of highways in 2001 in km was
a) 56000
b) 56756
c) 56750
d) 57000

View Answer

Answer: d [Reason:] The total length of NH achieved in 2001 was 5700km against a planned length of 66000km.

6. The total area of a state is 2500km .calculate the length of MDR
a) 100 km
b) 200 km
c) 300 km
d) 400 km

View Answer

Answer: b [Reason:] Length of MDR=Area of the state/12.5=2500/12.5=200km.

7. The tertiary road system consists of
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road

View Answer

Answer: d [Reason:] As per the 2nd 20 year road development plan the primary system consist of national highway and state highway. The secondary system consists of state highway .the tertiary system consists of other district road and village road.

8. The ‘rural road development plan: Vision 2025’ aims to provide basic access to villages in how many phases?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The Vision: 2025 aims at providing accessible facilities to villages in 3 phases by giving priority to the population in the village.

9. Expressways should be constructed along
a) Congested cities
b) Major traffic corridors
c) Along with highways
d) Small cities

View Answer

Answer: b [Reason:] Expressways should be constructed along major traffic corridors for convenience of passengers to travel safely and comfortably.

10. The maximum number of cities and towns are connected by which type of highway
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road

View Answer

Answer: a [Reason:] The national highway connects most of the cities and towns in the country. State highway connects in the state, village road in villages and other roads connect the remote areas.

Set 4

1. A part of land that is acquired during initial stages of construction for future expansion is called
a) Kerb
b) Footpath
c) Right of way
d) Camber

View Answer

Answer: c [Reason:] Right of way is a part occupied either by the highway or railway by paying some compensation to the owners for future expansion which may have kerb, footpath and camber.

2. Which method is recommended by IRC for flexible pavements?
a) CBR
b) IRC 6
c) IRC 21
d) IRC 58

View Answer

Answer: a [Reason:] The CBR method is recommended by IRC because it gives very reliable accuracy as the test depends on soil characteristics, IRC 6,21 and 58 are the code books for various pavement design.

3. Inspection of site is done in which survey?
a) Preliminary
b) Secondary
c) Reconnaissance
d) Final report

View Answer

Answer: c [Reason:] The reconnaissance survey includes the inspection of site, soil, material and construction materials.

4. Road roughness is tested by
a) Bump integrator
b) RTRRMS
c) GIS
d) UI

View Answer

Answer: a [Reason:] The road roughness is tested by bump integrator which is measured in mm/km and is classified into various types based on unevenness index value.

5. To minimize the cost of the project the most suitable method is
a) CPM
b) PERT
c) CPM and PERT
d) Normal distribution curves

View Answer

Answer: a [Reason:] CPM is mostly used in major projects, CPM is cost oriented whereas PERT is useful only for research purposes, normal distribution curve is followed by CPM.

6. The highly flooded areas should be re aligned by
a) Providing additional thickness of pavement
b) Providing suitable layers of pavement
c) Providing appropriate camber
d) Providing higher geometric specifications

View Answer

Answer: a [Reason:] The existing road can be re aligned only by providing a thickness of pavement, because the camber cannot be changed, so additional thickness is the only option available.

7. Embankments are provided on highway near
a) Important cities
b) Religious structure
c) Railway tracks and highly flooded area
d) Costly structures

View Answer

Answer: c [Reason:] The embankments are provided mostly near the highly flooded area, embankments near the railway tracks may be provided or may not be required it depends on the railway track.

8. The drawing for re alignment shows the existing road, proposed re alignment, contours and all other features it is called as
a) Plan
b) Elevation
c) Cross section
d) Longitudinal section

View Answer

Answer: a [Reason:] The plan shows all the above features, whereas the sections show existing roads, ground elevation, beginning and end of transition curves.

Set 5

1. The roads passing through hilly terrain and leading to the villages and towns near hills are called
a) National highway
b) State highway
c) Hill road
d) Village road

View Answer

Answer: c [Reason:] The roads which pass through hilly terrain and leading to the villages on hills are called as hill roads.

2. The problem not faced in hilly regions is
a) Extreme climate
b) Landslide
c) Snow
d) Summer cracks in pavements

View Answer

Answer: d [Reason:] The cracks are not formed in summer here as there is no hot temperature, but cracks may be due to frost.

3. The hill roads in India are not mostly found in
a) North India
b) North east India
c) Western that’s
d) South India

View Answer

Answer: d [Reason:] The hill roads in India are found mostly in North and north east India , south India also has a few hill roads but not as many as north Indian and border roads.

4. The cross slope for a pavement to be plain should be less than
a) 40
b) 35
c) 25
d) 10

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum cross slope should be less than 10, it is better if it is 0.

5. For a terrain to be termed as steep, the cross slope should be greater than
a) 25
b) 35
c) 45
d) 60

View Answer

Answer: d [Reason:] The terrain may be termed as steep if the cross slope exceeds 60.

6. The hill road should be aligned
a) Stable side
b) Unstable side
c) Based on economy
d) Based on population

View Answer

Answer: a [Reason:] A hill road should always be aligned on the stable side of the mountain, if we consider only economy it may be dangerous.

7. A most common feature in hill road is
a) U turn
b) Hair pin bend
c) Speed limit
d) SSD

View Answer

Answer: b [Reason:] The most common feature in the hill road is hair pin bend, it is provided due to zigzag roads.

8. The hill roads are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Five

View Answer

Answer: d [Reason:] The hill roads also are classified as national highway, state highway, village roads, major district roads and other district roads.

9. The road development in borders is taken care by
a) BRO
b) IRC
c) NHAI
d) DRDO

View Answer

Answer: a [Reason:] BRO is Border Roads Organisation which was set up by Indian government in 1960.

10. The class division for 3 tonne vehicle is named as ____ by Border Roads Organisation
a) National highway
b) Class 9
c) Class 5
d) Class 3

View Answer

Answer: b [Reason:] The class division for a 3 tonne vehicle is named as class 6, whereas for 1 tonne vehicle and jeep it is class 5 and class 3 respectively.