Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The most superior material is used in
a) base
b) sub base
c) surface
d) soil

View Answer

Answer: c [Reason:] The most superior material is used in the surface layer of pavement as it is the layer which is exposed to more number of stresses.

2. The soil sub grade suitable for pavement is
a) Gravel
b) Sand
c) Black cotton soil
d) Red soil

View Answer

Answer: a [Reason:] The soil sub grade most suitable for pavement layer is gravel as it is very strong rock, black cotton is not suitable for pavement but suitable for crops, sand has a danger of liquefaction and red soil is not so advisable.

3. The drainage layer is
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface

View Answer

Answer: b [Reason:] The drainage layer of the pavement is granular sub base course which collects water from pavement surfaces.

5. The minimum thickness of compacted sub grade is
a) 300 mm
b) 500 mm
c) 700 mm
d) 900 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum thickness of sub grade required is 300mm and in highways it is 500 mm as they are provided with the maximum best facilities.

5. The most common test used in evaluating soil strength is
a) CBR
b) DCP
c) Triaxial
d) Plate bearing test

View Answer

Answer: a [Reason:] All the tests are performed but the most commonly used one is CBR, which is called as California bearing test, performed in India.

6. The CBR standard penetration is
a) 2.5 mm
b) 5.0 mm
c) 7.5 mm
d) 25mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The standard penetration value of the CBR value is 2.5mm, if 5 mm value is greater then the penetration test is repeated again.

7. Minimum thickness of seal coat is
a) 20mm
b) 25mm
c) 30.m
d) 35mm

View Answer

Answer: a [Reason:] : The minimum thickness of the seal coat required is 20mm for bitumen pavement, seal coat is a layer above the flexible pavement surface.

8. The impact value of aggregate used in pavement is
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

View Answer

Answer: a [Reason:] : The aggregate impact value should not be more than 30% for aggregate used in bitumen, if it is less than 30 the aggregate may be replaced.

9. The abrasion value of the aggregate in pavement should be less than
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

View Answer

Answer: b [Reason:] The abrasion value of aggregate should not be more than 40% for the aggregate tested by Los Angeles abrasion test, if it is more than 40, then it may be rejected.

10. The specifications for highway are prepared by
a) IRC
b) MORTH
c) BIS
d) NHAI

View Answer

Answer: b [Reason:] The specifications for the highway are prepared by MORTH, which is Ministry of Road Transport and Highway.

Set 2

1. How many types of methods are there to design a flexible pavement
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three types of methods to design a flexible pavement they are empirical, semi empirical and theoretical method.

2. Empirical method is dependent on strength of
a) Soil
b) Sub base
c) Base
d) Surface

View Answer

Answer: a [Reason:] The strength of the soil sub grade is used to design the flexible pavement, because the sub base and base are more stronger than the sub grade, so design depends on sub grade only.

3. The stress strain approach is used in
a) Empirical method
b) Semi empirical method
c) Theoretical
d) CBR method

View Answer

Answer: b [Reason:] The design of pavement using stress strain approach is used in semi empirical method, which depends both on theory and graph.

4. CBR is a
a) Measure of soil strength
b) Flexible pavement design method
c) Rigid pavement design method
d) Measure of soil characteristics

View Answer

Answer: b [Reason:] CBR is a method of designing the flexible pavement by using the soil characteristics.

5. The design charts are prepared based on
a) Climate
b) Past experience
c) Location
d) Traffic

View Answer

Answer: b [Reason:] The design charts are prepared based on the past experience hence they are not reliable, as it changes according to location.

6. For which material the semi empirical method is useful?
a) Elastic
b) Plastic
c) Rigid
d) Semi rigid

View Answer

Answer: a [Reason:] If the material is elastic, then it will obey hookes law, so after that limit it is not so useful.

7.The CBR method was developed by
a) California division of highway
b) IRC
c) MORTH
d) NHAI

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1925, the California division of highway designed the CBR method for design of flexible pavement.

8.The soaking period in CBR sample is
a) 2 days
b) 3 days
c) 4 days
d) 5 days

View Answer

Answer: c [Reason:] The soaking period usually specified is four days which may not be sufficient for some highways.

9. The total thickness of pavement
a) Constant
b) Changes with sub grade
c) Changes with sub base
d) Changes with base

View Answer

Answer: a [Reason:] The total thickness of the pavement remains constant as it does not depend on the number of layers.

10.As per MORTH the specified compaction of density is
a) 95%
b) 96%
c) 100%
d) 99%

View Answer

Answer: c [Reason:] MORTH recommends a field density of 97% for heavy compaction, in some cases it recommended even 99 or 100% of lab density.

11. The top 500mm of soil sub grade should be compacted at
a) OMC
b) MDD
c) Dry density
d) Saturated density

View Answer

Answer: a [Reason:] The top 500mm layer in the soil sub grade should be compacted at OMC, to obtain M.D.D, only at M.D.D the soil gets its maximum strength.

12. For how much amount of rainfall soaking of specimen is not required?
a) 100 mm
b) 200 mm
c) 300 mm
d) 500 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] For a rainy area which is having an amount of rainfall more than 500 mm, then soaking of specimen is not required.

13.Maximum aggregate size in CBR method is
a) 20 mm
b) 30 mm
c) 40 mm
d) 50 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum size of aggregate should be 20 mm in the design of flexible pavement if it is more than 20 mm then above layers are not valid.

14. The critical stress is considered in
a) Surface
b) Sub base layer
c) Sub grade
d) Both sub grade and surface

View Answer

Answer: d [Reason:] Both horizontal stress and vertical stress are considered for flexible pavement and measured at these two layers.

15. The design factor not considered in CBR is
a) Weather
b) Traffic
c) VDF
d) Growth rate

View Answer

Answer: a [Reason:] The weather factor is not considered in CBR method as it keeps changing frequently, growth rate keeps increasing, VDF is a constant so climate doesn’t actually affect the CBR.

Set 3

1. The surveys of highway alignment are completed in how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: d [Reason:] The surveys are completed in 4 stages namely map study, reconnaissance, preliminary survey and detailed survey.

2. The maps in India related to topography are prepared by
a) Geological survey of India
b) Survey of India
c) NHAI
d) GOI

View Answer

Answer: b [Reason:] All the maps related to topography in India are prepared by survey of India, NHAI is for highway alignment and geological survey of India for any rocks exploration, government of India is the finance aid for all.

3. The survey in which details are covered roughly but not accurately is called
a) Reconnaissance
b) Rough survey
c) Map study
d) Detailed study

View Answer

Answer: a [Reason:] The reconnaissance survey consists of studying the details in the field roughly which are not covered in the map study.

4. The soil survey is conducted in which of the following survey?
a) Preliminary survey
b) Reconnaissance survey
c) Map study
d) Topography study

View Answer

Answer: a [Reason:] The preliminary survey consists of collecting topographical data, soil survey and other data, in reconnaissance survey rough survey is done, map study is for plan.

5. A closed loop used for survey purpose is called
a) Open traverse
b) Closed traverse
c) Primary traverse
d) Secondary traverse

View Answer

Answer: b [Reason:] A traverse is a closed loop used for survey purpose, if it is open then it is called as open traverse.

6. Expand GPS
a) Global position satellite
b) Global perception satellite
c) Global position system
d) Geographical position system

View Answer

Answer: c [Reason:] GPS –Global position system is a modern technique used for survey.GIS is also used for the weather report and other applications.

7. The intervals for levelling work in rolling terrain are taken as
a) 50m
b) 30 m
c) 45 m
d) 40 m

View Answer

Answer: a [Reason:] In the rolling terrain the interval is considered as 50m and in hilly terrain is taken as 30m.

8. The first step in preliminary survey is
a) Primary traverse
b) Map study
c) Detailed survey
d) Detailed project report

View Answer

Answer: a [Reason:] The first step in preliminary survey is to establish primary traverse followed by survey and detailed project report.

9. The surface thickness of the pavement is decided based on
a) HFL
b) MFL
c) MSL
d) HFL and MSL

View Answer

Answer: a [Reason:] The HFL is the height till which water raised during recent floods, to avoid the flooding of roads they are always kept above HFL.

10. The key map size should not exceed
a) 20*22 cm
b) 32*20 cm
c) 32*32 cm
d) 20*32 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] The key map shows the proposed site and important places, the key map should not exceed 22*20cm in size.

Set 4

1. The first step in highway construction after paper work is
a) Surveying
b) Estimation
c) Bill of quantities
d) Evaluation

View Answer

Answer: a [Reason:] The first step after the office work in the highway design is surveying , after surveying the design is approved.

2. The design of the highway should satisfy
a) Structural requirement
b) Drainage system
c) Economical
d) All the above mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The design of highway should satisfy economy, drainage and structural requirement.

3. The economical highway can be achieved by
a) Cheap aggregate
b) Good quality aggregate
c) Good aggregate and less transport cost
d) More transport cost and less quality aggregate

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum cost of aggregate doesn’t affect the highway cost, it is th the transport cost which has a greater effect.

4. The embankment is constructed by using
a) Soil
b) Fly ash
c) GGBS
d) Bricks

View Answer

Answer: a [Reason:] The soil embankment is constructed by using the locally available soil , if not satisfied we can replace it by stronger soils.

5. The embankment construction should always be
a) Above MSL
b) At MSL
c) Above HFL
d) below MSL

View Answer

Answer: c [Reason:] The embankment should always be constructed above HFL, as it may effect the pavement when floods occur if laid above MSL.

6. The part of pavement left over for drainage is called
a) Sub base
b) Footpath
c) Ken
d) Shoulder

View Answer

Answer: d [Reason:] The part which is left over for the water to drain off is called as shoulder, it may be paved or unpaved.

7. The raise of ground water reduces the capacity by
a) 66.66%
b) 51.33%
c) 50%
d) 75%

View Answer

Answer: c [Reason:] If the ground water raises to ground level, then the bearing capacity of the soil sub grade reduces to 50%.

8. Embankment are laid
a) Above ground level
b) Below ground level
c) 3.0 m above ground level
d) 5.0m above foundation level

View Answer

Answer: b [Reason:] Most of the embankments are laid below the ground level by cutting and then filling.

Set 5

1. The design of horizontal and vertical alignments, super elevation, gradient is worst affected by
a) Length of vehicle
b) Width of vehicle
c) Speed of vehicle
d) Height of vehicle

View Answer

Answer: c [Reason:] All the geometric design features are worst affected by velocity of the vehicle only.

2. The most raised portion of the pavement is called
a) Super elevation
b) Camber
c) Crown
d) Kerb

View Answer

Answer: c [Reason:] The most elevated or the highest portion of a pavement is called as a crown, whereas camber is the portion that is raised for drainage purposes.

3. The extra width of pavement is provided on
a) Horizontal curve
b) Width of pavement
c) Length of pavement
d) Super elevation

View Answer

Answer: a [Reason:] Extra width of pavement is provided on horizontal curve to avoid the skidding, if the vehicle negotiates the curve then the centrifugal force will act towards outside and there is a chance of skidding, to avoid this extra width is provided.

4. Transition curve is introduced in
a) Horizontal curve
b) Circular curve
c) Between horizontal curve and circular curve
d) Vertical curve

View Answer

Answer: c [Reason:] A transition curve is introduced between horizontal curve and circular curve, the transition curve slowly introduces the centrifugal acceleration to avoid the danger of skidding.

5. The most important factor that is required for road geometrics is
a) SSD
b) OSD
c) ISD
d) Speed of vehicle

View Answer

Answer: d [Reason:] The road user characteristics, traffic and vehicular characteristics mostly influence the road geometric design but the most important factor is speed of vehicle.

6. The design speed of NH on a cross slope of up to 10% is
a) 100kmph
b) 80kmph
c) 60kmph
d) 50kmph

View Answer

Answer: a [Reason:] The ruling speed up to a cross slope of 10% is 100kmph; it decreases with increase in increase of cross slope.

7. A part of pavement raised with respect to one side keeping the other side constant is called
a) Footpath
b) Kerb
c) Super elevation
d) Camber

View Answer

Answer: c [Reason:] The super elevation is a portion of pavement raised on outer edge with respect to inner edge or both edges raised with respect to centre.

8. The main purpose of providing camber is
a) To collect storm water
b) To maintain equilibrium
c) To follow IRC specifications
d) To follow geometric specifications

View Answer

Answer: a [Reason:] During rainy season the roads are usually flooded with water so to keep the pavement dry they have to be drained off so the road is provided with a camber.

9. The legal axle load of the design vehicle used in India is
a) 1.6 tonne
b) 8.2 tonne
c) 16.2 tonne
d) 32.4 tonne

View Answer

Answer: b [Reason:] The legal axle load used for design of pavements is 8.2 tonnes; usually they are expressed in MSA (million standard axles).

10. In India the type of traffic assumed to design pavements is
a) Low traffic
b) Heavy traffic
c) Mixed traffic flow
d) Very low traffic

View Answer

Answer: c [Reason:] In India generally there is always a mixed traffic flow except during midnight hours and early morning hours, so the designer has to assume mixed traffic flow only.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }