Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The index map shows
a) Topography
b) Soil
c) Area of the site
d) Plan

View Answer

Answer: a [Reason:] Index map is used for general topography. They are usually prepared in 32*20 cm map.

2. Detailed size drawings are prepared in which sheet?
a) A1
b) A2
c) A3
d) A4

View Answer

Answer: b [Reason:] The detailed plans of drawings are prepared in A2 sheets. They are usually 60*42cm in size.

3. The cross sections should be drawn for every
a) 10m
b) 20m
c) 50m
d) 100m

View Answer

Answer: d [Reason:] The cross section should be drawn for every 100m or wherever there is an abrupt change in the level.

4. The approximate cost of construction evaluated for the project is called
a) Project report
b) Project feasibility
c) Estimate
d) Detailed project report

View Answer

Answer: c [Reason:] The approximate cost of project before the construction is called as an estimate.

5. The report that includes all the works including soil, bridges, topography, material studies and drainage studies is called as
a) Feasibility report
b) Detailed project report
c) Survey report
d) Primary report

View Answer

Answer: Detailed project report or DPR is the report that is created after all the surveys and estimates have been prepared for a final review.

6. The planning, design and construction of either a network of new roads or road link is called
a) Highway project
b) Highway estimate
c) Highway interlinking
d) Highway design

View Answer

Answer: a [Reason:] The highway project includes planning, designing and execution of new roads or providing links between existing roads, design is for geometry and interlinking word is not so appropriate and estimate is prepared for every highway.

7. Highway should be planned for
a) Present requirements
b) Traffic developments
c) Traffic studies
d) Present requirements and future requirements

View Answer

Answer: d [Reason:] A highway should be planned such that the present and future requirements of the highway are satisfied.

8. The New highway project is divided into how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The new highway project is divided into (i) Selection of route, alignment and geometric design. (ii) Collection of materials (iii) Construction stages including quality control.

Set 2

1. The last step in design of embankment is
a) Height
b) stability of slope
c) Stability of foundation
d) Settlement

View Answer

Answer: b [Reason:] After the highway embankment construction, the stability of slope should be checked, settlement takes place after a few days and height is checked in design itself.

2. If the height of embankment increases
a) Slope stability increases
b) Slope stability remains constant
c) Slope has to reduced
d) Slopes need to be flattered

View Answer

Answer: d [Reason:] The slopes need to be flattered if the embankment height is increased, if the embankment height is small then slope may be kept constant.

3. The fill material used in embankment is
a) Peat
b) Silt
c) Clay
d) Granular soils

View Answer

Answer: d [Reason:] The granular soil with less plasticity are more preferable in filling material.

4. The settlement is due to
a) More compaction
b) Inadequate compaction
c) Temperature
d) Air pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The settlement is due to the inadequate compaction effort which leads to excess settlement.

5. The stability of foundation is checked to ensure
a) Lateral strength
b) Compressive strength
c) Shear strength
d) Tensile strength

View Answer

Answer: c [Reason:] The stability of the foundation is checked to ensure the soil satisfies the shear strength requirement.

6. Stability of slopes change with
a) Climate
b) Increase in load
c) Increase in soil
d) Increase in width of pavement

View Answer

Answer: b [Reason:] The stability of slope mostly depends on the type of load if it changes the stability requirement will also change.

7. An embankment is classified as high if height exceeds
a) 3.0 m
b) 4.0 m
c) 5.0 m
d) 6.0 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The embankment is classified as a high embankment if height exceeds 5.0m, if it is less than 5.0 m they may be medium height or small height embankments.

8. The most common natural problem found in embankment is
a) Settlement
b) Stability of foundation
c) Stability of slope
d) Soil erosion

View Answer

Answer: d [Reason:] All the problems are encountered by a highway engineer but soil erosion is a natural problem which cannot be avoided.

9. The investigation of embankment should be carried out for
a) Twice the height of embankment
b) Thrice the height of embankment
c) Exact height of embankment
d) Half height of embankment

View Answer

Answer: a [Reason:] The investigation of the embankment should be carried out at twice height of embankment below the ground level.

10. The consolidation can be achieved faster by
a) Clay
b) Peat
c) Sand drains
d) Sand filter

View Answer

Answer: c [Reason:] The Sand drains are a type of drainage system which is used to accelerate the consolidation.

11. The minimum spacing between the two sand beds is
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum spacing between the two sand beds may be 2.5 m and maximum is 6.0 m.

12. The liquid limit of soil for embankment construction is
a) Less than 70%
b) Less than 90%
c) Less than 60%
d) Less than 45%

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum liquid limit should be less than 70% for embankment construction.

13. The free swelling index of soil should be less than
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80

View Answer

Answer: a [Reason:] The free swelling index of the soil should be less than 50% for the soil for good embankment.

14. The plasticity index for a sub grade should be less than
a) 45
b) 35
c) 25
d) 15

View Answer

Answer: c [Reason:] The plasticity index for a sub grade should be less than 25 for embankment construction.

15. The rollers that uses both tamping and kneading is
a) Plain roller
b) Vibratory roller
c) Sheep foot roller
d) Pneumatic roller

View Answer

Answer: c [Reason:] The sheep foot roller can use both the procedure of tamping and kneading that is done by using a roller that resemble the paw of a sheep.

Set 3

1. The slender beam used in benkleman beam method is.
a) 3.5 m
b) 3.66 m
c) 3.8 m
d) 3.7 m

View Answer

Answer: b [Reason:] The slender beam dimension in length is 3.66 m, which is hinged to a datum frame.

2. The least count of the small needle in benkleman beam test is.
a) 0.5 mm
b) 1.0 mm
c) 1.5 mm
d) 2.0 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The least count for the large needle of dial gauge is 0.01 mm and small gauge is 2.0 mm.

3. The tyre pressure in benkleman beam method should be inflated to (in kg/cm2).
a) 5.0
b) 5.2
c) 5.4
d) 5.6

View Answer

Answer: d [Reason:] The plates should be inflated to a pressure of 5.6 kg/cm2, use of tyres with tubes and rib tread is recommended.

4. Wheel load distribution in one side of benkleman beam test is.
a) 1080 kg
b) 2880 kg
c) 4085 kg
d) 8170 kg

View Answer

Answer: c [Reason:] The total load is 8170 kg, and it is taken as 4085 kg on one side, because it is considered as a single axle.

5. The clear space between the two tyres of the dual wheels should be.
a) 20 mm
b) 25 mm
c) 27.5 mm
d) 30 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The spacing is ideally considered between 30 and 40 mm, it is an ideal requirement for two tyres of the dual wheels, it may even be less or more.

6. The pavement whose rut depth is less than 10 mm is classified as.
a) Poor
b) Very poor
c) Fair
d) Good

View Answer

Answer: d [Reason:] The classification for no cracking or rut depth less than 10 mm is good, if it exceeds 10 mm they are fair, poor and very poor depending on the degree of ruts.

7. The test pits are maximum dug at a distance of.
a) 150 m
b) 250 m
c) 300 m
d) 500 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The test pits are dug from a distance of 250 to maximum distance of 500 mm.

8. The minimum length of a sub stretch is.
a) 0.5 km
b) 1.0 km
c) 1.5 km
d) 2.0 km

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum length of a sub stretch is taken as 1.0 km, for longer pavement distances.

9. The depth of the hole dug for measuring of temperature is.
a) 45 mm
b) 55 mm
c) 65 mm
d) 75 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum depth of hole is 45 mm and diameter is 10 mm.

10. The quantity of soil collected in benkleman beam method is.
a) 10 g
b) 100 g
c) 1000 g
d) 2000 g

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum quantity of soil collected is 100 g for checking the plasticity index of soil.

Set 4

1. The removal of earth for highway formation is
a) Embankment
b) Sub grade
c) Excavation
d) Filling

View Answer

Ans : c [Reason:] The process of removal of earth for construction is called excavation, it may be done by manual or machine.

2. The best time to remove soil is during
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) During storm

View Answer

Answer: a [Reason:] The best time to remove soil is during summer, if it is removed in winter there may be chances of rain so it’s better to remove in summer.

3. The equipment used for short haul distance of 100 m is
a) Bulldozer
b) Scrapper
c) Power shovel
d) Hoe

View Answer

Ans: a [Reason:] The bulldozer is a versatile earth equipment used for a short distance of 100m, if it exceeds 100 m other equipment can also be used.

4.The blade angle of bulldozer is usually
a) 60
b) 90
c) 15
d) 45

View Answer

Answer: b [Reason:] The blade angle of a bulldozer is usually kept perpendicular, which is always 90 degrees to the soil.

5.The precise control of excavation is possible by
a) Scrapper
b) Hoe
c) Shovel
d) Bulldozer

View Answer

Answer: a [Reason:] The precise control of the excavation is possible by scrapper, but they can’t be used for greater depth.

6. The boom is supported by
a) Cab
b) Dipper stick
c) Hoist line
d) Crawler

View Answer

Answer: c [Reason:] The hoist line gives the support to boom which is attached to the cab, cab is the place where controls are placed and boom is the support.

7.Dragline cannot excavate
a) Soft rocks
b) Black cotton soil
c) Clay
d) Stiff material

View Answer

Answer: d [Reason:] The dragline can’t exert high pressure and remove stiff materials, it can remove only soft rocks.

8. The stiff materials can be excavated by
a) Dragline
b) Hoe
c) Power shovel
d) Scrapper

View Answer

Answer :b [Reason:] How is one equipment which can exert high tooth pressure and excavate stiff materials from ground.

9. The equipment having a bucket is
a) Shovel
b) Clam shell
c) Dragline
d) Hoe

View Answer

Answer: b [Reason:] A clam shell consists of a bucket which is used to carry soil or any other material from a greater depth.

10. The compaction of sand is done by
a) Rollers
b) Animals
c) Vibrator
d) Jetting

View Answer

Answer: d [Reason:] The jetting of the sand cannot be done by using roller or vibrator, it requires effective techniques like jetting and pounding with water.

Set 5

1. The mechanical widening of a track is given by
a) l2/2R
b) nl2/2R
c) nl3/2R
d) nl/2R

View Answer

Answer: b [Reason:] The mechanical widening of track is given by nl2/2R where n is the number of tracks, l is the length of wheel base and R is the radius of track.

2. The length of wheel base usually considered in India is
a) 6.1m
b) 5.9m
c) 5.8m
d) 5.5m

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of the wheel base may be assumed as 6.0m or 6.1m for vehicles if data is unknown, this value is considered for commercial vehicles.

3. The total off tracking of a vehicle having wheel base length as 6.1m and radius of curve 120m is
a) 0.150
b) 0.151
c) 0.153
d) 0.155

View Answer

Answer: d [Reason:] The total off tracking of a vehicle= l2/2R =6.1*6.1/ (2*120) =0.155.

4. The extra width required on two lane pavement for a radius of curve 100m as recommended by IRC is
a) 0.6m
b) 0.7m
c) 0.8m
d) 0.9m

View Answer

Answer: d [Reason:] IRC recommends a value of 0.9m for two lane pavement for radius of curve 100m, this value decreases with increase in the length of curve.

5. The mechanical widening of a curve is 1.5m, the curve is having a radius of 120m and design speed as 80kmph find the total widening on the curve
a) 2.20m
b) 2.26m
c) 2.25m
d) 2.24m

View Answer

Answer: b [Reason:] The total widening is the sum of mechanical widening and psychological widening, Extra width required=1.5m+ V/9.5√R =1.5 + 80/9.5 √120 =2.26m.

6. The most preferred type of transition curve by IRC for highway is
a) Spiral
b) Cubic parabola
c) Parabola
d) Lemniscate

View Answer

Answer: c [Reason:] The most preferred type of transition curve by IRC for highway is parabola, for its ease of construction and other field work.

7. The minimum value of change of centrifugal acceleration is
a) 0.4m/sec3
b) 0.5m/sec3
c) 0.6m/sec3
d) 0.7m/sec3

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum value of change of centrifugal acceleration is 0.5 m/sec3 and the maximum value is 0.8m/sec3.

8. The rate of change of acceleration in m/sec3 for a design speed of 85kmph is
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8

View Answer

Answer: a [Reason:] The rate of change of acceleration for a design speed of 85kmph is given by C=80/ (75+V) C=80/ (75+85) C=0.5m/sec3.

9. In a steep terrain the radius of curve is 100m and the design speed is 80kmph then the length of transition curve will be
a) 44m
b) 54m
c) 64m
d) 74m

View Answer

Answer: c [Reason:] The length of the transition curve will be V2/R Ls=80*80/100 Ls=64m.

10. The total shift of a transition curve is
a) L2/12R
b) L2/24R
c) L2/48R
d) L2/96R

View Answer

Answer: b [Reason:] The total shift of a transition curve is L2/24R, where L is the length of the transition curve and R is the radius of the curve.