Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not an intersection at grade?
a) Un-channelized
b) Channelized
c) Rotary
d) Different level intersections

View Answer

Answer: d [Reason:] The intersection at grade include un channelized, channelized and rotary intersections, the different level intersections are used for over pass and under pass.

2. An intersection that is provided for different levels of road is called
a) Intersection at grade
b) Grade separated intersections
c) Channelized intersection
d) Rotary intersection

View Answer

Answer: b [Reason:] An intersection that is provided for different levels of road is called grade separated intersection, thus eliminating the crossing manoeuvre.

3. If the velocity of a vehicle is 60kmph and the other vehicle velocity is 20kmph, then the relative velocity is
a) 80kmph
b) 40kmph
c) 20kmph
d) 60kmph

View Answer

Answer: b [Reason:] The relative velocity is the difference of the velocities moving in same direction and sum of the velocities of vehicle moving in opposite direction.

4. If the angle of merging is low, then the relative speed will be
a) Low
b) High
c) Medium
d) Depends on width of pavement

View Answer

Answer: a [Reason:] If the angle of merging is small, then the relative velocity will be low and impact will be low.

5. If an additional pavement is provided for lane change, then that intersection is called
a) Tee intersection
b) Rotary intersection
c) Flared intersection
d) Skewed intersection

View Answer

Answer: c [Reason:] If an additional pavement is provided for lane change, then that intersection is called as flared intersection, it is provided in very crowded areas.

6. Which of the following is not a requirement for intersection at grade?
a) Area of conflict should be large
b) Adequate visibility
c) Avoiding sudden change of path
d) Sufficient radius should be provided

View Answer

Answer: a [Reason:] The intersection at grade requirements do not include large conflict area, it says the area of conflict should be as less as possible.

7. The most complex type of intersections for traffic operation is
a) Un-channelized
b) Channelized
c) Rotary
d) Grade separated

View Answer

Answer: a [Reason:] The channelized intersections are the most complex type of intersections for traffic operation, but they are very easy to construct.

8. The procedure of adopting medians and traffic island in an un-channelized intersection is called
a) Dividing
b) Crossing
c) Channelizing
d) Designing

View Answer

Answer: c [Reason:] The procedure of adopting medians and traffic island in an un-channelized intersection is called as channelizing of the intersection.

9. In India the design velocity at rotary is considered as
a) 30kmph
b) 40kmph
c) 50kmph
d) 60kmph

View Answer

Answer: b [Reason:] In India, usually there is no limit to approach the rotary but for safety it is considered as 40kmph for design purposes.

10. If the coefficient of friction is 0.43, and the design velocity is 40kmph then the radius of curve is
a) 20m
b) 25m
c) 28m
d) 30m

View Answer

Answer: d [Reason:] The radius of curve is given by R=V2/127f R=40*40/ (127*0.43) R=30m

11. The minimum radius for rotary recommended by IRC is
a) 1.3 times of entry radius
b) 1.33 times of entry radius
c) 1.5 times of entry radius
d) 1.7 times of entry radius

View Answer

Answer: b [Reason:] IRC recommends an average radius of 1.33 times the entry radius for rotary design.

12. If the average width of the entry section is 3m and the exit is 6m then the average width is
a) 4m
b) 4.5m
c) 5.0m
d) 5.5m

View Answer

Answer: b [Reason:] The average width is average of entry and exit width =3+6/2 =4.5m

13. The PCU value near rotary is highest for
a) Cars
b) Bus
c) Cycle
d) Animal drawn vehicles

View Answer

Answer: d [Reason:] The highest value for PCU near rotary is for animal drawn vehicle which is 4 to 6 PCU units.

14. In a traffic lane the traffic moving extreme left is 250 PCU and in extreme right it is 240 PCU, the sum of the weaving traffic crossing left and right is 500 PCU, find proportion of weaving traffic
a) 0.5
b) 1.5
c) 2.5
d) 3.0

View Answer

Answer: a [Reason:] b is the proportion of traffic entering into rotary, c is the proportion of traffic leaving the rotary, a is the proportion of traffic moving in the left lane and d is the proportion of traffic moving in the right line P=b + c/ (a + b + c+ d) P=500/ (250+500+240) P=0.5

15. The capacity of rotary in PCU per hour for a proportion of weaving traffic 0.5 and the width of weaving section is 12m, average width of entry is 0.4m and length of the weaving section is 7.2m
a) 1088 PCU
b) 1100PCU
c) 1200 PCU
d) 1300PCU

View Answer

Answer: a [Reason:] Qi= 280W [1+e/W][1-p/3] / (1+W/L) Q=280*12*[1+0.4/12][1-0.5/3] /(1+12/7.2) Q=1088PCU

Set 2

1. The vertical alignment of a highway includes
a) Sight distance and traffic intersection
b) Widening of pavements
c) Design of valley curves and gradients
d) Highway lighting

View Answer

Answer: c [Reason:] The design of valley curves, summit curves and gradient is included in the vertical alignment of highway.

2. The ruling gradient required for plain or rolling terrain is
a) 1 in 15
b) 1 in 20
c) 1 in 30
d) 1 in 40

View Answer

Answer: c [Reason:] The ruling gradient value required for plain and rolling terrain type of road is 1 in 30 or 3.3%.

3. The maximum grade compensation for a curve of radius 75m is
a) 1%
b) 1.4%
c) 1.5%
d) 1.6%

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum grade compensation is 75/R =75/75=1%.

4. The vertical alignment does not influences
a) Sight distance
b) Vehicle operation cost
c) Accidents
d) Vehicle speed

View Answer

Answer: c [Reason:] The vertical alignment influences sight distance, vehicle operation cost, vehicle speed and comfort while travelling at high speed.

5. The angle which is measured at the change of direction of two gradients is called
a) Standard angle
b) Subtended angle
c) Deviation angle
d) Setback angle

View Answer

Answer: c [Reason:] The angle which denotes the direction of change of two gradients angle is called as deviation angle.

6. The length of summit curve is based on
a) Comfort
b) Sight distance
c) Convexity
d) Deviation angle

View Answer

Answer: b [Reason:] The length of summit curve is based on stopping sight distance, it is further divided into two cases, when L>SSD and L<SSD.

7. The value of “a” in the equation y=ax2 used in the summit curve is
a) N/2L
b) N/3L
c) N/4L
d) N/5L

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of the constant “a” is N/2L where, N is the deviation angle and L is the length of the curve.

8. If the length of the summit curve having SSD as 150m and deviation angle is 1 in 30 is
a) 50m
b) 100m
c) 150m
d) 170m

View Answer

Answer: a [Reason:] The length of the summit curve is given by L=NS2/4.4 L=1*150*150/ (4.4*30) L=170m

9. If the deviation angle of the curve is 1/200 and the design speed is 80kmph then calculate the total length of the valley curve for comfort condition
a) 18.22
b) 18.52
c) 19.22m
d) 19.52m

View Answer

Answer: c [Reason:] The total length of the curve for comfort condition is 0.38(NV3)1/2 =0.38(1/200*803)0.5 =19.22m

10. The equation for L<OSD for summit curve is given by
a) NS/8H
b) NS2/8H
c) NS2/10H
d) NS2/12H

View Answer

Answer: b [Reason:] The equation of summit curve for L< OSD or L<ISD is given by NS2/8H and the height of the eye of driver is generally assumed as 1.2m.

11. The minimum length of vertical curve recommended by IRC for a design speed of 100kmph is
a) 30m
b) 40m
c) 50m
d) 60m

View Answer

Answer: d [Reason:] IRC recommends a value of 60m for curve having a design speed of 100kmph this value decreases with decrease in speed.

Set 3

1. The damage can be caused to a well designed pavement in a hot region is by.
a) Rain
b) Heat
c) Snow
d) Traffic

View Answer

Answer: a [Reason:] The surface may be not exposed to heat always, and there is no snowfall, only rain is a factor that will effect the strength.

2. The blockade of the longitudinal and cross drains leads to.
a) Increase of water
b) Decrease of ground water
c) Stagnation
d) Floods

View Answer

Answer: c [Reason:] The blocking of cross drainage and longitudinal drainage will lead to the stagnation of water.

3. The deterioration left unnoticed will lead to.
a) Increase of cost
b) Increase of life span
c) Increase of initial cost
d) Decrease of material

View Answer

Answer: a [Reason:] The cracks or any defects may lead to the heavy damage if not noticed and cause more repair cost than initial cost.

4. The inadequate compaction of sub grade may lead to distress in.
a) Flexible pavements
b) Rigid pavements
c) Both flexible and rigid
d) WBM roads

View Answer

Answer: c [Reason:] The flexible and rigid pavement are laid on the soil subgrade so they are affected by distress.

5. Which of the following is a cause of distress in rigid pavement only?
a) Inadequate compaction
b) Inadequate drainage
c) Dowel bars
d) Defect in materials

View Answer

Answer: c [Reason:] The dowel bars are the only materials used in the concrete roads and the remaining defects are found in the flexible pavement also.

6. The maintenance operations do not involve.
a) Survey work
b) Assessment of road condition
c) Diagnosis
d) Adopting the most appropriate steps

View Answer

Answer: a [Reason:] The survey work is a factor, which is considered before the construction, the remaining steps are done before the construction.

7. The rate of growth of the deterioration is.
a) Linear
b) Parabolic
c) Exponential
d) Cubical

View Answer

Answer: c [Reason:] The rate of deterioration in the flexible pavement particularly is exponential curve, it doesn’t go linearly or parabolically.

8. The failure of the pavement which is not dependent on the design is.
a) Inferior materials
b) Delay of compaction
c) Settlement
d) Overloaded vehicles

View Answer

Answer: d [Reason:] The loading of the vehicles can’t be estimated and it doesn’t depend on the design.

9. The distress in bituminous pavement due to ineffective drainage system develops during.
a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Spring

View Answer

Answer: c [Reason:] The deterioration rate is more than normal in the rainy season, and it may effect the drainage system.

10. The failure in settlement takes place due to the settlement of.
a) Fill
b) Sub grade
c) Both
d) Embankment

View Answer

Answer: c [Reason:] The deterioration in the settlement may take place due to settlement of fill or sub grade or even both.

Set 4

1. The modern day pavement don’t consider loads of
a) HCV
b) LMV
c) Motor cycle
d) Animal drawn vehicles

View Answer

Answer: d [Reason:] The olden days pavement consisted of most predominantly animal drawn vehicles but they are not used so much now.

2. The CBR method in India is followed since
a) 1950
b) 1960
c) 1970
d) 1990

View Answer

Answer: c [Reason:] In India since 1970s the CBR method is followed and in 1990 a additional layer called drainage layer was added.

3. The failure in olden roads were classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum failure of the pavement is classified into three types namely failure from sub grade, failure in pavement layers and total pavement failure.

4. The recoverable type of deformation is called as
a) Elastic deformation
b) Semi elastic deformation
c) Rigid deformation
d) Semi rigid deformation

View Answer

Answer: a [Reason:] The deformation occurred on pavement in which it can recover itself is elastic deformation.

5. The plastic deformation occurs in
a) Gravel
b) Sand
c) Silt
d) Clay

View Answer

Answer: d [Reason:] The plastic deformation mostly occurs in the clayey soil and it is not even partly recoverable.

6. The consolidation deformation is
a) Non recoverable
b) Semi recoverable
c) Completely recoverable
d) Partly recoverable and partly non recoverable

View Answer

Answer: d [Reason:] The plastic deformation in pavements occurs only in a part and that part may be recoverable or non recoverable depnding on the extent of failure.

7. The shear failure occurs in
a) Elastic deformation
b) Consolidated deformation
c) Plastic deformation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The shear failure occurs due to the plastic flow which mostly occurs in the plastic deformation.

8. The deformation doesn’t increase with
a) Increase in stress
b) Increase in load
c) Increase in thickness of pavement
d) Increase in compacted soil

View Answer

Answer: d [Reason:] The compacted soil, is a very important factor for the pavement, if it is compacted properly then the pavement will have less settlement.

9. The shear failure of soil sub grade may be attributed to
a) Inadequate stability
b) Excessive stress
c) Both
d) None

View Answer

Answer: c [Reason:] The failure of sub grade in shear may be attributed to inadequate stability and excessive stress application.

10. The main cause of inadequate stability of bitumen mix doesn’t include
a) Improper gradation of aggregate
b) Use of wrong viscosity grade of bitumen
c) Poor quality check
d) More stopping sight distance provided

View Answer

Answer: d [Reason:] The stopping sight distance is not a property of the bitumen mix, it is a geometric design property.

Set 5

1. The pavement design in olden days was based on.
a) Mix design
b) Proportion of weight
c) Strength
d) Proportion of weight or volume

View Answer

Answer: d [Reason:] The olden days pavement were designed based on the proportion of weight or volume.

2. The thickness of the pavement in olden days was.
a) 60 mm
b) 75 mm
c) 100 mm
d) 200 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] The usual thickness of the pavement in olden days were around 100 to 150 mm, due to lack of technology they used such big sizes.

3. The cement production in India increased by the year.
a) 1970
b) 1980
c) 1990
d) 2000

View Answer

Answer: c [Reason:] During the 1990’s the cement gained a rapid growth in production, before the 1990 period cement was imported.

4. The common types of failure in the cement slabs don’t include.
a) Mud pumping
b) Development of structural cracks
c) Spalling of joints
d) Erosion

View Answer

Answer: d [Reason:] Erosion of the soil takes place only if there is heavy rain and of the soil is not strong enough.

5. The design thickness of the CC slab of important highway with heavy traffic is.
a) 250 mm
b) 125 mm
c) 275 mm
d) 300 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The range of the pavement thickness for the heavy traffic is 280 to 320 mm, of such heavy thickness is not provided then pavement will fail.

6. The process of mud or soil being ejected out through the joints and edges of the CC pavements is called.
a) Mud pumping
b) Ravelling
c) Scaling
d) Ejection

View Answer

Answer: a [Reason:] The mud pumping is a process in which the soil is pumped out of the pavement edges.

7. The factor which doesn’t initiate mud is.
a) Weak CC pavement
b) Strong CC pavement
c) Ineffective drainage
d) CC pavement directly over soil

View Answer

Answer: b [Reason:] The mud pumping is initiated mainly due to high deflection, ineffective drainage and cc pavement laid on soil.

8. The diameter of the holes in the mud jacking process is.
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 30 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The diameter of holes used for cement jacking is around 30 mm to 50 mm, it may be minimum of 30 mm and maximum of 50 mm.

9. If a part of cement mortar gets detached from the surface, exposing the coarse aggregate which results in a rough surface, then it is called.
a) Ravelling
b) Mud pumping
c) Mud jacking
d) Scaling

View Answer

Answer: d [Reason:] The scaling of cement concrete occurs if a part of cement mortar gets peeled off and exposes the coarse aggregate.

10. The factor not related to scaling of the concrete is.
a) Mix deficiency
b) Higher water cement ratio
c) Good quality of aggregate
d) Chemical impurities

View Answer

Answer: c [Reason:] If the aggregate quality is good, then mix design will not have any defects, so good quality of aggregate can help reduce scaling.

11. The ravelling occurs due to.
a) Impact
b) Shear
c) Abrasion
d) Reaction with water

View Answer

Answer: c [Reason:] The ravelling occurs mainly due to the abrasion of the aggregate, particularly when fine shrinkage cracks occur.

12. The CC pavement is considered good quality of the unevenness index in mm/km is less than.
a) 4500
b) 3500
c) 3300
d) 2200

View Answer

Answer: d [Reason:] If the unevenness index calculated by the bump integrator is less than 2200, then the pavement quality is good.

13. The CC pavement should be construed again if ravelling depth is more than.
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 25 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The CC pavement ravelling depth should not exceed 25 m, if exceeded 25 m then it should be constructed again.

14. The poly sulphide sealant perform well uptown.
a) 5 years
b) 7 years
c) 10 years
d) 15 years

View Answer

Answer: c [Reason:] The poly sulphide sealant can perform well up to 10 years and it may even last more if maintained well.

15. The shrinkage cracks have a length of.
a) 0.1 m
b) 0.2 m
c) 0.4 m
d) 1.0 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The shrinkage cracks usually have a length of 0.3 m to 0.6 m and extend to a depth of 20 to 30 mm.