Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The main features of the roman road do not include the following?
a) They were built straight
b) They were strong
c) They excavated soft soil till hard strata was obtained
d) The total thickness was 0.75m to 1.2m

View Answer

Answer: b [Reason:] The romans built roads by excavating till the hard strata they were much stronger than required for animal drawn carts that time.

2. The tresaguet method of laying roads was developed in the year?
a) 1764
b) 1774
c) 1800
d) 1796

View Answer

Answer: a [Reason:] The tresaguet method was developed in 1764 AD in France after the fall of Roman Empire, in later years better methods were developed.

3. The method of providing a definite cross slope by varying thickness of foundations under roads was proposed by?
a) Tresauguet
b) Metcalf
c) Telford
d) Macadam

View Answer

Answer: c [Reason:] Telford insisted to provide a definitely varying cross slope by varying the thickness under the foundation of stones.

4. The cross slopes provided for drainage water under Macadam’s construction road is?
a) 1 in 10
b) 1 in 20
c) 1 in 36
d) 1 in 40

View Answer

Answer: c [Reason:] The slope provided is 1 in 36, it was proposed by Macadam. He also completely changed the construction methods that were used earlier.

5. The broken stones that were used in construction of roads in macadam’s construction were?
a) 10mm and 20mm
b) 20mm and 40mm
c) 30mm and 50mm
d) 50mm and 100mm

View Answer

Answer: d [Reason:] The bigger stones that were passing through 100mm sieve were used at the bottom and compacted and the smaller stones that were passing through 50mm were used at the top of the pavement.

6. The Indian Roads Congress was formed in the year?
a) 1928
b) 1934
c) 1929
d) 1930

View Answer

Answer: b [Reason:] The Indian Roads Congress was formed in the year 1934 after recommendation from the jayakar committee after a meeting in year 1928 and CRF was formed in 1929.

7. A research organisation that was formed for the research and development organisation works related to roads was?
a) Indian Roads Congress
b) Central Research Institute
c) Central road found
d) NHAI

View Answer

Answer: b [Reason:] The jayakar committee recommended that a research board should be formed for all research and development works related to roads and it was formed in 1950.

8. The first 20 year development plan is also called as?
a) Nagpur road plan
b) Lucknow road plan
c) Bombay road plan
d) Delhi road plan

View Answer

Answer: a [Reason:] The First 20 year development plan conference was held in Nagpur,hence it is also called as Nagpur road plan, second was held in Mumbai and third in Lucknow.

9. The east west corridor of National highway connects which of the following cities?
a) Delhi-Bombay
b) Bombay-Madras
c) Kolkata-Vadodara
d) Porbandar- Silichar

View Answer

Answer: d [Reason:] The Phase II of NHDP consists of linking the east west corridor from Porbandar in Gujarat to Silichar in Assam.

10. Primary system of roads consists of?
a) National highway
b) Expressway
c) National highway and Expressway
d) State highway

View Answer

Answer: c [Reason:] The Primary system consists of National Highway and expressway. The secondary system consists of State highway and other Major District Roads.

11. The 4th 20 year road development plan aims for vision in which year?
a) 2021
b) 2022
c) 2024
d) 2025

View Answer

Answer: a [Reason:] The 4th 20 year development plans aims for vision 2021 .but however it was well before 2000.

12. The National Highway network should be expanded so that no part of a country is more than 50km away from NH is policy of which twenty year road development plan?
a) 1st 20 year road development plan
b) 2nd 20 year road development plan
c) 3rd 20 year road development plan
d) 4th 20 year road development plan

View Answer

Answer: c [Reason:] In the 3rd year road development plan it was proposed that the national highway should be expanded such that no part of nation should be 50km away from a national highway.

Set 2

1. The annual average daily traffic is calculated by the formula
a) ADT*DF*WF
b) ADT*DF*WF*SF
c) ADT*WF
d) ADT*SF

View Answer

Answer: b [Reason:] The AADT is given by AAADT=ADT*DF*WF*SF, it depends on traffic, day, season and week.

2. Running speed of a vehicle is equal to
a) Travel speed+ delay
b) Travel speed
c) Travel speed-delay
d) Average of travel speed and delay

View Answer

Answer: c [Reason:] The running speed of a vehicle is obtained by dividing the distance with time of travel and subtracting the delays.

3. The speed at any instant of time is called
a) Running speed
b) Travel speed
c) Spot speed
d) Space speed

View Answer

Answer: c [Reason:] The speed at any instant of time is called as spot speed or instantaneous speed, running speed is during travel and average speed of travel is travel speed.

4. Which of the following relationship is correct?
a) Travel speed= running speed
b) Travel speed< running speed c) Travel speed>running speed
d) Travel speed=1.5 times of running speed

View Answer

Answer: b [Reason:] Running speed is always greater than travel speed as the travel speed always includes the stopped delays.

5. Peak hour factor is expressed in percentage of
a) ADT
b) AADT
c) PCU
d) DF

View Answer

Answer: b [Reason:] Peak hour factor is expressed in percentage of AADT; it is used in the design of transportation facilities and major projects.

6. How many types of traffic speed studies are conducted?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two types of studies conducted for speed, they are (i) spot studies (ii) speed and delay studies.

7. If the distance of a vehicle moved is 25m and the observed travel time is 15 sec then the space mean speed is
a) 4m/s
b) 5m/s
c) 6m/s
d) 7m/s

View Answer

Answer: c [Reason:] Space mean speed=3.6*25/15 =6m/sec

8. If the space mean speed of a vehicle is 50kmph, then the time mean speed will be
a) Less than 50kmph
b) Greater than 50kmph
c) Equal to 50kmph
d) Depends on the vehicle

View Answer

Answer: b [Reason:] The Time mean speed will always be greater than space mean speed and it will be greater than 50kmph.

9. If the instantaneous speed of 4 vehicles are 35, 40, 45 and 50 then the time mean speed will be
a) 40kmph
b) 41 kmph
c) 41.5kmph
d) 42.5kmph

View Answer

Answer: d [Reason:] The space mean speed is given by Vt=V1+V2+V3+V4/(4) =35+40+45+50/ (4) =42.5kmph

10. The geometric design in India are designed for
a) 85th percentile speed
b) 15th percentile speed
c) 98th percentile speed
d) 100 percentile speed

View Answer

Answer: c [Reason:] In India mostly the road geometrics are designed for 98th percentile speed, the upper limit for speed is 85th percentile and lower limit is 15th percentile.

Set 3

1. The minimum width of carriage way in urban roads is
a) 2.5m
b) 3.0m
c) 3.5m
d) 3.75m

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum width of carriage way is 3.75m in urban roads; this value may be less in towns and villages depending on the requirement like 3.5 m.

2. A median is also called as
a) Traffic separator
b) Traffic junction
c) Traffic check post
d) Traffic flow

View Answer

Answer: a [Reason:] The median may be a physical marking, divided area or protected by physical structure to avoid head on collisions.

3. The desirable width as per IRC for median on rural roads is
a) 3m
b) 5m
c) 8m
d) 14m

View Answer

Answer: b [Reason:] The desirable width is 5m on rural roads which can be reduced to 3m if there is a restriction of land.

4. The height of low kerb is kept about
a) 50mm
b) 75mm
c) 100mm
d) 200mm

View Answer

Answer: c [Reason:] A kerb is a structure used to separate pavement and median, pavement and shoulder, pavement and footpath. In low kerb height is restricted to 100mm only.

5. The minimum shoulder width recommended by IRC is
a) 1.0m
b) 1.5m
c) 2.0m
d) 2.5m

View Answer

Answer: d [Reason:] The minimum shoulder width is 2.5m recommended by IRC, the shoulder provides lateral stability and act as emergency lanes for vehicles.

6. The width of drive way should be
a) Minimum
b) Maximum
c) Intermediate
d) Maximum or minimum

View Answer

Answer: a [Reason:] The width of drive way should be kept as minimum as possible to reduce the crossing distance of pedestrians.

7. A road running parallel to highway for some selected areas with grade separator are called
a) Footage road
b) Urban road
c) Frontage road
d) Parallel highway

View Answer

Answer: c [Reason:] A frontage road is a road that is mainly laid in urban areas to connect some parts of the city without disturbing the highway.

8. The width of formation is calculated by adding
a) Sum of width of pavements
b) Width of pavement+ separators
c) Width of pavement + separators +shoulders
d) Width of pavement + separator+ shoulders + side drains

View Answer

Answer: c [Reason:] The width of formation or roadway is the sum of pavements, shoulders and separator excluding side drains.

9. The boundary till which building activities are prohibited is called
a) Right of way
b) Boundary line
c) Building line
d) Control line

View Answer

Answer: c [Reason:] The space left over for future expansion of roads without allowing any building activities is called as building line.

10. The normal width recommended in rural areas by IRC for national highway is
a) 45m
b) 29 m
c) 60 m
d) 25 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The average width required for national highway is 45m,it may be between 30m-60m for plain and rolling terrains.

Set 4

1. The number of factors considered for flexible pavement is
a) One
b) Two
c) Three
d) Five

View Answer

Answer: d [Reason:] The design factors that are considered are wheel load, soil, climate, pavement layer, drainage.

2. The contact pressure is given by
a) Pa
b) a/P
c) P/A
d) PA

View Answer

Answer: c [Reason:] The contact pressure is given by P/A, where P is wheel load and A is area of contact.

3. The distribution of circular load was obtained by
a) Wester guard
b) Boussinesq
c) McAdam
d) Taylor

View Answer

Answer: b [Reason:] The stress distribution for the circular load was obtained by Boussinesq, in which he assumed homegenous and elastic material.

4. The last step in the design of flexible pavement is
a) Design of sub grade
b) Design of base
c) Design of mix
d) Design of the pavement thickness

View Answer

Answer: d [Reason:] The last step in the design of the pavement is design of pavement thickness, after design of mix, design of sub grade, sub base and base.

5. If one or more wheels act as a single load then it is called as
a) EASEL
b) EQWL
c) EQML
d) EQVL

View Answer

Answer: a [Reason:] If one or more wheels act as a single load then it is called as a equivalent single wheel load.

6. The pressure in pneumatic tyres should not exceed
a) 10Kg/cm2
b) 9.5Kg/cm2
c) 9Kg/cm2
d) 8Kg/cm2

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum tyre pressure in pneumatic tyre is 9.5kg/cm2.

7. The revised legal load of HCV in India in tonnes is
a) 8.17
b) 9.17
c) 10.2
d) 11.2

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum legal load in India is considered after revision as 10.2 tonnes, before it was 8.17 tonnes only.

8. The legal load considered in the benklemen beam method is
a) 8.17
b) 9.17
c) 10.2
d) 11.2

View Answer

Answer: a [Reason:] The maximum legal load in benklemen beam method is considered as 8.17 tonnes or 8170 kg.

9.The load dispersion is assumed at an angle of
a) 45°
b) 60°
c) 75°
d) 90°

View Answer

Answer: a [Reason:] The angle of the dispersion is assumed as 45° in the ESWL for the ease of construction and calculation.

10. The equivalent wheel load factors are calculated by using
a) First power law
b) Second power law
c) Third power law
d) Fourth power law

View Answer

Answer: d [Reason:] The load factor follow the fourth power law for the calculation of VDF and load factor.

11. The standard wheel load in Ewl factor is
a) 4080 kg
b) 9160 kg
c) 8170 kg
d) 5100 kg

View Answer

Answer: a [Reason:] The load is considered for only one wheel which is 4080kg, it is considered as the half of the legal load.

12. The rate of growth in traffic in urban areas is assumed as
a) 7.5%
b) 8.0%
c) 8.5%
d) 9.0%

View Answer

Answer: a [Reason:] The rate of growth in traffic for urban areas is assumed as 7.5%, it may also vary depending on the requirement.

13. The constant value used in calculation of CSA is
a) 365
b) VDF
c) LDF
d) N

View Answer

Answer: a [Reason:] Except the value of 365, all the other constant vary depending on the lane, vehicle and traffic.

14. The presence of moisture content causes
a) Swelling
b) Shrinkage
c) Alternate swelling and shrinkage
d) Frost

View Answer

Answer: a [Reason:] The presence of moisture content in any water absorbed soil causes the swelling of soil and ultimately gives rise to cracks.

15. Which frost heave is dangerous?
a) Unlike frost heave
b) Like frost heave
c) Uneven frost heave
d) Even frost heave

View Answer

Answer: The frost heave which is caused in cold temperatures raises the edges of the pavement, if they are uneven then it is very dangerous.

Set 5

1.In a hill road, the best alignment when the sum of ascent and descent between extreme points is.
a) Maximum
b) Minimum
c) Maximum+minimum
d) Maximum-minimum

View Answer

Answer: b [Reason:] The total sum of the time of ascent and descent is the minimum in a well designed hill road.

2. The length may be provided ___ times from height.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60

View Answer

Answer: c [Reason:] The permissible length may be increased by 50 times by the height for a hill road, it may vary between 30 to 60 depending on the situation.

3. The application that is not useful for hill survey is.
a) Aerial survey
b) Photogrammetry
c) GPS
d) StaadPro

View Answer

Answer: d [Reason:] StaadPro is a software that is used for the calculation of structural design and other structural functions, whereas the remaining three are useful before the construction and StaadPro is useful for pavement design.

4. The total resistance length of a road is .
a) Effective length
b) Effective length after friction
c) Effective length after skid
d) Effective length after all resistance

View Answer

Answer: d [Reason:] Resisting length of a road is given by effective length after taking into account all the resistances including skid, friction and overturning.

5. The total resisting length increases due to.
a) Increase in friction
b) Decrease in friction
c) Increase in pavement thickness
d) Decrease in pavement thickness

View Answer

Answer: a [Reason:] The total resisting length increases with the increase in friction, as it is mostly dependent on the friction, pavement thickness is for smooth travel.

6. The ruling gradient in trace cut is.
a) 1 in 10
b) 1 in 25
c) 1 in 20
d) 1 in 30

View Answer

Answer: c [Reason:] The trace cut is done at a ruling gradient of 1 in 25, and when it’s complete we have a ruling gradient of 1 in 20, 1 in 30 may provide a gradient of 1 in 25.

7. The minimum width of the trace cut provided is.
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The trace cut is a narrow track of width 1.0 m to 1.2 m made along the alignment of hill road to enable inspection, if more width is provided then it may cause obstruction.

8. Degree of stability of hill side slope don’t depend on.
a) Type of rock
b) Dip
c) Ground water
d) Type of pavement

View Answer

Answer: d [Reason:] The stability of the rock depend on the dip, type of rock and ground water table, any type of pavement is effected irrespective of quality.

9. Stratified sedimentary rocks often occur as.
a) Fault
b) Fold
c) Sediments
d) Dip

View Answer

Answer: b [Reason:] Mostly the stratified sedimentary rocks occur as folds and not as faults, sediment is formed after the igneous rocks are converted into sedimentary rocks.

10. The problem which doesn’t cause landslide in the hill road is.
a) Ground water flow
b) Unstable rock
c) Stable rock
d Overlay of relatively weak soil

View Answer

Answer: c [Reason:] The landslides are not caused due to a stable rock, rather they are helpful in preventing them, ground water flow and weak soil effect the landslide very easily.