Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q1
a) Cross peen
b) Ball peen
c) Sledge
d) Straight pin

View Answer

Answer: a [Reason:] Hand tools are often used when the work needed to be done is very short and can be done in small amount of time without the need of a machine, which would consume more energy and time. The following figure is that of a hand tool called as cross peen.

2. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q2
a) Cross peen
b) Ball peen
c) Sledge
d) Straight pin

View Answer

Answer: d

3. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q3
a) Cross peen
b) Ball peen
c) Sledge
d) Straight pin

View Answer

Answer: b

4. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q4
a) Cross peen
b) Ball peen
c) Set hammer
d) Straight pin

View Answer

Answer: c [Reason:] The following figure is that of a set hammer. Whenever there are corners that need to be shouldered, it often becomes inconvenient to do it using other tools, here a set hammer plays an important role in shouldering it.

5. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q5
a) Cross peen
b) Ball peen
c) Sledge
d) Straight pin

View Answer

Answer: c [Reason:] The following figure is that of a sledge. Sledges are generally observed to have a very big head area. This large area of the head allows the sledge to distribute its force over a wide area.

6. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q6
a) Drift
b) Ball peen
c) Sledge
d) Straight pin

View Answer

Answer: a [Reason:] The following figure is that of a drift. A punch is a type of a hand tool, when there is a hole to be made in a metal part, and when the metal is experiencing forging heat, a punch can be used, after the making the holes, when it needs to widen apart, a tapered punch is passes through it, called the drift.

7. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q7
a) Drift
b) Ball peen
c) Sledge
d) Punch

View Answer

Answer: d [Reason:] The following figure is that of a punch. A punch is a type of a hand tool, when there is a hole to be made in a metal part, and when the metal is experiencing forging heat, a punch can be used.

8. The following figure represents which hand tool appliance?
forming-questions-answers-test-q8
a) Straight peen
b) Flat tongs
c) Fuller
d) Gad tongs

View Answer

Answer: c [Reason:] The following figure is that of a fuller. Whenever a piece has to be necked down, a fuller is a highly recommended object. Fullers are made available in various shapes and sizes, according to the requirements.

9. Swages are used for providing smoothness to the articles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Swages are used for work where the articles need a good finishing in terms of shapes, such as round, square or pentagonal etc, whereas for the smoothing purposes, flatters are highly used.

10. A flat tong is used for holding bolts.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For the holding of bolts or rivets or any other circular section, a ring tong is used, whereas a flat tong is used whenever a section having a rectangular shape has to be held.

Set 2

1. Which of the following processes is called as quenching?
a) Slow cooling
b) Slow heating
c) Rapid cooling
d) Rapid heating

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the following, that is, slow cooling, slow heating, rapid cooling and rapid heating, quenching is the name given to the process of rapid cooling.

2. On martensite formation, what is the percentage increase in the volume of the steel?
a) 3%
b) 13%
c) 23%
d) 33%

View Answer

Answer: a [Reason:] It has been observed that whenever there is a formation of martensite, there is some amount of increase in the volume accompanied by it. This increase in the volume is about 3%.

3. How much is the Brinell hardness of sorbite?
a) 250
b) 350
c) 450
d) 550

View Answer

Answer: b [Reason:] The cementite in sorbite is known to be very finely divided. The material sorbite is not one of the hardest materials known in casting. The Brinell hardness of sorbite is 350.

4. How much is the Brinell hardness of troostite?
a) 250
b) 350
c) 450
d) 550

View Answer

Answer: c [Reason:] The cementite in troostite is very finely divided. The material troostite is not one of the hardest materials known in casting. The Brinell hardness of sorbite is 450.

5. What is the chemical formula of cementite?
a) Fe3O4
b) Fe2O3
c) Fe3C
d) FeSO4

View Answer

Answer: c

6. What is the crystal structure of cementite?
a) Orthogonal
b) Pyramidal
c) Trapeziodal
d) Orthorhombic

View Answer

Answer: d [Reason:] The crystal structure of the compound cementite or iron carbide is not orthogonal or pyramidal or trapezoidal, but it is orthorhombic.

7. What is the curie temperature of cementite?
a) 480K
b) 500K
c) 520K
d) 540K

View Answer

Answer: a [Reason:] The compound cementite is also called as Iron Carbide. The chemical formula of the compound cementite is Fe3C. The curie temperature of the compound cementite, is approximately about 480K.

8. What is the percentage weight of iron in cementite?
a) 93.3%
b) 94.3%
c) 95.3%
d) 96.3%

View Answer

Answer: a [Reason:] In the compound iron carbide or cementite, the percentage weight of iron is 93.3% and the rest of the space in the lattice is occupied by carbon. By weight, carbon is present in about 6.67% in the mixture.

9. What is the percentage weight of carbon in cementite?
a) 5.53%
b) 6.67%
c) 7.23%
d) 8.39%

View Answer

Answer: b

10. Cementite is a brittle material.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Cementite, when in its purest form, is used as a ceramic. Cementite or iron carbide is considered to be a brittle material.

Set 3

1. In which of the following processes most noise is produced?
a) Press forging
b) Drop forging
c) Open die forging
d) Closed die forging

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the following processes, that is press forging, drop forging, open die forging and closed die forging, drop forging is a process where more amount of noise occurs.

2. In which of the following processes most vibration is produced?
a) Press forging
b) Drop forging
c) Open die forging
d) Closed die forging

View Answer

Answer: b

3. Which of the following hammers is also called as gravity hammer?
a) Board hammer
b) Air-lift hammer
c) Power drop hammer
d) Nail hammer

View Answer

Answer: a [Reason:] Among the following type of drop hammers, that is, board hammer, air-lift hammer, power drop hammer and nail hammer, board hammer is also called as gravity hammer.

4. Which of the following hammers is also called as steam hammer?
a) Board hammer
b) Air-lift hammer
c) Power drop hammer
d) Nail hammer

View Answer

Answer: c

5. Drop forging is the most accurate form of forging.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It has been observed that, press forging is a process which works more smoothly and is lot more accurate than drop forging.

6. In drop forging, the anvil is lighter than the hammer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In drop forging, the anvil is a lot heavier than the hammer. To absorb the blow caused by the hammer, the anvil is made 20 times heavier than the hammer.

7. In which of the following processes, life of dies is less?
a) Hot forging
b) Cold forging
c) Drop forging
d) Open die forging

View Answer

Answer: c [Reason:] In drop forging method, the forging is produced when there is a drop of the hammer on the metal. This causes the life of the hammer and the dies to be less.

8. How much do the presses in press forging weigh?
a) 200-300 tonnes
b) 300-400 tonnes
c) 400-500 tonnes
d) 500-600 tonnes

View Answer

Answer: d [Reason:] The presses used for such forging processes are manufactured for very heavy use. The presses which are generally used in press forging are of the capacity of 500 to 600 tonnes.

9. Which of the following method is used for making wheel discs?
a) Drop forging
b) Press forging
c) Open die forging
d) Closed die forging

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the following methods, press forging is one method that is most widely and commonly used method for the manufacture of hollow bodies, wheel discs and panels.

10. Which of the following method is used for making crankshafts?
a) Drop forging
b) Press forging
c) Open die forging
d) Closed die forging

View Answer

Answer: a [Reason:] For the making of products like car axles, crankshafts, leaf springs and jet turbines, the method of drop forging is used.

Set 4

1. The alignment of hill roads is divided into how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] The alignment of hill road is divided into three stages namely reconnaissance, trace cut and detailed survey.

2. The general route for alignment is selected during.
a) Reconnaissance
b) Trace cut
c) Detailed survey
d) Detailed project report

View Answer

Answer: a [Reason:] The general route for the alignment is selected during the reconnaissance survey and after any problem is found it is modified later.

3. The bench marks are fixed during the.
a) Preliminary survey
b) Reconnaissance
c) Detailed survey
d) After detailed project report

View Answer

Answer: c [Reason:] The bench marks are fixed and longitudinal and cross section are obtained during the detailed survey.

4. The strip length to be surveyed on the straight alignment is.
a) 5 m
b) 10 m
c) 15 m
d) 30 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The strip length required to be surveyed on the straight paths is 15 m and on curves it is 30 m.

5. The speed limit on the national highway on hill road in Kmph is.
a) 60
b) 50
c) 40
d) 30

View Answer

Answer: b [Reason:] The speed limit on the national highway for hill road is 50 Kmph and on curves it is 30 Kmph, in plain rotary it is 40 Kmph and on plain it is 60 Kmph.

6. The minimum right of way distance in exceptional cases is.
a) 7 m
b) 5 m
c) 3 m
d) 4 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The minimum right of way required is 5 m but in exceptional cases it should be 3 m, it is good if it is 7m.

7. The pavement width for a single lane road on a hill is.
a) 3.5 m
b) 3.75 m
c) 7.0 m
d) 7.5 m

View Answer

Answer: d [Reason:] The pavement width required for a single lane pavement is 3.75 m and 7 m for two lanes, on national highway it is 7.5m.

8. The flatter camber may be provided if the road has a longitudinal gradient greater than.
a) 1 in 40
b) 1 in 35
c) 1 in 30
d) 1 in 20

View Answer

Answer: d [Reason:] The flatter camber may be provided if the longitudinal gradient is greater than 1 in 20, if it is 1 in 30 or 1 in 45, then a cross slope may be provided.

9. The camber for the earth roads should be never less than.
a) 4%
b) 3.75%
c) 3.5%
d) 3.0%

View Answer

Answer: d [Reason:] The camber value recommend for the earth roads in hill alignment is 3.0 to 4.0%, so it should be never less than 3.0%.it may vary depending on the type of road like for bitumen it is 4.0%.

10. The stopping sight distance for a speed limit of 50 Kmph is.
a) 30 m
b) 40 m
c) 60 m
d) 120 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The stopping sight distance as recommended by IRC is 60 m for a speed of 50 Kmph, for the value of 40,30 the SSD is 40m and 30 m, 120 m is the ISD.

11. The intermediate sight distance for a speed limit of 50 Kmph is.
a) 120 m
b) 60 m
c) 40 m
d) 30 m

View Answer

Answer: [Reason:] The intermediate sight distance is equal to twice the stopping sight distance.

12. The maximum super elevation on snow bound area is
a) 3.0%
b) 5.0%
c) 7.0%
d) 10.0%

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum permissible slope is 10% in hill roads, but in snow area it is 7.0% only.

13. The minimum sufficient straight distance between the transitional ends for reverse curves is
a) 3.0 m
b) 5.0 m
c) 9.0 m
d) 12.0 m

View Answer

Answer: c [Reason:] The minimum distance between the two transitional ends for reverse curves is 9.0 m.

14. The absolute minimum radius of the curve in snow bound area is
a) 60 m
b) 70 m
c) 80 m
d) 90 m

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimum absolute radius of the snow bound area as recommended by IRC is 60 m, it may be up to 90 m depending on the area.

Set 5

1. The maintenance works are not possible for.
a) Shoulder
b) Pavement
c) Embankment
d) Sub grade

View Answer

Answer: d [Reason:] The sub grade or soil cannot be maintained as it is covered with other layers of surface.

2. The maintenance of rigid pavement is.
a) Easy
b) Difficult
c) Very difficult
d) Neutral

View Answer

Answer: a [Reason:] The maintenance of the rigid pavement is easy when compared to the flexible pavement.

3. The desired cross slope in embankment is.
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%

View Answer

Answer: d [Reason:] The desired cross slope is 4 to 5%, as it is required to maintain the embankment dry.

4. On roads where the soil has been deposited should be stripped by.
a) Trowel
b) Vicat apparatus
c) Blade grader
d) Bulldozer

View Answer

Answer: c [Reason:] The deposited soil should either be removed by using a blade grader or suitable machinery.

5. The soil erosion may take place on roadside drains where the longitudinal slope is
a) Very steep
b) Steep
c) Normal
d) Not steep

View Answer

Answer: b [Reason:] The erosion of the soil takes place where the longitudinal slope of the drainage is steep.

6. The longitudinal slope erosion can be corrected by.
a) Compaction
b) Consolidated soil
c) Permeability
d) Void ratio

View Answer

Answer: a [Reason:] The longitudinal slope of the erosion of soil may be corrected by using the compacted soil.

7. The culvert is a structure whose span is less than.
a) 15m
b) 60m
c) 7m
d) 6m

View Answer

Answer: d [Reason:] The span of a bridge which is less than 6m is called as a culvert and if up to 15 m as minor bridge and up to 60 m as major bridge.

8. The slopes and edges of road embankment get eroded leading to the formation of.
a) Ruts
b) Cuts
c) Pot holes
d) Cracks

View Answer

Answer: a [Reason:] The slopes and edges of the embankment get eroded usually leading to the formation of ruts.

9. The measure not adopted to take care of the embankment failure is.
a) Benching
b) Grass turf
c) Stone pitching
d) Rise of embankment above HFL

View Answer

Answer: d [Reason:] Rise of embankment is not an adopted measure it is considered in the design, before the construction as it is a requirement not modification.

10. The miscellaneous road factor for maintenance is.
a) Surface of pavement
b) Shoulder
c) Kerbs and median
d) Geometric design

View Answer

Answer: c [Reason:] The kerb, median and other facilities like traffic signals etc.., are considered as miscellaneous factor for maintenance.