Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following cannot be regarded as a defect in rolled parts?
a) Inhomogeneous deformation
b) Surface defect
c) External cracking defect
d) Internal structure defect

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the following defects in rolled parts, external cracking defect cannot be termed as a defect in rolled parts.

2. Which of the following cannot be regarded as an internal structure defect?
a) Edge crack
b) Zipper cracks
c) Alligatoring
d) Quevering

View Answer

Answer: d [Reason:] Among the following internal structure defects, quevering is not any kind of a defect which can be regarded as an internal structure defect.

3. Which of the following defect occurs because of bending of rolls?
a) Zipper cracks
b) Folds
c) Laminations
d) Alligatoring

View Answer

Answer: a [Reason:] Wavy edges and zipper cracks can occur as defects in the material, if the rolls are bended, but not, folds or laminations or alligatoring. Their causes of occurrence are different.

4. Which defect takes place if the reduction per mass is very low?
a) Zipper cracks
b) Folds
c) Laminations
d) Alligatoring

View Answer

Answer: b [Reason:] Folds are found to occur during the plate rolling, if the reduction per mass is very low. And zipper cracks occur when the given rolls get bended.

5. Incomplete welding may cause which of the following defect?
a) Folds
b) Laminations
c) Wavy edges
d) Zipper cracks

View Answer

Answer: b [Reason:] Because of incomplete welding in the blow holes and the pipes, small laminations occur, causing the strength of the material to reduce.

6. Which defect is rupturing of sheet and following the roller path?
a) Folds
b) Laminations
c) Alligatoring
d) Wavy edges

View Answer

Answer: c [Reason:] When the material is compressed against the rolls, the sheet may get ruptured, without laterally, the width getting converted to length. Such a defect is called as alligatoring.

7. In hot rolling, the temperature of working is uniform.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In hot working processes, the temperature at which the work takes place is not uniform. There is change of temperature that takes place in between the process, when it is going on.

8. In which of the following defects is a crown formed?
a) Wavy edges
b) Alligatoring
c) Folds
d) Laminations

View Answer

Answer: a [Reason:] A crown shape gets formed by the material, due to rolling loads. Crowns get formed in wavy edge defect.

9. The following figure represents which defect?
forming-questions-answers-freshers-q9
a) Alligatoring
b) Zipper cracks
c) Folds
d) Laminations

View Answer

Answer: b [Reason:] The following figure depicts in itself the defect, this crack is called as zipper cracks. A defect like zipper crack may occur when the rolls which are employed for it, get bended.

10. While rolling, material near the edges experience compression.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] While rolling, due to metal being continuous, the material present near the edges, experiences tensile force, that is a pulling force, and not a pushing or a compression force.

Set 2

1. Which of the following operations involves reduction in length?
a) Upsetting
b) Drawing down
c) Setting down
d) Punching

View Answer

Answer: a [Reason:] There are a few operations, which are needed for a change of shape of the raw material to its finished form. This can be achieved using smith forging operation. Upsetting is one such operation that involves reduction in length for an increase the thickness.

2. Swaging is another name for which smith forging operation?
a) Bending
b) Punching
c) Drawing down
d) Cutting

View Answer

Answer: c [Reason:] Swaging is another name for the operation drawing down. In drawing down operation, the length of the material is found to increase at an expense of the width or thickness of it.

3. Which of the following operations involves reduction in length?
a) Upsetting
b) Drawing down
c) Setting down
d) Punching

View Answer

Answer: b [Reason:] There are a few operations, which are needed for a change of shape of the raw material to its finished form. This can be achieved using smith forging operation. Drawing down is one such operation that involves increase in length at the cost of its thickness.

4. Which of the following material is not used as a flux in forge welding?
a) 2 parts of borax with one part of sal-ammoniac
b) Quartz sand
c) Calcined borax
d) 3 parts of borax with one part of sal-ammoniac

View Answer

Answer: a [Reason:] The metal which has to be welded, has to be first covered with flux. By covering it with flux, it cuts the metal from the air around and prevents from oxidation. The fluxes used for this purpose are quartz sand, calcined borax and 3 parts of borax with one part of sal-ammoniac.

5. In which form of weld, are the ends joined?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld

View Answer

Answer: a [Reason:] In lap weld, the ends of the two metals which are to be joined are prepared for welding. In butt welding, the materials are butted are together. In split weld, the metals are kept like a fork in a ‘V’ shape.

6. Which form of weld is also called as ‘T’ weld?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld

View Answer

Answer: c [Reason:] In butt welding, the materials are butted are together. In jump welding, the two pieces are kept at an angle of 90o, in the form of an inverted ‘T’.

7. In cutting smith forging operation, up to what temperature is the steel heated?
a) 700°C – 800°C
b) 850°C – 950°C
c) 900°C – 1000°C
d) 1000°C – 1100°C

View Answer

Answer: b [Reason:] Cutting is a form of smith forging operation, it is a form of chiseling. For chiseling, a long piece of metal is cut into equal lengths. These equal lengths need to be heated till they are cherry red hot, which makes it a temperature of 850°C to 950°C.

8. Which form of weld is also called as ‘V’ weld?
a) Lap weld
b) Butt weld
c) Jump weld
d) Split weld

View Answer

Answer: d [Reason:] In butt welding, the materials are butted are together. In split weld, the metals are kept like a fork in a ‘V’ shape.

9. Scarfing is, preparation of metals for welding.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The shaping of the metal pieces, in order they get united at the center, and a correct shape gets formed, the metal pieces need to be prepared for welding, before they actually get welded. This preparation for welding of metals is termed as scarfing.

10. In bending, the layer on the inside gets shortened.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Bending is a type of process that is most frequently used in forging. It can be done over the edge of the anvil face or the anvil horn. When the metal undergoes bending, the layer which is present on the inside, gets shortened and the layer on the outside gets stretched.

Set 3

1. What is the melting point of pure iron?
a) 1500°C
b) 1535°C
c) 1570°C
d) 1605°C

View Answer

Answer: b [Reason:] Iron exists in many allotropic forms, and every such allotropic form has a different melting, boiling and solidifying point. But, for pure iron, the melting point is 1535°C.

2. Which iron is formed when the melt is frozen?
a) Alpha
b) Beta
c) Gamma
d) Delta

View Answer

Answer: d [Reason:] Alpha irons, beta irons or gamma irons cannot be formed when the metal is in the frozen form. When the molten metal is frozen, delta iron is formed.

3. What is the kind of lattice in a delta iron?
a) Face centered cubic
b) Body centered cubic
c) Hexagonal closely packed
d) Tetragonal closely packed

View Answer

Answer: b [Reason:] The delta form of solid state of iron, which is formed on cooling the melt, has a body centered cubic lattice structure.

4. What is the kind of lattice in a gamma iron?
a) Face centered cubic
b) Body centered cubic
c) Hexagonal closely packed
d) Tetragonal closely packed

View Answer

Answer: a [Reason:] The gamma form of solid state of iron, which is formed on cooling the melt, has a face centered cubic lattice structure.

5. In transformation in steel, hypo eutectoid steel are heated up to what temperature?
a) 677°C
b) 700°C
c) 723°C
d) 746°C

View Answer

Answer: c [Reason:] In transformation in steel, the hypo eutectoid steels are heated up to a very high amount of temperature. The temperature to which they are taken is 723°C.

6. What is the Brinell hardness of pearlite?
a) 150
b) 180
c) 210
d) 240

View Answer

Answer: b [Reason:] Pearlite is not the hardest form. The Brinell hardness of pearlite is only 180. There is a harder material than pearlite, called as martensite, which has Brinell hardness ranging from 650-700.

7. The alpha iron is highly non-magnetic.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is one of the properties of alpha irons that alpha irons are highly magnetic and they are found to exist only at room temperature. The alpha iron is the fourth retardation of iron.

8. How much is the Brinell hardness of martensite?
a) 600-650
b) 650-700
c) 750-800
d) 800-850

View Answer

Answer: b [Reason:] Martensite is a ferro-magnetic substance in nature, and it is known to have Brinell hardness ranging from 650-700.

9. What is the value of ‘a’ in a delta iron lattice?
a) 2.00 Å
b) 2.93 Å
c) 4.00 Å
d) 4.93 Å

View Answer

Answer: b [Reason:] The value of a, which is the distance between two consecutive atoms in the lattice, in delta iron lattice is calculated to be 2.93 Å, which is around 2.93 x 10-10 meters.

10. Alpha iron exists only in high temperature and pressure conditions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It is one of the properties of alpha irons that alpha irons are highly magnetic and they are found to exist only at room temperature.

Set 4

1. How is the strength of the material, which is to be rolled, reduced?
a) Rolling at low temperatures
b) Rolling at high temperatures
c) Treating with ozone
d) Treating with carbon

View Answer

Answer: b [Reason:] When the material to be squeezed is rolled at high temperatures, the strength of the material is found to decrease.

2. When the material is entering the roller, what is the tension at the entry zone called?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension

View Answer

Answer: c [Reason:] When the material is entering the roller, the tension experienced at the entering zone is called as back tension.

3. When the material is exiting the roller, what is the tension at the exit zone called?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension

View Answer

Answer: a

4. What increases when the take up reel rotates at a high speed?
a) Front tension
b) Above tension
c) Back tension
d) Beneath tension

View Answer

Answer: a [Reason:] Among front tension, above tension, back tension and beneath tension, front tension is found to increase when the take up wheel rotates at a high speed.

5. Which of the following is not a thread rolling machine?
a) Cylindrical die machine
b) Reciprocating flat die machine
c) Rotary planetary machines
d) Quick return motion machine

View Answer

Answer: d [Reason:] Among the following, a quick return motion machine is not any type of thread rolling machine, while the remaining are thread rolling machines.

6. Which of the following is not a type of a pass?
a) Roll down pass
b) Starter pass
c) Leader pass
d) Finishing pass

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the following types of passes, starter pass is not any type of pass, while the remaining three are different types of passes.

7. Thread rolling has a lot of chip formation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Thread rolling has it as one of its advantages, that there is no chip formation taking place, avoiding a lot of materials to be wasted.

8. How many dies are used in reciprocating flat die machines?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] In a reciprocating flat die machine, there are only two dies which are used, one of them is stationery, while the other is reciprocating.

9. On what does the reciprocating die stroke depend?
a) Temperature
b) Pressure
c) Thread diameter
d) Die radius

View Answer

Answer: c [Reason:] In a reciprocating flat die machine, the reciprocating die stroke depends upon the thread diameter, and there are 2 dies used in this apparatus, out of which, one is stationery.

10. What is the general production rate in thread rolling?
a) 1000 pieces per minute
b) 2000 pieces per minute
c) 3000 pieces per minute
d) 4000 pieces per minute

View Answer

Answer: b [Reason:] Thread rolling is considered to be one of the fastest methods of manufacturing threads. The rate of production is as high as 2000 pieces per minute.

Set 5

1. In compressed impression die forging, what is typically the shape of the solid blanks?
a) Cylindrical
b) Conical
c) Spherical
d) Pyramidal

View Answer

Answer: a [Reason:] In compressed impression die forging, it is generally observed that the shape of solid blanks is either cylindrical or prismatic only. The shape of the solid blanks is similar even in case of stamping industry.

2. Which of the following is not an operation of impression die forging?
a) Broaching
b) Quenching
c) Bending
d) Spreading

View Answer

Answer: b [Reason:] There are many basic and primary operations in impression die forging, a few of them are, broaching, bending, spreading, sizing and swaging. But, quenching is not any of the operation of impression die forging.

3. Which of the following is not produced using impression die forging?
a) Levers
b) Handles
c) Gears
d) Turbine blades

View Answer

Answer: b [Reason:] Impression die forging finds itself into variety of applications. They are used in making a few automobile parts also. Among the following, levers, gears and turbine blades can be produced using impression die forging, but not handles.

4. Which of the following are not operated in impression die forging?
a) Hammers
b) Presses
c) Tongs
d) Special purpose machines

View Answer

Answer: c [Reason:] In impression die forging, there are various such articles which can be forged, but after that need a little working on it. To accomplish that, hammers, presses and some other special purpose machining tools are employed. A tong is not one of them.

5. In forging dies, what is the maximum degree to which the drafts are made?
a) 7o
b) 10o
c) 13o
d) 18o

View Answer

Answer: b [Reason:] In impression die forging, there has to be some amount of allowance given to the process, like machining allowance and draft allowance. The drafts are made with a maximum degree deviation of 10o.

6. In forging dies, what is the minimum degree to which the drafts are made?
a) 1o
b) 2o
c) 3o
d) 4o

View Answer

Answer: c [Reason:] There are some types of allowances which have to be given to the system before the operations begin, like, shrinkage allowance, machining allowance and draft allowance. The minimum angle which can be given to the drafts is only 3o.

7. What is the minimum temperature given before hot forging?
a) 100°C
b) 150°C
c) 200°C
d) 250°C

View Answer

Answer: c [Reason:] Hot forging is a method of forging articles at an extremely high temperature. But, before putting the article into the hot forging processes, it has to be heated to certain temperatures. The minimum temperature that has to be given to the article should be 200°C.

8. What is the maximum temperature that can should be given before hot forging process?
a) 150°C
b) 200°C
c) 250°C
d) 300°C

View Answer

Answer: d [Reason:] In impression die forging, when any article has to be hot forged, it has to first be heated to bring at a certain temperature. The maximum temperature that can be provided for hot forging is 300°C.

9. Impression die forging is used only for multiple-pass process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In impression die forging, there are two types of pass processes, one is single-pass process and another is multiple-pass process. Multiple-pass process includes final stamping process in it.

10. Cold impression die forging is suited for mass production.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Cold impression die forging is the most unsuited way of production when it comes to long productions or mass amounts of manufacturing. This is because, in cold impression die forging, there is a need of complex and expensive dies, which end up making the process unnecessarily costly.