Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The tilting of the front wheels away from the vertical is called
a) caster
b) camber
c) toe-in
d) toe-out

View Answer

Answer: b [Reason:] The angle between the vertical line from the centre point of the tyre and the central line of the tyre is known as the camber angle.

2. In the steering gear, a gear sector or toothed roller is meshed with a
a) ball bearing
b) roller bearing
c) worm
d) steering wheel

View Answer

Answer: c [Reason:] A rotary valve power steering gear for the integral system uses recirculating ball-type worm and wheel steering gear.

3. The only service that a steering linkage normally requires is
a) tie-rod adjustment
b) lubrication
c) ball-joint replacement
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the linkage-type power steering system, the power cylinder is not a part of the steering system. Instead, the power cylinder is fitted into the steering linkage.

4. Caster action on the front wheels of a vehicle will
a) make it easier for the driver to take corners
b) help reduce the load on the king-pins
c) automatically achieve the straight wheel position
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Negative caster produces directional stability to the vehicle keeping the wheel position straight.

5. Too much toe-in will be noticed by
a) excessive tyre wear because of taking corners
b) steering wander
c) feathering of tyres
d) light steering

View Answer

Answer: a [Reason:] The toe-in ensures parallel rolling of the front wheels. It stabalises steering and prevents side slipping and excessive wear of the tyres.

6. Hard steering is a result of
a) very loose steering linkage
b) worn out steering linkage
c) too loose front wheel bearings
d) incorrect lubricant

View Answer

Answer: d [Reason:] Hard steering is caused because of the following reasons: a) incorrect lubricant b) broken or bent steering arms or knuckles c) too tight spherical ball joints d) insufficient lubricant e) low or uneven pressure.

7. Excessive play or looseness in the steering system is caused by
a) worn out front wheel bearings
b) broken or bent steering arms or knuckles
c) too tight spherical ball joints
d) insufficient lubricant

View Answer

Answer: a [Reason:] Excessive play or looseness in the steering system is the result of a) very loose steering linkage b) worn out steering linkage c) too loose front wheel bearings d) worn out front wheel bearings e) loose steering gear flexible coupling f) worn out steering gear flexible coupling.

8. Erratic steering is caused due to
a) worn out brake lining
b) broken or bent steering arms or knuckles
c) too tight spherical ball joints
d) insufficient lubricant

View Answer

Answer: a [Reason:] It is caused due to following reasons a) worn out brake lining b) brake lining choked with oil c) brake lining choked with brake fluid.

9. Wheel wobbles occur due to
a) inoperative stabilizer
b) wheel out of balance
c) bent kin-pin
d) bent steering knuckle

View Answer

Answer: b [Reason:] It is caused due to following reasons a) wheel out of balance b) worn joints in assembly c) loose wheel bearing.

10. Wheel wobbling can be fixed by
a) adjusting and repairing it
b) repairing the stabilizer
c) replacing kin-pin
d) replacing brake lining

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be fixed by the following remedies a) adjusting and repairing it b) balancing wheels c) adjusting bearings.

11. Hard steering can be fixed by
a) replacing the bent or broken parts
b) replacing worn out parts
c) tightening the loose bearings
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be fixed by the following remedies a) inflate the tyres to correct pressure b) replace all tight ball joints c) replacing the bent or broken parts.

12. Erratic steering can be adjusted by
a) replacing worn out parts
b) replacing the brake lining
c) tightening the loose bearings
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be fixed by the following remedies a) replacing the brake lining b) locating and removing the cause for choke c) removing the cause for choke due to the brake fluid.

13. Excessive play can be fixed by
a) replacing the bent or broken parts
b) replacing the brake lining
c) tightening the loose bearings
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It can be fixed by the following remedies a) replacing worn out parts b) replacing worn out couplings c) tightening the loose bearings.

Set 2

1. A double universal joint is used to connect two shafts in the same plane. The intermediate shaft is inclined at an angle of 20° to the driving shaft as well as the driven shaft. Find the maximum speed of the intermediate shaft if the driving shaft has a constant speed of 500 r.p.m.
a) 532.1 r.p.m
b) 469.85 r.p.m
c) 566.25 r.p.m
d) 441.5 r.p.m.

View Answer

Answer: a [Reason:] Given α = 20° ; NA = 500 r.p.m. Let A, B and C are the driving shaft, intermediate shaft and driven shaft respectively. We know that for the driving shaft (A) and intermediate shaft (B), Maximum speed of the intermediate shaft,

NB(max) = NA/cosα = 500/cos 20°= 532.1 r.p.m.

2. A double universal joint is used to connect two shafts in the same plane. The intermediate shaft is inclined at an angle of 20° to the driving shaft as well as the driven shaft. Find the minimum speed of the intermediate shaft if the driving shaft has a constant speed of 500 r.p.m.
a) 532.1 r.p.m
b) 469.85 r.p.m.
c) 566.25 r.p.m.
d) 441.5 r.p.m.

View Answer

Answer: b [Reason:] Given α = 20° ; NA = 500 r.p.m. Let A, B and C are the driving shaft, intermediate shaft and driven shaft respectively. We know that for the driving shaft (A) and intermediate shaft (B), minimum speed of the intermediate shaft,

NB(min) = NAcosα = 500 × cos 20° = 469.85 r.p.m.

3. A double universal joint is used to connect two shafts in the same plane. The intermediate shaft is inclined at an angle of 20° to the driving shaft as well as the driven shaft. Find the maximum speed of the driven shaft if the driving shaft has a constant speed of 500 r.p.m.
a) 532.1 r.p.m
b) 469.85 r.p.m.
c) 566.25 r.p.m.
d) 441.5 r.p.m.

View Answer

Answer: c [Reason:] Given α = 20° ; NA = 500 r.p.m. Let A, B and C are the driving shaft, intermediate shaft and driven shaft respectively. We know that for the driving shaft (A) and intermediate shaft (B), Maximum speed of the driven shaft,

NC(max) = NB(max)/cosα = NA/cos2α = 566.25 r.p.m.

4. A double universal joint is used to connect two shafts in the same plane. The intermediate shaft is inclined at an angle of 20° to the driving shaft as well as the driven shaft. Find the minimum speed of the driven shaft if the driving shaft has a constant speed of 500 r.p.m.
a) 532.1 r.p.m
b) 469.85 r.p.m.
c) 566.25 r.p.m.
d) 441.5 r.p.m.

View Answer

Answer: d [Reason:] Given α = 20° ; NA = 500 r.p.m. Let A, B and C are the driving shaft, intermediate shaft and driven shaft respectively. We know that for the driving shaft (A) and intermediate shaft (B), minimum speed of the driven shaft, NC(min) = NB(min)× cos α = NAcos2α = 441.5 r.p.m.

5. In a pantograph, all the pairs are
a) turning pairs
b) sliding pairs
c) spherical pairs
d) self-closed pairs

View Answer

Answer: a [Reason:] In a pantograph, all the pairs are turning pairs. It has 4 links.

6. Which of the following mechanism is made up of turning pairs ?
a) Scott Russel’s mechanism
b) Peaucellier’s mechanism
c) Hart’s mechanism
d) Both (a) and (b)

View Answer

Answer: d

7. Which of the following mechanism is used to enlarge or reduce the size of a drawing ?
a) Grasshopper mechanism
b) Watt mechanism
c) Pantograph
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A pantograph is an instrument used to reproduce to an enlarged or a reduced scale and as exactly as possible the path described by a given point.

8. The Ackerman steering gear mechanism is preferred to the Davis steering gear mechanism, because
a) whole of the mechanism in the Ackerman steering gear is on the back of the front wheels
b) the Ackerman steering gear consists of turning pairs
c) the Ackerman steering gear is most economical
d) both (a) and (b)

View Answer

Answer: d [Reason:] The Ackerman steering gear mechanism is much simpler than Davis gear. The difference between the Ackerman and Davis steering gears are : 1. The whole mechanism of the Ackerman steering gear is on back of the front wheels; whereas in Davis steering gear, it is in front of the wheels. 2. The Ackerman steering gear consists of turning pairs, whereas Davis steering gear consists of sliding members.

9. The driving and driven shafts connected by a Hooke’s joint will have equal speeds, if
a) cos θ = sin α
b) sinθ = ±√tanα
c) tanθ = ±√cosα
d) cot θ = cos α

View Answer

Answer: c

10. In a Davis steering gear, the distance between the pivots of the front axle is 1.2 metres and the wheel base is 2.7 metres. Find the inclination of the track arm to the longitudinal axis of the car, when it is moving along a straight path.
a) 12.5°
b) 13.5°
c) 14.5°
d) 15.5°

View Answer

Answer: a [Reason:] c = 1.2 m ; b = 2.7 m Let α = Inclination of the track arm to the longitudinal axis. We know that tan α = c/2b = 1.2/2 x 2.7 or, α = 12.5°.

Set 3

1. The face of the tooth is the
a) surface of the top of tooth
b) surface of tooth above the pitch surface
c) width of tooth below the pitch surface
d) width of tooth measured along the pitch circle

View Answer

Answer: b [Reason:] Face of tooth is the surface of the gear tooth above the pitch surface. Flank of tooth is the surface of the gear tooth below the pitch surface.

2. The flank of the tooth is the surface of the tooth _____________ the pitch surface.
a) above
b) below
c) on
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Face of tooth is the surface of the gear tooth above the pitch surface. Flank of tooth is the surface of the gear tooth below the pitch surface.

3. The ratio of the number of teeth to the pitch circle diameter in millimeters, is called
a) circular pitch
b) diametral pitch
c) module
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres. Circular pitch is the distance measured on the circumference of the pitch circle from a point of one tooth to the corresponding point on the next tooth.

4. The ratio of the pitch circle diameter in millimeters to the number of teeth, is called circular pitch.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres. Circular pitch is the distance measured on the circumference of the pitch circle from a point of one tooth to the corresponding point on the next tooth.

5. The product of the diametral pitch and circular pitch is equal to
a) 1
b) 1/п
c) п
d) 2п

View Answer

Answer: c

6. The product of the diametral pitch and module is equal to one.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. The module is the reciprocal of diametral pitch.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Diametral pitch is the ratio of number of teeth to the pitch circle diameter in millimetres. Module is the ratio of the pitch circle diameter in millimeters to the number of teeth.

8. The dedendum circle diameter is equal to
a) pitch circle dia. x cosɸ
b) addendum circle dia. x cosɸ
c) clearance circle dia. x cosɸ
d) pitch circle dia. x sinɸ

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the circle drawn through the bottom of the teeth. It is also called root circle. Root circle diameter = Pitch circle diameter × cos φ, where φ is the pressure angle.

9. The contact ratio is the ratio of
a) length of pair of contact to the circular pitch
b) length of arc of contact to the circular pitch
c) length of arc of approach to the circular pitch
d) length of arc of recess to the circular pitch

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio of the length of arc of contact to the circular pitch is known as contact ratio i.e. number of pairs of teeth in contact.

10. According to law of gearing, the common normal at the point of contact between a pair of teeth must always pass through the pitch point.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

Set 4

1. The two parallel and coplanar shafts are connected by gears having teeth parallel to the axis of the shaft. This arrangement is called
a) spur gearing
b) helical gearing
c) bevel gearing
d) spiral gearing

View Answer

Answer: a [Reason:] The two parallel and co-planar shafts connected by the gears. These gears are called spur gears and the arrangement is known as spur gearing. These gears have teeth parallel to the axis of the wheel as shown in Fig. 12.1. Another name given to the spur gearing is helical gearing, in which the teeth are inclined to the axis.

2. The type of gears used to connect two non-parallel non-intersecting shafts are
a) spur gears
b) helical gears
c) spiral gears
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The two non-intersecting and non-parallel i.e. non-coplanar shaft connected by gears. These gears are called skew bevel gears or spiral gears and the arrangement is known as skew bevel gearing or spiral gearing. This type of gearing also have a line contact, the rotation of which about the axes generates the two pitch surfaces known as hyperboloids.

3. An imaginary circle which by pure rolling action, gives the same motion as the actual gear, is called
a) addendum circle
b) dedendum circle
c) pitch circle
d) clearance circle

View Answer

Answer: c [Reason:] Pitch circle is an imaginary circle which by pure rolling action, would give the same motion as the actual gear. Addendum circle is the circle drawn through the top of the teeth and is concentric with the pitch circle. Dedendum circle is the circle drawn through the bottom of the teeth. It is also called root circle.

4. The size of a gear is usually specified by
a) pressure angle
b) circular pitch
c) diametral pitch
d) pitch circle diameter

View Answer

Answer: d [Reason:] Pitch circle diameter is the diameter of the pitch circle. The size of the gear is usually specified by the pitch circle diameter. It is also known as pitch diameter.

5. The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of the tooth, is called
a) dedendum
b) addendum
c) clearance
d) working depth

View Answer

Answer: a [Reason:] Addendum is the radial distance of a tooth from the pitch circle to the top of the tooth. Dedendum is the radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of the tooth.

6. The product of the diametral pitch and circular pitch is equal to
a) 1
b) 1/π
c) π
d) 2π

View Answer

Answer: c [Reason:] Diametral pitch, pd = T/D = π/pc where, pc = circular pitch.

7. The module is the reciprocal of
a) diametral pitch
b) circular pitch
c) pitch diameter
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is the ratio of the pitch circle diameter in millimeters to the number of teeth. It is usually denoted by m. Mathematically, Module, m = D /T.

8. Which is the incorrect relationship of gears?
a) Circular pitch × Diametral pitch = π
b) Module = P.C.D/No.of teeth
c) Dedendum = 1.157 module
d) Addendum = 2.157 module

View Answer

Answer: d

9. If the module of a gear be m, the number of teeth T and pitch circle diameter D, then
a) m = D/T
b) D = T/m
c) m = D/2T
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Module, m = D /T.

10. Mitre gears are used for
a) great speed reduction
b) equal speed
c) minimum axial thrust
d) minimum backlash

View Answer

Answer: b [Reason:] When equal bevel gears (having equal teeth) connect two shafts whose axes are mutually perpendicular, then the bevel gears are known as mitres.

Set 5

1. In a cone pulley, if the sum of radii of the pulleys on the driving and driven shafts is constant, then
a) open belt drive is recommended
b) crossed belt drive is recommended
c) both open belt drive and crossed belt drive is recommended
d) the drive is recommended depending upon the torque transmitted

View Answer

Answer: b [Reason:] Cone pulley drive, is used for changing the speed of the driven shaft while the main or driving shaft runs at constant speed. This is accomplished by shifting the belt from one part of the steps to the other.

2. Due to slip of belt, the velocity ratio of the belt drive increases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The result of the belt slipping is to reduce the velocity ratio of the system.

3. When two pulleys of different diameters are connected by means of an open belt, the angle of contact at the _________pulley must be taken into consideration.
a) smaller
b) larger
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

4. The power transmitted by a belt is maximum when the maximum tension in the belt is __________of centrifugal tension.
a) one-third
b) two-third
c) double
d) three times

View Answer

Answer: d [Reason:] When the power transmitted is maximum, 1/3rd of the maximum tension is absorbed as centrifugal tension.

5. The velocity of the belt for maximum power is
a) T/3
b) T.g/3
c) √T/3m
d) √3m/T

View Answer

Answer: c

6. The centrifugal tension on the belt has no effect on the power transmitted.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

7. V-belts are usually used for
a) long drives
b) short drives
c) long and short drives
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] V-belt is mostly used in factories and workshops where a great amount of power is to be transmitted from one pulley to another when the two pulleys are very near to each other.

8. In a multiple V-belt drive, if one of the belt is broken, then we should replace
a) the broken belt only
b) all the belts
c) the broken belt and the belts on either side of it
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In multiple V-belt drive, all the belts should stretch at the same rate so that the load is equally divided between them. When one of the set of belts break, the entire set should be replaced at the same time. If only one belt is replaced, the new unworn and unstressed belt will be more tightly stretched and will move with different velocity.

9. The included angle for the v-belt is usually
a) 100 to 200
b) 200 to 300
c) 300 to 400
d) 600 to 800

View Answer

Answer: c

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }