Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Semiconductor used in sensors will be _____________
a) Pure form
b) Doped form
c) Pure or doped form
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Semiconductor used in sensors will be in its pure form or doped with some impurities.

2. A semiconductor can act as ___________________
a) Insulator
b) Semi conductor
c) Pure conductor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A semiconductor can act as both conductor, semiconductor and insulators on different temperatures.

3. Which of the following represent permalloy?
a) Nickel iron alloy
b) Nickel platinum alloy
c) Nickel gold alloy
d) Nickel bronze alloy

View Answer

Answer: a [Reason:] nickel iron alloy is also known as permalloy.

4. Permalloy are most suitable for _______________
a) Pressure measurement
b) Temperature measurement
c) Voltage measurement
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to high temperature coefficient of resistance, permalloy are more suitable for temperature measurement.

5. Silicon and germanium can act as piezo resistive materials.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Under doped condition, silicon and germanium can act as piezo resistive materials.

6. Which of the following act as magneto-resistive material?
a) Bismuth
b) Antimonide
c) Both bismuth and antimonide
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both Bismuth and Antimonide act as magneto-resistive materials.

7. In piezo junction diode, energy domain will be ______________
a) Electrical
b) Mechanical
c) Radiation
d) Thermal

View Answer

Answer: b [Reason:] Energy domain in piezo junction will be mechanical energy.

8. PVDF stands for _________________
a) Poly Vinyledene Fluoride
b) Poly Vinyle Duro Fluoride
c) Penta Valent Di Fluoride
d) Poly Valent Duro Flourisher

View Answer

Answer: a [Reason:] PVDF is the short form of Poly vinyledene Fluoride.

9. Pyro electric coefficient of PVDF will be ___________
a) 1 VK-1
b) 8 VK-1
c) 20 VK-1
d) 50 VK1

View Answer

Answer: b [Reason:] Pyro electric coefficient of PVDF will be 8VK-1.

10. Amorphous materials will be _____________
a) Isulators
b) Semi conductors
c) Super conductors
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Amorphous materials can act as insulators, semiconductors or superconductors on low temperature.

Set 2

1. Which of the following is correct for tactile sensors?
a) Touch sensitive
b) Pressure sensitive
c) Input voltage sensitive
d) Humidity sensitive

View Answer

Answer: a [Reason:] Tactile sensors are those which sensitive to touching.

2. Change in output of sensor with change in input is ____________
a) Threashold
b) Slew rate
c) Sensitivity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Sensitivity of a sensor is the change in output for a chang in input.

3. Which of the following can be cause for non-zero output when zero input?
a) Bias
b) Slew
c) Offset
d) Offset or bias

View Answer

Answer: d [Reason:] For ideal condition, zero input produces zero output.

4. Sensitivity of a sensor can be depicted by _______________
a) Niquist plot
b) Pole- zero plot
c) Bode plot
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Bode plot can be used for describing sensitivity of a sensor.

5. Which of the following error is caused by reversal of measured property?
a) Hysterisis
b) Noise
c) Digitization error
d) Quantization error

View Answer

Answer: a [Reason:] Digitization error is caused by reversal of measured value.

6. Smalest change which a sensor can detect is ____________
a) Resolution
b) Accuracy
c) Precision
d) Scale

View Answer

Answer: a [Reason:] Resolution is the smallest change a sensor can detect.

7. Thermocouple generate output voltage according to ____________
a) Circuit parameters
b) Humidity
c) Temperature
d) Voltage

View Answer

Answer: c [Reason:] Thermocouple is a device which are capable of producing output voltage according to input temperature.

8. Sensor is a type of transducer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Sensor is a device which enable measurement of input value.

9. Which of the following is not an analog sensor?
a) Potentiometer
b) Force-sensing resistors
c) Accelerometers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned devices are analog sensors.

10. Measured property have no relation with error.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Error of a system is independent of measured value.

Set 3

1. Which of the following materials can be used in high pressure manometer tube?
a) Glass
b) Stainless steel
c) Transparent plastic tube
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] On high pressure applications, manometer tubes are made up of stainless steel which is nonmagnetic.

2. Band width of servo operated manometers are limited to ___________________
a) 5 Hz
b) 5 KHz
c) 5 MHz
d) 5 GHz

View Answer

Answer: a [Reason:] Bandwidth of servo operated manometers are limited to 5 Hz which is satisfactory for pressure measurement.

3. Manometers are generally used to measure _______________
a) Pressure
b) Voltage
c) Temperature
d) Humidity

View Answer

Answer: a [Reason:] Manometers are generally used to measure pressure.

4. Atmospheric pressure can be expressed in _______________
a) N
b) N/m
c) N/m2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Atmospheric pressure can be expressed in newton per square of meter.

5. By conversion, 1 bar= _________ N/m2.
a) 104
b) 105
c) 106
d) 107

View Answer

Answer: b [Reason:] 1 bar = 105 N/m2 and 1 bar = 106 dynes/cm2.

6. Which of the following represents pressure exerted by a column of mercury of 1 mm?
a) Micron
b) Torr
c) Microbar
d) Bar

View Answer

Answer: b [Reason:] Torr is the pressure exerted by 1mm column of mercury.

7. Which of the following is lowest unit for pressure?
a) Bar
b) Micron
c) Torr
d) Microbar

View Answer

Answer: b [Reason:] Micron is the unit representing very low pressure values such as vacuum pressure.

8. Water is non-manometric liquid.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Water is manometric liquid, but there is problem of evaporation.

9. Which of the following has low evaporation rate than water?
a) Mercury
b) Transformer oil
c) Tetrabromoethane
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Both mercury, transformer oil and tetrabromoethane have low evaporation rate than water.

10. As specific gravity increases, evaporation rate of manometric liquid decreases.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no relation between specific gravity and evaporation rate.

Set 4

1. Which of the following is correct for data transfer in shift register?
a) Serial manner
b) Parallel manner
c) Both serial and parallel
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In shift registers data can be transferred in both serial and parallel fashion.

2. Which of the following is correct for serial mode shift register?
a) One bit per clock pulse
b) One byte per clock pulse
c) Two bit per clock cycle
d) Unpredictable

View Answer

Answer: a [Reason:] In serial mode transfer in shift registers, one bit of data is transferred in one clock pulse.

3. Which of the following flip flops can be used for making shift registers?
a) T flip flop
b) JK flip flop
c) SR flip flop
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Shift registers are made up of flip flops.

4. Which of the following is not a valid BCD?
a) 0110
b) 0111
c) 1000
d) 1010

View Answer

Answer: d [Reason:] Binary numbers 0000 to 1001 are known as valid BCD numbers.

5. Which of the following have high propagation delay?
a) Synchronous counter
b) Asynchronous counter
c) Both have same propagation delay
d) Both have unpredictable propagation delay

View Answer

Answer: b [Reason:] Propagation delay is high in case of asynchronous counters since clock pulse is given to the first flip flop only.

6. Asynchronous counters does not need clock pulse.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Asynchronous counters require clock pulses, they are given to first flip flop.

7. In a BCD counter count 1010 corresponds to ____________
a) Ten
b) Zero
c) Two
d) One

View Answer

Answer: b [Reason:] Valid BCD numbers are from 0000 to 1001, and count 1010 corresponds to zero.

8. What will be the final count value if 10 flip flops are used?
a) 100
b) 1024
c) 1023
d) 99

View Answer

Answer: c [Reason:] Count Value is the number of flip flops to the power of two. That is from zero to 1023.

9. Read in data of shift register will be _____________
a) Serial
b) Parallel
c) Both serial and parallel
d) Unpredictable

View Answer

Answer: a [Reason:] Always read in data of shift register is done in serial manner.

10. Each flip flop in shift register act as_______________
a) Frequency multiplier
b) Frequency divider
c) Frequency doubler
d) Frequency adder

View Answer

Answer: b [Reason:] Flip flop act as frequency divider, that is they reduce the input frequency.

Set 5

1. _______________ handle mathematical operations necessary to deliver the output signal
a) Small sensors
b) Mat sensors
c) Soft sensors
d) Super sensors

View Answer

Answer: c [Reason:] Soft sensors are those which handle mathematical operations.

2. Which of the following is not a configuration of a smart sensor?
a) Transducer
b) Network interface
c) Processor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A smart sensor configuration contains physical transducer, network interface, processor and memory.

3. A/D conversion is not needed in smart sensor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Smart sensors include conversion of input analog value to digital value.

4. Input signal to smart sensor is fed from _____________
a) Power supply
b) Transducer
c) Volt meter
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Input to smart sensor is fed from transducer measuring input value.

5. Storage pf data possible in smart sensors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Smart sensors contains memory unit, which means they support storage of data.

6. Signal conditioning is carried out in ______________
a) Transducer housing
b) Processor
c) Network interface
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Signal conditioning of smart sensors is carried out inside of transducer housing.

7. Output of smart sensors will of ________________
a) Analog
b) Digital
c) Analog and digital
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Output of smart sensor is taken from processor and they are of digital value.

8. Which of the following defines smartness of sensor?
a) Quality of data
b) Circuit size
c) Circuit components
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Quality of output data defines the smartness of sensor.

9. Input data of smart sensor will be _____________
a) Analog
b) Digital
c) Analog and digital
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Input quantity of smart sensor is analog quantity which is converted to digital.

10. Which of the following represents network bus?
a) Instrumentation contact
b) Field instrumentation bus
c) Data bus
d) Bit line contact

View Answer

Answer: b [Reason:] Network bus in a smart sensor is also known as field instrumentation bus.