Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Radio telemetry is useful when source and receiver is at ________________
a) Long distance separation
b) Short distance separation
c) Varying separation distance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Radio telemetry can be used where distance between source and receiver may vary.

2. PLCC stands for _________________
a) Power Load Carrier Current
b) Power Line Carrier Current
c) Peak Line Carrier Current
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] PLCC is the short of power line carrier current.

3. Multiplexing is not possible in radio telemetry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Multiplexing of data in radio telemetry is possible.

4. Carrier frequency in radio telemetry will be _________________
a) Very low value
b) Very high value
c) Any value grater than 100 Hz
d) Frequency appropriate to conductor size

View Answer

Answer: d [Reason:] For multiplexing in radio telemetry, carrier frequency should be appropriate to conductor size.

5. For space telemetry, carrier frequency should be _______________
a) Very high value
b) Very low value
c) Frequency appropriate to distance
d) Any value grater than 100 Hz

View Answer

Answer: a [Reason:] Very high value of carrier frequency helps in reducing antenna size.

6. Frequency range of space telemetry should be _________________
a) Less than 216 MHz
b) Between 216 – 235 MHz
c) Between 235 – 412 MHz
d) Above 412 MHz

View Answer

Answer: b [Reason:] Carrier frequency range of space telemetry system should be between 216 MHz and 235 MHz.

7. Which of the following represent stability relaxation for RF carrier?
a) 0 %
b) +/- 1 %
c) +/- 0.1 %
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] RF carrier must remain stable within +/- 0.1 %.

8. For FM/FM modulation, what is the bandwidth allowed?
a) 0.2 MHz
b) 0.5 MHz
c) 0.9 MHz
d) 1 MHz

View Answer

Answer: b [Reason:] For FM/FM modulation, band width allowed is 0.5 MHz.

9. Output power of transmitter will be _____________
a) Very low
b) Very high
c) Varying
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Output power of transmitter is kept very low.

10. Output power of transmitter will be ______________
a) 2 to 10 w
b) 2 to 50 w
c) 2 to 100 w
d) Above 100 w

View Answer

Answer: c [Reason:] Output power of transmitter is always kept very low and it lies in the range of 2 to 100 w.

Set 2

1. Data acquisition system acquire data from _____________
a) Transducers
b) Flip flop
c) Memory
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data acquisition system is used for retrieving data from transducer or sensor.

2. SBOD stands for __________________
a) Status bunch of disc
b) Switched bunch of disc
c) Status bunch of display
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] SBOD or status bunch of disc is a memory system for data recorders.

3. Data recorders acquire data from ________________
a) Transducers
b) Sensors
c) Both transducers and sensors
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Data recorders records data from both transducers and sensors.

4. RAID stands for ___________________
a) Recorded Array of Inexpensive Disc
b) Redundant Array of Inexpensive Disc
c) Redundant Array of Intelligent Disc
d) Redundant Array of Inexpensive Display

View Answer

Answer: b [Reason:] RAID is a storage type and it stands for Redundant Array of Inexpensive Disc.

5. Which of the following is correct for SBOD?
a) Based on fibre channel
b) Based on RF technology
c) Based of Fibre and RF
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] SBOD technology is based on fibre channel only.

6. Which of the following represents storage capability of flip-flop?
a) 1 bit
b) 1 byte
c) 1 kilo bit
d) 1 kilo byte

View Answer

Answer: a [Reason:] Flip flop is the basic storage device and they can store one bit of data.

7. Which of the following can be consider as a storage device?
a) Capacitor
b) Resistor
c) Both capacitor and resistor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacitor can be used for charging discharging and considered as storage device.

8. Dynamic RAM has to be refreshed constantly.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refreshing dynamic RAM is important, otherwise it forget what to store.

9. SRAM is faster than DRAM.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] SRAM uses flip flops and transistors and they are faster than DRAM.

10. Which of the following can be made from SRAM?
a) Magnetic disc
b) Cache
c) Floppy disc
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SRAM’s are used to build faster memory units like cache.

Set 3

1. Which of the following is correct for proximity sensors?
a) Inductive type
b) Capacitive type
c) Ultrasonic wave type
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Proximity sensors may be of capacitive, inductive or ultrasonic type.

2. Which of the following person used name robot first time in print?
a) Josef capek
b) Karel capek
c) Isaac asimov
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Isaac asimov was first to use word robot in his book.

3. Principles of cybernetics was developed by ___________
a) Josef capek
b) Norbert wiener
c) Isaac asimov
d) Karel capek

View Answer

Answer: b [Reason:] Norbert wiener developed principles of cybernetics.

4. Which of the following represents muscles of robot?
a) Actuators
b) Power supply
c) Micro controllers
d) Robotic arm

View Answer

Answer: a [Reason:] Actuators convert stored energy into movement and hence known as muscles of robot.

5. ZMP stands for _________________
a) Zero movement power
b) Zero magnetic point
c) Zero moment point
d) Zero metric point

View Answer

Answer:c [Reason:] ZMP or zero moment point is the algorithm used by robots.

6. L293D is a/an ________________
a) Motor driver IC
b) Micro controller
c) Bluetooth module
d) IR receiver/transmitter

View Answer

Answer: a [Reason:] L293D is a DC motor driver IC.

7. ANN stands for ___________
a) Artificial neural network
b) Arithmetic neural network
c) Artificial neural node
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ANN stands for artificial neural network.

8. In ANN, neurons are represented by ___________
a) Processing element
b) Memory
c) Wires
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In artificial neural networks, small processing elements represents neurons.

9. In ANN, all PE’s are connected with feedback.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In artificial neural network, all processing elements are connected with or without feedback.

10. MLP is feed-forward network.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Multi layer perception(MLP), is a simple architecture also known as feed-forward network.

Set 4

1. Sampling is the process of conversion of ________________
a) Continuous signal to discrete signal
b) Discrete signal to continuous signal
c) Continuous signal to amplified continuous signal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Sampling is the process of converting continuous signal to discrete signal.

2. Which of the following represents sampling frequency of signal frequency 50Hz?
a) 110 Hz
b) 30 Hz
c) 80 Hz
d) 40 Hz

View Answer

Answer: a [Reason:] According to nyquist criteria sampling frequency will be greater than double of maximum signal frequency.

3. Which of the following application gating circuit used for?
a) For feed backing
b) For providing shot duration pulse
c) For amplification
d) For switching

View Answer

Answer: b [Reason:] Gating circuit in sampling circuit is used for providing short duration pulses.

4. Gate is equivalent to ________________
a) Feedback circuit
b) Switch
c) Amplifier
d) Diode

View Answer

Answer: b [Reason:] Gate is equivalent to switch in application, which allow signal to pass through for some period.

5. Which of the following can perform as gating circuit?
a) Diode bridge
b) Transistor switch
c) IC circuit
d) All of mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Gating circuit is an equivalent of switch and they produce short duration pulses.

6. Which of the following forms HOLD circuit?
a) Capacitor
b) Resistor
c) Inductor
d) Op-amp

View Answer

Answer: a [Reason:] HOLD circuit is used for storing signals sampled.

7. Which of the following represents charging time of capacitor to maximum input value?
a) Charging time
b) Acquisition time
c) Peak time
d) Threshold time

View Answer

Answer: b [Reason:] Acquisition time is the charging time of capacitor from zero to maximum value.

8. Aperture time, holding time and acquisition time are equal in magnitude.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Aperture time is the time for switching from on to off state, holding time is the time for holding charge and acquisition time is the time for capacitor charging. They are not equal.

9. During sampling hold capacitor is isolated.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] During sampling time, hold capacitor is isolated from both load side and source.

10. Which of the following device is used for sample circuit?
a) IC 741
b) IC 4047
c) IC 4041
d) IC 8870

View Answer

Answer: a [Reason:] IC 741 is op-amp ic and it is used in sample circuit.

Set 5

1. Standardization of potentiometer is used for ________________
a) Accuracy
b) Accuracy in measurement
c) Use of low voltage sources
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Standardization of potentiometers are done for accuracy in measurement, and it is carried out using electrochemical cells of known potential.

2. Which of the following device is used for calibration of potentiometer?
a) Electrochemical cell
b) Galvanometer
c) Variable dc source
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Electrochemical cell of known potential is used for calibration of potentiometer, ammeter is also used for this purpose.

3. Galvanometer used should be calibrated first.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Calibration of galvanometer is not needed since its only purpose is to display null condition.

4. Which of the following cannot be measured using potentiometer?
a) DC voltage
b) Temperature
c) Resistance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Potentiometer can be arranged to measure different quantities like DC voltage, resistance, and temperature (using thermocouple potentiometer).

5. Which of the following is not possible?
a) Constant current potentiometer
b) Constant resistance potentiometer
c) Thermocouple potentiometer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Constant current, constant resistance and thermocouple potentiometers are different arrangements of potentiometers for measuring different parameters.

6. Galvanometer is used for _________________
a) Calibration of potentiometer
b) Indication of null position
c) Providing stability
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only use of galvanometer in potentiometer circuit is for indication of null position.

7. Power consumption of unknown source connected will be _____________
a) Very high
b) Very low
c) Zero ideally
d) Always constant

View Answer

Answer: c [Reason:] Indication of null position in galvanometer means zero current is drawn be connected source.

8. A potentiometer cannot be used for calibration of ammeter.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For the calibration of ammeter, potentiometers can be used since it indicates current drawn by externally connected device.

9. Which of the following devices cannot be use potentiometer as calibrating device?
a) Watt meter
b) Energy meter
c) Voltmeter
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Watt meter, voltmeter and energy meter cannot use potentiometer as calibrating device.

10. At null position, galvanometer reading will be _______________
a) Maximum
b) Zero
c) Unchanged for further reading
d) None

View Answer

Answer: b [Reason:] Null position is in which current drawn will be zero and galvanometer shows zero reading.