Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. MEM stands for _________________
a) Macro electro magnetism
b) Macro electro mechanism
c) Micro electro mechanism
d) Micro electro magnetism

View Answer

Answer: c [Reason:] MEM is the short form of Micro electro mechanism.

2. Which of the following represents inverse transducer of microphone?
a) Micro speaker
b) Pressure transducer
c) Bourden element
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inverse transducer system of microphone is microspeaker.

3. Which of the following provides high thermal stability as bimorph?
a) Silicon nitride
b) Parylene D
c) Silicon oxide
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Parylene D provides high thermal stability as a bimorph.

4. Gyroscopes are _______________
a) Inertial sensors
b) Pressure sensors
c) Voltage sensors
d) Humidity sensors

View Answer

Answer: a [Reason:] Gyroscopes are inertial sensors, intended for detecting inertial motion.

5. Polymer thick film can act as sensing element.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Polymer thick film can act as sensing element for different measures.

6. Which of the following is not a polymer matrix?
a) Epoxy resin
b) Silicon resin
c) Phenolic resin
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned materials are polymer matrix.

7. Which of the following is not a conductive paste?
a) Copper
b) Carbon particles
c) Silver particles
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbon particles are resistive paste.

8. Polymers can act as humidity sensors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Polymers can act as humidity sensors since they absorb water and change resistance.

9. PZT stands for _______________
a) Poly zirconate titanate
b) Lead zirconate tartarate
c) Poly zirconate trioxide
d) Poly zirconate tetranitrate

View Answer

Answer: b [Reason:] Lead zirconate tartarate is also known as PZT.

10. Which of the following is not a piezo electric sensor?
a) PZT
b) Roscelle salt
c) Quartz
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] PZT, roscelle salt, and quartz can act as piezo electric sensors.

Set 2

1. Which of the following is correct for microprocessor Intel 8085?
a) 8 bit microprocessor
b) 16 bit microprocessor
c) 4 bit microprocessor
d) 32 bit microprocessor

View Answer

Answer: a [Reason:] Microprocessor Intel 8085 is a 8 bit microprocessor.

2. MOS stands for ____________________
a) Material Operating Semiconductor
b) Metal Oxide Semiconductor
c) Metal Operating Segment
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] MOS or Metal Oxide Semiconductor is an IC technology.

3. Microprocessor contains large on-chip memory.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Microprocessor is a small version of processor which lack on-chip memory.

4. Which of the following part of microprocessor is close related to register?
a) Processor
b) CPU
c) ALU
d) Memory

View Answer

Answer: d [Reason:] Registers are basically memory segments used for storing address of locations.

5. Which of the following is not a special function register?
a) Program counter
b) Instruction pointer
c) Accumulator
d) Stack pointer

View Answer

Answer: c [Reason:] Accumulator is a general function register, which can be used for multiple functions.

6. SP stands for ________________
a) Stack pointer
b) Segment pointer
c) Status pointer
d) State pointer

View Answer

Answer: a [Reason:] SP is the short form of stack pointer which store address of stack top.

7. Which of the following is not a valid instruction type?
a) Zero operant
b) Single operand
c) Two operand
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Instructions are divided into different types according to number of operands.

8. How many flags does 8085 have?
a) 4
b) 5
c) 8
d) 9

View Answer

Answer: c [Reason:] 8085 contains 5 flags such as sign flag, zero flag, parity flag, auxiliary carry flag, and carry flag.

9. Which of the following is used for storing flag registers?
a) Status register
b) Control register
c) Buffer register
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Status registers are used for storing flag registers.

10. Which of the following function relate to stack?
a) Push and pop
b) Call and return
c) Both push pop and call return
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Push function is used for inserting value to stack and pop is used for retrieving data from stack.

Set 3

1. Which of the following is correct for multiplexer?
a) Several input and single output
b) Single input and several output
c) Single input and single output
d) Several input and several output

View Answer

Answer: a [Reason:] Multiplexer have several input and single output line and it is used for data selection.

2. Multiplexers work with ________________
a) Analog signal
b) Digital signal
c) Both analog and digital signal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Multiplexers work with both analog and digital signals.

3. TDM stands for _________________
a) Time direct measurement
b) Time division multiplexing
c) Time direct multiplexing
d) Time division measurement

View Answer

Answer: b [Reason:] TDM or Time division multiplexing is a type of multiplexing.

4. Which of the following is analogous to multiplexer?
a) Data selector
b) Data multiplexer
c) Data filter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Multiplexer is similar to data selector which is used to select data from multiple input data.

5. Which of the following represent multiple input single output switch?
a) Multiplexer
b) De multiplexer
c) Both multiplexer and demultiplexer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Multiplexer select one data line among multiple data lines and they represent multiple input single output switch.

6. Schematic symbol of multiplexer is __________________
a) Isosceles triangle
b) Isosceles trapezoid
c) Equilateral triangle
d) Rectangle

View Answer

Answer: b [Reason:] Multiplexer and demultiplexer is schematically represented using isosceles trapezoid.

7. In digital multiplexer selector line is _______________
a) Analog value
b) Digital value
c) Unpredictable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In digital multiplexer selector line is of digital value.

8. Which of the following is not a multiplexer?
a) 8-to-1 line
b) 16-to-1 line
c) 4-to-1 line
d) 1-to-4 line

View Answer

Answer: d [Reason:] Multiplexer is a multiple input single output system.

9. Demultiplexer act as encoder.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Demultiplexer is basically a decoder in function.

10. Multiplexer can be used as PLD.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Multiplexer can be used as PLD, by specifying the logic arrangement in the input signals, a custom logic circuit can be created.

Set 4

1. AFM stands for ________________
a) Auto focusing microscope
b) Antenna focusing microscope
c) Atomic force microscope
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] AFM stands for Atomic Force Microscope.

2. Phenomenon of producing sound under mechanical stress is called________________
a) Magnetostriction
b) Acoustiction
c) Electrostriction
d) Acoustic emission

View Answer

Answer: d [Reason:] Acoustic emission is the process of emission of sound waves under mechanical stress application.

3. Which of the following causes acoustic emission in machineries?
a) Friction
b) Vibration
c) Turbulance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Acoustic emission in machineries are caused by friction, vibration, turbulance cavitation etc.

4. Acoustic emission signals will be of the form ______________
a) Discrete transients
b) Quasi continuous
c) Discrete or quasi continuous
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] AE signals may be of Discrete transients, quasi continuous or mix of two.

5. By placing sensor nearer to AE, SNR _____________
a) Increases
b) Decreases
c) Doubles
d) No change

View Answer

Answer: a [Reason:] Signal to noise ratio is improved by placing sensor nearer to acoustic emission element.

6. PVDF inultrasonic scanning technique can be used at temperature _________________
a) Less than 200C
b) Less than 700C
c) Greater than 1000C
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Polyvinylidene Fluoride is used at temperature below 700C.

7. Thickness of PVDF film will be_______________
a) Less than 100um
b) Less than 10nm
c) Less than 100mm
d) Less than 1cm

View Answer

Answer: a [Reason:] Normally thickness of PVDF film will be between 50um and 100um.

8. Copolymer of PVDF have lower temperature capacity than PVDF.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Copolymer of PVDF have temperature capacity of 1450C and PVDF have temperature capacity of 700C.

9. PVDF is _______________ material.
a) Piezoelectric
b) Magnetostrictive
c) Thermoelectric
d) Electrostrictive

View Answer

Answer: a [Reason:] Both PVDF and it’s copolymer shows piezoelectric nature.

10. SNR is signal to noise ratio.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] SNR stands for signal to noise ratio.

Set 5

1. Which of the following signals are generated by Wien-bridge oscillators?
a) Square wave
b) Sine wave
c) Triangular wave
d) Pulse wave

View Answer

Answer: b [Reason:] Wien-bridge oscillators are sinusoidal wave generators.

2. In a Wien-bridge oscillator for obtaining 160Hz frequency output what will be the capacitor value if resistance is selected as 1KΩ?
a) 10 µF
b) 1 µF
c) 1 nF
d) 10 nF

View Answer

Answer: b [Reason:] Frequency of oscillation in Wien-bridge oscillator is given as 1/ (2πRC), by simply substituting value we obtain result.

3. In a Wien-bridge oscillator, frequency of oscillation and capacitor value have ____________________
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Equality
d) No relation

View Answer

Answer: b [Reason:] From the relation of f= 1 / (2πRC), it is clear that frequency and capacitance have inverse proportionality.

4. Which of the following device is a non-linear device?
a) Resistance
b) Diode
c) Op-amp
d) Capacitor

View Answer

Answer: b [Reason:] Non-linear devices have a non-linear relation between input and output.

5. In RC phase shift oscillator, one R-C bridge provides ___________ phase shift.
a) 300
b) 600
c) 900
d) 1800

View Answer

Answer: b [Reason:] Each R-C bridge in RC phase shift oscillator provides 600 phase shift to circuit.

6. Which of the following oscillators have higher stability at higher frequency?
a) Wien-bridge oscillator
b) RC phase shift oscillator
c) Crystal oscillator
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Crystal oscillators shows greater stability at higher operating frequencies.

7. Which of the following can be considered as oscillation frequency controlling element in RC phase shift oscillator?
a) Resistance
b) Capacitor
c) Both resistor and capacitor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both resistor and capacitor values affect frequency of oscillation of RC phase shift oscillator.

8. Which of the following represents LC tuned circuit?
a) Wien bridge oscillator
b) T oscillator
c) Hartley oscillator
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Hartley and colpitts oscillators are made up of inductors and capacitors and they are known as LC tuned circuits.

9. Which of the following can be used to produce square waveform?
a) Wien bridge oscillators
b) T-oscillator
c) Hartley oscillator
d) Multivibrators

View Answer

Answer: d [Reason:] Multivibrators are known as square wave generators since they produce square waves.

10. Pulse wave and square wave are same in all aspect.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Pulse wave and square wave are different in their mean level, in which square wave have zero as mean level.