Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Hot wire anemometer can be used to measure _________________
a) Flow rate of non-conducting liquid
b) Flow rate of conducting liquid
c) Liquid level measurement
d) pH of liquid

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot wire anemometer is used for measuring flow rate of non-conducting liquid.

2. Hot wire anemometer is an application of ___________________
a) Resistive transducer
b) Inductive transducer
c) Capacitive transducer
d) Thermo electric transducer

View Answer

Answer: a [Reason:] Hot wire anemometer works on the relation between temperature and resistance of material.

3. SI unit of thermal conductivity is _____________
a) W/m K
b) W
c) K
d) W2/m K

View Answer

Answer: a [Reason:] SI unit of thermal conductivity is watt per meter kelvin.

4. Which of the following represents opposition to heat flow?
a) Thermal resistance
b) Thermal opposition
c) Thermal reactance
d) Thermal barrier

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermal resistance is a measure of opposition to heat flow.

5. Which of the following factors affect thermal conductivity?
a) Temperature
b) Chemical phase
c) Thermal anisotropy
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Thermal conductivity is affected by temperature, chemical phase change and anisotropy.

6. What is ‘Righi Leduc-effect’?
a) Effect of magnetic field on thermal conductivity
b) Effect of chemical phase on thermal conductivity
c) Effect of temperature on thermal conductivity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Effect of magnetic field on thermal conductivity is known as Righi-Leduc effect. It is also known as Thermal hall-effect.

7. Under phase change thermal conductivity remain constant.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Phase change is an important factor which affect thermal conductivity.

8. When anisotropy is present, direction of heat flow and thermal gradient will be same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] On anisotropic materials direction of heat flow and thermal gradient may vary.

9. Insulation property of an insulator decrease in _____________
a) Dry condition
b) Moisture
c) Powdered form
d) Compressed state

View Answer

Answer: b [Reason:] In moisture condition, insulation property of insulator decreases.

10. Which of the following describes molecule movement in gas and liquid?
a) Conduction
b) Convection
c) Radiation
d) Diffusion

View Answer

Answer: b [Reason:] Convection is the process describing molecule movement in gas and liquid.

Set 2

1. Which of the following represents radio frequency range?
a) Less than 100 Hz
b) Less than 100 KHz
c) Less than 100MHz
d) Between 100MHz to 2000 MHz

View Answer

Answer: d [Reason:] Radio frequency range or simply RF range lies between 100 MHz and 2000 MHz.

2. Which of the following represents RF?
a) Relative frequency
b) Radio frequency
c) Recursive frequency
d) Reduced frequency

View Answer

Answer: b [Reason:] RF is the short form of radio frequency.

3. High frequency amplifier in FM telemetry have ______________
a) Zero frequency
b) Infinite frequency
c) Variable frequency
d) Fixed frequency

View Answer

Answer: d [Reason:] High frequency amplifier in FM telemetry have fixed frequency since they amplify in narrow bandwidth range.

4. Cathode ray oscilloscope uses ________________
a) Wide band amplifier
b) Narrow band amplifier
c) Zero band amplifier
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wide band amplifiers are used in CRO since their operation lies in wide band of frequency.

5. Ideal op-amp have _______________ input impedance.
a) Zero
b) Low
c) High
d) Infinite

View Answer

Answer: d [Reason:] Ideal operational amplifiers are characterized by infinite input impedance.

6. Gain of wide band amplifiers are ____________
a) Very low
b) Less than 100
c) 100 to 300
d) 300 to 600

View Answer

Answer: c [Reason:] Gain of wide band amplifiers are limited to a band 100 to 300.

7. Ideal op-amp have equal input impedance and output impedance values.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Ideal op-amp have infinite input impedance and zero output impedance, hence they are not equal.

8. Wide band amplifiers are most commonly _________________
a) Single ended
b) Double ended
c) Unpredictable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wide band amplifiers are usually single ended devices.

9. Which of the following can be used as amplifier?
a) IC 8870
b) IC 741
c) IC 4047
d) IC 4041

View Answer

Answer: b [Reason:] IC 741 is op-amp IC and they can be used as amplifier.

10. Which of the following op-amp configurations are not possible?
a) Differential amplifier
b) Inverting amplifier
c) Non-inverting amplifier
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Op-amp can be configured to operate in many forms such as differential amplifier, inverting amplifier and non-inverting amplifier.

Set 3

1. Which of the following is not a part of electro magnetic radiation?
a) UV
b) Visible region
c) IR spectra
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All three regions mentioned are part of electro magnetic radiation.

2. Which of the following represents IR wavelength?
a) 100 nm to 700 nm
b) 700 nm to 2500 nm
c) 2500 nm to 5000 nm
d) Greater than 2500 nm

View Answer

Answer: b [Reason:] IR radiation wavelength is in the region between 700 nm and 2500 nm.

3. Infra red radiation sources may be _______________
a) Thermal source
b) Non-thermal source
c) Thermal or non-thermal source
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Sources that produce IR radiation may be thermal or non-thermal in behaviour.

4. Every hot body emit IR radiation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] IR radiation is the heat wave and every hot body emit IR radiation.

5. Tungsten filament lamp is a _______________
a) Thermal source
b) Non-thermal source
c) Thermal or non-thermal source
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Tungsten filament lamp is a non-thermal source of IR radiation.

6. Which of the following is correct for non-thermal source?
a) Need external supply
b) Doesn’t need external source
c) Can act as thermal source
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Non thermal source of IR radiation doesn’t need external power supply.

7. LED and laser emit radiation in ___________
a) Narrow range
b) Wide range
c) Medium bandwidth
d) Unpredictable bandwidth

View Answer

Answer: a [Reason:] LED and laser emit radiation in narrow range bandwidth.

8. Sensing element in IR thermal detector will be ______________
a) Thermo couple
b) Thermo pile
c) Bolometer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned devices can act as sensing element in IR thermal detector.

9. Which of the following is correct relationship for sensitivity?
a) Volt/watt
b) Watt/volts
c) Volt/amp
d) Volts

View Answer

Answer: a [Reason:] Sensitivity is the ratio of signal obtained to power.

10. Sensitivity can represent in terms of lumen.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In photonic applications, sensitivity is expressed in terms of lumen.

Set 4

1. Medium of transmission in landline telemetry may be _______________
a) Electrical line
b) Pneumatic line
c) Electrical and pneumatic line
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Direct data transfer over electrical or pneumatic line is known as land line telemetry.

2. Which of the following is correct for electrical line telemetry?
a) Transmission of electrical voltage
b) Transmission of electrical current
c) Transmission of analog signal
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Electrical line telemetry consist of transmission of electrical voltage or current waves in analog form.

3. Feedback type telemetry systems are possible.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Feedback type telemetry systems or closed loop telemetry systems are used for providing higher degree of accuracy, less error etc.

4. What happens to linearity of telemetry system when feedback is applied?
a) Increases
b) Decreases
c) Nothing happen
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An increased rate of linearity is seen when feedback is applied.

5. Amplitude of data from pulse telemetry will be _______________
a) Cannot retrieve amplitude data
b) Pulse characteristics
c) Number of pulses
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b Explanataion: In pulse telemetry, any one of the parameters of pulse represents amplitude of data.

6. Pulse encoding is important in digital telemetry.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Pulse encoding of sampled signal is an important step in digital telemetry.

7. Power transmission in telephone lines are ___________________
a) Open loop telemetry
b) Closed loop telemetry
c) May be open loop or closed loop
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Power transmission in telephone line is an example of open loop telemetry which uses a pair of wires only.

8. Attenuation and phase shift in receiver end is important due to ________________
a) Length of cable used
b) Impedance of cable
c) Mode of data transfer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to the impedance of transmission line, attenuation and phase shifting in receiver end is important.

9. Which of the following is favoured less?
a) Cable telemetry
b) Wireless telemetry
c) Both cable and wireless telemetry
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to the problem created by the impedance of cable and other parameters, cable telemetry is a less favoured one.

10. Low level signals can be transmitted using cables up to _________________
a) 500 m
b) 2 Km
c) 10 Km
d) 50 Km

View Answer

Answer: b [Reason:] Cable telemetry can be used for transferring low level signals(10 mV) over short range up to 2 Km.

Set 5

1. In magnetic tape, data are recorded for _______________
a) Storage
b) Visualising
c) Transfer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In magnetic tape recorders, data are recorded for storage and then retrieved for processing.

2. How many variables an be stored in a magnetic tape with track number 16?
a) 2
b) 16
c) 256
d) 65536

View Answer

Answer: b [Reason:] In a magnetic tape recorder, number of track will be equal to number of variables that can be simultaneously stored.

3. Magnetic tape can be used to store _______________
a) Analog data
b) Digital data
c) Both analog and digital data
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnetic tape can be used for storage of both analog and digital data.

4. Which of the following classes record head belong to?
a) Electromagnetic system
b) Electronic circuitry
c) Mechanical system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Record head found in magnetic tape recorder belongs to electromagnetic system of recorder.

5. Which of the following represents allowed bit rate of digital signal?
a) 10
b) 102
c) 104
d) 105

View Answer

Answer: d [Reason:] Digital signals of bit rate up to 105 can be used with magnetic tape recorders.

6. Record head is similar to erase head.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Record head and erase head of magnetic tape is similar in operating principle.

7. Digital tape recorder is direct compatible with computer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Digital tape recorders are direct compatible with computer and they can be directly connected.

8. Which of the following represents bias frequency of entertainment tape recorder.
a) 100 Hz
b) 100 KHz
c) 100 MHz
d) 100 GHz

View Answer

Answer: b [Reason:] Bias frequency of entertainment tape system will be about 100 KHz.

9. Highest frequency in FM recording is _______________
a) 4 Hz
b) 40 Hz
c) 40 KHz
d) 40 MHz

View Answer

Answer: c [Reason:] Highest frequency in Frequency modulated recording is 40 KHz.

10. Effect due to sudden speed change in tape is _______________
a) Flutter effect
b) Wow effect
c) Surge effect
d) Cracking

View Answer

Answer: a [Reason:] Flutter effect is due to sudden change is speed of tape system.