Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What does M.F.F.T. stand for?
a) Maximum Flow Filling Temperature
b) Minimum Flow Filling Temperature
c) Minimum Film Forming Temperature
d) Maximum Film Forming Temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] M.F.F.T. stands for Minimum Film Forming Temperature, at this temperature, the aqueous polymer bonds with itself. This bonding takes place in a semi dry state to form a continuous film.

2. Which of the following was not a classification of a subject taking the MFFT?
a) Slow accurates
b) Slow in-accurates
c) Fast-Accurates
d) Reflectives

View Answer

Answer: a [Reason:] The subjects on taking the MFFT, the subjects were then classified into four categories namely, fast-accurates, reflectives, impulsives and slow-inaccurates. Slow-accurates was not one of the classification.

3. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, short time spending and high errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives

View Answer

Answer: d [Reason:] According to the subject classification of MFFT, the category of impulsives has the characteristics of spending less time and making more errors.

4. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, long time spending and less errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives

View Answer

Answer: c [Reason:] According to the subject classification of MFFT, the category of reflectives has the characteristics of spending long time and making less errors.

5. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, short time spending and few errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives

View Answer

Answer: a [Reason:] The category of fast-accuratives has the characteristics of spending less time and making few errors, and this is according to the subject classification of MFFT.

6. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, long time spending and high errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the subject classification of MFFT, the category of impulsives has the characteristics of spending long time and making more errors.

7. Which of the following cannot be detected using visual inspection?
a) Blowholes
b) Crack within the cast
c) Tears
d) Rattails

View Answer

Answer: b [Reason:] Visual inspection can be used for detection of many kinds of defects like, cracks, tears, blowholes, rattails, metal penetration, swells, shifts and many more. But for detecting cracks within the cast, visual inspection is not the way.

8. Negative surface irregularities cannot be caused by which of the following factor?
a) Slag inclusion
b) Oxidation pitting
c) Nitride pitting
d) Shrinkage

View Answer

Answer: c [Reason:] For the formation of negative surface irregularities, slag and oxide inclusion, oxidation pitting, gas and shrinkage are very important factors, but not nitride pitting, as it does not cause negative surface irregularity.

9. Positive surface irregularity is caused by excess metal penetration.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] During the formation of positive surface irregularity on the casting, an excess amount of metal has to penetrate into the ceramic mold material, or there should be an entrapment from air to liquid next to the pattern.

10. Visual inspection is essentially carried out using a magnifying glass.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Visual inspection can be carried out using various equipments such as Mark 1 eyeball or Mark 0 eyeball. For carrying out visual inspection, detecting defects can be done using naked eye too.

Set 2

1. Where is the cupola situated above tuyeres for superheating, combustion or oxidizing zone?
a) 15cm to 30cm
b) 25cm to 40cm
c) 35cm to 50cm
d) 45cm to 60cm

View Answer

Answer: a [Reason:] For superheating, combustion or oxidizing zone, the cupola is generally situated at the top, approximately 15cm to 30cm above the tuyeres.

2. What is contained inside the well of cupola?
a) Molten iron
b) Solid iron
c) Molten steel
d) Solid steel

View Answer

Answer: a [Reason:] Inside the well of a cupola, there is molten iron collected. The well is positioned in between of bottom of tuyeres and tapered ram sand bottom.

3. Which of the following is not considered under metal charge?
a) Steel scrap
b) Zinc scrap
c) Cast iron scrap
d) Pig iron

View Answer

Answer: b [Reason:] Among the following, metal charge is found to consist of steel scrap, cast iron scrap and pig iron, but not zinc scrap.

4. What is the amount of silica used in a slag?
a) 20% to 30%
b) 30% to 40%
c) 40% to 50%
d) 50% to 60%

View Answer

Answer: c [Reason:] Slag is known to be acidic in nature and it is found to have some amount of silica content in terms of percentage composition of about 40% to 50%.

5. In the formation of carbon dioxide, what should the temperature of coke be?
a) 55°F
b) 60°F
c) 65°F
d) 70°F

View Answer

Answer: b [Reason:] Among exothermic reactions, the production of carbon dioxide is one of the reactions. In this reaction, coke is used as a source of carbon. The temperature of coke should be 60°F.

6. What is the range of efficiency of cupola?
a) 20% to 40%
b) 30% to 50%
c) 40% to 60%
d) 50% to 70%

View Answer

Answer: b [Reason:] The efficiency of cupola is decided by the factors like heat used in preheating, heat used in coke, heat used in oxidation and heat in the air blast. The efficiency of a cupola varies from 30% to 50%.

7. The efficiency of cupola does not depend on heat in the air blast.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The efficiency of cupola depends on the heat used in preheating, heat used in coke, oxidation heat and also, heat in the air blast.

8. How much heat is produced in the formation of Carbon dioxide?
a) 13269 BTU
b) 2910 BTU
c) 14452 BTU
d) 6723 BTU

View Answer

Answer: c [Reason:] In the production of carbon dioxide, which is an exothermic reaction, a total of 14452 BTU of heat is released at every round of carbon. The temperature of coke for this should be 60°F.

9. In the reducing zone, during the endo-thermic reaction, what is the amount of heat absorbed?
a) 13269 BTU
b) 2910 BTU
c) 14452 BTU
d) 6723 BTU

View Answer

Answer: b [Reason:] In the reducing zone or the protective zone, when carbon dioxide reacts with coke, an endo-thermic reaction takes place, in which heat of the order 2910 BTU is gets absorbed.

10. Oxidation of manganese liberates more heat than oxides of carbon.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxidation of carbon and oxidation of manganese are both exothermic reactions, that is, these reactions liberate heat. But, oxidation of manganese or silicon liberates more heat than oxidation of carbon.

Set 3

1. Which of the following is not a cast steel?
a) Low alloy steel
b) Magnesium alloy steel
c) Carbon steel
d) High alloy steel

View Answer

Answer: b [Reason:] Cast steel are a further classification of foundry metals and alloys under ferrous metals and alloys, that is, having iron base. Low alloy steel, high alloy steel and carbon steel are cast steels, but not magnesium alloy.

2. Which of the following forms of iron is least malleable?
a) Austenitic
b) Pearlitic
c) Ferritic
d) Martensitic

View Answer

Answer: a [Reason:] Malleable irons are cast irons which are classified under iron base materials, under foundry metals and alloys. Among these phases of iron, the austenite phase of iron is measured to be showing the least amount of malleability.

3. Which among the following is not a cast iron?
a) White iron
b) Compacted graphite iron
c) Gray cast iron
d) Pig iron

View Answer

Answer: d [Reason:] Among the following, white iron, compacted cast iron and gray cast iron are different types of cast irons, but pig iron is not. It is from pig iron, that cast irons are made, by re-melting them.

4. What is the amount of carbon present in low carbon steel?
a) Less than 0.5%
b) Less than 0.7%
c) Less than 0.4%
d) Less than 0.2%

View Answer

Answer: d [Reason:] Low carbon steel has the lowest amount of carbon mixed with iron in the alloy. The amount of carbon present in low carbon steel is less than 0.2% and that of medium carbon steel has carbon composition of about 0.2% to 0.5%.

5. What is the amount of carbon present in high carbon steel?
a) More than 0.5%
b) More than 0.7%
c) More than 0.4%
d) More than 0.2%

View Answer

Answer: a

6. Which among the following is a heavy metal?
a) Titanium base
b) Aluminium base
c) Zinc base
d) Magnesium base

View Answer

Answer: c [Reason:] The given metal bases are all non-ferrous metal bases, which are classified under foundry metals and alloys. Among these, the only heavy metal is the zinc base, while all others are light metals.

7. Which of the following is a light metal?
a) Copper base
b) Lead base
c) Nickel base
d) Magnesium base

View Answer

Answer: d

8. What is the amount of silicon present in cast carbon steels?
a) 0.25% – 0.6%
b) 0.25% – 0.8%
c) 0.45% – 0.9%
d) 0.45% – 0.1%

View Answer

Answer: b [Reason:] The amount of silicon that is present in terms of percentage composition is found to be 0.25% to 0.8%. Elements like silicon and manganese are added in the steel alloys for the purpose of deoxidation.

9. What is the amount of manganese present in cast carbon steels?
a) 0.5% – 1.0%
b) 0.25% – 0.5%
c) 0.45% – 0.8%
d) 1% – 2%

View Answer

Answer: a

10. Chromium is added in stainless steel.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Stainless steels are of three types, martensitic, ferritic and austenitic. Stainless steels are resistive to corrosion. These stainless steels contain chromium or nickel apart from its regular additives.

Set 4

1. To join pieces of timber in width and thickness is called?
a) Pattern filling
b) Mortising
c) Building-up
d) Brazing

View Answer

Answer: c [Reason:] The process of joining of pieces of timber in width and thickness is called as building-up. A mortise is a wood working machine, used for mortising tenon joints and brazing is used in welding.

2. Building-up process is used for making what?
a) Shields and boards
b) Dowels
c) Round pins
d) Belts

View Answer

Answer: a

3. Which method is used for locking planks and bars?
a) Mortising
b) Building-up
c) Soldering
d) Brazing

View Answer

Answer: a [Reason:] The process of locking planks and bars together at a given angle is called as mortising. A mortise is a wood working machine, used for mortising tenon joints. A mortise can also be used for cutting square holes in wood.

4. Wooden workpieces of a pattern set comes in which of the following type?
a) Triangular
b) Circular
c) Hexagonal
d) Pentagonal

View Answer

Answer: b [Reason:] Wooden workpieces of a pattern set come in circular type which are used for making annular parts and elements having a trough shape.

5. Rectangular wooden workpiece of a pattern set is not used for making?
a) Shields
b) Boards
c) Boxes
d) Drum type elements

View Answer

Answer: d [Reason:] Drum type elements are made using circular wooden workpiece of a pattern set, while the remaining ones are made out of rectangular wooden workpiece.

6. Design of pattern elements and method of jointing depend on?
a) Strength
b) Hardness
c) Ductility
d) Brittleness

View Answer

Answer: a [Reason:] The design of the elements of pattern and its method of joining depend on the strength and the accuracy to which the pattern has to be made.

7. What shape does fillet pieces have?
a) Convex
b) Concave
c) Convex and concave
d) Plane

View Answer

Answer: b [Reason:] Fillets have different construction for the straight and the corners which are not split. They are made up of milled concave pieces stuck in their position.

8. The following wooden workpiece is which type of pattern set?
casting-questions-questions-answers-entrance-exams-q8
a) Cylindrical
b) Trough shaped
c) Drum-type
d) Rectangular

View Answer

Answer: d [Reason:] The given figure represents a rectangular wooden workpiece, while the other remaining three are types of cylindrical pattern set.

9. What should the radius of fillet be to allow fillet sharp angles?
a) More than 15mm
b) Less than 10mm
c) Between 10mm and 15mm
d) More than 20mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Radius of the fillet in order to allow filleting sharp angles, must be less than 10mm, in all classes of pattern. If the radius exceeds this value or goes below it, there would be defects in the cast.

10. Mortising does locking at given angles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A mortise is a wood working machine, used for mortising tenon joints and the process of locking planks and bars together at a given angle is called as mortising. A mortise can also be used for cutting square holes in wood.

Set 5

1. How many types of joints are present in the sewer?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 7

View Answer

Answer: d [Reason:] There are 7 types of joints in the sewer, namely Bell and spigot, Collar, Simplex, Flexible, Mechanical and Open joints.

2. The ratio of cement mortar used in Bell and spigot joint is
a) 1:1
b) 1:6
c) 2:1
d) 1:3

View Answer

Answer: a [Reason:] In Bell and spigot joint, the ratio of cement and mortar used is 1:1 in the space provided between bell and spigot end.

3. The ratio of cement mortar used in Collar joint is
a) 1:2
b) 1:6
c) 2:1
d) 1:1

View Answer

Answer: a [Reason:] In Collar joint, the ratio of cement and mortar used is 1:1 in the space provided between the collar and the ends of the pipe.

4. Which joint in the sewer is known as ring tie coupling?
a) Bell and spigot joint
b) Collar joint
c) Mechanical joint
d) Simplex joint

View Answer

Answer: d [Reason:] In Simplex joint, coupling of asbestos cement pipe and two rubber ring takes place, so this joint is called as ring tie coupling.

5. In which sewer joint, bituminous compounds are added?
a) Collar joint
b) Flexible joint
c) Mechanical joint
d) Simplex joint

View Answer

Answer: b [Reason:] When cement mortar is added in the joints of sewer, they get easily cracked, so bituminous compound is added to overcome this problem and the joint is called as Flexible or Bituminous joint.

6. The type of joint used for metallic sewer is
a) Collar joint
b) Flexible joint
c) Mechanical joint
d) Simplex joint

View Answer

Answer: c [Reason:] Mechanical joints are used in metallic sewer where mechanical devices like flagged rings and bolts are used.

7. State whether the following statement is true or false.
Semi elliptical sections of sewer is not used nowadays.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] There is no availability of factory made sections of this shape and its construction is also difficult.

8. _______ columns are used for the ventilation of sewer.
a) Aeration columns
b) Inclined columns
c) Ventilating columns
d) Vertical columns

View Answer

Answer: c [Reason:] Ventilating columns are used for the ventilation of sewer. They keep the air inside the sewer pipe at atmospheric pressure.

9. The diameter of the sewer is _____ the diameter of ventilating column.
a) Equal to
b) 2 times
c) 3 times
d) 4 times

View Answer

Answer: c [Reason:] The diameter of ventilating column is one third of the diameter of the sewer. They can be provided when there is a change in size of sewer.

10. Ventilating columns are provided at intervals of ______ along the sewer lines.
a) 30m
b) 50m
c) 100m
d) 150m

View Answer

Answer: d [Reason:] The ventilating columns can be provided at the upper end of branch sewer at intervals of 150m to 300m along the sewer lines.

11. _______ is used to remove the waste directly from the building.
a) Branch sewer pipe
b) Outfall sewer pipe
c) Soil vent pipe
d) Main sewer pipe

View Answer

Answer: c [Reason:] Soil vent pipe is used to remove the waste from toilets, sinks, bathrooms and rain water. It is placed on the exterior of the building.

12. Which of the following is called as a ventilated discharge pipe?
a) Branch sewer pipe
b) Soil vent pipe
c) Outfall sewer pipe
d) Main sewer pipe

View Answer

Answer: b [Reason:] Soil vent pipe is called as ventilated discharge pipe and they help in removal of foul smell from the sewage .

13. Which gas among the following is not produced in the sewer?
a) H2S
b) HCL
c) CO2
d) CH4

View Answer

Answer: b [Reason:] HCL is not produced in the sewer. H2S, CO2 and CH4 are produced in a sewer which is more effective when the sewage is septic.