Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not an important condition for preventive maintenance?
a) Size
b) Age
c) Location
d) Oils used

View Answer

Answer: d [Reason:] Whenever preventive maintenance is to be done, it has to be observed that, there is no major breakdown at the site. For this, there are certain factors which need to be taken into account, like, size and age of the machinery used, the location of the machine and the overall machinery.

2. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in primary-metal industry?
a) 1 : 1.27 men
b) 1 : 2.17 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.17 men

View Answer

Answer: c [Reason:] In various industries, the ratio of preventive maintenance to total maintenance differs according to the conditions prevailing there. When primary-metal industry is used, the ratio is 1 : 2.37 men.

3. Which of the following is not counted among a safety equipment?
a) Vacuum reliever
b) Alarms
c) Flashback arresters
d) Temperature reliever

View Answer

Answer: d [Reason:] Safety equipments play a very essential role in the industries, where the workers are vulnerable to many risks. A few of them are, vacuum and pressure reliever through valves, safety alarms and flashback and flame arresters, but not a temperature reliever.

4. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in machinery-manufacturing industry?
a) 1 : 10 men
b) 1 : 2.69 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.77 men

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the various needs and type of works in different industries, the ratio of preventive maintenance and total maintenance differs. In a machinery manufacturing industry, the ratio is, 1 : 2.69 men.

5. Which of the following is not a material handling equipment?
a) Cranes
b) Lifts
c) Tongs
d) Hoists

View Answer

Answer: c [Reason:] When it comes to inspection of the preventive maintenance in an industry, the material handling equipments come very handy. Cranes, lifts, hoists, conveyors and trucks are a few of the examples of material handling equipments.

6. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in general manufacturing industry?
a) 1 : 10 men
b) 1 : 2.69 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.77 men

View Answer

Answer: a [Reason:] The ratio of preventive maintenance and total maintenance, in case of primary-metal industry, the ratio is 1 : 2.37 men, in case of machinery manufacturing industry, the ratio is 1 : 2.69 men and in case of general manufacturing industry, the ratio is 1 : 10 men.

7. Which of the following materials is not used as a process equipment?
a) Furnace
b) Compressor
c) Pump
d) Generator

View Answer

Answer: d [Reason:] During the inspection done in the preventive maintenances, there are certain equipments called as process equipments, which needs a little different inspection. A few of these are, compressors, pumps and furnace.

8. Which of the following are not counted among periodic inspection?
a) Tear downs
b) Overhauls
c) Oil burnings
d) Replacement of parts

View Answer

Answer: c [Reason:] There are many inspections counted under periodic inspection, namely, visual inspections, tear downs, overhauls and scheduled replacements of parts. The checking of oil burning comes under contingent working.

9. Preventive maintenance and its application is an expensive process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Preventive maintenances are not to be done very frequently, but it is advised, that, the preventive maintenance must be done at least once in the machines life. These imitation is caused due to very high costs of operation of preventive maintenance.

10. Frequency of inspection is decided on the basis of overloading.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The frequency of inspection of the processes gets decided on the basis of many factors. A few of them are, stresses experienced, fatigues, dirt, vibrational exposure, susceptibility to lose fittings and also overloading.

Set 2

1. Which of the following equipment is used for both limited and mass production?
a) Core ovens
b) Dielectric bakers
c) Radiant bakers
d) Flame bakers

View Answer

Answer: a [Reason:] Core ovens are the equipments which can be used for making of limited productions. It is also a good choice if the production is going to be a mass one.

2. After preparation of cores, cores on the core plates are sent for what?
a) Pressurizing
b) Baking
c) Increasing the volume
d) Decreasing the volume

View Answer

Answer: b [Reason:] Baking is a process that takes place after quite a lot of preliminary operations. After the cores are prepared, the cores are then placed on the plates and moved forward for baking.

3. What does the following figure represent?
casting-questions-answers-experienced-q3
a) Core plate
b) Core drier
c) Core oxidizer
d) Core rack

View Answer

Answer: b [Reason:] The given figure is a core drier. It is a wooden piece which is having a semi circular groove used for supporting a round core.

4. Cores are baked up to what temperature?
a) 600°F
b) 650°F
c) 700°F
d) 750°F

View Answer

Answer: b [Reason:] Before the beginning of the process, the cores need to be taken to a decently good amount of temperature by preheating them. While baking the cores, the cores are taken up to a temperature as high as 650°F.

5. The moisture of the core is taken off during baking at what temperature?
a) 197°F
b) 212°F
c) 278°F
d) 304°F

View Answer

Answer: b

6. Core oil and binders change their chemical properties at what temperature?
a) 200°F – 300°F
b) 300°F – 400°F
c) 400°F – 500°F
d) 500°F – 600°F

View Answer

Answer: c [Reason:] Whenever any material is heated to a temperature high for its properties, there is a change in its chemical and physical aspects seen. Core oils and organic binders used in backing the core, change their physical properties at 400°F – 500°F.

7. What does an unbacked core generate?
a) Greenhouse gases
b) Mold gases
c) Mold liquids
d) Ultraviolet rays

View Answer

Answer: b [Reason:] An unbacked core causes to generate an excessive amount of mold gases which then produce blowholes in the castings.

8. Using what are core ovens heated?
a) Gases or oils
b) Infrared heating
c) Ultraviolet heating
d) Solar heat

View Answer

Answer: a [Reason:] Core ovens are heated in a well-defined temperature range. They are heated using gases and other oils.

9. Drawer type core ovens are used for baking large sized cores.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Drawer type core ovens are used for baking small sized cores. These types of core ovens need a proper fuel to be able to energize it to work, hence, they use gas or oil-fuels.

10. Which of the following type of air is circulated over rack type core oven?
a) Cool air
b) Hot air
c) Compressed air
d) Odourless air

View Answer

Answer: b [Reason:] On a rack type core oven, for proper baking of the core, hot air is circulated over the cores. Odourless air or compressed air or cool air cannot be of much help here.

Set 3

1. Exothermic material does not contain which of the following metal oxide?
a) Cobalt
b) Copper
c) Iron
d) Magnesium

View Answer

Answer: d [Reason:] Exothermic materials are those which generate a lot of heat because of exothermic chemical reactions. Exothermic materials do not include oxides of magnesium.

2. Iron oxide reacts with which metal to give aluminium oxide?
a) Iron
b) Aluminium
c) Copper
d) Zinc

View Answer

Answer: b [Reason:] When iron oxide reacts with aluminium, aluminium oxide and free iron atoms are formed, and a lot of energy in the form of heat is released.

3. How many moles of iron oxide are needed to react with 8 moles of aluminium to form 4 moles of aluminium oxide?
a) 2
b) 8
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] According to the exothermic reaction, when 4 moles of iron oxide would react with 8 moles of aluminium, 4 moles of aluminium oxide and 8 moles of iron atoms will be formed.

4. Up to what percent is the efficiency increased by using exothermic materials?
a) 65%
b) 70%
c) 755
d) 80%

View Answer

Answer: b [Reason:] The use of exothermic materials causes to increase the efficiency by around 70%. The use of exothermic materials also causes the riser to be of only one-third its regular size.

5. Heat diffusivity does not depend on which of the following?
a) Thermal conductivity
b) Specific heat
c) Latent heat
d) Density of the material.

View Answer

Answer: c [Reason:] Heat diffusivity depends on thermal conductivity, specific heat and the density of the material, by the formula heat diffusivity = ( kcp )1/2. Hence, heat diffusivity does not depend on latent heat.

6. How high can solidification rate factor be increased by metal chills?
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15

View Answer

Answer: c [Reason:] The solidification rate can be increased by a factor as high as 14, relative to that which is obtained in sand molds, by metal chills.

7. Chills promote only directional solidification.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In a particular portion of casting, to speed up the process of solidification, chills are used. Chills are used for directional solidification as well as progressive solidification.

8. With an increase in the volume of castings, how would it affect the freezing time?
a) Increase
b) Decrease
c) Will not change
d) No relation

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Chvorinov’s rule, freezing time is directly proportional to the square of the volume. Therefore, an increase in the volume of the casts will cause a lot of increase in the freezing time.

9. Which of the following materials are not used for making chills?
a) Steel
b) Cast iron
c) Copper
d) Zinc

View Answer

Answer: d [Reason:] For making chills, steel, cast iron and copper is widely used. But zinc metal is not used for this. Copper is used even more for chilling, as it provides highest conductivity.

10. External chills can be used again and again.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] External chills can be used over and over again for many times. But the same cannot be said for internal chills.

Set 4

1. Which of the following is an advantage of high volume core production?
a) Durability
b) High strength
c) Low cost
d) Cures low volume production

View Answer

Answer: c [Reason:] The very basic requirements of high volume core production is, low cost and fast manufacturing.

2. High volume mould production is done using which sand?
a) Green sand
b) Dry sand
c) Loam sand
d) Sharp sand

View Answer

Answer: a [Reason:] When it comes to the production of high volume core productions, the cost essentially should be low. High volume mould production is done using green sand only.

3. Which of the following is not an advantage in low volume core production?
a) High production
b) Consistency
c) Mould rigidity
d) Hardenability

View Answer

Answer: d [Reason:] In low volume core production, it offers high rate of production, better consistency and mould rigidity, but not hardenability.

4. Which of the following is not an advantage of moderate to high volume aluminium castings?
a) Growth in low pressure
b) Flexibility
c) Low cost
d) Low brittleness

View Answer

Answer: d [Reason:] In moderate to high volume aluminium castings, low pressure growth, flexibility and lower costs is an advantage, but not low brittleness.

5. What does LPS stand for?
a) Limited Production Sand casting
b) Low Pressure System
c) Limited Production System
d) Low Pressure Sand casting

View Answer

Answer: d [Reason:] LPS stands for Low Pressure Sand Casting. The growth in LPS in mainly found to be used only in for the cylindrical blocks and heads.

6. What is mixed with calcium hydroxide on sand for CO2 cured polyacrylate?
a) Sodium polyacrylate
b) Calcium polyacrylate
c) Aluminium polyacrylate
d) Iron polyacrylate

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the reaction, sodium polyacrylate is mixed with calcium hydroxide (CaOH2) on sand and is later cured with carbon dioxide gas.

7. In Amine cured phenolic urethane, what is used as the catalyzing reagent?
a) Primary amine
b) Secondary amine
c) Tertiary amine
d) Nitrogen dioxide

View Answer

Answer: c [Reason:] In amine cured phenolic urethane, a tertiary vaporized amine is used as a catalyst and is therefore, used for the catalyzation of the reaction.

8. What reacts with polyether phenolic resin to give polyurethane structure?
a) Diphenyl methane diisocynate
b) Triphenyl ethane diisocynate
c) Diphenyl ethane diisocynate
d) Triphenyl methane diisocynate

View Answer

Answer: a [Reason:] In amine cured phenolic urethane, a tertiary vaporized amine is used to catalyze the reaction between polyether phenolic resin and Diphenyl methane diisocynate to give out polyurethane structure.

9. In Ester cured alkaline phenolic, what is used as a coreactant?
a) A phenol
b) A ketone
c) An ester
d) An aldehyde

View Answer

Answer: c [Reason:] In Ester cured alkaline phenolic, there is an ester called as methyl formate, which is usually used as a coreactant.

10. Green sand has high volume production rate than gas-vapour cured system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The production rate in gas and vapour cured system, is comparatively lower than that of green sand.

Set 5

1. Which of the following is not a hand molding process?
a) Air cooling
b) Ramming
c) Placing
d) Turning over

View Answer

Answer: a [Reason:] Among the following processes, air cooling is not a type of hand molding process, while the remaining other processes are hand molding processes.

2. How apart should gaggers be located?
a) 65mm
b) 70mm
c) 75mm
d) 80mm

View Answer

Answer: c [Reason:] A gagger is made up of steel reinforced bar. These gaggers should be located at a distance of 75mm from each other.

3. At what distance should the gagger be kept from the pattern?
a) 3mm
b) 6mm
c) 9mm
d) 12mm

View Answer

Answer: b [Reason:] The distance between a gagger and a pattern should be about 6mm, so that it is within the reach of the pattern.

4. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q4
a) Bellow
b) Sprue pin
c) Spirit level
d) Swab

View Answer

Answer: b [Reason:] The hand molding equipment here is a sprue pin. A tapering is provided to the pin, that is, the diameter of the pin keeps increasing from one end to another.

5. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q5
a) Pipe smoother
b) Button smoother
c) Spirit level
d) Swab

View Answer

Answer: b [Reason:] The hand molding equipment which is shown in the figure is a button smoother. They ensure the repairing work of the casts. Not just that, they also help in the finishing work.

6. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q6
a) Gagger
b) Draw spike
c) Peen rammer
d) Swab

View Answer

Answer: b [Reason:] The hand molding equipment which is shown in the figure is a draw spike. It is a sharp tapered rod, that is, the diameter of the rod goes on increasing from the tip till the end.

7. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q7
a) Gate cutter
b) Draw spike
c) Swab
d) Hand riddle

View Answer

Answer: a [Reason:] In the given figure of the hand molding equipment which is shown is a gate cutter. A gate cutter is basically a sheet metal which is given a definite shape, so as to be able to perform proper cutting operations.

8. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q8
a) Trowel
b) Vent wire
c) Spirit level
d) Swab

View Answer

Answer: a [Reason:] The hand molding equipment which is shown in the figure is a trowel. It is used for flat finish of the mold surface. These are basically used for cutting ingates.

9. The following figure represents which hand molding equipment?
casting-questions-answers-hand-molding-equipment-q9
a) Trowel
b) Vent wire
c) Spirit level
d) Swab

View Answer

Answer: b [Reason:] The hand molding equipment here is a vent wire. It has a spiked tool and a handle at the back. It is mainly used for making holes in sand.

10. Hand rammer is made up of metal.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Hand rammers are used for ramming sand in bench mold. It can be made up of either metal or it could be of wood too. The material depends on the type of operation.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }