Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Presence of which material in a gray cast iron causes reduced ductility?
a) Graphite
b) Aluminium
c) Coke
d) Zinc

View Answer

Answer: a [Reason:] Among all the types of cast irons that are manufactured, gray cast irons are most widely used. The colour of this alloy is dull gray. Gray cast iron contains graphite flakes, which are responsible for the reduced ductility and strength.

2. What would be the tensile strength of a gray cast iron of class 20?
a) 120 MPa
b) 163 MPa
c) 138 MPa
d) 152 MPa

View Answer

Answer: c

3. What is the tensile strength of a thick gray cast iron?
a) 71 MPa
b) 83 MPa
c) 95 MPa
d) 107 MPa

View Answer

Answer: b

4. What is the tensile strength of a thick gray cast iron?
a) 276 MPa
b) 283 MPa
c) 295 MPa
d) 207 MPa

View Answer

Answer: a

5. Up to what mass of gray cast irons can shell molds take?
a) 300 kg
b) 400 kg
c) 500 kg
d) 600 kg

View Answer

Answer: c [Reason:] Shell molding is one of the most important processes which has also been employed for the production of gray cast irons. Gray cast irons weighing up to around 500 kg are usually processed by this method.

6. Green sand molding provides the best surface finish.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Green sand moldings are found to provide good amount of surface finish, but an even better quality of surface finish and accuracy of dimensions is offered by shell molding process.

7. Shell molding process is a costly process for gray iron castings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] When gray cast irons have to be processed, there is some amount of machining required to it, which demand high costs. But, if gray cast irons have to be shell molded, the overall cost of the product goes down, making it an economical process.

8. Up to what thickness can hot box process can be used for production?
a) 10 mm- 40 mm
b) 30 mm- 50 mm
c) 40 mm- 80 mm
d) 70 mm- 100 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] In hot box process, there is a core box employed, wherein the sand mixtures are poured along with the liquid resins, which act as binders. The thickness up to which hot box process can be used is 70 mm to 100 mm.

9. Which of the following materials cannot be used for making a core box?
a) Aluminium
b) Steel
c) Zinc
d) Cast iron

View Answer

Answer: c

10. What is the temperature in a core box typically?
a) 120°C – 160°C
b) 180°C – 260°C
c) 200°C – 270°C
d) 290°C – 350°C

View Answer

Answer: b

Set 2

1. Given: cupola diameter = 65cm, Height of groove = 135cm, coke density = 490kg/m3. Find mass of bed charge.
a) 234.7 kg
b) 219.5 kg
c) 209.5 kg
d) 216.5 kg

View Answer

Answer: b [Reason:] According to the question, d = 65cm = 0.65m, h = 135cm = 1.35m, w = 490 kg/m3. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => W = π/4 x 0.652 x 1.35 x 490 => W = 219.5 kg.

2. Given: cupola diameter = 35cm, mass of bed charge = 300kg, coke density = 505kg/m3. Find height of groove.
a) 6.1 m
b) 5.8 m
c) 3.6 m
d) 7.2 m

View Answer

Answer: a [Reason:] In this question, d = 35cm = 0.35m, w = 505 kg/m3, W = 300kg. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => h= 300 / (π/4 x 0.352 x 505) => h = 6.1m.

3. Given: cupola diameter = 45cm, mass of bed charge = 325kg, height of groove = 6.5m. Find coke density.
a) 314.38 kg/m3
b) 309.54 kg/m3
c) 193.92 kg/m3
d) 340.57 kg/m3

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, d = 45cm = 0.45m, W = 325kg, height of groove, h = 6.5m. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => w= 325 / (π/4 x 0.452 x 325 x 6.5) => w = 314.38 kg/m3.

4. What is the minimum efficiency, in general of a cupola?
a) 15%
b) 30%
c) 25%
d) 35%

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimum efficiency of a cupola is 30%, and that, the maximum efficiency is 50%. Hence, the efficiency ranges between 30 to 50% only.

5. Given: cupola diameter = 50cm, Height of groove = 155cm, coke density = 480kg/m3. Find mass of bed charge.
a) 146 kg
b) 148 kg
c) 156 kg
d) 164 kg

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, d = 50cm = 0.5m, h = 155cm = 1.55m, w = 480 kg/m3. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => W = π/4 x 0.52 x 1.55 x 480 => W = 146.08 kg.

6. Given: cupola diameter = 30cm, mass of bed charge = 270kg, coke density = 545kg/m3. Find height of groove.
a) 6 m
b) 5 m
c) 3 m
d) 7 m

View Answer

Answer: d [Reason:] Here, d = 30cm = 0.3m, w = 545 kg/m3, W = 270kg. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => h= 270 / (π/4 x 0.32 x 545) => h = 7.008m.

7. Height of the groove is inversely related to the diameter of the cupola.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, the height of the groove is inversely proportional to the diameter of the cupola, that is, with an increase in the height there is a decrease in the diameter of the cupola.

8. The weight of the bed charge does not depend on which of the following factor?
a) Diameter of cupola
b) Height of groove
c) Type of metal used
d) Coke weight density

View Answer

Answer: c [Reason:] The weight of the bed charge depends only on the diameter of the cupola, height of the groove and the coke weight density. It does not depend on the type of metal used.

9. Given: cupola diameter = 53cm, mass of bed charge = 465kg, height of groove = 7.2m. Find coke density.
a) 372.72 kg/m3
b) 292.73 kg/m3
c) 223.62 kg/m3
d) 390.57 kg/m3

View Answer

Answer: b [Reason:] Here, d = 53cm = 0.53m, W = 465kg, height of groove, h = 7.2m. Therefore, according to the formula, W = π/4 x d2 x h x w, => w= 465 / (π/4 x 0.532 x 7.2) => w = 292.73 kg/m3.

10. The melting rate is directly proportional to the diameter of the cupola.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The melting rate is inversely proportional to the square of the diameter of the cupola, that is, with an increase in the diameter there would be a decrease in the melting ratio and vice versa.

Set 3

1. What is the pH level of leachate?
a) 1-3
b) 3-6
c) 6-9
d) 9-12

View Answer

Answer: c [Reason:] The pH level of the leachate has the requirement to be somewhere in between 6 to 9 on the pH scale. This would indicate that, the substance leachate is a basic substance.

2. From what is furfural alcohol derived?
a) Carbon dioxide
b) Waste water
c) Waste vegetables
d) Sulphur dioxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Furfural alcohol (FA) gets derived from vegetable matter which is wasted, by processing it under pressure.

3. What is the source of fuel of the boiler in process energy?
a) Waste from FA processing
b) Waste from CO2 production
c) Waste from SO2 production
d) Waste from NO2 production

View Answer

Answer: a [Reason:] The waste that is achieved after processing of furfural alcohol is used to fuel the boiler in the process energy.

4. For casting, in phenolic esters, formaldehyde levels are low.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] On mixing and even on casting, in the phenolic esters, the formaldehyde levels are found to be exceedingly low.

5. What is the formaldehyde level in phenolic ester in mixing?
a) Less than 0.2 parts per million
b) Less than 0.3 parts per million
c) Less than 0.4 parts per million
d) Less than 0.5 parts per million

View Answer

Answer: d

6. What is the formaldehyde level in phenolic ester in casting?
a) Less than 0.2ppm
b) Less than 0.3ppm
c) Less than 0.4ppm
d) Less than 0.5ppm

View Answer

Answer: d

7. What is the phenol level in phenolic ester in casting?
a) Less than 2ppm
b) Less than 3ppm
c) Less than 4ppm
d) Less than 5ppm

View Answer

Answer: a

8. What should the total percentage of re-use of sand in reclamation be?
a) 80%
b) 85%
c) 90%
d) 95%

View Answer

Answer: d [Reason:] There is some amount of threat which is faced by the phenolic-ester compounds. This threat causes a kind of limitation to the reclamation. Ideally the total percentage should be 95%.

9. Potassium hydroxide melts at what temperature?
a) 260°C
b) 360°C
c) 460°C
d) 560°C

View Answer

Answer: b [Reason:] Potassium hydroxide is known to have its melting point at a temperature of 360°C, but it is known to have a very high boiling point of 1320°C.

10. Potassium hydroxide boils at what temperature?
a) 1260°C
b) 1320°C
c) 1840°C
d) 2560°C

View Answer

Answer: b

Set 4

1. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q1
a) Shell
b) Tuyeres
c) Wind box
d) Refractory lining

View Answer

Answer: a [Reason:] Here, the question mark is representing the outer shell of the converter. Inside the shell, then lies the refractory lining.

2. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q2
a) Shell
b) Tuyeres
c) Wind box
d) Refractory lining

View Answer

Answer: d

3. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q3
a) Shell
b) Tuyeres
c) Wind box
d) Refractory lining

View Answer

Answer: b [Reason:] In the following figure, the question mark is representing the part called tuyeres. Tuyeres are situated at the left of the side blown converters, and air is blown through the charge from left to right.

4. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q4
a) Shell
b) Tuyeres
c) Wind box
d) Refractory lining

View Answer

Answer: c [Reason:] In the shown figure, the question mark is representing a wind box. This box is located a little outside the side blown converter towards the left. From this box, air blasts are passed.

5. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q5
a) Tuyeres
b) Liquid metal
c) Trunnion for tilting
d) Wind box

View Answer

Answer: c [Reason:] The question mark is representing a trunnion. This trunnion is used for tilting the entire apparatus, which is giving the required angle to the side blown converter.

6. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q6
a) Tuyeres
b) Liquid metal
c) Trunnion for tilting
d) Wind box

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given figure of a side blown converter, the question mark is representing liquid metal, which is being operated upon in order to make steel.

7. In the given figure of a side blown converter, what does the question mark represent?
casting-questions-answers-converter-q7
a) Shell
b) Tuyeres
c) Air blast in
d) Liquid metal

View Answer

Answer: c

8. Up to what temperature can molten steels be produced in a side blown converter?
a) 2300°F
b) 980°F
c) 1350°F
d) 3300°F

View Answer

Answer: d [Reason:] For the production of thin sectioned steel castings, side blown converters can be treated up to a temperature of 3300°F for molten steels.

9. Which of the following material is used in converters for making steel?
a) White iron
b) Gray iron
c) Cast iron
d) Copper

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the following, cast irons are treated in converters where the cold air blast gets blown and steels are made. Apart from cast irons, pig irons are also used in converters for making steel.

10. The converter method is not widely employed.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The converter method of converting cast irons or pig irons into molten steels is not widely employed, when it is looked upon through the production point of view.

Set 5

1. What is the general density of steels?
a) 6.67 g/cc
b) 7.87 g/cc
c) 8.77 g/cc
d) 5.77 g/cc

View Answer

Answer: b [Reason:] A steel is basically a mixture of iron and carbon. The composition of iron varies according to the alloy, high alloy steels contain more amounts of carbon and low alloy steels contain less amount of carbon. The density of steels in general is found to be 7.87 g/cc.

2. What is the density of copper alloys?
a) 6.67 g/cc
b) 7.87 g/cc
c) 8.93 g/cc
d) 5.77 g/cc

View Answer

Answer: c [Reason:] A steel is a mixture of iron and carbon and copper alloys are mixtures of mainly copper and a few other materials like zinc and nickel with it. The main copper alloys can be brass and bronze. The density of copper alloys in general is found to be 8.93 g/cc.

3. Which colour is obtained by copper alloys, when zinc is added to it?
a) Red
b) Blue
c) Silver
d) Yellow

View Answer

Answer: d [Reason:] It is one of the most unusual properties of copper alloys, that on addition of different materials in them, there is a change observed in its appearance, that is, the colour of the mixture starts changing. On addition of zinc metal in copper, the colour of the mixture changes to yellow.

4. Which colour is obtained by copper alloys, when nickel is added to it?
a) Red
b) Blue
c) Silver
d) Yellow

View Answer

Answer: c

5. What amount of impurity is allowed for copper to be used in electric applications?
a) 0.1%
b) 0.2%
c) 0.3%
d) 0.4%

View Answer

Answer: a [Reason:] Copper and its alloys find themselves a variety of applications in the field of electrical and micro electrical works. For copper to be able to get used in electric appliances, the maximum impurity that can be allowed is 0.1%.

6. Which of the following materials, on adding with copper, doesn’t increase its strength?
a) Cadmium
b) Silver
c) Sodium
d) Aluminium Oxide

View Answer

Answer: c [Reason:] Copper originally does not possess very high amount of strength. For properties of copper to be used, but with more strength, this copper needs to be mixed with certain material, which will provide it the required strength. Cadmium, silver and aluminium oxide are few of those materials which will aid in increasing its strength.

7. What is the tensile strength of cast manganese bronze?
a) 490 MPa
b) 759 MPa
c) 676 MPa
d) 324 MPa

View Answer

Answer: a [Reason:] 759 mega pascals is the tensile strength of quenched and tempered copper-aluminium alloy. 676 MPa is the tensile strength of cold worked zinc. 324 MPa is the tensile strength of annealed zinc and 490 MPa is the tensile strength of cast manganese bronze.

8. What is the tensile strength of pure annealed copper?
a) 324 MPa
b) 676 MPa
c) 759 MPa
d) 209 MPa

View Answer

Answer: d

9. Copper alloys are mostly hot treated?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For properties of copper to be used, but with more strength, this copper needs to be mixed with certain material, which will provide it the required strength. Cadmium, silver and aluminium oxide are few of those materials which will aid in increasing its strength. This process of increasing the strength is done by treating the alloy through cold working.

10. Iron needs higher temperature ranges for its extraction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The metal copper has its occurrence in large quantities. This material can be successfully extracted from the mines before iron is extracted, the reason being, copper extraction happens at lower temperatures.