Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of among the following is not a method of control of mass movement?
a) Afforestation
b) Retaining wall
c) Chemical treatment of rocks
d) Deforestation

View Answer

Answer: d [Reason:] The widely adopted methods for control of mass movements include, construction of retaining walls, chemical treatment of rocks, rock bolting and to some extent afforestation can avoid mass movements, but, deforestation promotes mass movements.

2. While devising a monitoring system, what has to be kept in mind?
a) Factor of safety
b) Cost-benefit ratio
c) Stress factor
d) Dip factor

View Answer

Answer: b [Reason:] In devising a monitoring system, the cost-benefit ratio has to be kept in mind in all the cases because such systems are invariably expensive.

3. Which of the following might not reduce the chances of infiltration?
a) Cooling the slope material
b) Oiling the surface of slopes
c) Electro-osmosis of the slope material
d) Heating of the slope material

View Answer

Answer: a [Reason:] Oiling of the slope surfaces, electro-osmosis and heating of the slope material have been also used in different countries to stabilize slopes by reducing chances of infiltration during heavy rains.

4. Retraining structures may prove exceptionally successful when
a) The ground is too fine
b) The sliding mass is likely to remain wet
c) The movement is of deep nature
d) The sliding mass is likely to remain dry

View Answer

Answer: d [Reason:] Retaining structures may prove exceptionally successful where- the ground is neither too fine nor too plastic; the sliding mass is likely to remain dry and the movement is of a shallow nature and limited extent.

5. When might the retaining walls prove to be not costly?
a) When the movement is of deep nature
b) When the movement is of unlimited nature
c) When the movement is shallow in nature
d) When the rocks are too heavy

View Answer

Answer: c [Reason:] Retaining walls may prove costly failures when they are designed to resist slides of great volume and thickness or long rising slopes.

6. Pneumatically applied mortar or concrete is called
a) Grout
b) Gunite
c) Geo-polymer concrete
d) Geniter

View Answer

Answer: b [Reason:] Gunite, is pneumatically applied mortar or concrete. The mixture of cement and sand (1:3) with little water is applied on the face under pressure and is known to develop sufficient strength on settling and hardening.

7. Which of the following is not a method of slope treatment?
a) Providing drainage systems
b) Flattening the slope
c) Decreasing the load
d) Digging rock traps

View Answer

Answer: a [Reason:] Usually the slope treatment methods include, flattening the slope to ensure stable limits, decreasing the load and also digging rock traps in the form of ditches at the foot of a slope and providing benches at proper intervals. Providing drainage system is a drainage method.

8. Which type of trees and plants are more effective in reducing infiltration?
a) Tropical
b) Deciduous
c) Temperate
d) Plantation

View Answer

Answer: b [Reason:] Afforestation of potentially unstable slopes reduces the risk of their failure considerably. Vegetation cover, especially of deciduous trees and plants reduces the quantity of infiltration.

9. More often a combination of methods may have to be used for stabilising the slopes. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] While devising a slide-control programme for an unstable area, it is always useful to weigh relative merits of methods available. More often, it may be a combination of methods rather than a single method that may have to be used for stabilising the slope.

10. Removal of water is done only by subsurface drainage. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Drainage involves the removal of water from within the mass as well as preventing any further water reach the material susceptible to failure. This may be achieved either by surface drainage or by subsurface drainage or by both methods.

Set 2

1. What is the term that refers to a continuous belt or zone of rocks that has suffered complex deformations through geological ages?
a) Plateaus
b) Valleys
c) Mountains
d) Lakes

View Answer

Answer: c [Reason:] In geological sense, the term mountain refers to a continuous belt or zone of rocks that has suffered complex deformations (Like folding and faulting) through the geological ages. These may or may not be having high relief at present.

2. What is the term used for a linear type of mountainous structure characterized with two slopes on opposite slides?
a) Mountain range
b) Mountain belt
c) Mountain system
d) Mountain family

View Answer

Answer: a [Reason:] The term mountain range is used for a linear ridge type mountainous structure characterized with two slopes on opposite sides and commonly (not necessarily) culminating in peaks.

3. When a number of mountain ranges and ridges continue for extensive distances for thousands of kilometres maintaining their characteristic features throughout, the term used is
a) Mountain range
b) Mountain belt
c) Mountain system
d) Mountain family

View Answer

Answer: b [Reason:] When a number of mountain ranges and ridges continue for extensive distances for thousands of kilometres maintaining their characteristic features throughout, the resulting complex structure is called a mountain belt or chain.

4. How any broad classes of mountains are recognized based on mode of origin?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Two broad classes of mountains are recognized on the basis of their mode of origin- tectonic mountains and relict mountains.

5. The class of mountains most common in geographic distribution and often very complicated in geological structure is
a) Relict mountains
b) Residual mountains
c) Tectonic mountains
d) Artificial mountains

View Answer

Answer: c [Reason:] Tectonic mountains owe their origin to severe intern forces- the oregenic forces arising from within the Earth. These mountains are the most common in geographic distribution and often very complicated in geological structure.

6. The mountains not belonging to tectonic mountains are
a) Residual mountains
b) Volcanic mountains
c) Fault block mountains
d) Folded mountains

View Answer

Answer: a [Reason:] The mountains considered under the tectonic mountains are volcanic mountains, fault block mountains and the folded mountains. Residual mountains are totally belonging to different class of mountains.

7. Mountains which have been formed by the age-long erosion and weathering of pre-existing surface features of the Earth are called
a) Volcanic mountains
b) Folded mountains
c) Fault block mountains
d) Relict mountains

View Answer

Answer: d [Reason:] Relict mountains are the ones which have been formed by the age-long erosion and weathering of pre-existing surface features of the Earth like plateaus, plains and of even original complex tectonic mountains.

8. Mountains resulting from the depression of blocks of the Earth crust on a large scale due to faulting are called
a) Volcanic mountains
b) Folded mountains
c) Fault block mountains
d) Relict mountains

View Answer

Answer: c [Reason:] Mountains resulting from the depression or elevation of blocks of the Earth crust on a large scale due to faulting; these elevated structures are commonly called fault block mountains.

9. Which mountains are called as complex mountains?
a) Volcanic mountains
b) Folded mountains
c) Fault block mountains
d) Relict mountains

View Answer

Answer: b [Reason:] The folded mountains are also called as complex mountains. During and after their formation, these mountains have been repeatedly, bent, wrapped and faulted leading to the present day most complicated structures exhibited by them.

10. Pick the mountain which does not belong to folded mountains.
a) Mount Agung
b) The Alps
c) The Himalayas
d) Appalachian system

View Answer

Answer: a [Reason:] The Mount Agung is an example of a volcanic mountain whereas the rest are folded mountains.

11. Which type of mountains are common in Basin and Range province of US?
a) Volcanic mountains
b) Folded mountains
c) Fault block mountains
d) Relict mountains

View Answer

Answer: c [Reason:] The side blocks in faulted mountains may be of mountainous heights. Horst and Graben are often complimentary structures. This type of mountains are typical in occurrence in the Basin and Range province of U.S.A.

12. Peninsular India in reality is residual in nature. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Many highlands on Peninsular India are in reality residual in nature representing parts of rocks exposed to erosive work for millions of years.

Set 3

1. Tensile stresses in igneous rocks are developed during
a) Cooling
b) Crystallisation
c) Cooling and crystallisation
d) Molten state

View Answer

Answer: c [Reason:] The igneous rocks are formed by cooling and crystallisation of hot molten material called magma or lava. As such, in most cases they show joint systems related to the tensile stresses developing during the process of cooling and crystallisation.

2. The type of regular joint not belonging to igneous rocks
a) Sheet jointing
b) Box jointing
c) Mural jointing
d) Columnar jointing

View Answer

Answer: b [Reason:] The three regular or systematic types of joints observed in igneous rocks are: sheet joints, mural joints and columnar joints.

3. Which jointing gives layered sedimentary structure appearance?
a) Sheet jointing
b) Mural jointing
c) Box jointing
d) Columnar jointing

View Answer

Answer: a [Reason:] In granites and other related igneous rocks, a horizontal set of joints often divides the rock mass in such a way as to give it an appearance of a layered sedimentary structure, called in this case as a sheeting structure.

4. Sheet joints are caused not due to
a) Consequence of loading
b) Weathering
c) Removal of overlying rock mass
d) Consequence of unloading

View Answer

Answer: a [Reason:] Sheet joints are sometimes caused due to weathering and removal of overlying rock masses, which cause expansion of the underlying igneous and other rocks as a consequence of unloading.

5. The geometrical distribution where rock mass is divided into cubes is
a) Sheet jointing
b) Mural jointing
c) Columnar jointing
d) Radial jointing

View Answer

Answer: b [Reason:] Mural jointing is a sort of geometrical distribution of joints dividing the rock mass into cubical blocks or murals and hence the name.

6. Types of joint found in volcanic igneous rocks
a) Sheet joints
b) Mural joints
c) Columnar joints
d) Radial joints

View Answer

Answer: c [Reason:] Columnar joints are typical of volcanic igneous rocks although they may also be observed in other rocks.

7. Columnar joints are also called
a) Radial joints
b) Pyramid joints
c) Prismatic joints
d) Box joints

View Answer

Answer: c [Reason:] Columnar joints are also called as prismatic joints. The joints divide the rock mass into polygonal blocks each block being bounded by three to eight sides.

8. How are the main joints aligned to cooling surface?
a) Perpendicular
b) Parallel
c) At 45°
d) At 30°

View Answer

Answer: a [Reason:] Normally, the main joints are vertical or perpendicular to the cooling surface and may extend to varying depths ranging a few centimetres to many metres.

9. How and what are the polygonal cracks related to?
a) Directly related to compressive forces
b) Directly related to tensile forces
c) Inversely related to tensile forces
d) Directly related to shearing forces

View Answer

Answer: b [Reason:] The polygonal cracks are thought to be directly related to the tensile forces developed during cooling (accompanied by contraction) of hot molten material (lava).

10. The contraction is equally developed in all directions in which kind of mass?
a) Non-homogenous
b) Isotropic
c) Anisotropic
d) Homogenous

View Answer

Answer: d [Reason:] In a homogenous mass undergoing uniform cooling throughout the surface, contraction is equally developed in all directions.

11. At what angle do the fractures appear to the lines of tensile stresses?
a) 180°
b) 90°
c) 45°
d) 60°

View Answer

Answer: b [Reason:] When the strength of the rock is overcome, fractures appear at right angles to the lines of tensile forces.

12. In sedimentary rocks, joints are genetically related to those forces that have caused the major structural deformation. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Since sedimentary rocks are often folded and faulted, the joints in them are genetically related to those forces that have caused the major structural deformations.

13. Joints in metamorphic rocks are due to
a) Indirect stresses
b) Local stresses
c) Regional stresses
d) Local and regional stresses

View Answer

Answer: d [Reason:] The metamorphic rocks types are heavily jointed in many cases, the joints being of irregular or non-systematic types. These joints are often the result of local and regional stresses acting on rocks as a source of metamorphism.

14. In mural jointing, one set is horizontal and two sets are vertical. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In granitic and other rock masses, there may occur three sets of joints in such a way that one set is horizontal and the other two sets are vertical, all the three sets being mutually perpendicular to each other.

Set 4

1. Carbonate minerals are found usually in
a) Igneous rocks
b) Sedimentary rocks
c) Sedimentary and metamorphic rocks
d) Metamorphic and igneous rocks

View Answer

Answer: c [Reason:] The carbonate minerals are generally and most widely found in the sedimentary and metamorphic rocks.

2. Name the carbonate mineral which is found in ultrabasic igneous rocks.
a) Dolomite
b) Calcite
c) Magnesite
d) Jasper

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnesite is found in the ultrabasic igneous rocks which is not common among the other minerals and also among the other groups.

3. What is the structure or form of dolomite?
a) Rhombohedral
b) Columnar
c) Tabular
d) Flaky

View Answer

Answer: a [Reason:] Dolomite mineral is usually found in rhombohedral structure. In most cases it is not found in any other form or structure.

4. What is the colour of the magnesite when pure?
a) Yellow
b) Bone white
c) Blue
d) Black

View Answer

Answer: b [Reason:] Magnesite mineral is found is colours like white, shades of grey and also sometimes brown. But when it is in the pure form, it is found in bone white colour.

5. What is the colour and diaphaneity of a calcite mineral respectively?
a) Yellow and opaque
b) Blue and transparent
c) White and transparent
d) Grey and translucent

View Answer

Answer: c [Reason:] The calcite mineral is white in colour and its diaphaneity is transparent. The chemical composition of calcite is calcium carbonate.

6. State true or false. The carbonate minerals have high hardness.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The hardness of the carbonate minerals usually varies between 2.5 and 3. Hence they are said to have low hardness.

7. What is the streak given by calcite minerals?
a) Colourless
b) White
c) Black
d) Yellow

View Answer

Answer: b [Reason:] Unlike the quartz minerals, the carbonate minerals give white streak which is an important distinguishing property of the minerals from other groups.

8. Dolomite is formed by the action of magnesian rich sea water on which deposit?
a) Limestone
b) Sandstone
c) Granite
d) Basalt

View Answer

Answer: a [Reason:] As a rock constituent, dolomite is believed to have been formed by action of magnesian rich sea water on original limestone deposit. This process is called in petrology dolomitization.

9. Which carbonate mineral has this chemical composition- CaCO3 Mg(CO3)2?
a) Magnesite
b) Calcite
c) Dolomite
d) Jasper

View Answer

Answer: c [Reason:] Dolomite has the chemical composition CaCO3 Mg(CO3)2. Whereas calcite doesn’t have Mg in its composition and magnesite lacks Ca in its composition.

10. Which lustre cannot occur to the calcite?
a) Adamantine
b) Waxy
c) Vitreous
d) Silky

View Answer

Answer: a [Reason:] Calcite minerals show few lustres, vitreous, waxy, silky but they do not show adamantine lustre which is exclusively shown by diamond.

11. How many sets of cleavage is shown by calcite minerals usually?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The calcite minerals are known to show three sets of cleavage which is pretty distinctive compared to other mineral groups.

12. Which mineral is used as refractory material?
a) Calcite
b) Rock crystal
c) Talc
d) Magnesite

View Answer

Answer: d [Reason:] The major uses of magnesite mineral is that it used as refractory materials in the refracrtory bricks installed in the lining of the furnaces and also used for chemical compounds of magnesium.

Set 5

1. The mica group minerals show which structure in the microscopic level?
a) Box structure
b) Sheet structure
c) Hexagonal structure
d) Columnar structure

View Answer

Answer: b [Reason:] The micaceous cleavage is explained by their atomic structure: they constitute of SiO4 tetrahedra linked at three of their corners and extending in two dimensions. This is called sheet structure.

2. There is presence of eminent cleavage in micas. State true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The sheets are held together in pairs by metallic ions. But the bond so resulting due to the metallic ions is the weakest and hence there is an eminent cleavage present in the micas.

3. What percent of crust do the micas form approximately?
a) 20%
b) More than 60%
c) 4%
d) 40%

View Answer

Answer: c [Reason:] Micas are, besides felspars, pyroxenes and amphiboles, very common rock forming minerals forming approximately 4 percent of the crust of the Earth.

4. Which is the less important and more important and less important minerals crystallize respectively?
a) Triclinic and monoclinic
b) Monoclinic and triclinic
c) Monoclinic and rhombohedral
d) Rhombohedral and triclinic

View Answer

Answer: b [Reason:] Most important members of the Mica group crystallize in one system only: Monoclinic system. Some less important members crystallize in triclinic system.

5. What type of cleavage is shown by mica group?
a) Perfect cubic cleavage
b) Perfect octahedral cleavage
c) Perfect basal cleavage
d) Prismatic cleavage

View Answer

Answer: c [Reason:] The crystals of the mica group show prism angles of 60° and 120°. Because of atomic constitution, micas show excellent basal cleavage.

6. Which mineral is flaky and black in appearance?
a) Biotite mica
b) Muscovite mica
c) Diamond
d) Jaspar

View Answer

Answer: a [Reason:] Biotite mica is flaky and black in appearance and appears in the form of thin sheets. They are usually translucent.

7. What is the other name of muscovite mica?
a) Black mica
b) Potash mica
c) Vitreous mica
d) Glossy mica

View Answer

Answer: b [Reason:] The other name of muscovite mica is potash mica and biotite mica is also called as black mica due its appearance.

8. What is the diaphaneity of muscovite mica?
a) Opaque
b) Transparent
c) Translucent
d) Any form

View Answer

Answer: b [Reason:] Muscovite mica usually occurs in the form of thin colourless sheets, as a mass may appear pale yellow and is transparent.

9. What is the streak given by muscovite mica?
a) White
b) Black
c) Yellow
d) Colourless

View Answer

Answer: d [Reason:] The colour of muscovite mica is usually colourless to pale yellow but gives no streak.

10. Pick the wrong statement about mica.
a) They have high hardness
b) They have low hardness
c) They are usually transparent to translucent
d) They are used as good electrical insulators

View Answer

Answer: a [Reason:] The micas have low hardness of about 2.5 to 3. Hence the first statement is wrong. The rest of the statements about mica hold good.

11. What is the distinguishing property between biotite mica and muscovite mica?
a) Streak
b) Lustre
c) Colour
d) Hardness

View Answer

Answer: c [Reason:] The colour of the minerals is the most distinguishing property between the two. The biotite mica shows black colour, whereas, the muscovite mica is almost colourless.