Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. How many ingredients is varnish composed of?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] The three components of varnish are resins, driers and solvents.

2. Which of the below is not an artificial resin?
a) Vinyl
b) Alkyl
c) Phenolic
d) Shellac

View Answer

Answer: d [Reason:] Shellac is a natural resin obtained from the secretion of female lac bug. All other options are artificially obtained.

3. Driers in varnish are used as:
a) Reducers
b) Retarders
c) Accelerators
d) Oxidisers

View Answer

Answer: c [Reason:] Drier is the ingredient in varnish which accelerators the process of drying of applied varnish.

4. Wood naphtha, a cheap variety of resin, is also called:
a) Methyl alcohol
b) Synthetic rubber
c) Acetylene
d) Ethanol

View Answer

Answer: a [Reason:] Methyl alcohol was produced chiefly as a by-product of destructive distillation of wood. Hence, the name wood naphtha.

5. The word varnish is derived from the word:
a) Latin varne
b) Latin Vernix
c) Greek Vernix
d) Green varne

View Answer

Answer: b [Reason:] Varnish comes from Latin word vernix, which means odourous resin.

6. Which of the below is an oil based varnish?
a) Urethane
b) Acrylic
c) Polyurethane
d) Urea

View Answer

Answer: c [Reason:] Urethane and Acrylic are water based resins.

7. Which of the below is most commonly used resin in commercial varnishes?
a) Alkyd
b) Phenolic
c) Polyurethane
d) Satin Gloss

View Answer

Answer: a [Reason:] Alkyd resin is less expensive. It is a type of polyester resin and its combined with alcohol and acid. It is cooked with oil to create varnish.

8. ________ Varnish is also called French varnish and used for furniture.
a) Oil
b) Water
c) Acrylic
d) Spirit

View Answer

Answer: d [Reason:] Spirit varnish is quick drying. It is not very resistant to weathering and is generally used for furniture.

9. Water based finishes have a blue tint to it.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The water based vanishes have a blue tint and when applied to wood, it looks pale, cold and washed out.

10. Solvents contain high levels of polyunsaturated fatty acids.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Drying oils are the ones that contains high levels of polyunsaturated fatty acids. These include linseed oil, tung oil and walnut oil.

Set 2

1. The term ‘Sullage’ refers to:
a) Fresh wastewater
b) Septic wastewater
c) Wastewater from kitchen, laundry
d) Toxic wastewater

View Answer

Answer: c [Reason:] The domestic wastewater generated from household laundry, preparation of food, cleaning of utensils and personal washing is called sullage.

2. Wastewater can become septic by the loss of:
a) Dissolved oxygen content
b) Carbon content
c) Organic compounds
d) Water content

View Answer

Answer: a [Reason:] In conditions of warm weather, the dissolved oxygen content of the wastewater loses and it becomes septic. It has an offensive odour of hydrogen sulphide.

3. Which one of the below is not an attribute of drinking water?
a) Aesthetics
b) Economic
c) Safety
d) Source

View Answer

Answer: d [Reason:] Aesthetics refers that the water should be colourless, odourless and pleasing to taste. Safety means it should be free from any chemicals or pathogens. And it should be economic for everyone.

4. The extent of water treatment depends on how many factors?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The extent of treatment depends on 2 factors- the quality of water (depends on the source) and the beneficial uses (high quality for domestic, production sector, low quality for housekeeping, a germ free for recreational and for agricultural purposes having low TDS, Na ratio, etc.).

5. One of the major objectives of water treatment plants is the removal of turbidity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Turbidity is the presence of solid particles in water. The removal of it removes the colour, taste, odour producing components and makes water pleasant and safe to drink.

6. What is added in the water treatment tank to settle the colloidal particles?
a) Alum
b) Alum and lime
c) Lime
d) Potash

View Answer

Answer: b [Reason:] Chemicals like alum and lime are added to the raw water. Then a rapid mix is done to mix the chemicals with the water. After this it goes into the coagulation unit, where the colloidal particles combine to form a flock.

7. Disinfection of water in our country is mainly done by ____________
a) Oxygenation
b) Hydration
c) Chlorination
d) Filtration

View Answer

Answer: c [Reason:] Disinfection is the most inexpensive way of killing the microorganisms present in the water. The water is chlorinated and some residual chlorine of 0.5mg/litre is left so that contamination in the distribution system is taken care of.

8. Which minerals and in what from are present in ground water?
a) Fe & Mn in Ferrous and Manganous
b) Fe & Cu in Ferric and Cupric
c) Fe & Mn in Ferric and manganous
d) Cu & Mn in Cuprous and manganous

View Answer

Answer: a [Reason:] Both these are present in their reduced forms. If the ground water has more than the permissible amounts (Fe less than or equal to 0.3mg/litre and Mn≤ 0.05mg/ltr) then it should be treated.

9. How many types of wastewater treatment plants are there based on type of wastewater?
a) 5
b) 4
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] There are 3 types- Sewage, Industrial and Agricultural.

10. On how many conditions does the intervention of wastewater depend on?
a) 5
b) 7
c) 6
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The seven factors are ground conditions, ground water level, location and type of water source, topography, quantity and quality of wastewater produced, climatic, socio-cultural factors.

Set 3

1. How many types of weirs are there based on shape of crest?
a) 6
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: b [Reason:] The four types are sharp-crested, broad-crested, narrow-crested and ogee-shaped weir.

2. _________ weir comprises several designs into one structure.
a) All-in-one
b) Open
c) Mixed
d) Compound

View Answer

Answer: d [Reason:] Compound weirs are commonly seen in locations where a river has multiple users who may need to bypass the structure. Common design includes a broad-crested weir.

3. Triangular weir is also called:
a) Trigonometric
b) Ogee
c) V-notch
d) Isolated

View Answer

Answer: c [Reason:] Triangular weir is shaped like reverse triangle that is shape of V. Hence, it is also called V-notch weir. These can be used to measure discharge over small flows with greater accuracy.

4. Head loss will be small in case of:
a) Ogee shaped
b) Broad crested
c) Sharp crested
d) Narrow crested

View Answer

Answer: b [Reason:] Broad crested weirs are constructed in rectangular shape only and are suitable for larger flows. Hence, head loss is less.

5. In trapezoidal weir, sides are inclined outward with a slope of:
a) 1:4
b) 1:5
c) 1:6
d) 1:3

View Answer

Answer: a [Reason:] In trapezoidal weir, the sides are sloping outward at a specific inclination of 1:4 (horizontal: vertical). It is a modification of rectangular weir with slightly higher capacity.

6. Weirs are normally used to calculate:
a) Volume
b) Head loss
c) Discharge
d) Velocity

View Answer

Answer: c [Reason:] Discharge or flow rate is measured and calculated by analysing a weir. It is given by Q=CLHn, where C is flow coefficient, L is width of crest, H is height of head, n is different for different structures.

7. ________ is the standard shape of weir.
a) Rectangular
b) Triangular
c) Square
d) Trapezoidal

View Answer

Answer: a [Reason:] Rectangular is the standard shape of a weir. Triangular and trapezoidal weirs are modifications of it. They are generally suitable for larger flowing channels.

8. Cippoletti weir has ___________ slope:
a) Different
b) Proportionate
c) Disproportionate
d) Equal

View Answer

Answer: d [Reason:] Cippoletti weir is a special case of trapezoidal weir. In this, the side slope on either sides are equal. So, trapezoid can be divided into rectangular and triangular portion and hence analysed easily.

9. The overflowing sheet of water is called:
a) Head
b) Nappe
c) Upstream
d) Crest

View Answer

Answer: b [Reason:] Nappe represents the overflowing sheet of water. If it discharges into air, it is free discharge. If discharge is partly under water, it is submerged/drowned discharge.

10. For a discharge of triangular weirs with notch angle __________ the formula is 0.685 h2.45.
a) 90o
b) 60o
c) 30o
d) 45o

View Answer

Answer: c [Reason:] For 30o angle, the formula is 0.685 h2.45. For 60o angle, it is 1.45 h2.47 and for 90o angle, it is 2.49 h2.48.

11. Which of the below is suitable for soft sandy foundation?
a) Dry stone slope weir
b) Vertical drop weir
c) Parabolic weir
d) Masonry slope weir

View Answer

Answer: d [Reason:] Masonry or concrete slope weir is the one suitable for soft sandy foundation. It is used where difference in weir crest and downstream river is limited to 3m.

12. Weirs can be used to power water wheels and power sawmills.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Mill ponds are created by a weir. It impounds water and then it flows over the structure. The energy created by this change in height of water is used to power watermills and sawmills.

Set 4

1. Low cost housing in Kerala was first developed by:
a) Lawrence Becker
b) Larry Baker
c) Laurence Becker
d) Laurie Baker

View Answer

Answer: d [Reason:] Laurie Baker was a British born Indian architect. He developed ideas for cost effective, energy efficient buildings.

2. What is the total area allotted for a low-cost house?
a) 40m2
b) 30m2
c) 20m2
d) 10m2

View Answer

Answer: c [Reason:] The Planning Commission has recommended the Government of India to adopt the following minimum standard for a low-cost house: – living room (11.1m2), veranda and kitchen 6.5m2), bathroom (1.3m2), lavatory (1.1m2) and total of 20m2.

3. In Rat-trap bond masonry, course height is:
a) 110mm
b) 75mm
c) 230mm
d) 190mm

View Answer

Answer: a [Reason:] Rat-trap bond masonry uses bricks of size 230x110x75mm. In this masonry, bricksare laid on edges, making the course height to be 110mm. Laying of bricks creates a cavity wall automatically.

4. For ordinary soil, which foundation can reduce cost?
a) Isolated
b) Arch
c) Ream pile
d) Combined

View Answer

Answer: b [Reason:] Using arch foundation can reduce cost up to 40%. Foundation is an important part of building and costs higher. A reduction is achieved, without compromising on strength.

5. Which masonry material is used for cost reduction?
a) Stone blocks
b) Concrete blocks
c) Laterite blocks
d) Cement blocks

View Answer

Answer: b [Reason:] Concrete blocks consume only 1/3rd of energy used in the production of red bricks. It reduces the wall thickness from 20 to 15cm, and mortar also. Overall reduction in cost of 10 to 25% can be achieved.

6. Which of the below is not a filler material in filler slabs?
a) Rubber pieces
b) Clay pots
c) Burnt clay bricks
d) Coconut shell

View Answer

Answer: a [Reason:] In R.C.C slabs, concrete in lower portion does not help in anyway because it is weak in tension (bottom zone). Therefore, in filler slabs, it is replaced by certain filler materials, like coconut shells, burnt clary bricks, pots etc.

7. Rat-trap bond masonry requires —— less mortar.
a) 10%
b) 50%
c) 40%
d) 20%

View Answer

Answer: c [Reason:] Rat-trap bond masonry is a technique where bricks are laid on their edges. Hence approximately 25% less bricks and 40% less mortar is used compared to conventional one.

8. For natural and cost-effective ventilation, —– can be used.
a) Hollow bricks
b) Wall openings
c) Skylight
d) Brick jali

View Answer

Answer: d [Reason:] Bricks are arranged in such a way that a jali (hole) is formed. These provide cross ventilation, natural lighting and reduction in cost greatly. They can be used in parapets, living rooms, etc.

9. By using filler slab technique:
a) 20% saving of concrete is there
b) Aesthetic ceiling is obtained
c) Less thermal comfort is there
d) Load on foundation increases

View Answer

Answer: b [Reason:] The filler material can be arranged in a systematic way, pattern to give an aesthetically pleasing ceiling. The filler materials can be exposed, instead of plastering them. 5-10% saving of concrete, more thermal comfort and the load on columns and foundation is reduced.

10. Economy can be achieved in doors, windows, ventilator by:
a) No frame
b) Less width
c) Steel frames
d) Less height

View Answer

Answer: c [Reason:] Doors, windows and ventilators are openings in wall that are held on a frame. Not using a frame is economic, but not very aesthetic. Using concrete/steel frames instead of wood can help in reducing cost.

11. For sloping roofs, ferro cement roofing units can be used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Instead of using RCC, ferro cement roofing units can be used for sloping roofs. They are lighter and stronger than RCC. The material requirement is also less.

Set 5

1. Which of the following are header files?
a) #include
b) file
c) struct()
d) proc()

View Answer

Answer: a [Reason:] The #include is a header file which defines the standard constants, variable types, and many other functions. This can also include some standard libraries.

2. Which is the standard C compiler used for the UNIX systems?
a) simulator
b) compiler
c) cc
d) sc

View Answer

Answer: c [Reason:] The cc is the standard C compiler used in the UNIX system. Its command lines can be pre-processed, compiled, assembled and linked to create an executable file.

3. Which compiling option is used to compile programs to form part of a library?
a) -c
b) -p
c) -f
d) -g

View Answer

Answer: a [Reason:] There are several options for the compilers. The option -c compiles the linking stage and then leaves the object file. This option is used to compile programs to form a part of the library.

4. Which compiling option can be used for finding which part of the program are consuming most of the processing time?
a) -f
b) -g
c) -p
d) -c

View Answer

Answer: c [Reason:] The -p instructs the compiler to produce codes which count the number of times each routine is called and this is useful for finding the processing time of the programs.

5. Which compiling option can generate symbolic debug information for debuggers?
a) -c
b) -p
c) -f
d) -g

View Answer

Answer: d [Reason:] The -g generates the symbolic debug information for the debuggers. Without this, the debugger cannot print the variable values, it can only work at the assembler level. The symbolic information is passed through the compilation process and stored in the executable file.

6. Which of the following is also known as loader?
a) locater
b) linker
c) assembler
d) compiler

View Answer

Answer: b [Reason:] The linker is also known as a loader. It can take the object file and searches the library files to find the routine it calls.

7. Which of the following gives the final control to the programmer?
a) linker
b) compiler
c) locater
d) simulator

View Answer

Answer: a [Reason:] The linker can give the final control to the programmer concerning how unresolved references are reconciled, where the sections are located in the memory, which routines are used, and so on.

8. Which command takes the object file and searches library files to find the routine calls?
a) simulator
b) emulator
c) debugger
d) linker

View Answer

Answer: d [Reason:] The linker is also known as a loader. It can take the object file and searches the library files to find the routine it calls. The linker can give the final control to the programmer concerning how unresolved references are reconciled, where the sections are located in the memory, which routines are used, and so on.

9. Which assembler option is used to turn off long or short address optimization?
a) -n
b) -V
c) -m
d) -o

View Answer

Answer: a [Reason:] The option -o puts the assembler into the file obj file, -V can write the assembler’s version number on the standard error output, -m runs the macro preprocessor on the source file and -n turns off the long or short address optimization.

10. Which assembler option runs the m4 macro preprocessor on the source file?
a) -n
b) -m
c) -V
d) -o

View Answer

Answer: b [Reason:] The option -o puts the assembler into the file obj file, -V can write the assembler’s version number on the standard error output, -m runs the macro preprocessor on the source file and -n turns off the long or short address optimization.