Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. _________ is a form of overhead irrigation.
a) Centre Pivot irrigation
b) Sprinkler irrigation
c) Terraced irrigation
d) Drip irrigation

View Answer

Answer: a [Reason:] In centre pivot irrigation, steel/Al pipes are joined together, supported by trusses and mounted on wheeled towers.

2. Inundation irrigation system is functional all through the year.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Inundation canal gets water which flows from a flooded river only. These are then discharged into the fields. Only if rivers are flooded (rainy season), these are functional.

3. Surface irrigation is again subdivided into:
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The three types are furrow, border strip and basin irrigation. It is also called flood irrigation, when the field is immersed in water completely.

4. Tank water irrigation system is common in:
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Andhra Pradesh

View Answer

Answer: d [Reason:] In Southern states of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu; rain water harvesting and storage of water is done using tanks. The water is then fed to fields via a canal.

5. The field water efficiency of trickle irrigation is:
a) 50-55%
b) 55-85%
c) 80-90%
d) 60-70%

View Answer

Answer: c [Reason:] Drip irrigation is also called trickle irrigation. If this system is managed correctly, the field water efficiency can be as high as 80-90%.

6. Sub-irrigation is used in areas with:
a) Low water table
b) High water table
c) Sloping terrain
d) Flat terrain

View Answer

Answer: b [Reason:] Sub-irrigation is a method of artificially raising water table to allow soil to be moistened from below plant’s root zone. It is also used in commercial greenhouse production.

7. Water for irrigation can come from ____________ sources.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The sources of water for irrigation can be ground water, surface water and non-conventional sources. The non-conventional sources are treated wastewater, drainage water, fog collection, etc.

8. Fertigation is a process in ___________ irrigation.
a) Sprinkler
b) Surface
c) Drip
d) Centre pivot

View Answer

Answer: c [Reason:] In drip irrigation nowadays, a plastic mulch is incorporated which reduces evaporation and is a means of delivering fertilizers. Hence, the process fertigation.

9. The field water efficiency is determined by:
a) Water transpired by crop – water applied to field
b) (Water absorbed by crop ÷ water applied to field) x 100%
c) Water absorbed by crop – water applied to field
d) (Water transpired by crop ÷ water applied to field) x 100%

View Answer

Answer: d [Reason:] The field water efficiency is the way to determine if method of irrigation is efficient. It is determined by using the formula (water transpired by crop ÷ water applied to field) x 100%. It is expressed in %.

10. Spate irrigation is a special form of irrigation using surface water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is also called flood water harvesting. In this case, water is diverted to normally dry river beds using network of dams, gates and channels and are spread over large areas.

11. Micro-irrigation is also called:
a) Nano-irrigation
b) Petite irrigation
c) Localized irrigation
d) Flood irrigation

View Answer

Answer: c [Reason:] It is a system where water is distributed under low pressure through piped network in a pre-determined pattern and applied to each plant. Hence, it is called localized irrigation.

12. Tube wells are not used in:
a) UP
b) Haryana
c) Gujarat
d) Rajasthan

View Answer

Answer: d [Reason:] In Rajasthan and Maharashtra artesian wells are used. Tube well can be installed near agricultural land. A deep tube well, worked by electricity can irrigate a large area.

Set 2

1. Pyramid is a type of ___________ structure.
a) Triangulated
b) Massive
c) Pneumatic
d) Framed

View Answer

Answer: b [Reason:] Massive or lintelled structure is built with large amount of materials. It can take up compression efficiently and has very few spaces.

2. Pneumatic structure contains:
a) Metal
b) Water
c) Wood
d) Compressed air

View Answer

Answer: d [Reason:] Compressed air is filled inside pneumatic structure. It is light and can be deflated and dismantled easily. It is used in fun, activity area for kids.

3. Vault is an architectural term for:
a) Cable
b) Bridges
c) Arch
d) Dam

View Answer

Answer: c [Reason:] Vault is an arched form used to provide high ceiling spaces. There can be barrel vault or continuous vaults.

4. How many types of frame structures are there?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] The 2 main types are rigid frame structure and braced frame structure. Both of these are further sub-divided into two.

5. Which of the below is a disadvantage of frame structure?
a) Ease of construction
b) Economy
c) Speed of construction
d) Span length

View Answer

Answer: d [Reason:] Span length is usually restricted to 40ft when normal R.C.C. is used. Spans greater than this can cause lateral deflections.

6. In frame structure, what transfers load to columns?
a) Foundation
b) Beams
c) Slabs
d) Roofs

View Answer

Answer: b [Reason:] The load bearing action in a framed structure is as follows- slab to beam, beam to column, column to foundation.

7. In a truss structure, _________ bear tension.
a) Joints
b) Base
c) Bottom chords
d) Top chords

View Answer

Answer: c [Reason:] The bottom beams are called bottom chords and are capable in bearing tension. The top chords bear compression.

8. The figure below represents a:
basic-civil-engineering-questions-answers-types-structures-q8
a) Warren truss
b) Pratt truss
c) King post truss
d) Lattice truss

View Answer

Answer: a [Reason:] Warren truss consists of series of equilateral triangles, alternating up and down as shown in the figure.

9. Shell structure does not have any:
a) Bending moment
b) Shear stress
c) Tensile stress
d) Compressive stress

View Answer

Answer: a [Reason:] It is a thin structure. It resists and transfers loads within its minimal thickness. Loads applied to it are carried to ground by tensile, shear and compressive forces.

10. ___________ structure is a space truss geometry inspired.
a) Quadric
b) Quadron
c) Quadror
d) Quadrangle

View Answer

Answer: c [Reason:] This structure uses 4 identical L-shaped pieces which results in a trestle structure and allows flexible and versatile design. It allows rapid assembly. It can be used as road barriers, interior column, interior partitions, etc.

11. Triangulated structure is used for:
a) Wall
b) Bridges
c) Arch
d) High rise buildings

View Answer

Answer: b [Reason:] Triangulated structure is also referred to as truss. It is widely used in roofing. It is also employed in bridges.

Set 3

1. Quarry tile is also called:
a) Granite tile
b) Unglazed ceramic tile
c) Stone tile
d) Workshop tiles

View Answer

Answer: b [Reason:] Ceramic tile can be glazed or unglazed. Quarry tile is another name for unglazed ceramic tile. It is durable, cheap and natural.

2. Which tile is the most versatile?
a) Porcelain
b) Shale
c) Slate
d) Granite

View Answer

Answer: c [Reason:] Slate can be used as roofing shingles, it can be used indoors as well as outdoors, because of its natural looks and range of colours.

3. _________ is used for skirting around bathtubs and mosaics?
a) Sandstone
b) Travertine
c) Granite
d) Onyx

View Answer

Answer: d [Reason:] Onyx has a creamy, pearl like look. It is not commonly used for flooring, but can be employed for skirting around bathtubs and mosaics.

4. Drain tiles are suitable for laying in waterlogged areas because:
a) Porous nature
b) Waterproof
c) Economic
d) Easy installation

View Answer

Answer: a [Reason:] These are prepared in such a way that even after burning, they are able to retain their porous nature.

5. Which type of tile is suitable for air-conditioned rooms, gymnasiums and skating rinks?
a) Wood tiles
b) Cork tiles
c) Ceramic tiles
d) Concrete tiles

View Answer

Answer: a [Reason:] Wooden tiles are widely used in such places. They are given a protective coating of varnish. They provide thermal comfort and are durable.

6. How many layers is the encaustic tile made up of?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] The body is made of coarser clay, face of finer clay and colouring material and back of thin coat of clay to prevent warping.

7. The lower tile in Allahabad tiles is:
a) Round
b) Flat
c) Rectangular
d) Curved

View Answer

Answer: b [Reason:] Allahabad tiles consist of 2 sets of tiles. Upper one is half round in section and lower one is flat.

8. How many Manglore tiles are required to cover 1 square metre of roof?
a) 20
b) 18
c) 10
d) 16

View Answer

Answer: d [Reason:] The size of conventional Manglore tile is either of the following:- 410x235mm or 420x250mm or 425x260mm. Approximately 16 tiles can be used in one meter square of roof.

9. Which IS code gives classifications of ceramic tile?
a) IS 13712
b) IS 13630
c) IS 2248
d) IS 654

View Answer

Answer: a [Reason:] IS 13712 gives details regarding definitions, classifications, characteristics and marking of ceramic tile.

10. Pan tiles are semi-circular in section.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Pan tiles are curved in section. Pot tiles are semi-circular in section and taper along the length.

Set 4

1. In how many layers is oil paint applied to a surface?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: a [Reason:] Three layers of varying compositions are applied. They are primers, undercoats and finishing coats.

2. Emulsion Paints contain:
a) Nitro cotton
b) Zinc white
c) White lead
d) Polyvinyl acetate

View Answer

Answer: d [Reason:] Nitro cotton is element contained in cellulose paints, zinc white and white lead are components of enamel paints.

3. Anticorrosive paint is ___________ in colour
a) Blue
b) White
c) Black
d) Yellow

View Answer

Answer: c [Reason:] It consists of pigments like chromium oxide, lead or zinc chrome. It is mixed with sand and added to the paint. These pigments make the paint blackish in colour.

4. In which of the below, it is not necessary to remove existing paint to apply new one?
a) Aluminium paints
b) Cement paints
c) Oil paints
d) Enamel paints

View Answer

Answer: b [Reason:] They are suitable for painting fresh plasters having high alkalinity. They can be directly applied on existing paint, hence they are economic.

5. Synthetic rubber paints are prepared from:
a) Resin
b) Rubber
c) Synthetic fibres
d) Polyvinyl Chloride

View Answer

Answer: a [Reason:] Synthetic rubber paint is prepared from resins. These are chemically resistant and offer protection against heavy rain, sunlight.

6. Cement paints require a smooth surface to be applied on.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Cement requires rough surface for its application. It can adhere better onto rough surfaces than smoother ones.

7. What is used to make paints odourless to an extent?
a) Flat latex
b) Celluloid sheets
c) Acrylic compound
d) Plioway resins

View Answer

Answer: d [Reason:] These eliminate the odour present in alkyd, stain blocking primers. It also aims to reduce VOC content (volatile organic compound), which is harmful.

8. Spray painting is used to:
a) Apply paint without touching surface
b) Apply large amount of paint
c) Reach high areas
d) Get textured paint

View Answer

Answer: a [Reason:] Spray painting delivers small amount of paint and gives surface a smooth finish. Rollers are used to reach high areas.

9. The open-time of paint can be extended by adding white spirit.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Open-time is the time interval, after application of liquid paint, during which other paint can be applied to give artistic effect. White spirit, Dowanol can be used. These allow different layers of wet paints to mix together and give a textured appearance.

10. Which of the below has sheen and is highly washable?
a) Acrylic flat
b) Acrylic eggshell
c) Acrylic satin
d) Acrylic gloss

View Answer

Answer: c [Reason:] It has a satin finish. Compared to other types, it is more durable and washable.

Set 5

1. How many types of land use patterns are there?
a) 10
b) 20
c) 15
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The land use pattern shows how the land is used for various purposes in the development of housing/commercial/industrial areas. There are widely 10 land use patterns; radio centric (a large circle with development starting from centre), rectilinear (2 areas crossing centre), star (open spaces in star shape), ring (areas in circle with open space in centre), linear (along topography contours), branch (with connecting areas), sheet (spread out), articulated sheet (central and sub clusters), constellation (equal size areas nearby) and satellite (constellation around main area).

2. General land use planning deals with:
a) Residential
b) Institutional
c) Forests
d) Commercial

View Answer

Answer: c [Reason:] The general land use planning deals with the non-urban large scale areas like forests, croplands, swamplands, etc. and they are used primarily for agriculture, forest or special uses. The other 3 options come under urban land use planning.

3. The land supply for urban expansion can be determined by:
a) TLA – (PCA+BU)
b) PCA – (TLA+BU)
c) BU – (PCA+TLA)
d) BU – (TLA-PCA)

View Answer

Answer: a [Reason:] The total land area of a city (TLA) which is available for expansion is found out by deducting the total area of protected/conservation areas (PCA) and the existing built-up areas (BU). All these are taken in hectares.

4. Urbanisation and occupation of river banks and flood plains leads to:
a) Periodic exposure to inundation
b) Greater flow velocity
c) High run off
d) Increased soil erosion

View Answer

Answer: a [Reason:] The population of town on river banks are periodically exposed to inundation from the rivers. Then slowly these extensions increase as there is less space for water to flow. Removal of natural vegetation leads to the other 3 options.

5. A non-structural measure in flood control management is:
a) Canalisation
b) Polders and dikes
c) Flood proofing construction
d) Retention ponds

View Answer

Answer: c [Reason:] The aim of a non-structural flood control management is to reduce the population and properties exposure to the floods. Use of flood proofing in construction is one of the ways.

6. Which of the following is not a flood proofing measures for houses?
a) Elevation
b) Floodwalls
c) Dry flood proofing
d) Detention basin

View Answer

Answer: d [Reason:] The buildings which are in flood prone areas can be flood proofed by elevation (raise a building), floodwalls (a wall built to keep water away) and dry flood proofing (making walls of building watertight).

7. Noise map is an excellent tool for urban planning.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] These maps help to quantify the noise of a region and evaluate the population exposed to it. They help to create a database for planning of zones accordingly (noisy activities/sensible, etc) and to predict the impact of noise in the predicted urban infrastructure.

8. How many number of source types of noise are there?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 3 source type noise propagation. They are point source (loudspeakers, vehicles, industrial equipment, etc.), line source (road, railways, etc) and area source (parking lot, functions, opening of tunnels, etc).

9. Optimization of urban mobility can be intervened at the infrastructure level by use of:
a) SUV lanes
b) HOV lanes
c) Toll free lanes
d) Slow lanes

View Answer

Answer: b [Reason:] The HOV (High Occupancy Vehicles) lane optimises the existing roads by allowing vehicles with 2,3 or more occupants to use these lanes exclusively. So, it promotes people to use car pools to reach destination faster, reducing number of vehicles on road.