Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Modifying properties of PVC is called:
a) Reformation
b) Recasting
c) Compounding
d) Curing

View Answer

Answer: c [Reason:] Properties of PVC resins can be altered by adding certain additives to it. This process is called compounding. It is thus possible to attain rigid PVC products.

2. PVC is widely used to make pipes because:
a) Cost effective
b) Does not react to chemicals
c) Easily available
d) Easy to transport

View Answer

Answer: b [Reason:] PVC is resistant to attack by kerosene oil, acid and chemicals. It is water proof too. Hence it is widely used for pipe manufacture for carrying sewage and rain water.

3. In how many forms does PVC come?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The 2 forms are rigid (RPVC) and flexible PVC. RPVC is used in construction of pipes, bottles, cards, etc. Flexible PVC is used in cables, wires, inflatable products, etc.

4. RPVC can be made softer and more flexible using:
a) Reducers
b) Conditioners
c) Oils
d) Plasticizers

View Answer

Answer: d [Reason:] Addition of plasticizers makes RPVC softer and more flexible. Most commonly used form is phthalates.

5. What is the Limiting Oxygen Index (LOI) of PVC?
a) 45 or more
b) 20 or more
c) 45 or less
d) 20 or less

View Answer

Answer: a [Reason:] Limiting Oxygen Index is minimum concentration of oxygen that will support combustion of a polymer. It is expressed as percentage. PVC has good flame retardancy. Air has 20% oxygen, PVC has LOI of 45% or more.

6. Flexible PVC is used for:
a) Pipes
b) Partition walls
c) Flooring
d) Door frames

View Answer

Answer: c [Reason:] It is inexpensive, attractive and durable as a flooring material. It is possible to print 3D designs on to this and protect it using a clear wear coat. The tough surface prevents microbes from breeding and keeps the floor sterile.

7. Which of the following PVC product is not there in the market?
a) PVC brick decor
b) PVC door
c) PVC cement
d) PVC plaster

View Answer

Answer: d [Reason:] PVC brick wallpapers are available, with an adhesive at the back. PVC cement is used to attach 2 PVC pipes. PVC doors are also common. PVC plastering accessories are available, not PVC plaster.

8. What does the below PVC pipe fitting represent?
basic-civil-engineering-questions-answers-pvc-q8
a) Reducer
b) Coupler
c) End cap
d) Saddle

View Answer

Answer: b [Reason:] Coupler has threaded or plain ends. It is a small piece used to connect 2 PVC pipes in a pipe line.

9. PVC plug is used to:
a) Connect pipes of varying diameter
b) Connect 2 pipe lines
c) Seal pipes of less diameter
d) Seal end of pipe line

View Answer

Answer: d [Reason:] PVC plug and cap are used to seal the end of pipeline. They have a threaded endand the other end is closed.

10. How is PVC recycled commonly?
a) Feedstock process
b) VinyLoop process
c) Mechanical process
d) Chemical process

View Answer

Answer: b [Reason:] VinyLoop process is most commonly employed. It involves filtering out composite materials and grinding it down to PVC granules.

11. Which additive in PVC pipe leads to contamination of potable water?
a) Lead
b) VCM
c) Phthalates
d) Sulphur

View Answer

Answer: a [Reason:] Lead is added to increase stability and work ability of PVC pipes. It is found to leach into potable water from the surface of PVC pipes, hence, contaminating it.

12. Pure PVC is ____________ in colour.
a) Grey
b) Blue
c) White
d) Black

View Answer

Answer: c [Reason:] Pure PVC is white in colour. It can be coloured according to colour scheme followed in various countries for electrical usage, plumbing, etc.

Set 2

1. What is the recommended size of brick?
a) 20x10x10cm
b) 20x9x9cm
c) 19x9x9cm
d) 19x8x8cm

View Answer

Answer: c [Reason:] Bureau of Indian Standards recommends the size of a standard brick to be 19x9x9cm. 20x10x10cm is the size of the brick including mortar.

2. A good brick should not absorb more than what percent of water when soaked?
a) 15%
b) 20%
c) 30%
d) 10%

View Answer

Answer: a [Reason:] As per IS codes, when a brick is soaked in water for 24 hours, it should not absorb more than 15% of its dry weight.

3. Which of the following bricks is not preferred?
a) Sharp-edged
b) Clamp burned
c) Sound-proofed
d) Kiln burned

View Answer

Answer: b [Reason:] In clamp burning, bricks are not burnt uniformly. This results in non-uniform surface, colour of bricks, which cannot be used for high end works.

4. Which of the below is used to sound proof bricks?
a) Gypsum
b) Terracotta
c) Plastics
d) Ceramic

View Answer

Answer: b [Reason:] Terracotta is an acoustic material. It will absorb the sound waves and render the brick sound proof.

5. The compressive strength of the brick should be:
a) Minimum 3.5 kN/m2
b) Maximum 3.5 kN/m2
c) Minimum 3.5 N/mm2
d) Maximum 3.5 N/mm2

View Answer

Answer: c [Reason:] As per IS codes, number of bricks are tested in CTM and average is taken. It should be a minimum of 3.5 N/mm2.

6. A good brick when dropped from height of 1 metre can:
a) Shatter
b) Not break
c) Break into 2 halves
d) Develop small cracks

View Answer

Answer: b [Reason:] A good brick should be able to withstand rough handling and transporting. If it breaks into pieces, then it cannot be trusted for use for high strength requirements.

7. What should be observed when brick is broken?
a) Parallel strata
b) Homogeneous surface
c) Pores
d) Brown colour

View Answer

Answer: b [Reason:] Brick should have uniform red coloured and homogeneous strata. It should not have any visible pores.

8. Which of the following ranges of dimensions of a good quality brick is correct?
a) Length: 368-392cm
b) Width: 180-210cm
c) Height: 180-210cm
d) Weight: 25-30N

View Answer

Answer: a [Reason:] The width and height of brick should be in the range of 174-186cm. The weight of 1m3 of brick earth is 18kN. Hence, average weight of brick should be in the range 30-35N.

Set 3

1. The surface of freshly cut timber should be:
a) Soft and shining
b) Hard and shining
c) Perfectly round
d) Light in colour

View Answer

Answer: b [Reason:] Dull appearance is a sign of defective timber. Soft surface is prone to attack by insects, fungus and is not a good quality.

2. The quality of timber does not depend upon:
a) Maturity of tree
b) Time of felling
c) Type of tree
d) Size of tree

View Answer

Answer: d [Reason:] The size of tree is not of much importance. The weight, maturity of tree matters and not length.

3. How should the smell of a freshly cut timber be?
a) Sweet
b) Pungent
c) Unpleasant
d) Odourless

View Answer

Answer: a [Reason:] One can detect the quality of a timber by smelling freshly cut timber. Ideally, it should be sweet. Unpleasant smell indicates decay of timber.

4. Where is the property of shock resistance an important parameter?
a) Furniture
b) Utensils
c) Tool handles
d) Doors

View Answer

Answer: c [Reason:] A good timber should be capable of resisting shocks. Tool handles, parts of motor cars, aeroplanes should use timber that has good shock resistance.

5. Timbers with ___________ annular rings are generally the strongest.
a) Narrow
b) Wide
c) Distinct
d) Indistinct

View Answer

Answer: a [Reason:] Annular rings are formed every year and they consist of innumerable cells of fibres and tissues. Total number of annular rings indicate age of tree. Narrow annular rings indicate the strength of tree.

6. How can the quality of timber be checked via sound?
a) Timber struck by hammer
b) Timber tapped by hand
c) Timber knocked by chisel
d) Two timber pieces struck together

View Answer

Answer: d [Reason:] Just as in case of bricks, two timber pieces are taken and struck against each other. A good quality timber should make a clear ringing sound.

7. How should be the colour of good quality timber?
a) Light
b) Gradient
c) Dark
d) Brown

View Answer

Answer: c [Reason:] Heart wood consists of dead cells which are free from sap, hard, dark in colour. Hence, dark coloured wood is preferred. Light colour indicates low strength.

8. Timber should be light weight.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Heavy and dense timber is the one used for all purposes. Light weight wood results in weak, unsound structure.

9. Which of the below is true about good timber?
a) Elastic
b) Round fibres
c) Less cost
d) Less density

View Answer

Answer: a [Reason:] Timber should be elastic i.e., it should retain shape when load causing deformation is removed. A good timber should have straight, compact fibres, moderate cost and high density.

10. The water permeability of timber is greater:
a) Along centre
b) Along Fibres
c) Along annual rings
d) Along bark

View Answer

Answer: b [Reason:] Water permeability of timber should essentially be zero. If it absorbs water, it is prone to decay. Fibres are most porous.

Set 4

1. The carbon content of steel is:
a) Less than 0.15%
b) 2% – 4%
c) 0.08%
d) 0.002% – 2.1%

View Answer

Answer: d [Reason:] Cast iron contains 2-4% of carbon, wrought iron contains less than 0.15% of carbon and stainless steel contains maximum 0.08% carbon.

2. When carbon contents less than 0.1%, steel is called:
a) Mild steel
b) Medium carbon steel
c) Dead steel
d) Hard steel

View Answer

Answer: c [Reason:] Mild steel contains carbon up to 0.25%. Medium carbon steel has 0.25%-0.7% carbon. Hard steel has 0.7-1.5%.

3. Very low carbon steel is used for:
a) Wires
b) Wire nails
c) Screw drivers
d) Rods

View Answer

Answer: b [Reason:] Since it has very low carbon contents, that is 0.05-0.1% it can be used for low strength works.

4. What property does steel imparts to a R.C.C. structure?
a) Compression and tension
b) Tension
c) Shear
d) Compression

View Answer

Answer: a [Reason:] Concrete and steel are primarily used in R.C.C – reinforced cement concrete. Concrete is strong in compression and weak in tension. Steel is strong in both properties and hence provides strength to the structure.

5. Which of the below is not a ISI classified channel section?
a) ISLC
b) ISJC
c) ISHC
d) ISMC

View Answer

Answer: c [Reason:] ISLC stands for Indian Standards Light Channel. Similarly, there are Junior (J), Medium (M) and Special (S) Channels. There is no heavy (H) Channel.

6. What is the full form of TMT bars?
a) Thermo Modified Treated
b) Thermo Mechanically Treated
c) Thermal Mechanic Twisted
d) Thermo Mechanically Twisted

View Answer

Answer: b [Reason:] TMT bars are produced by sudden quenching of red hot steel bars by spraying water. Hence it is called Thermo Mechanically Treated bar.

7. Corrugated sheets are also referred to as:
a) CS Sheets
b) CI Sheets
c) GC Sheets
d) GI Sheets

View Answer

Answer: d [Reason:] The corrugated sheets are galvanized to add protective coating to the steel sheet. Hence, GI-Galvanized Iron sheet is another name for corrugated sheets.

8. Flat iron bars are used generally for:
a) R.C.C
b) Grill work
c) Roofing
d) Truss

View Answer

Answer: b [Reason:] These are available in varying widths ranging from 10mm-400mm and thickness from 3mm-40mm. These are widely used in construction of steel grill work for windows and gates.

9. Which of the below is not a disadvantage of using ribbed-torsteel bars?
a) High labour charge
b) Not easily identifiable
c) Weaker than plain round steel
d) Arc welding is not possible

View Answer

Answer: a [Reason:] These bars are produced from ribbed-torsteel which is a deformed high strength steel. These bars have projections (ribs) on their surface. The bending, fixing and handling of these bars are simplified and it results in less labour charge.

10. Steel plates are rarely used for:
a) Connecting steel beams for extension
b) Serving as tension members in truss
c) Forming built up sections of steel
d) Providing support in R.C.C structures

View Answer

Answer: d [Reason:] Steel bars and rods are used widely in R.C.C structures. Steel plates find application in structural steel works.

Set 5

1. The first passenger train was introduced in India in:
a) 1851
b) 1853
c) 1835
d) 1815

View Answer

Answer: b [Reason:] The first passenger train in India started in 1853 with around 400 passengers, 3 coaches between Boribundar and Thane.

2. Name the organization which is the research and development wing of Indian Railways.
a) CRIS
b) RDSO
c) RSDO
d) IRCTC

View Answer

Answer: b [Reason:] The RDSO (Research, Designs and Standards Organization) acts as the technical advisor and consultant to the Ministry of Railways and their production units.

3. The Railways has a _________ degree of freedom for its movement.
a) Single
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: a [Reason:] Degree of freedom refers to the number of directions in which a vehicle can move. Since trains have to run on the provided tracks, their movement is restricted to one direction only, compared to road transport which can move in x, y and z directions.

4. Track modulus is defined as:
a) Load/unit length of sleeper
b) Load/unit length of sleeper to produce depression in rail
c) Load/unit length of rail to produce depression in sleeper
d) Load/unit length of rail to produce unit depression/deflection in track

View Answer

Answer: d [Reason:] The track modulus defines the stiffness of track or its load bearing capacity. It is based on the elastic theory. When a load causes a deflection on the top of the rail, the deformation comes on the sleeper, below the rail.

5. The track modulus is not affected by gauges.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As the three gauges (narrow-NG, metre –MG and broad-BG) increases, the components of the permanent part (like ballast and sleeper) also increases in size. As a result track modulus also increases. The recommended track modulus is: BG = 70 to 90kg/cm2, MG=42-54kg/cm2 and NG=30kg/cm2.

6. Which of the following causes stresses in sleepers?
a) Eccentric vertical loads
b) Contact shear stress of wheel and rail
c) Lateral deflection of sleepers
d) Track components

View Answer

Answer: d [Reason:] The track components like the track modulus, the stiffness of rail, design of the sleeper, sleeper density (number of sleepers provided) and their load bearing capacity are factors which causes stresses in sleepers. The other 3 options are responsible for stresses in rails.

7. There are __________ types of rail sections.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] The three types of rail sections are Double Headed Rail (Shaped like a dumbbell), Bull Headed Rail (Head thicker/stronger than lower part) and Flat Footed Rail.

8. How does the depth of ballast cushion affect rail section?
a) Higher the depth bigger the rail section
b) Depth is less, bigger the rail section
c) Depth is less, smaller the rail section
d) Depth and Rail section same

View Answer

Answer: b [Reason:] The selection of the rail section depends on many factors like heaviest axle loads, maximum permissible speed, type of sleepers and depth of ballast cushion. If the depth of the ballast cushion is less, then a bigger rail section has to be provided.

9. The mountain alignment can be classified into _________ types.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: c [Reason:] They are the zig-zag development and the switch back development. In the zig-zag developments, the alignments try to follow the contours of the region to an extent. In the switch back, certain contours like steep slopes have to be negotiated and may use buffer stops.

10. What must be done to wooden sleepers before use?
a) Seasoning
b) Washing
c) Painting
d) Hydrating

View Answer

Answer: a [Reason:] The wood for the sleepers is taken directly from the trees and they contain moisture. In order to reduce the moisture content, seasoning is adopted. In India air seasoning is the most commonly used method.