Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The felling of tree is usually carried out in:
a) Winter
b) Summer
c) Rainy season
d) Spring

View Answer

Answer: a [Reason:] In winter season, the productivity of tree decreases due to lack of sun light. The sap and moisture content is less. During summer, there is 50% more sap content.

2. In large forests, trees are felled using:
a) Hammer and chisel
b) Chainsaw
c) Tractor
d) Axe

View Answer

Answer: c [Reason:] Large forest contains a huge number of trees. It will be difficult, time consuming to cut them using chisel, axe or chainsaw. So specially designed tractor with cutters and grabbers are used to fell trees.

3. The thickness of veneers varies from:
a) 0.4-0.6 cm
b) 0.1-0.4 cm
c) 0.1-0.4 mm
d) 0.4-0.6 mm

View Answer

Answer: d [Reason:] Veneers are thin sheets of wood. They are obtained by rotating timber against a sharp knife. These form starting point of manufacturing process of plywood.

4. Which of the following is not a material that forms Particle Board?
a) Shavings
b) Fibres
c) Ribbons
d) Flakes

View Answer

Answer: b [Reason:] Fibre board is made of fibres of wood. Chips, flakes, ribbons and shavings are different sized particles of wood, used in the manufacturing of Particle Board.

5. Debarking is done so as to:
a) Safeguard saws
b) Improve seasoning
c) Expose surface of wood
d) Reduce weight

View Answer

Answer: a [Reason:] Debarking is now being adopted widely. It safeguards saws and equipments from damage that would otherwise result from stones, metals, etc. present in the bark.

6. Breaking down is the process of:
a) Felling a tree
b) Conversion of logs
c) Defect in timber
d) Reducing weight

View Answer

Answer: b [Reason:] The logs are cut into board using circular saws and band saws. This is called conversion, and first stage of conversion is the process called breaking down. It means rough sawing.

7. How many types of rough sawing are there?
a) 4
b) 5
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] The 2 types of rough sawing are through and through sawn and quarter sawn.

8. Wood that has not been seasoned is also called:
a) Sap wood
b) Fresh wood
c) Heart wood
d) Green wood

View Answer

Answer: d [Reason:] Green wood usually indicates wood that freshly cut. If not seasoned, it is called green wood. Very rarely green wood is sold in markets.

9. Before peeling in the production of plywood, what has to be carried out?
a) Conditioning
b) Seasoning
c) Debarking
d) Sorting

View Answer

Answer: a [Reason:] Plywood is made by pressing plys of wood. To peel wood, it must be soft. Conditioning involves exposing wood to moisture by soaking in hot water or live stream.

10. Wax or paint is applied to end-grain of lumber to be air dried, in order to seal the ends.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] To ensure uniform drying of lumber, end-grains are waxed or painted. They slow down drying rate of extremities.

Set 2

1. What is a vehicle in paint used for?
a) To obscure surface
b) To adhere to surface
c) To provide shine to surface
d) To reduce crack on surface

View Answer

Answer: b [Reason:] Paint consists of two ingredients-a base and a vehicle. Base helps to obscure the surface. A vehicle allows even spreading, binding and adhering to surface.

2. Paint should provide resistance to:
a) Corrosion
b) Sound
c) Heat
d) Warping

View Answer

Answer: a [Reason:] Paint should resist corrosion and protect the surface over which it is applied.

3. The base in a paint does not serve the function of:
a) Durability
b) Hard and elastic
c) Protection against UV rays
d) Catalyst

View Answer

Answer: d [Reason:] There are certain components called driers in paint. They act as catalysts.

4. Which of the below is the most commonly used base?
a) Red lead
b) Zinc white
c) White lead
d) Oxide of iron

View Answer

Answer: c [Reason:] White lead possess good bulk, it is dense, permanent and water proof. It is a carbonate of lead and forms the base in lead paints.

5. Lithophone is a base widely used for exterior works.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lithophone changes colour when exposed to day light. Hence, it is used for interior works of inferior quality.

6. How does drier act as a catalyst?
a) Releasing oxygen
b) Releasing water
c) Absorbing oxygen
d) Absorbing water

View Answer

Answer: c [Reason:] Drier accelerates the rate of drying of paint film. It absorbs oxygen from the atmosphere and transfers it to vehicle, which in turn hardens.

7. Which of the below vehicles are used for ordinary work?
a) Nut oil
b) Poppy oil
c) Stand oil
d) Linseed oil

View Answer

Answer: a [Reason:] Nut oil is colourless and it dries rapidly. It is cheap as it is prepared from ordinary walnuts. Hence, these are used for ordinary works.

8. When should drier be added to the paint?
a) 12 hours before paint is used
b) Immediately after opening it
c) 1 hour before paint is used
d) When paint is ready to use

View Answer

Answer: d [Reason:] Driers when added to paint, will start doing their action as a catalyst immediately. This will lead to hardening of paint, decreasing workability.

9. ________ Oil is thicker and darker than raw oil, which is used as vehicle?
a) Double boiled linseed oil
b) Boiled linseed oil
c) Pale boiled linseed oil
d) Linseed oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Raw linseed oil is thin and pale. It requires more time to dry. Boiled linseed oil is thicker and darker than raw oil and dries quickly.

10. Which of the below is a characteristic of an ideal paint?
a) Health of the worker is unaffected
b) Costly
c) Pleasant smell
d) Dries rapidly

View Answer

Answer: a [Reason:] The person applying the paint should be safeguarded from any toxic or harmful ingredients. The paint should economic, the smell is typically bit pungent. Paint should dry at a reasonable time, not slowly or rapidly.

11. _________ base is generally used for priming coat to new wood work?
a) Antimony white
b) Titanium dioxide
c) Aluminium powder
d) Red lead

View Answer

Answer: c [Reason:] Aluminium powder forms bulk of aluminium paints. It prevents warping and cracking of wood when applied to a new wood work.

Set 3

1. How many methods are used in levelling?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] The 2 methods are height of instrument method and rise and fall method. These are used to evaluate heights of various points.

2. How many types of levelling are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 4 ways to perform levelling. They are direct levelling, trigonometric levelling, barometric levelling and stadia levelling.

3. Trigonometric levelling is also called:
a) Indirect levelling
b) Differential levelling
c) Fly levelling
d) Profile levelling

View Answer

Answer: a [Reason:] In trigonometric levelling, the horizontal distance and vertical angle are measured from the station to the object. It uses trigonometric relations to compute vertical height of a point.

4. In _________ levelling, the first and last point are at a far distance.
a) Fly
b) Differential
c) Profile
d) Reciprocal

View Answer

Answer: b [Reason:] In differential levelling, a number of inter-stations are located and then instrument is shifted to each station and the elevation is observed.

5. Stadia levelling is a modified form of:
a) Fly levelling
b) Differential levelling
c) Simple levelling
d) Trigonometric levelling

View Answer

Answer: d [Reason:] Tacheometer principle is used to determine elevation of points. Line of sight is inclined and it is more suitable for surveying in hilly terrains.

6. The last reading taken from the instrument is called:
a) End sight
b) Free sight
c) Fore sight
d) Back sight

View Answer

Answer: c [Reason:] Fore sight (FS) is noted as last reading and back sight (BS) is noted as first reading taken from instrument. Any intermediate points are noted down as intermediate sight (IS).

7. Reciprocal levelling is used when,
a) Flat terrain
b) Obstacles are there
c) BM not visible
d) Highway construction

View Answer

Answer: b [Reason:] If the points to surveyed lie on opposite banks of a river, reciprocal levelling can be used. It is done from both sides to eliminate chances of error.

8. In a hilly terrain, staff reading is more at:
a) Lower point
b) Higher point
c) First point
d) Last point

View Answer

Answer: a [Reason:] In hilly terrain, the lowest point will give highest staff reading. It is at a lower level compared to others and hence has more height.

9. Which is the arithmetic check for height of instrument method?
a) ∑FS + ∑BS = First RL + Last
b) ∑BS – ∑FS = Last RL – First
c) ∑FS + ∑BS = Last RL + First
d) ∑BS – ∑FS = First RL – Last

View Answer

Answer: b [Reason:] To check if the readings are written properly, an arithmetic check is done. The sum of back sight (BS) and Fore sight (FS) are subtracted. It should be equal to the difference of the last and first reduced level (RL).

10. Which instrument is used in trigonometric levelling?
a) Wye level
b) Compass
c) Theodolite
d) Dumpy level

View Answer

Answer: c [Reason:] Trigonometric levelling involves measurements that are angular and hence requires an angle measuring instrument, like theodolite.

11. In levelling, error due to earth’s curvature is to be corrected using:
a) Cc=0.0673D2
b) Cc=0.0112D2
c) Cc=0.0136D2
d) Cc=0.0785D2

View Answer

Answer: d [Reason:] Correction for earth’s curvature and refraction is to be applied. Cc is given by 0.0785D2. Combined correction Cc – Cr is given by 0.0673D2.

Set 4

1. Mortar comes from the Latin word:
a) Mortare
b) Mortarum
c) Mortaer
d) Mortarium

View Answer

Answer: d [Reason:] The word Mortarium means crushed. Mortar consists of binding material, fine aggregate and water.

2. The first used Mortar was:
a) Lime mortar
b) Mud mortar
c) Cement mortar
d) Organic mortar

View Answer

Answer: b [Reason:] In ancient times, mud was extensively used for various purposes. It was also used as mortar material. Mud was mixed with water and used.

3. Polymer Cement Mortar (PCM) is used primarily for:
a) Repairing concrete structure
b) Stone masonry
c) Tile masonry
d) Brick masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] In PCM, a part of cement is replaced by polymer admixtures like latex, emulsion, monomers, etc. These mortars have low permeability, reduces shrinkage and is suited for repairing works.

4. MM 1.5 means:
a) Masonry Mortar of cement content 1.5 bags
b) Mild Mortar of cement content 1.5 bags
c) Masonry Mortar of compressive strength 1.5N/mm2.
d) Mild Mortar of compressive strength 1.5N/mm2.

View Answer

Answer: c [Reason:] MM stands for Masonry Mortar. The number after that represents the compressive strength of that mortar mix.

5. For pointing works, the ratio of mortar used is:
a) 1:3 – 1:4
b) 1:2 – 1:3
c) 1:7 – 1:8
d) 1:5 – 1:6

View Answer

Answer: b [Reason:] The ratio 1:2 indicates cement to fine aggregate ratio. For plastering works, 1:3 – 1:4 ratio is used. For masonry, 1:6 – 1:8 is used.

6. The guidelines for preparation for mortar is given in:
a) IS 4455
b) IS 2250-1981
c) IS 3350-1981
d) IS 5567

View Answer

Answer: b [Reason:] The method of hand mixing and machine mixing can be employed. First cement is laid on a flat platform. Required amount of sand is spread on top of it. Finally, water is added slowly till required consistency is reached.

7. Light weight mortar is prepared by using:
a) Lime
b) Surkhi
c) Wood chips
d) Flyash

View Answer

Answer: c [Reason:] Wood chips, powder or sawdust is added to lime or cement and mixed with water. This results in light weight mortar. It is used in heat and sound proof construction.

8. Packing mortars are used to pack:
a) Oil wells
b) Retaining walls
c) Bricks
d) Cracks in masonry

View Answer

Answer: a [Reason:] It is prepared by mixing loam instead of sand. It has properties of water resistant, water pressure resistant, high homogeneity, etc.

9. The bulk density of X-ray shielding mortar is:
a) 6-12 kN/m3
b) 5 kN/m3 and above
c) 22 kN/m3 and above
d) 10-20 kN/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] X-ray shielding mortar is prepared using heavy rocks and suitable admixtures. It’s aheavy mortar with bulk density above 22 kN/m3. It is used in plastering coats to walls and ceiling of X-ray cabinets.

10. Which of the below is added to make mortar fire proof?
a) Gypsum
b) Asbestos cement
c) Powdered glass
d) Aluminous cement

View Answer

Answer: d [Reason:] This mortar is prepared by adding one part of aluminous cement to 2 parts of powder of fire bricks. It can be used to line furnaces, ovens, fire places, etc.

11. The setting speed of mortar can be increased using:
a) Lime
b) Sulphur
c) Pozzolana
d) Gypsum

View Answer

Answer: a [Reason:] Lime (hydraulic lime) mortar sets on contact with water. It results in speedy work. It does not offer flexibility as in case of cement mortar.

12. Which of the below mortar can settle under water?
a) Hydrolytic
b) Pozzolana
c) Lime
d) Flyash

View Answer

Answer: b [Reason:] Finely powdered Pozzolana when added to lime or cement mortar can rapidly set the mortar. It can be used under water as it allows quick setting.

Set 5

1. R.C.C. can be classified into:
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Reinforced cement concrete can be of two types. It can either be pre-cast or be casted in-situ.

2. PSC stands for:
a) Post-Stressed Concrete
b) Post-Strained Concrete
c) Pre-Stressed Concrete
d) Pre-strained Concrete

View Answer

Answer: c [Reason:] Pre-Stressed Concrete refers to the block of concrete which has been subjected to compression prior to supporting any loads.

3. __________ is used to construct very thin, hard and strong surface:
a) R.C.C.
b) PSC
c) PCC
d) Ferro-Cement

View Answer

Answer: d [Reason:] Ferro-Cement is a system that reinforces mortar with metal (steel, iron bars). It is used for construction of relatively thin structure like hull of boat, shell roofs, etc.

4. The compression in PSC is done by _________ of high-strength tendons.
a) Compression
b) Tensioning
c) Shearing
d) Bending

View Answer

Answer: b [Reason:] Tendons can be single wire, mesh, threaded bars made from high tensile steels. The pre-stressing is done by tensioning tendons.

5. In a R.C.C structure, the tension zone lies in the:
a) Top
b) Middle
c) Side
d) Bottom

View Answer

Answer: d [Reason:] In R.C.C. structure, there is a neutral axis in the middle, where no compression and tension is there. Layers above it are subjected to compression and the ones below it are subjected to tension.

6. R.C.C. was developed and first used by:
a) Joseph Monier
b) John Smeaton
c) Francois Coignet
d) Joseph Asphadin

View Answer

Answer: c [Reason:] Joseph Monier founded ferro-cement. John Smeaton is considered the father of Civil Engineering. Joseph Asphdin founded Portland cement. Francois Coignet was a French industrialist and the first to use iron-reinforced concrete.

7. Which of the below structure doesn’t require PSC?
a) Bridge
b) Arch
c) Dam
d) Silos

View Answer

Answer: b [Reason:] Arches don’t require PSC. They are not under so much compression and loading. All other structures carry heavy loads and hence will be efficient if PSC is used.

8. How many methods of ferro cementing are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] The three methods are armature system, closed mould system and integrated mould system.

9. In which beam tension capacity of steel is greater than combined compression capacity of
steel and concrete?
a) Over-reinforced
b) Under-reinforced
c) Singly reinforced
d) Doubly reinforced

View Answer

Answer: a [Reason:] Over-reinforced beams have higher tension capacity. So, these beams fail by crushing of compression zone concrete, without any warning.

10. In a PSC, the tensioning system may be classified into:
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Tensioning can be mono-strand or multi-strand. In mono-strand, only one strand is tensioned at a time. In multi-strand, multiple strands are tensioned simultaneously.

11. Which of the below is not a property of ferro cement?
a) Impervious nature
b) Capacity to resist shock
c) No need of formwork
d) Strength per unit mass is low

View Answer

Answer: d [Reason:] The ferro cement has reinforcement provided in mortar. It has a strength per unit mass higher than R.C.C. It has better tension resisting property.