Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Fine Aggregates should pass through which IS sieve?
a) 2.35mm
b) 45µ
c) 4.75mm
d) 75µ

View Answer

Answer: c [Reason:] 4.75mm IS sieve is the aggregate size deciding sieve. Anything retained on sieve is coarse aggregate and the ones that pass through sieve are fine aggregates.

2. How many types of fine aggregates are there based on source?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] Three types are natural sand (river banks), crushed stone sand (hard stone) and crushed gravel sand (gravel).

3. What is the fineness modulus value of a fine sand?
a) <2.2
b) 2.2-2.6
c) <1
d) 1-2

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on fineness of sand, there are very fine sand, fine sand, medium sand, coarse sand and very coarse sand. Fine sand has fineness modulus between 2.2-2.6.

4. M-Sand has ___________ type of particle shape.
a) Flaky
b) Round
c) Angular
d) Cubical

View Answer

Answer: d [Reason:] The stone is crushed to obtain M-Sand. The shape of crushed stone is cubical and it has grounded edges.

5. Which of the below can be used as fine aggregates?
a) Lime
b) Splinters
c) Surkhi
d) Rice Husk

View Answer

Answer: c [Reason:] Surkhi consists of broken brick pieces. They can be ground to the size of fine aggregates.

6. The specific gravity for sand is:
a) 2.6
b) 2.65
c) 2.8
d) 2.75

View Answer

Answer: a [Reason:] As per the results from specific gravity test in pycnometer, this specific gravity for sand is 2.6.

7. In the ratio 1:4:8, which number indicates quantity of fine aggregates?
a) 1
b) 4
c) 8
d) None

View Answer

Answer: b [Reason:] For plain cement concrete (PCC), the ratio 1:4:8 is usually used. The ratio is of cement: fine aggregates: coarse aggregates. Hence, 4 is the quantity of fine aggregates.

8. PGBS stands for:
a) Perfectly Graded Blast furnace Slag
b) Pre-Grinded Blast furnace Slag
c) Poly Granule Blast furnace Slag
d) Processed Granulated Blast furnace Slag

View Answer

Answer: d [Reason:] It is obtained by processing the waste by-product from iron industry. It is now being used as an alternative to river sand.

Set 2

1. Cork flooring is made using:
a) Wooden chips
b) Cork pieces
c) Wooden fibres
d) Bark of Cork Oak

View Answer

Answer: d [Reason:] Cork flooring is made by removing bark of Cork Oak, without damaging the tree. It is renewable and sustainable. It also possesses anti-microbial, sound proofing, comfort properties.

2. The first step in flooring is:
a) Topping
b) Base coat
c) Sand filling
d) R.C.C. layer

View Answer

Answer: b [Reason:] Flooring refers to the covering of floor. Before laying any covering material, a base coat has to be provided. Cement concrete ratio of 1:8:16 of 100mm thick or compacted earth of ratio 1:4:8 can be used.

3. Mechanically produced carpet is a combination of:
a) Rubber and synthetic fibres
b) Wool and rubber
c) Wool and synthetic fibres
d) Rubber and natural fibres

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally wool is used to make carpet. Mechanically produced carpets are a combination of wool and synthetic fibre. The highest grade is 80/20 of wool/nylon blend.

4. How many types of floor tiles are available?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] The three main available tiles in the market are ceramic tiles, vitrified tiles and porcelain tiles.

5. The costliest and best variety of marble flooring is:
a) Albeta
b) Makrana white
c) Aranga
d) Kumari

View Answer

Answer: b [Reason:] The Makrana white marble is a native of Rajasthan. It has been used in Taj Mahal. It has a pure white colour, soft smooth texture and high-quality finishing.

6. Which of the below is not an advantage of brick flooring?
a) Fire proof
b) Cost effective
c) Slip resistant
d) Water proof

View Answer

Answer: d [Reason:] Bricks, as a material is very porous and permeable to moisture, fluids. It can absorb any liquid spilled on it, stain the surface and eventually decay. Cleaning becomes difficult. They need to be sealed periodically with water proofing chemicals.

7. Glass floors can be made with ________ type of glasses.
a) 5
b) 6
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Transparent glass is used when objects below it are to be viewed, translucent glass is used where visibility of objects below is to be blocked. Toughened glass is usually used as it is more strong and resistant to breaking.

8. PVC flooring gives _______ finish.
a) Matt
b) Laminated
c) Satin
d) Natural

View Answer

Answer: a [Reason:] PVC rolls and tiles are available. These provides a matt finish to the floor, not a glossy, fine finish. They are not very hard, but are water resistant.

9. Terrazo flooring comprises of:
a) Chips, powder, concrete
b) Chips, concrete
c) Chips, cement
d) Chips, powder, cement

View Answer

Answer: d [Reason:] Terrazo refers to the presence of small decorative chips embedded in cement paste. The chips may be of glass, marble, etc. Along with chips, marble powder or magnesite powder is also added.

10. Cement concrete floor is laid in a ratio of:
a) 1:8:16
b) 1:1:2
c) 1:2:4
d) 1:1.5:3

View Answer

Answer: c [Reason:] Plain cement concrete flooring can also be provided. The ratio of 1:2:4 is used. It is laid over a base concrete after proper sub base preparation.

11. Wooden flooring:
a) Resists water
b) Does not fade
c) Non-elastic nature
d) Economic

View Answer

Answer: b [Reason:] Wooden flooring is the costliest one if high quality, durable and polished wood is used. It does not resist water that efficiently unlike other materials. It is elastic in nature. It is polished, and has a natural lustre, which does not fade away.

Set 3

1. Which type of floor is used for residential buildings?
a) Ground timber floor
b) Single joist timber floor
c) Double joist timber floor
d) Framed timber floor

View Answer

Answer: b [Reason:] In residential buildings, the span is less and loads to be carried are light. So, a single joist timber can be used.

2. Floor under the flooring is called:
a) Plinth
b) Sunken floor
c) Sub floor
d) Hind floor

View Answer

Answer: c [Reason:] Flooring refers to the floor finish or covering like tiles, mosaic, etc. The level below these is called sub floor.

3. A ________ floor makes noise when an intruder walks on it.
a) Glass
b) Chirping
c) Sound
d) Nightingale

View Answer

Answer: d [Reason:] These floors make a chirping sound when tread on. The sound is produced by the rubbing of nails against the boards of flooring.

4. A floor consists of _________ parts.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] A floor consists of 2 parts. A sub floor, which is laid below flooring and supports the flooring as well as super imposed loads. The floor covering is the second part, which gives a smooth, clean, impervious and durable surface.

5. _________ floor is used for spans of more than 7.5m.
a) Framed timber
b) Stone
c) Glass
d) Double joist timber

View Answer

Answer: a [Reason:] In a framed timber floor, girders are placed between walls and binders are put on them. It can be used for larger spans.

6. Distribution of loads on wall is not uniform in single joist timber floor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In single joist timber floor, joists are spaced closely – 30cm centre to centre. It is because of this the distribution of loads on wall is uniform.

7. Which of the below is a problem with floors?
a) Cracks
b) Stains
c) Vibration
d) Projections

View Answer

Answer: c [Reason:] Vibration can occur when heavy footsteps and low bass frequencies pass through the floor. Wooden floor is more prone to vibrations. A floating floor or concrete floor can be used to solve the problem.

8. Which of the below utility cannot be provided underneath a floor?
a) Plumbing
b) Sound proofing
c) Air-conditioning
d) Gas lines

View Answer

Answer: d [Reason:] Gas lines are generally drawn through walls and not floors. All other utilities like plumbing, electrical wires, thermal and sound proofing, fire protection, sewage can be carried underneath a floor.

9. The upper floors are floating floors.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Floating floors is the one that is supported by the ground below. Suspended floor is the one supported by walls at the edges. Ground floor can be floating or suspended, while upper floor is always suspended floor.

10. In suspended concrete floors, _________ beams are used.
a) T shaped
b) Inverted L shaped
c) Inverted T shaped
d) I shaped

View Answer

Answer: c [Reason:] A suspended concrete floor is typically built using block and beam. Inverted T shaped beams are used. Concrete blocks (Pre-cast) are laid in between these beams.

11. Horizontal structural members placed at right angles to bridging joists are:
a) Binders
b) Girders
c) Screed
d) Topping

View Answer

Answer: a [Reason:] Binders are provided to take the load of bridging joist and of floor toppings. Girders are placed to support binders. Screed is narrow strips of wood or bands of plaster laid on floor to act as guides to get even surface for toppings. Top most lair of floor is called toppings.

Set 4

1. How many types of foundations are there based on depth?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] The 2 types are shallow and deep foundations. Shallow foundation transfers load to very near earth. Deep foundations are used for high rise buildings to bear heavy loads.

2. The figure below represents:
basic-civil-engineering-questions-answers-foundation-q2
a) Isolated footing
b) Wall footing
c) Strap footing
d) Mat foundation

View Answer

Answer: b [Reason:] Wall footing or strip footing is a continuous strip of concrete that serves to spread weight of load bearing wall.

3. ___________ footing is used in load bearing masonry construction.
a) Isolated
b) Strap
c) Strip
d) Pile

View Answer

Answer: c [Reason:] The strip footing bears the whole load of an entire wall. As shown in the figure above, it is a continuous footing that runs below the wall.

4. How many types of combined footing are possible?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Combined footing is provided when 2 columns are very close by. They can be rectangular or trapezoidal in section.

5. CPRF stands for:
a) Combined Plain Round Foundation
b) Connected Pile Round Foundation
c) Combined Pile Raft Foundation
d) Corrosion Proof Raft Foundation

View Answer

Answer: c [Reason:] CPRF uses the combination of pile and raft foundation as the name suggests. It is used as foundation for high rise buildings. It is more powerful, strong, load bearing, safe than raft or pile when used.

6. Micropiles find its main application in retaining walls.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Micropiles are used for under pinning. They are used in highways, bridges and transmission tower projects. Sheet piles are extensively used in retaining walls.

7. Steining is a component of which of the below type of foundation?
a) Pile
b) Strap
c) Isolated
d) Well

View Answer

Answer: d [Reason:] Well foundation is a type of deep foundation. It is shaped like a well. The well is dug, filled with sand/concrete. Steining is the wall provided to the well and it is built over a wedge shaped portion, called well curb.

8. Pier foundation is also called:
a) Caisson
b) Box
c) Bridge
d) Girder

View Answer

Answer: a [Reason:] Caisson foundation is often used in construction of bridge piers, hence it is also called pier foundation. Caisson can be floated to site and sunk to required position. It is used under water also.

9. The figure below represents __________ piles.
basic-civil-engineering-questions-answers-foundation-q9
a) Load bearing
b) End bearing
c) Friction
d) Sheet

View Answer

Answer: c [Reason:] Friction piles are usually used in construction to provide underground support to structures. They work on static friction developed between soil surface and the pile.

10. Which of the below is not a preliminary consideration for building foundation?
a) Bearing capacity of soil
b) Ground water condition
c) Settlement control
d) Soil organisms

View Answer

Answer: d [Reason:] Bearing capacity of soil, ground water conditions and settlement control are all very important parameters to be considered while selecting the right foundation. Every soil contains organisms, foundation should be able to withstand their activities.

11. Machine foundation is subjected to:
a) Static loads
b) Wind loads
c) Static and dynamic loads
d) Dynamic loads

View Answer

Answer: c [Reason:] Machine foundation is used in industries, workshops, where there is machinery under use. The static load includes dead load of machine and dynamic load (the working load). It should be able to withstand both these loads.

Set 5

1. The carbon cycle has how many parts?
a) 2
b) 3
c) 1
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] The carbon cycle naturally has 2 parts, the terrestrial (movement of carbon through terrestrial ecosystems) and the aquatic (which is related to carbon movements through marine ecosystems).

2. The carbon cycle is based on what?
a) CO
b) CO2
c) C6H12O6
d) CO3

View Answer

Answer: b [Reason:] This cycle is based on movement of CO2 is the ecosystem. It is found in gaseous form in air and dissolved form in water.

3. In Aquatic ecosystems, carbon is stored in:
a) Marine Plants
b) Marine animals
c) Rocks and sediments
d) Sea water

View Answer

Answer: c [Reason:] CO2 is stored in rocks and sediments in aquatic ecosystems. These are released into atmosphere by weathering of the rocks.

4. How many different forms of precipitation are there?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

View Answer

Answer: c [Reason:] The different forms of precipitation are rain (water drops with diameter at least 0.5mm), snow (ice crystals/flakes with an average density of 0.1g/cm3), drizzle (water drops less than 0.5mm), glaze (rain touches ground at 0oC), sleet (frozen raindrops) and hail (pellets or lumps of ice of >8mm size).

5. A nutrient cycle is also called as __________
a) Atmospheric cycle
b) Atmospheric recycling
c) Ecological recycling
d) Ecological chain

View Answer

Answer: c [Reason:] A nutrient cycle occurs within ecosystems and it is the movement of organic and inorganic matter between different members of the ecosystem. This is regulated by the food chains that use these for production and release them into atmosphere on decomposition.

6. Living organisms can use Nitrogen (N2) as it occurs in the atmosphere.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The living organisms cannot use N2 to synthesise organic compounds. N2 is converted to NH3 by nitrogen fixing bacteria and then to nitrate by nitrifying bacteria which can then be used by organisms.

7. The major source of Nitrogen deposition is:
a) Fertilizers
b) Deforestation
c) Factories
d) Household waste

View Answer

Answer: a [Reason:] Nitrogen rich fertilizers are often overused. As a result, nitrogen gets into the soil, favouring growth of weeds. It is also washed into waterways, where again it causes growth of aquatic weeds.

8. Which of the following cycle does not have a gaseous state?
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbon
d) Phosphorous

View Answer

Answer: d [Reason:] Phosphorous is present as inorganic phosphate PO43-. It is released from rocks and sediments. It is absorbed by plants and is incorporated into the nucleic acids.

9. In water cycle, the process can be explained in equation form as
Evaporation + __________ = Precipitation
a) Infiltration
b) Ground water
c) Transpiration
d) Run-off

View Answer

Answer: d [Reason:] Water cycle has three components – evaporation, run-off and precipitation. Transpiration is included in evaporation. Run-off is that part of water which is not evaporated.

10. How many steps are involved in sulphur cycle?
a) 5
b) 6
c) 10
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] The steps are assimilative sulphate reduction, desulphurization, oxidation of hydrogen sulphide, oxidation of elemental sulphur, dissimilative sulphur reduction and dissimilative sulphate reduction.

11. In the marine nitrogen cycle, _________ performs nitrogen fixation.
a) Cyanobacteria
b) Nitrobactor
c) Pseudomonas
d) Diazotrophs

View Answer

Answer: a [Reason:] Diazotrophs are used to perform nitrogen fixation in normal nitrogen cycle. Nitrobactor is used for nitrification and Pseudomonas for denitrification.

12. In hydrogen cycle _________ is a sink used.
a) Ocean
b) Fossil fuels
c) Microbial soil uptake
d) Nitrogen fixation

View Answer

Answer: c [Reason:] There are mainly 2 sinks used in hydrogen cycle – oxidation by hydroxyl radicals and microbial soil uptake. The rest of the options are sources.

13. Denitrification in nitrogen cycle happens in __________ conditions.
a) Aerobic
b) Humid
c) Anaerobic
d) Cold

View Answer

Answer: c [Reason:] Denitrification refers to the process of reduction of nitrates back to nitrogen gas. Pseudomonas bacteria makes this happen. It uses nitrates in soil to carry out respiration and consequently, produce nitrogen gas.

14. How many reservoirs are there in the oxygen cycle?
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4

View Answer

Answer: a [Reason:] The three main reservoirs are atmosphere (air), biosphere (the global sum of all ecosystems) and Earth’s crust.

15. An analogous process for organic nitrogen compounds to desulphurisation in the sulphur
cycle is:
a) Transnitrification
b) Denitrification
c) Deamination
d) Assimilation

View Answer

Answer: c [Reason:] Deamination is the process of removal of amino group from an organic molecule. The enzymes which catalyse this reaction are deaminases.