Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. How many types of EDM instruments are there based on wavelength?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] The 3 types are microwave (Tellurometer), infrared (Distomat) and visible range (Geodimeter).

2. Which of the below is used up to a range of 100km?
a) Infrared
b) Microwave
c) Visible range
d) Ultra-violet

View Answer

Answer: b [Reason:] Microwave EDMs can be used up to a range of 100km to locate object. Infrared is a commonly used type, with a range up to 3km.

3. A total station is a combination of:
a) EDM and Theodolite
b) Compass and EDM
c) Electronic Theodolite and EDM
d) EDM and electronic Compass

View Answer

Answer: c [Reason:] Total station can be used to measure distance and angles. It employs an electronic theodolite and an EDM to serve this purpose.

4. Which unit in total station processes data collected?
a) Data collector
b) EDM
c) Storage system
d) Microprocessor

View Answer

Answer: d [Reason:] Microprocessor is the unit that processes the data collected and uses it to compute various features like horizontal and vertical distances, slopes, elevation, etc.

5. The bubble in total station is centralised using:
a) Tripod
b) Levelling screw
c) Tangent screw
d) Foot screw

View Answer

Answer: a [Reason:] Total station is affixed on to the tripod. The legs of the tripod are extended/contracted one by one till the bubble is centralised.

6. Which is the latest development in total station?
a) High resolution
b) High accuracy
c) Robotic
d) Automatic

View Answer

Answer: c [Reason:] Nowadays, robotic total stations are available. They can be operated from a distance via remote control. It eliminates the need for an assistant staff man.

7. Which of the below is not an application of total station?
a) Crime scene investigation
b) Furniture manufacture
c) Mining
d) Archaeology

View Answer

Answer: b [Reason:] Total station can be used to reconstruct the crime scenes, in mining to locate tunnels and mines and in archaeology to record excavations. It is not used in the manufacture of furniture.

8. How many types of EDM are there based on reflector type?
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] The 3 types are active, passive and no reflector. In active type, power is required to operate reflectors. In passive type, a prism reflector is used.

9. Total station can be used in meteorology.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] It is used to track hot air balloons for determining upper level winds. It is also used to track ceiling balloons to determine height of cloud layers.

10. What is the range of medium range EDM?
a) <5kms
b) 15-25kms
c) 5-25kms
d) >25kms

View Answer

Answer: c [Reason:] There are 3 types of EDM based on range of measurement. They are short, medium and long range. Short range is <5kms, long range is above 25kms.

11. Each point entered in a total station is stored in:
a) Hard discs
b) Electronic books
c) Data storage
d) Chip

View Answer

Answer: b [Reason:] Electronic book works like a compact disc. Its capacity varies from 2000-4000 points data. Data can be unloaded to a computer and then reused.

Set 2

1. An offset is a _________ distance of an object measured from survey line.
a) Lateral
b) Horizontal
c) Normal
d) Inclined

View Answer

Answer: a [Reason:] Offsets are taken perpendicular to the survey lines. They are used to mark objects and the lateral distance to them, using an offset rod.

2. Which of the below is not an instrument used to set right angles?
a) Cross staff
b) Site square
c) Optical staff
d) Prism square

View Answer

Answer: c [Reason:] There is no instrument like optical staff. Optical square is an instrument which consists of circular box with three slits. Cross staff is a frame of box mounted on a pole. Prism square is an advanced version of optical square. Site square consists of two telescopes set at 90os.

3. How many types of chains are used in chain surveying?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] There can be 5 types of chains used for chain surveying. They are metric chain, Gunter’s chain, engineer’s chain, revenue chain and steel band or band chain.

4. Gunter’s chain consists of _________ links.
a) 500
b) 50
c) 1000
d) 100

View Answer

Answer: d [Reason:] Gunter’s chain is also called surveyor’s chain and is 66ft long. It consists of 100 links, each being 0.6 ft. Eighty Gunter’s chain corresponds to 1 mile.

5. The process of location of intermediate points on a survey line is:
a) Aligning
b) Extending
c) Ranging
d) Offsetting

View Answer

Answer: c [Reason:] Ranging is used to locate intermediate points. They are marked using ranging rods. It is done when survey line is very long and marks are required to distinguish the line.

6. The biggest of the survey line is called:
a) First line
b) Base line
c) Tie line
d) Main survey line

View Answer

Answer: b [Reason:] The line joining main survey station is called the main survey line. The biggest of the main survey line is the base line, and other features are plotted with respect to this line.

7. Chain surveying uses the principle of:
a) Traversing
b) Chaining
c) Ranging
d) Triangulation

View Answer

Answer: d [Reason:] Chain surveying is suitable for survey of small areas. The area is divided into well- conditioned triangles and triangulation is the principle used.

8. In how many ways can ranging be carried out?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] Ranging is of 2 types – direct and indirect. Direct ranging is done using a line ranger or naked eye. Indirect ranging is done when starting and ending points are not visible.

9. The book in which chain measurements are entered is called:
a) Field book
b) Record book
c) Study book
d) Chain book

View Answer

Answer: a [Reason:] Field book is used to enter all the measurements done while surveying. It is an oblong book of size 20x12cm and opens length wise.

10. How many types of cross staff are available?
a) 2
b) 5
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three types are open cross staff, French cross staff and adjustable cross staff. Open cross staff has two vertical, opposite slits. French cross staff consists of a hollow octagonal box. Adjustable cross staff consists of two cylinders of equal diameter, one placed on top of the other.

11. Survey stations may be marked on the ground using a:
a) Pole
b) Rod
c) Pointer
d) Peg

View Answer

Answer: d [Reason:] Peg is a wooden block with a pointed edge to drive it into the ground. They are generally 2.5-3 cm2 and 15cm long, with tapered end.

Set 3

1. Trees are generally classified, based on mode of growth into:
a) 2
b) 6
c) 4
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The two types are endogenous (inward growth) and exogenous (outward growth).

2. What is the life time of a moderately durable timber?
a) 10-20 years
b) 1-5 years
c) 10-15 years
d) 5-10 years

View Answer

Answer: d [Reason:] The life time of high durability timber is more than 10 years, for moderately it is between 5-10 years and for low it is less than 5 years.

3. Which of the following is an example of soft wood?
a) Sal
b) Oak
c) Deodar
d) Mahogany

View Answer

Answer: c [Reason:] Sal, Oak and Mahogany are all examples of hard wood.

4. Which IS Code gives classification of commercial timbers and their zonal distribution?
a) IS 620
b) IS 399
c) IS 401
d) IS 190

View Answer

Answer: b [Reason:] IS 620 gives details about wooden tools handles. IS 401 specifies about preservation of timber and IS 190 about coniferous sawn timber.

5. IS 3629-1966 classifies timber into 3 classes based on:
a) Availability
b) Average life
c) Durability
d) Density

View Answer

Answer: b [Reason:] There are 3 classes-class I, class II and class III. Class I timber has average life of 120 months or more, Class II of 60 months or over, but less than 120 months. Class III has average life of less than 60 months.

6. Which of the following is a type of non-refractory timber?
a) Semul
b) Teak
c) Sheesham
d) Sal

View Answer

Answer: a [Reason:] Bases on seasoning, timber has been classified into non-refractory, moderately refractory and eminent refractory timber. Teak and Sheesham are examples of moderately refractory and Sal of eminent refractory timber.

7. Which of the below type of timber has Young’s Modulus greater than 9800 N/mm2, but less than 12600 N/mm2?
a) Average timber
b) Very good timber
c) Good timber
d) Light timber

View Answer

Answer: c [Reason:] Average timber has Young’s Modulus (E) varying between 6600 N/mm2 and 9800 N/mm2. Very good timber has E greater than 12600 N/mm2. There is no classification as light timber based on E.

8. What is the density of a light timber?
a) 5.5 kN/m3
b) Less than 2.5 kN/m3
c) 2.5 kN/m3
d) Less than 5.5 kN/m3

View Answer

Answer: d [Reason:] Density of light to very light timber is less than 5.5 kN/m3. Moderate timber has density between 5.5 and 7.5 kN/m3 and heavy to very heavy timber has density greater than 7.5 kN/m3.

9. Hard wood is strong in tension and weak in compression.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Soft wood is strong in tension and weak in compression. Hard wood is equally strong in tension and compression.

10. Exogenous trees are further divided into:
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] Exogenous trees are those in which trees grow outward. The 2 types are coniferous (evergreens) and deciduous (broad leaf) trees.

11. Which of the below is a property of soft wood?
a) Medullary rays are less distinct
b) Annual rings are less distinct
c) Dark in colour
d) Close grained structure

View Answer

Answer: a [Reason:] The other 3 options are properties of hard wood. Soft wood is light in colour, annual rings are clearly visible and it has resinous structure.

Set 4

1. The direction of a line relative to a given meridian is called:
a) Bearing
b) Declination
c) Angle
d) Dip

View Answer

Answer: a [Reason:] Bearing of line gives its direction relative to a given meridian. It can be measured as an angle using any angular measuring instruments.

2. How many types of compass are used in surveying?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] The two compass types used in surveying are Prismatic Compass and Surveyor’s Compass. Prismatic Compass is most commonly used one for surveying.

3. ___________ bearing is measured in the direction of survey.
a) Primary
b) First
c) Fore
d) Front

View Answer

Answer: c [Reason:] Fore bearing is used to indicate the angle measured in the direction of progress of survey. The angle measured in opposite direction of progress of survey is called back bearing.

4. In reduced bearing system, bearing is measured from:
a) Nearest one (North or South)
b) South
c) West
d) North

View Answer

Answer: a [Reason:] In reduced bearing system bearing is measured from the nearest one, North or South is anticlockwise or clockwise direction. It aims at locating nearest bearing.

5. Prismatic Compass is based on reduced bearing system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Prismatic Compass functions based on WCB – whole circle bearing and surveyor’s compass functions based on the reduced bearing system.

6. The bearing of line AB as shown below is represented in reduced bearing as:
basic-civil-engineering-questions-answers-compass-surveying-q6
a) N150o
b) E60oS
c) S30o
d) S30oE

View Answer

Answer: d [Reason:] Reduced bearing involves measurement in shortest way possible. It is represented as S 30o E to indicate bearing of 30o in anticlockwise direction from South.

7. How many meridians are used in surveying?
a) 6
b) 8
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] True, magnetic and arbitrary meridians are used. True meridian passes through true North and South. Magnetic meridian passes through magnetic North and South. Arbitrary meridian is used for rough purposes.

8. ________ is a term used that prevents the needle from pointing to the magnetic North in a given locality.
a) Local attraction
b) Declination
c) Deviation
d) Local distraction

View Answer

Answer: a [Reason:] While reading a compass, sometimes needle might be slightly deviated from magnetic North. It can be due to any weather conditions, magnetic objects nearby. It has to be corrected to get accurate readings.

9. ___________ line is the line drawn through points of same declination.
a) Polygonic
b) Isogonic
c) Syngonic
d) Agonic

View Answer

Answer: b [Reason:] Isogonic line passes through points of same declination. Agonic line passes through points of zero declination. Other options are invalid.

10. Which of the below is not a temporary adjustment of prismatic compass?
a) Centring
b) Levelling
c) Focussing prism
d) Adjusting sight vane

View Answer

Answer: d [Reason:] In a prismatic compass, the sight vanes are generally not adjustable. In surveyor’s compass, it’s one of the permanent adjustments done.

11. How many types of variations in declination are there?
a) 4
b) 5
c) 2
d) 3

View Answer

Answer: a [Reason:] The four types are diurnal (daily), annual (yearly), secular (periodic) and irregular variations.

Set 5

1. A building can be mainly divided into how many components?
a) 2
b) 3
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] The 3 components are substructure, plinth and superstructure. Anything below ground level is substructure and above it is superstructure.

2. D.P.C (Damp Proof Course) is mainly laid on:
a) Footing
b) Floor
c) Foundation
d) Plinth

View Answer

Answer: d [Reason:] Plinth is a line between sub and superstructure. If D.P.C. is laid on top of plinth level, moisture penetration to the superstructure can be avoided.

3. Floor in a building
a) Separates levels
b) Is laid below plinth
c) Contains R.C.C.
d) Has thickness of 10cm

View Answer

Answer: a [Reason:] Floor is laid above plinth level. It is used to tread on, keep furniture, household, other items. It also demarcates levels of a building. P.C.C. is done on flooring and it is usually 4cm thick.

4. Which of the below is constructed above doors, windows?
a) Joist
b) Purlin
c) Lintel
d) Arch

View Answer

Answer: c [Reason:] Windows and doors are openings in a wall. To support the overlying bricks, a structure is built on top of the opening. It is called lintel.

5. What is the level below window called?
a) Pane level
b) Lintel level
c) Sill level
d) Plinth level

View Answer

Answer: c [Reason:] The wall below window needs to support the weight of the window or opening and keep it steady. This level is called as sill level.

6. Wall is mainly of how many types?
a) 3
b) 2
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on capacity of walls to carry load, it is of 2 types. Load bearing walls and non load bearing walls are the two categories.

7. ___________ wall is used to resist lateral forces like severe wind.
a) Knee wall
b) Cavity wall
c) Infill wall
d) Shear wall

View Answer

Answer: d [Reason:] Shear wall is long continuous structure, just like that surrounding an elevator. It has excellent strength and can withstand heavy winds, earthquakes.

8. Building finishes are not considered as components of a building.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Building finishes are also part of building. Finishing works include plastering, whitewashing, painting, flooring, roofing and so on. These all add to the completion of a building.

9. How many types of parapets are there?
a) 4
b) 2
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] The 4 types are plain, perforated, panelled and embattled. Plain parapet is solid masonry, perforated has holes in different shapes, panel consists of panels joined together and in embattled, they are pierced.

10. Skylight is a type of window.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Skylight is provided on top of sloped roofs to admit light into rooms. It is provided parallel to the sloping surface. They can be opened when required. They perform all the functions of a window.

11. The outer projection on the tread of a stair is:
a) Going
b) Outcrop
c) Bulge
d) Nosing

View Answer

Answer: d [Reason:] A small projection is provided in the tread of a stair. Tread is the horizontal distance of one step. Nosing is the term used to describe that little projection.