Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following uses a swap file to provide the virtual memory?
a) windows NT
b) kernel
c) memory
d) memory management unit

View Answer

Answer: a [Reason:] The Windows NT use a swap file for providing a virtual memory environment. This file is dynamic and varies with the amount of memory that all the software including the device driver, operating systems and so on.

2. What is the size of the swap file in the Windows 3.1?
a) 25 Mbytes
b) 30 Mbytes
c) 50 Mbytes
d) 100 Mbytes

View Answer

Answer: b [Reason:] The Windows 3.1 have a swap file of size 25 Mbytes.

3. What is the nature of the swap file in the Windows NT?
a) static
b) dynamic
c) linear
d) non-linear

View Answer

Answer: b [Reason:] The swap file used in the Windows NT is dynamic and it varies with the amount of memory that all the software including the device driver, operating systems and so on.

4. What limits the amount of virtual memory in the Windows 3.1?
a) size of the swap file
b) nature of swap file
c) static file
d) dynamic file

View Answer

Answer: a [Reason:] The swap file of Windows 3.1 have a size of 25 Mbytes and thus limits the amount of virtual memory that it can support.

5. Which of the following control and supervises the memory requirements of an operating system?
a) processor
b) physical memory manager
c) virtual memory manager
d) ram

View Answer

Answer: c [Reason:] The virtual memory manager can control and supervises the memory requirements of the operating system.

6. What is the size of the linear address in the virtual memory manager?
a) 2 Gbytes
b) 12 Gbytes
c) 4 Gbytes
d) 16 Gbytes

View Answer

Answer: c [Reason:] The virtual memory manager can allocate a linear address space of size 4 Gbytes to each process which is unique and cannot be accessed by the other processes.

7. How many modes are used to isolate the kernel and the other components of the operating system?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two modes that are used for isolating the kernel and the other components of the operating system from any process and user applications that are running. These are kernel mode and the user mode.

8. Which are the two modes used in the isolation of kernel and the user?
a) real mode and virtual mode
b) real mode and user mode
c) user mode and kernel mode
d) kernel mode and real mode

View Answer

Answer: c [Reason:] The two modes are kernel mode and the user mode which are used for isolating the kernel and the other components of the operating system from any process and user applications that are running.

9. Which of the following must be used to isolate the access in the user mode?
a) device driver
b) software driver
c) on-chip memory
d) peripherals

View Answer

Answer: a [Reason:] The device driver is used to control and isolate the access when it is in user mode. This is used to ensure that no conflict is caused.

10. Which mode uses 16 higher real-time class priority levels?
a) real mode
b) user mode
c) kernel mode
d) protected mode

View Answer

Answer: c [Reason:] The kernel mode processes use the 16 higher real-time class priority levels and the operating system processes will take the preference over the user applications.

Set 2

1. Which of the following provides a buffer between the user and the low-level interfaces to the hardware?
a) operating system
b) kernel
c) software
d) hardware

View Answer

Answer: a [Reason:] The operating system is software which provides a buffer between the low-level interfaces to the hardware within the system and the user.

2. Which of the following enables the user to utilise the system efficiently?
a) kernel
b) operating system
c) software
d) hardware

View Answer

Answer: b [Reason:] The operating system is software that enables the users to utilise the system effectively.

3. Which of the following can make the application program hardware independent?
a) software
b) application manager
c) operating system
d) kernel

View Answer

Answer: c [Reason:] The operating system allows the software to be moved from one system to another and therefore, it can make the application program hardware independent.

4. Which of the following speed up the testing process?
a) kernel
b) software
c) application manager
d) program debugging tools

View Answer

Answer: d [Reason:] The program debugging tools can speed up the testing process which can make the processor faster.

5. Which of the following includes its own I/O routine?
a) hardware
b) kernel
c) operating system
d) application manager

View Answer

Answer: c [Reason:] An operating system is a software which includes its own I/o routine in order to drive the serial ports and the parallel ports.

6. Which forms the heart of the operating system?
a) kernel
b) applications
c) hardware
d) operating system

View Answer

Answer: a [Reason:] The kernel is the heart of the operating system. This can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc.

7. Which of the following locates a parameter block by using an address pointer?
a) OS
b) kernel
c) system
d) memory

View Answer

Answer: b [Reason:] The kernel is the heart of the operating system which can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc. It can also locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register.

8. Which of the following are not dependent on the actual hardware performing the physical task?
a) applications
b) hardware
c) registers
d) parameter block

View Answer

Answer: d [Reason:] The kernel can locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register. These parameter blocks are standard throughout the operating system, that is, they are not dependent on the actual hardware performing the physical task.

9. Which of the following bus can easily upgrade the system hardware?
a) control bus
b) data bus
c) VMEbus
d) bus interface unit

View Answer

Answer: c [Reason:] The software can be easily moved from one system to another which is more important for designing an embedded systems, especially for those which use an industry standard bus such as VMEbus, in which the system hardware can be expanded or upgraded.

10. Which of the following is the first widely used operating system?
a) MS-DOS
b) windows XP
c) android
d) CP/M

View Answer

Answer:d [Reason:] The first widely used operating system is the CP/M which is developed for Intel 8080 and the 8”floppy disk system.

11. Which of the following is an example of single task operating system?
a) android
b) windows
c) IOS
d) CP/M

View Answer

Answer: d [Reason:] The CP/M is a single task operating system, that is, only one task or an application can be executed at a time.

12. Which of the following becomes a limiting factor while an application program has to be complete?
a) memory
b) peripheral
c) input
d) output

View Answer

Answer: a [Reason:] The application program has to complete and the memory becomes a limiting factor, which can be solved by using program overlays.

13. Which of the following cannot carry implicit information?
a) semaphore
b) message passing
c) threads
d) process

View Answer

Answer: a [Reason:] The kernel in the real-time operating system which deals with the flag but cannot carry implicit information are called semaphores or events.

Set 3

1. Which of the following can transfer multiple bits of data simultaneously?
a) serial port
b) sequential port
c) concurrent unit
d) parallel port

View Answer

Answer: d [Reason:] The parallel port can transfer multiple bits of data simultaneously. It provides the input or output binary data with a single bit allocated to each pin within the port.

2. Which of the following are interfaced as inputs to the parallel ports?
a) LEDs
b) switch
c) alphanumeric display
d) seven segmented display

View Answer

Answer: b [Reason:] The LEDs, alphanumeric displays, seven segment displays are interfaced for the output whereas the switch is an input port.

3. Which of the following are interfaced as the outputs to the parallel ports?
a) keyboards
b) switches
c) LEDs
d) knobs

View Answer

Answer: c [Reason:] The keyboards, switches, and knobs are used as output whereas the LEDs are used as the input port.

4. How many registers are there to control the parallel port in the basic form?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] The basic operation of the parallel port dealt with two types of registers which are called data direction register and the data register.

5. Which of the following is also known as tri-state?
a) output port
b) input port
c) parallel port
d) output-input port

View Answer

Answer: a [Reason:] The progression in the parallel ports provides a third register or an individual control bit which can make the pin in a high impedance state. An output port which can do this is also known as tri-state, that is, logic high, logic low and a high impedance state.

6. How buffers are enabled in the parallel ports?
a) by the data register
b) by data direction register
c) by individual control register
d) by data and individual control register

View Answer

Answer: b [Reason:] The implementation of parallel port uses a couple of buffers which are enabled by the data direction register by setting the corresponding bit of the register.

7. Which of the following registers offers high impedance?
a) data register
b) data direction register
c) individual control bit
d) data register and data direction register

View Answer

Answer: c [Reason:] The register which offers high impedance is the individual control bit or the third register which can be implemented by switching off both the buffers and putting their connections to the pin which offers high impedance.

8. Which of the following can be used as a chip select?
a) multifunction I/O port
b) parallel port
c) DMA port
d) memory port

View Answer

Answer: a [Reason:] The multifunction I/O port can also be used a chip select for the memory design. The function that the pin performs is set up internally through the use of a function register which internally configures how the external pins are connected internally.

9. Which of the following is necessary for the parallel input-output port?
a) inductor
b) pull-up resistor
c) push-up resistor
d) capacitor

View Answer

Answer: b [Reason:] The I/O port needs an external pull-up resistor. In some devices, it offers internally. If it is not provided, it can cause incorrect data on reading the port and it prevents the port from turning off an external device.

10. Which of the following can be described as general-purpose?
a) multifunction I/O port
b) input port
c) DMA port
d) output port

View Answer

Answer: a [Reason:] The multifunction I/O ports can be described as the general-purpose and it can be shared with other peripherals.

Set 4

1. Which of the following can be used for providing high gain?
a) transistor
b) darlington transistor pair
c) resistor
d) capacitor

View Answer

Answer: b [Reason:] The darlington pair of transistors can provide high gain than a single transistor. This is one of the method used to avoid voltage mismatches that the system produces. By using high gain transistors the voltage mismatches can be reduced upto a limit.

2. Which devices have high drive capability?
a) transistor
b) fet
c) buffer pack
d) darlington amplifier

View Answer

Answer: c [Reason:] The buffer pack is used to avoid the voltage mismatches which possesses a high drive capacity and it can also provide high drive currents than the normal logic outputs.

3. Which of the following is used to switch heavy loads?
a) fet
b) transistor
c) buffer pack
d) darlington pair

View Answer

Answer: a [Reason:] The field effect transistor can be used to provide a very high effective gain and hence they can be used to switch heavy loads easily from a logic device. These are also voltage controlled transistors.

4. Which allows the switching of DC motor by using two outputs and four FETs?
a) transistor
b) H bridge
c) darlington pair
d) buffer pack

View Answer

Answer: b [Reason:] The H bridge can be created by using several switches which allows a DC motor to be switched on and reversed in the direction. The switching can be done by using two outputs and four FETs.

5. Which of the following is used to create H bridge?
a) switches
b) led
c) capacitor
d) inductor

View Answer

Answer: a [Reason:] The H bridge can be created by using several switches. This allows a DC motor to be switched on and reversed in the direction and the switching of DC motor can be done by using two outputs and four FETs.

6. Which of following allows voltage reversing?
a) H bridge
b) Relays
c) LEDs
d) LCDs

View Answer

Answer: a [Reason:] The H bridge is used in controlling DC motors or any other loads which need voltage reversing.

7. Which devices are used as indicators in digital system?
a) LCD
b) LED
c) Varactor diode
d) Gunn diode

View Answer

Answer: b [Reason:] The light emitting diodes are used as indicators in the digital system and can be directly driven from a logic output.

8. How is the biasing done in LEDs?
a) forward bias
b) no bias
c) supply voltage
d) reverse bias

View Answer

Answer: d [Reason:] The LEDs will light up only when the diode reverse breakdown is achieved. It is usually about 2 to 2.2V.

9. Which of the following determines the brightness of LEDs?
a) current
b) voltage
c) resistance
d) conductance

View Answer

Answer: a [Reason:] The current drive determines the brightness of the LEDs and it is usually associated with a current limiting resistor in series with the LED to prevent the overheating.

10. Which of the following is a current limiting device?
a) voltage
b) current
c) buffer
d) inductor

View Answer

Answer: c [Reason:] A buffer can be used as a current limiting device. Similarly a transistor can also be used as a current limiting device.

11. Which of the following can switch the current by a make or break contact?
a) transistor
b) relay
c) buffer
d) fet

View Answer

Answer: b [Reason:] The relays are a kind of switching power in which the logic signal is used to energise the relay. The relay contacts are break or make accordingly and helps in switching the current.

12. Which of the following generates a back EMF?
a) relay
b) buffer
c) transistor
d) FET

View Answer

Answer: a [Reason:] The relay generates a back voltage across its terminals when the logic output switches from a high to low state.

13. Which of the following is used to avoid the back EMF in the relay?
a) resistor
b) capacitor
c) inductor
d) diode

View Answer

Answer:d [Reason:] In order to get rid of the back EMF which is generated by the relay a diode is connected across the terminals which operates in the reverse bias, so that nothing can harm the relay.

14. Which of the following can provide a speed control technique in the DC motor interfacing?
a) PCM
b) DPCM
c) ADPCM
d) PWM

View Answer

Answer: d [Reason:] The pulse width modulation can provide a speed control technique in the DC motor interfacing by changing its mark/space ratio.

15. Which of the following possesses some loops for providing timing functions?
a) hardware
b) software
c) timer
d) counter

View Answer

Answer: b [Reason:] In the software system, certain loops perform the timing functions. A program is created to switch the motor on and it will start counting through a delay loop. When the count is finished, the motor is switched off. In the second delay loop, it can determine the motor-off period.

Set 5

1. Identify the standard software components that can be reused?
a) application manager
b) operating system
c) application software
d) memory

View Answer

Answer: b [Reason:] There are certain software components that can be reused in an embedded system design. These are the operating systems, real-time databases and some other forms of middleware.

2. What does WCTE stand for?
a) wait case execution time
b) wait case encoder time
c) worst case execution time
d) worst code execution time

View Answer

Answer: c [Reason:] The WCTE is the worst case execution time which is an upper bound on the execution times of task. It can be computed for certain programs like while loops, programs without recursion, iteration count etc.

3. For which of the following WCET can be computed?
a) C program
b) assembly language
c) VHDL
d) program without recursion

View Answer

Answer: d [Reason:] The WCET computing is a difficult task for assembly language and for computing WCTE for any high-level language without the knowledge of the generated assembly code is impossible.

4. The WCET of which component can be computed if the task is mapped to hardware?
a) hardware
b) task
c) both task and hardware
d) application manager

View Answer

Answer: a [Reason:] The worst case execution time of the hardware can be computed if the task is mapped to the hardware which in turn requires the synthesis of the hardware.

5. Which estimation approach is used by Jha and Dutt for hardware?
a) accurate cost and performance value
b) estimated cost and performance value
c) performance value
d) accurate cost

View Answer

Answer: b [Reason:] There are different estimation techniques used. One such is the estimated cost and performance value which is proposed by Jha and Dutt for hardware. The accurate cost and performance value is proposed by Jain et al for software.

6. Which estimate approach is more precise?
a) estimated cost and performance value
b) accurate cost and performance value
c) performance value and execution time
d) estimated cost

View Answer

Answer: b [Reason:] The accurate cost and performance value is possible if interfaces to software synthesis tools and hardware synthesis tools exist and is more precise than the any other methods.

7. Which estimate approach take more time to consume?
a) accurate value
b) estimated value
c) accurate cost and performance value
d) estimated cost and performance value

View Answer

Answer: c [Reason:] The accurate cost and the performance value method is time-consuming but the other estimating approaches are less time consuming.

8. Which estimation technique can be used if interfaces to software synthesis tools and hardware synthesis tools exist?
a) performance value
b) estimated cost
c) estimated cost and performance value
d) accurate cost and performance value

View Answer

Answer: d [Reason:] The accurate cost and performance value is possible if interfaces to software synthesis tools and hardware synthesis tools exist.

9. Which of the following is the base for scheduling algorithm?
a) WCET
b) time
c) execution time
d) address accessing time

View Answer

Answer: a [Reason:] The base for scheduling algorithm is the WCET, worst case execution time which is a bound on the execution time of tasks. Such a computing is undecidable in the general case, so it is decidable for certain programs only such as programs without recursion, iteration count, while loops etc.