Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. When a footing fails due to insufficient bearing capacity, distinct failure patterns are developed depending upon_________
a) Failure mechanism
b) Plastic equilibrium
c) Shear strength
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Experimental investigations have indicated that when a footing fails due to insufficient bearing capacity, distinct failure patterns are developed, depending upon type of failure mechanism.

2. Vesic observed_____________types of bearing capacity failures.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] In 1963, Vesic observed three types of bearing capacity failures: i) General shear failure ii) Local shear failure iii) Punching shear failure.

3. In general shear failure, continuous failure is developed between______________
a) Ground surface and footing
b) Edge of the footing and ground surface
c) Foundation and the ground surface
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the case of general shear failure, continuous failure surface develops between the edges of the footing and the ground surface.

4. Which of the following is a characteristic of general shear failure?
a) Failure is accompanied by compressibility of soil
b) Failure is sudden
c) Bulging of shearing mass of soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A typical characteristic of general shear failure is a) Failure is sudden with pronounced peak resistance b) There is considerable bulging of sheared mass of soil adjacent to footing.

5. In local shear failure, the development of plastic equilibrium is______________
a) Full
b) Partial
c) Zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In local shear failure there is only partial development of state of plastic equilibrium and there is a significant compression of the soil under the footing.

6. Punching shear may occur in loose sand with density less than___________
a) 45 %
b) 50 %
c) 35 %
d) 20 %

View Answer

Answer: c [Reason:] Punching shear may occur in relatively loose sand with relative density less than 35 %.

7. Local shear failure is associated with soils having_________
a) High compressibility
b) High pore pressure
c) Low porosity
d) Low compressibility

View Answer

Answer: a [Reason:] Local shear failure occurs in soil having high compressibility and in sands having relative density lying between 35 and 70 percent.

8. Which of the following is not one of the characteristic of a local shear failure?
a) Failure is defined by large settlements
b) Failure surface do not reach the ground surface
c) Failure is sudden
d) Ultimate bearing capacity is not well defined

View Answer

Answer: c [Reason:] In local shear stress there is no tilting of footing and therefore the failure is not sudden.

9. In local shear failure, the failure surface do not reach the ground surface because____________
a) Compression of soil under the footing
b) Ultimate bearing capacity is not well defined
c) Failure is defined by large settlements
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In local shear failure there is a significant compression of the soil under the footing and only partial development of state of plastic equilibrium. Due to this reason, the failure surface does not reach the ground.

10. State of equilibrium is fully developed in which of the following bearing capacity failures?
a) Local shear failure
b) General shear failure
c) Punching shear failure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In general shear failure, when the pressure approaches the value of qf, the state of equilibrium is reached initially in the soil around the soil and gradually spreads, ultimately the state of plastic equilibrium is fully developed throughout the soil above the failure surfaces.

Set 2

1. Foundations can be broadly classified under__________
a) Shallow foundation and Deep foundation
b) Pile foundation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Foundations may be broadly classified under two heads: shallow foundations and deep foundations.

2. A foundation is said to be shallow, if its depth is________than its width.
a) Equal to and Less than
b) Greater than
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] According to Terzaghi, a foundation is shallow if its depth is equal to or less than its width. In the case of deep foundations, the depth is equal to or greater than the width.

3. which of the following, is a type of shallow footing?
a) Spread footing
b) Pile foundation
c) Pier foundation
d) Well foundation

View Answer

Answer: a [Reason:] The shallow foundations are of the following types: spread footing (or simple footing), strap footing, combined footing, and mat footing or raft footing.

4. Which of the below is the most commonly used shallow foundation?
a) Strap footing
b) Spread footing
c) Combined footing
d) Raft footing

View Answer

Answer: b [Reason:] In spread footing, load is transmitted through isolated column or wall to the subsoil; hence this is most common type of foundation.

5. The pressure intensity beneath the footing depends upon___________
a) Rigidity of the footing
b) Soil type
c) Condition of soil
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Both from observations as well as the analytical studies from elasticity, it is known that the pressure distribution beneath footing is not uniform and it depends on the rigidity of footing, the soil type, and the condition of soil.

6. Once the pressure distribution is known___________in the reinforced concrete footing can be calculated.
a) Bending moment and Shear force
b) Bearing pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Knowing the pressure distribution is known, the bending moment and shear force can be calculated, and the thickness of the structural member of the member can be calculated using properties of reinforced concrete.

7. In conventional design, allowable bearing capacity should be taken smaller than which of the following value?
a) Safe bearing capacity and Allowable bearing pressure
b) The pressure intensities beneath the footing
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In conventional design, the allowable bearing capacity should be taken as the smaller of the following two values: i) the safe bearing capacity based on ultimate capacity, and ii) the allowable bearing pressure on tolerable settlement.

8. In cohesive soil, the pressure distribution beneath the footing is___________
a) Linear
b) Non linear
c) Zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When a footing rests on cohesive soil, the edge stresses may be very large, but the pressure distribution may be considered to be linear.

9. When do strap footings are used in foundation?
a) To transfer load of an isolated column
b) Distance between the columns are long
c) Two column loads are unequal
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A strap footing may be used where the distance between the columns is so great that the combined trapezoidal footing becomes quite narrow, with high bending moment.

10. When two column loads are unequal, which of the possible footing can be provided?
a) Strap footing
b) Raft footing
c) Trapezoidal combined footing
d) Mat footing

View Answer

Answer: c [Reason:] When the two columns load are unequal, with the outer column carrying heavier load, and when there is space limitation beyond the outer column, a trapezoidal footing is provided.

Set 3

1. Which of the following is a classification of pavements?
a) Load pavement
b) Sub-grade pavement
c) Flexible pavement
d) Rigidity pavement

View Answer

Answer: c [Reason:] Pavements are classified in to Flexible, rigid and semi-flexible, based on distributing loads.

2. Pavements are classified, based on ________ factors.
a) Earth surface
b) Materials used
c) Rigidity of the pavement
d) Distributing loads

View Answer

Answer: c [Reason:] Depending upon the mode of supporting and distributing loads, pavements are classified in to Flexible, rigid and semi-flexible.

3. The thickness design of the flexible pavement is influenced by_________
a) Distributing load
b) Strength of sub-grade
c) Sub-base
d) Soil properties

View Answer

Answer: b [Reason:] The design of flexible pavement is based on the principal that a surface load is dissipated by carrying it deep in to the ground through the layer of sub-grade.

4. The essential difference between rigid flexible pavements is___________
a) Distribution of load over sub-grade
b) Distribution of load over sub-base
c) Materials used
d) Thickness of layers

View Answer

Answer: a [Reason:] The essential difference between rigid flexible pavements is the manner in which they distribute the load over the sub-grade.

5. Rigid pavement are commonly made of ________
a) Bitumen
b) Portland cement concrete
c) Dry-lean concrete
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rigid pavements are made up of Portland cement concrete and may or may not have a base course between the pavement and the sub-grade.

6. Which of the following pavement is capable of resisting small tensile strength?
a) Semi-flexible pavement
b) Rigid pavement
c) Flexible pavement
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A flexible pavement consist of relatively then wearing surface and hence, can resist only very small tensile strength then the other pavement.

7. The wearing surface of pavement are made of _________
a) Bituminous materials
b) Portland cement concrete
c) Dry-lean concrete
d) Other materials

View Answer

Answer: a [Reason:] The purpose of wearing course, made of bituminous materials is to provide a smooth riding surface that is re silent and to resist pressure exerted by the tyres.

8. The stability of sub-grade in a pavement is influenced by__________
a) Compaction
b) water contact
c) Materials used
d) Rigidity

View Answer

Answer: b [Reason:] Stability of the sub-grade is influenced by soil texture, water content, density, frost action, shrinkage and swelling and other climatic factors.

9. In pavements,___________ forms the foundation layer.
a) Base course
b) Sub-base
c) Sub-grade
d) Wearing course

View Answer

Answer: c [Reason:] The sub-grade is the foundation layer, the structure which must eventually support all the loads which come on to the pavement.

10. Base course and sub-base course are used under flexible pavements for __________ purpose.
a) To provide foundation
b) To increase durability
c) To increase load supporting capacity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Base course and sub-base course are used under flexible pavements primarily to increase the load supporting capacity of the pavement by distributing the load through a finite thickness of pavement.

11. The flexible pavement-thickness consists of __________ components.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, the flexible pavement-thickness consists of three components: surfacing, base and sub-base course.

12. Which of the following pavement can be used, for construction on black cotton soils?
a) Flexible pavement
b) Semi-flexible pavement
c) Rigid pavement
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The rigid pavements are used for heavier loads and can be constructed over relatively poor sub-grade such as black cotton or plastic soils, peat etc.

13. Which of the following layer of pavement should withstand high level of deformation?
a) Base course
b) Sub-base
c) Sub-grade
d) Surfacing course

View Answer

Answer: a [Reason:] The base course lies close to the pavement surface, and hence it must possess high resistance to deformation in order to withstand high pressure imposed on it.

Set 4

1. The art of driving piles in to the ground was first established by__________
a) Greeks
b) Romans
c) Philippians
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The art of driving was first well-established in Roman times and the details of such foundation were recorded by Vitruvious in 59 A.D.

2. Based on the function, piles can be classified into___________ types.
a) 4
b) 6
c) 8
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] Based on the function or the use, piles may be classified as: 1) end bearing piles 2) friction piles 3) compaction piles 4) tension pile 5) anchor pile 6) fender pile 7) batter pile 8) sheet pile.

3. Which of the following piles is used to compact loose granular soil?
a) Friction piles
b) End bearing piles
c) Compaction piles
d) Tension piles

View Answer

Answer: c [Reason:] Compaction piles are used to compact loose granular soil, thus increasing their bearing capacity.

4. Sheet piles are commonly used as__________ in hydraulic structure.
a) Bulk heads
b) Bearing stratum
c) Boulders
d) Composite piles

View Answer

Answer: a [Reason:] Sheet piles are commonly used as bulkheads, or as impervious cutoff to reduce seepage and uplift under hydraulic structure.

5. The piles that are used for protecting structures from ships and floating object is____________
a) Anchor piles
b) Fender piles
c) Compaction piles
d) Batter piles

View Answer

Answer: c [Reason:] Fender piles and dolphins are used to protect water front structures against the impact from ships or other floating objects.

6. Modern pile driving method was first invented by___________
a) Romans
b) Nasmyth
c) Terzaghi
d) Vitruvious

View Answer

Answer: b [Reason:] Modern pile driving started with the first steam pile drivers, invented by Nasmyth in 1845.

7. The precast concrete piles are generally used for a maximum design load of about____________
a) 50 tonnes
b) 100 tonnes
c) 75 tonnes
d) 80 tonnes

View Answer

Answer: d [Reason:] The precast concrete piles are generally used for a maximum design load of about 80 tonnes, except for large pre-stressed piles.

8. Cast-in-situ piles may be classified in to________classes.
a) Three
b) Eight
c) Two
d) Four

View Answer

Answer: c [Reason:] Cast-in-situ piles can be classified in to two classes: driven piles(cased or uncased) and bored piles(pressure piles, pedestal piles and under reamed piles).

9. Which of the following piles is a cast-in-situ type of concrete pile?
a) Under-reamed pile
b) Raymond standard pile
c) Pressure pile
d) Anchor pile

View Answer

Answer: b [Reason:] Raymond standard pile and Raymond step-taper pile are the common type of cast-in-situ piles.

10. Composite piles are suitable for______________
a) Maximum design load
b) Project above the water table
c) Compacting the soil
d) Protect water front structures

View Answer

Answer: b [Reason:] Composite piles are suitable where the upper part of a file is to project above the water table. Such a pile consists of a lower portion of untreated timber and upper portion of concrete.

11. Piles are commonly driven in to ground by means of special device called__________
a) Pile driver and Hammer
b) Driller
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Piles are commonly driven by means of hammer supported by a crane or by a special device known as a pile drivers.

12. The types of hammer used for driving piles are___________
a) Drop hammer
b) Diesel hammer
c) Vibratory hammer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Hammer of the following types: i) drop hammer ii) single acting hammer iii) double acting hammer iv) diesel hammer v)vibratory hammer.

13. If a hammer is raised by steam and allowed to fall by gravity on top of the pile, it is called as________
a) Diesel hammer
b) Vibratory hammer
c) Single acting hammer
d) Drop hammer

View Answer

Answer: c [Reason:] If a hammer is raised by a steam, compressed air or internal combustion, but is allowed to fall by gravity alone, it is called as single acting hammer. The energy of such hammer is equal to the weight of the ram times the height of the fall.

14. Single acting hammers provide an advantage in__________type of soil.
a) Compact soil and Hard soil
b) Light weight soil
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Single acting hammers are advantageous when driving heavy piles in compact or hard piles.

Set 5

1. In unconfined compression test the value of σ2 and σ3 is equal to____________
a) 1
b) 0
c) 0.5
d) ½

View Answer

Answer: b [Reason:] The unconfined compression test is a special case of tri axial compression test in which σ2 =σ3 =0.

2. The unconfined compression test is derived from_____________
a) Direct shear test
b) Vane shear test
c) Tri axial compression tests
d) Drained test

View Answer

Answer: c [Reason:] The unconfined compression test is a special case of tri axial compression test due to the absence of confining pressure, the uniaxial test is called the unconfined compression test.

3. The unconfined compression test is generally applicable to____________
a) Unsaturated clay
b) Saturated clay
c) Fine grained soil
d) Coarse grained soil

View Answer

Answer: b [Reason:] In the equation σ1=2cu tan (45° + φu/2), for determining major principal stress, there are 2 unknowns cu and φu which cannot be determined by unconfined test. Therefore, the unconfined compression test is generally applicable to saturated clays for which the apparent angle of shearing resistance φu is zero.

4. The unconfined compression test was first designed by_________
a) A. casagrande and Goyal
b) Singh
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1958, Goyal and Singh designed the first unconfined compression tester.

5. In plastic failure, load corresponding to__________strain is arbitrarily taken as the failure load.
a) 10 %
b) 5 %
c) 20 %
d) 50 %

View Answer

Answer: c [Reason:] In the plastic failure, no definite maximum load is indicated. In such a case, the load corresponding to 20 % strain is arbitrarily taken as the failure load.

6. When the Mohr circle is drawn in confined compression test, its radius will be equal to____________
a) Cu
b) qu
c) Ru
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the Mohr circle is drawn, its radius is equal to σ1/2, Since, σ1=2cu σ1 /2 = 2cu/2 Therefore, radius=cu.

7. Stress condition in the Unconfined compression test represents____________
a) Drained test
b) Un-drained test
c) Quick test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The stress condition at failure, in the unconfined compression test which is essentially an un-drained test, if it is assumed that no moisture is lost from the specimen during the test.

8. Which of the following parameter is used to represent unconfined compressive strength at failure?
a) τf
b) cu
c) qu
d) Au

View Answer

Answer: c [Reason:] τf= qu/2 Where, qu=unconfined compressive strength at failure.