Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The un-drained test is carried out on sample of clay, silt, and peat to determine_____________
a) Shear Strength of natural ground and Sensitivity
b) Pore pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The un-drained test is carried out on undisturbed sample of clay, silt and peat to determine the strength of the natural ground and also carried out on remoulded samples of clay to measure it its sensitivity.

2. In an un-drained test on saturated clays, both σ1’ and σ3’ is independent of____________
a) Pore pressure
b) Shear strength
c) Cell pressure
d) Effective pressure

View Answer

Answer: c [Reason:] In an un-drained test on saturated clays (B=1), both the major principal effective stress σ1’ and the minor principal effective stress σ3’ are independent of magnitude of cell pressure applied.

3. The consolidated-un drained test can be performed in___________methods.
a) 3
b) 2
c) 4
d) 1

View Answer

Answer: b [Reason:] The consolidated-undrained tests are performed by two methods: i) the remoulded specimens are sheared under a cell pressure ii) the moulded specimens are consolidated under the same cell pressure and sheared with different cell pressure.

4. Which of the following cannot be obtained by using un-drained test?
a) Effective stress failure envelope
b) Shear strength
c) sensitivity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since only one Mohr circle in terms of effective stresses, is obtained from all un-drained tests, effective stress failure envelope cannot be obtained from this test.

5. The change in the pore pressure during an un-drained shear can be explained by___________
a) Lateral pressure
b) Effective stress
c) Pore pressure parameter
d) Mohr’s circle

View Answer

Answer: c [Reason:] The change in the pore pressure due to change in the applied stress, during an un-drained, any be explained in terms of empirical coefficients called pore pressure parameters.

6. Factor affecting pore pressure parameters is___________
a) Type of shear
b) Temperature
c) Nature of the fluid
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Type of shear, sample disturbance, and environment during shear such as temperature and nature of the fluid are the factors that affect pore pressure parameter.

7. The value of pore pressure parameter, at failure for saturated clay is__________
a) 1.2 to 2.5
b) 2 to 3
c) 0.3 to 0.7
d) 0.7 to 1.3

View Answer

Answer: b [Reason:] The approximate value of pore pressure parameter at failure for very loose, fine saturated sand, saturated clays is 2 to 3.

8. Negative pore pressure in clay or sand is developed due to__________
a) Expansion on loading
b) Over loading
c) Loose structure
d) Compaction

View Answer

Answer: a [Reason:] A negative pore pressure is developed when we apply load on a sample of clay or sand because both sand and clay tends to expand on loading.

9. If the pore pressure is measured during un-drained stage of the test, the result can be expressed in terms of__________
a) C’ and φ
b) cu
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Both effective parameters C’ and φ’ can be expressed when pore pressure is measured during un-drained stage of the test.

10. The equation for the unconsolidated un drainage strength of clay is__________
a) τ = c + σ tan φ
b) τf = ccu + σ tan φcu
c) τ = c + σ
d) τ = σ tan φ

View Answer

Answer: b [Reason:] The equation for consolidated undrained strength of the preconsolidated clay in terms of total stress can be approximately expressed as τf = ccu + σ tan φcu where, σ is the normal pressure.

11. What will be the shearing resistance of a sample of clay in an unconfined compression test, falls under a load of 150 N?Take change of cross-section Af=2181.7 mm2.
a) 68.75 kN/m2
b) 34.38 kN/m2
c) 11.35 kN/m2
d) 0.6875 kN/m2

View Answer

Answer: b [Reason:] Given, Af=2181.7 mm2; Pf=150 N qu = Pf/ Af = 150/2181.7 =68.75 kN/m2

Shear resistance = qu/2 =68.75/2 =34.38 kN/m2 Therefore, Shearing resistance =34.38 kN/m2

Set 2

1. Which of the following apparatus does not include, in determination of shrinkage limit?
a) Porcelain evaporating dish
b) Two glass plates
c) Brass cup
d) Stainless steel shrinking dish

View Answer

Answer: c [Reason:] The equipment for determination of shrinkage limit consist of Porcelain evaporating dish, two glass plates, stainless steel shrinking dish.

2. The density of the mercury ,used in shrinkage limit apparatus is_________
a) 13.6 g/cm3
b) 13.2 kg/cm2
c) 13.0 g/cm3
d) 13.6 g/cm3

View Answer

Answer: a [Reason:] The density of mercury =13.6 g/cm3.

3. The inside of the shrinkage dish, is coated with a thin layer of_________
a) Oil
b) Vaseline
c) Acid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Vaseline prevents the formation of air-bubbles .hence it is used as for inner coating in shrinking dish.

4. The volume of the wet soil, present in shrinkage dish_________ of volume of dish.
a) One –fourth
b) Two-third
c) One-third
d) Same

View Answer

Answer: c [Reason:] One –third of shrinkage dish is filled with wet soil to prevent overflow.

5. What are the ways of preventing of inclusion of air bubbles in shrinkage dish?
a) Mixing the soil with sufficient distilled water and Making the soil pasty enough
b) Coating the surface with a thin layer of oil
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Mixing the soil with sufficient distilled water and making it pasty enough prevents forming air bubbles in shrinking dish.

6. The Density of water ,used in shrinkage limit test is_________
a) 1 g/cm3
b) 1000 g/ cm3
c) 2 g/ cm3
d) 1/1000 g/ cm3

View Answer

Answer: a [Reason:] The density of water =1g/ cm3.

7. The volume shrinkage (VS) is defined by the formula_________
a) VS = (VL-VD/VD)×100
b) VS = (VD-VL/VD)×100
c) VS = (WL-WS)SR
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Since VS= (VL-Vd) × 100/Vd But, (VL-Vd)×100/Vd = (WL-WS) SR Therefore, VS = (WL-WS) SR.

8. The shrinkage ratio of soil is equal__________ the soil in its dry state.
a) Mass specific gravity
b) Mass density
c) Water content
d) Specific gravity

View Answer

Answer: a [Reason:] The shrinkage ratio is equal to mass specific gravity in dry state.

9. Shrinking limit can be found out using alternate method, if__________
a) The specific gravity of soil is known
b) Dry volume of soil is known
c) Water content in the soil is known
d) Dry density of soil is known

View Answer

Answer: a [Reason:] Alternatively, shrinking limit can be found out if the specific gravity G of the soil grains is known.

Set 3

1. Volume change in soil is due to which of the following factor?
a) Water content is changed
b) Increase in soil density
c) Change in pressure
d) Change in particle size

View Answer

Answer: a [Reason:] Decrease in water content of the soil causes shrinkage while increase of water content causes swelling.

2. Large volume changes in clayey soils results in____________
a) Increase in capillary pressure
b) Structural damage
c) Decrease in surface area
d) Breaking of bonds

View Answer

Answer: b [Reason:] Clayey soil has very little shrinking and swelling capacity, therefore large change in volume results in extensive structural damages.

3. Free swell of a soil can be defined as____________
a) Swelling of soil without shrinkage
b) Increase in volume without any constrains
c) Limited swelling on rewetting
d) Swelling on submergence in water

View Answer

Answer: b [Reason:] As per IS: 2720-part 40, free swell of a soil is defined as increase in volume of a soil without any constrains, on submergence in water.

4. What are the minerals, responsible for large volume decrease in soil on drying in clayey soils?
a) Ilite and Kaolinite
b) Montmorillonite
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When illite and kaolinite minerals are present in clay soil, the soil exhibit large initial volume decrease on drying.

5. Formation of meniscus in a saturated soil causes____________
a) Compression in the soil structure and Reduction in the volume
b) Decrease in the water content
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Formation of meniscus in a dry saturated soil, causes tension in the soil water leading to a compression in the soil structure and consequent reduction in the volume.

6. When does surface Tension in the water become zero?
a) When the soil is completely dried
b) When the soil is fully saturated
c) When the water evaporates
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Initially when the soil is fully saturated, the capillary space between the particles are completely filled with water, therefore the tension in the water becomes zero at this stage.

7. Shrinkage is prominent in____________soil.
a) Clay
b) Coarse-grained
c) Fine-grained
d) Silt

View Answer

Answer: a [Reason:] As the degree of shrinkage increase with increase in clay content. Shrinkage is more in clay soil.

8. When will meniscus in saturated soil attain a minimum value?
a) Compressive force is maximum and Shrinkage is maximum
b) Soil is fully saturated
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Compressive and shrinkage forces are maximum when meniscus has its minimum value.

9. Presence of sand and silt-size particles in a clay deposit reduces_____________
a) Swelling of soil
b) Volume
c) Water content
d) Total shrinkage

View Answer

Answer: d [Reason:] Since the degree of shrinkage depends on geological deposition, presence of sand and silt reduces the total shrinkage.

Set 4

1. The force causing coarse-grained soil, deposition is____________
a) Gravitational force
b) Surface force
c) Secondary valence force
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The major force causing deposition is gravitational since the surface forces are too small to be of practical importance.

2. Coarse- grained soil may be deposited in a_____________
a. Loose state
b. Dense state
c. Solid state
d. Liquid state

View Answer

Answer: a [Reason:] Coarse-grained soil may be deposited in a loose state having a high void ratio or in a dense state having a low void ratio.

3. Honey comb structure exist commonly in___________
a) Grains of silts and Rock flour
b) Coarse-grained soil
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Honey comb structure exists in grain of silts or rock flour smaller than 0.02 m diameter and larger than 0.0002 mm.

4. The cells in the honey comb structure is made of___________
a) Multi mineral grains
b) Single mineral grains
c) Multi layered structure
d) Platelets

View Answer

Answer: b [Reason:] Each cell in the honeycomb structure is made of numerous single mineral grain.

5. The structure of honey comb might be broken down due to___________
a) Decrease in volume
b) Increase in volume
c) Excessive volume change
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Honey comb structure might be broken down with a resulting volume increase, by driving piles in to deposit of silt of honey comb structure.

6. Which of the following is correct, with respect to honey comb structure?
a) The structure has high void ratio and It can carry out heavy load
b) It has high compact structure
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The honey comb structure so formed has high void ratio and is capable of carrying a relatively heavy load without excessive volume change.

7. The diameter of coarse-grained soils having single grained structure is____________
a) <0.002 mm
b) >0.002 mm
c) =0.002 mm
d) ≥0.002 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] Coarse-grained soil of diameter >0.002 mm settle out of suspension in water as individual grains independently of the grain.

8. The Coarse-grained soil settle in suspension due to____________
a) Gravitational force
b) Surface force
c) Weight of the grain
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The weight of the grains in coarse-grained soil causes them to settle and get to particle-to-particle contact on deposition.

9. Which of the following force play an important role in honey comb structure?
a) Adhesion force
b) Gravitational force
c) Surface force
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The surface forces at the contact areas of the honey comb structure, prevent the grains from rolling down immediately in to positions of equilibrium among the grains already deposited.

Set 5

1. Which of the following is proved to be useful, ongoing over the site?
a) Excavation
b) Escarpments
c) Flood marks
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] On going over the site, a study of the following features may be useful: local topography,excavations, cuttings, escarpments, flood marks and evidence of erosion.

2. The methods of site investigation are dependent upon________
a) Climatic condition
b) Nature of engineering project
c) Local topography
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The methods of site investigation are largely dependent upon the nature of engineering project and the site.

3. The information that should be yielded on site exploration is________
a) Rock formation
b) Depth of ground water
c) Structural loading
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Site exploration should yield precise information about the following: i) the order of occurrence and extent of soil and rock strata ii) the nature and engineering properties of soil, and iii) the location of ground water.

4. In site exploration, depth up to which the increase in pressure is likely to cause shear failure is known as___________
a) Failure depth
b) Significant depth
c) Pressure depth
d) Depth of exploration

View Answer

Answer: b [Reason:] Exploration in general, should be carried out to a depth up to which the increase in pressure due to structural loading is likely to cause perceptible failure or shear failure. Such a depth is known as the significant depth.

5. Depending upon the details, the site exploration may be classified as_______
a) General and Detailed
b) Complex
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Depending upon the details or the precision of the sub-soil data to be obtained, the site exploration may be classified as general (or preliminary) and detailed.

6. The general exploration gives information about which of the following features?
a) Depth of rock
b) Composition of soil strata
c) Ground water level
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The general exploration is able to give information about the following: 1) Depth, extent and composition of soil strata. 2) Depth of rock, when necessary 3) Ground water level 4) Preliminary selection of foundation type 5) Compressibility of soil strata.

7. For pile foundations, the depth of exploration at the start of the work is _________
a) 10 meters
b) 40 meters
c) 70 meters
d) 200 meters

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth of exploration at the start of the work or the significant depth, for pile foundation should be 10 to 30 meters, or more, at least one and a half times the width of the structure.

8. What are the methods used for general exploration?
a) Subsurface penetration
b) Ground water exploration
c) Rock Cuttings
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Exploratory borings, shallow test pits, subsurface penetration, soundings and geophysical methods are used for general exploration.

9. The feature that helps to estimate the relative density of coarse-grained soil is_______
a) Soundings
b) Shallow test pits
c) Exploratory borings
d) Geophysical method

View Answer

Answer: a [Reason:] Penetration and soundings help in estimating the relative density and strength properties of coarse-grained soils and also to locate the weaker strata and lenses.

10. The number and disposition of bore holes are varied, depending upon_______
a) Surroundings
b) Strata
c) Subsoil condition
d) Ground water

View Answer

Answer: c [Reason:] Depending upon the subsoil conditions the number and disposition of bore holes are varied, usually in the valley floor, on the abutment etc.

11. In detailed exploration, the field test is conducted to determine________
a) Tensile strength
b) Rigidity
c) Permeability
d) Water content

View Answer

Answer: c [Reason:] The field test may be conducted for determining the in-situ values of density, bearing capacity, shearing strength, permeability, and pore pressure.

12. The various method of site exploration can be grouped under, which of the following?
a) Open excavations and Borings
b) Soil strata
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The various method of the exploration may be grouped as follows: 1) Open excavation 2) Borings 3) Sub-surface soundings 4) Geophysical methods.

13. Exploratory borings in general exploration is carried out by using___________
a) Auger
b) Bore equipment
c) Well curb
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In general exploration, exploratory borings are carried out by auger, auger and shell and by wash boring.