Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Cased cast-in-situ piles are suitable for_________ conditions.
a) Seasonal moisture change
b) Dry condition
c) All ground conditions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cased cast-in-situ piles are suitable in practically all ground conditions.

2. Bored compaction piles are the modification of__________
a) Composite piles
b) End bearing piles
c) Compaction piles
d) Under-reamed piles

View Answer

Answer: c [Reason:] Bored compaction piles are the modification of under-reamed piles. These piles are also cast-in-situ piles, same as under-reamed piles.

3. The types of Raymond concrete piles in use are__________
a) Raymond standard concrete pile and Raymond step-taper pile
b) Raymond cased pile
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At present, two types of Raymond piles are in use a) Raymond standard concrete pile and b) Raymond step-taper concrete pile.

4. The Raymond standard pile is used primarily as a________
a) Compaction pile
b) Tension pile
c) Friction pile
d) End bearing pile

View Answer

Answer: c [Reason:] The Raymond standard pile is used primarily as a friction pile since its uniform heavy taper of 1 in 30 usually results in shorter piles.

5. One of the main advantages of using cased piles are_________
a) On-the-job-length flexibility and Internal inspection after being driven
b) Protect concrete fillings
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The advantages of using cased piles are the on-the-job length flexibility, internal inspection after it is driven.

6. Who was the first to develop a method for placing cast-in-situ concrete piles?
a) McArthur
b) A.M. Wellington
c) Raymond
d) Hiley

View Answer

Answer: c [Reason:] In 1897, A.A. Raymond patented the Raymond pile system and was first develop a practical, economical way of placing cast-in-situ concrete piles.

7. Raymond concrete pile is reinforced with_________
a) Corrugated steel shell
b) Steel mandrel
c) Steel bars
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Raymond standard concrete pile consists of a thin corrugated sheet steel closed at the bottom that act as a reinforcement.

8. The type of cased piles used in soil, where the driving is very hard?
a) McArthur cased pile
b) Raymond standard pile
c) Western button bottom piles
d) Swage pile

View Answer

Answer: d [Reason:] Swage piles are used with advantage in some soil where it is designed to leave watertight shell for some time before filling the concrete.

9. Western button bottom piles uses________ for driving.
a) Concrete plug
b) Auger
c) Conical shoe
d) Under-reamer

View Answer

Answer: a [Reason:] The western button pile uses a concrete plug, of the shape of a button to form an enlarged hole in the soil for driving.

10. The piles that are suitable for end-bearing to friction friction-load carrying soils is_________
a) Swage piles
b) Union metal monotone piles
c) McArthur cased piles
d) Western button pile

View Answer

Answer: b [Reason:] Monotube piles use tapered fluted steel without mandrel, so they are suitable for a wide variety of soil conditions, from end-bearing to friction-load-carrying soils.

Set 2

1. Underground conduits are commonly used for, which of the following purpose?
a) Sewers
b) Gas lines
c) Culverts
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Underground conduits are commonly used as sewers, drains, and water mains, gas lines, culverts etc.

2. A ditch conduits can be installed in a__________
a) Shallow bedding
b) Shallow ditch
c) Narrow ditch
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A ditch conduits is the one which is installed in a narrow ditch, excavated in undistributed soil below ground level, which is then covered with earth backfill.

3. Underground conduits can be classified into___________types.
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] Based on the type of installations, conduits can be classified into 3 types: i) Ditch conduits ii) Projecting conduits iii) Special conduits

4. Ditch conduits are more commonly used in___________
a) Sewers
b) High way
c) Railway culverts
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since narrow ditch can be installed in a narrow ditch below ground level, it is more commonly used as sewers, water mains etc.

5. The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel was solved by__________
a) Terzaghi
b) Mindlin
c) Biot
d) Rankine

View Answer

Answer: b [Reason:] The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel corresponding to the state of elastic equilibrium has been solved more rigorously by Mindlin (1939), using the values of K0.

6. The transfer of pressure from a yielding part of soil mass to the less yielding part is defined by the term__________
a) Arching
b) Projecting conduits
c) Stress transfer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Arching is defined as the phenomenon of the transfer of pressure from a yielding part of the soil mass to an adjoining less yielding or restrained part of the mass.

7. Which of the following conduit is installed in shallow bedding?
a) Ditch conduits
b) Positive projecting conduits
c) Special conduits
d) Negative projecting conduits

View Answer

Answer: b [Reason:] A passive projecting conduit is the one which is installed in shallow bedding, with its top projecting above the natural ground and which is then covered with an embankment.

8. Which of the following values of K0 is used to compute the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel?
a) K0 = 1
b) K0 = μ / 1-μ
c) K0 = 0
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The problem of computing the stress in the vicinity of a cylindrical tunnel corresponding to the state of elastic equilibrium has been solved by Mindlin using the following valued of K0: i) K0 = 1 ii) K0 = μ / 1-μ iii) K0 = 0

9. Terzaghi’s experiment show that the value of K (empirical constant) varies from about________above the Centre of strip.
a) unity
b) zero
c) Less than unity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Terzaghi’s experiments shows that the value of K varies from about unity (i.e., 1) immediately above the Centre of strip to a maximum of 1.5 at approximate height above the strip.

10. Which of the following conduits are commonly used in highway or railway culverts?
a) Positive/Negative projecting conduits
b) Negative projecting conduits
c) Ditch conduits
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Negative and positive projective conduits are used in highway or railway culverts as both can be covered with an embankment.

Set 3

1. There are__________fundamental building blocks for the clay mineral structures.
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2

View Answer

Answer: d [Reason:] Silica tetrahedral unit and octahedral unit are the 2 building blocks of clay mineral.

2. In silica tetrahedral unit, the silicon structure is enclosed by__________
a) Oxygen
b) Hydroxyls
c) Aluminum
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In silica tetrahedral unit, four oxygen or hydroxyls have the configuration of tetra hadron.

3. Octahedral unit, consist atoms of __________ element.
a) Aluminum atom
b) Oxygen atom
c) Magnesium atom
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In octahedral unit, aluminum, iron or magnesium atom are enclosed in six hydroxyls having the configuration of an octahedron.

4. The silicon sheet is represented by___________ symbol.
a) trapezoidal
b) rectangle
c) triangle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The silicon sheet is represented by trapezoidal symbol, representing the oxygen basal layer and hydroxyl apex layer.

5. The 15 clay minerals are mainly divided in to________ groups.
a) 3 groups
b) 2 groups
c) 9 groups
d) 4 groups

View Answer

Answer: d [Reason:] Clay minerals are classified into 3 groups of kaolin, montmorillonite, illite and palygorskite.

6. The kaolinite structural unit is made up of____________ layer or sheet.
a) Gibbsite sheet
b) Silica sheet
c) Oxygen layer
d) Aluminum sheet

View Answer

Answer: a [Reason:] The kaolinite structural unit is made up of gibbsite sheet with aluminum atoms at their centers.

7. In kaolinite crystal, the layers are held by_________ bond.
a) Ionic bond
b) Cationic linkage
c) Hydrogen bond
d) Electro static bond

View Answer

Answer: c [Reason:] Since kaolinite is stable and water is unable to penetrate between the layers, they are held by a fairly strong bond of hydrogen.

8. Kaolinite exhibit the characteristic of ___________
a) Shrinkage limit
b) Plasticity
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The platelets in kaolinite carry negative charges which attract thick layers of adsorbed water thereby producing plasticity.

9. An Example of kaolinite crystal or mineral is___________
a) China clay
b) Crystal
c) Clay mineral
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] China clay show the property of plasticity, when mixed with water therefore it can be taken as an example for kaolinite crystal.

10. The illite crystal has a great tendency of_______________ properties.
a) Swelling
b) To split in to ultimate platelets
c) High shrinkage
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The cationic bond of illite is weaker than the hydrogen bond of kaolinite, but is stronger in water bond. Due to this, illite crystal has a great tendency to split in to ultimate platelets.

11. The structure of illite is similar to that of__________ crystal.
a) Kaolinite
b) Dickite
c) Montmorillonite
d) Attapulgite

View Answer

Answer: c [Reason:] Both illite and montmorillonite is made up of sheet like unit.

12. The thickness of each sheet in montmorillonite is______________
a) 5 Å
b) 7 Å
c) 10 Å
d) 15 Å

View Answer

Answer: d [Reason:] Thickness of montmorillonite, T= 7×10-10mm T=7 Å.

Set 4

1. Which of the following is exhibited by collapsible soil?
a) Silts where cementing agent is soluble
b) Loose bulky grains hold together by capillary stresses
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A common feature of collapsible soil is the loose bulky grain held together by capillary stresses.

2. The researchers who have provide guidance for identifying the potential, foot clayey sand and sand clay found in western US is __________
a) Macveren
b) Holtz and Gibbs
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In 1967, Holtz and Gibbs provide guidance for identifying the potential collapsible soil in arid and semi-arid regions.

3. If the collapsible potential values of the soil are 0-1 %.what will be the severity of the problem?
a) Severe problem
b) Moderate problem
c) No problem
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The severity of the problem will be zero, if the CP value lies between 0-1 percent.

4. Collapsible soils undergoes large decrease in volume due to__________
a) Decrease in moisture content
b) Increase in moisture content
c) Increase in solubility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Collapsible soils undergo large increase in volume due to increase in moisture content, even without increasing in external loads.

5. collapsible soils are usually present in areas of__________
a) Semi-arid regions and Arid regions
b) Dry regions
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since collapsible soil exhibit loose, weakly cemented sands they are usually present in arid and semi- arid regions.

6. The loose bulky grains in collapsible soil are held together by__________
a) Inter-molecular force between the soil
b) Compressive stress
c) Capillary stress
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As the common Feature exhibited by collapsible soil is capillary stress, the loose bulky grains in the soil are held together by it.

7. The capillary potential (CP) of the collapsible soil varies with_________
a) Degree of saturation and Pressure
b) Water content present
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulk of structural collapse occurs upon the first saturation, at a given over-burden pressure. Hence collapsible potential varies with degree of saturation and pressure.

8. At a given overburden pressure (Po) for a collapsible soil ,its collapsible potential depends on_________
a) Degree of saturation
b) Temperature coefficient
c) Moisture content
d) Pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Collapsible potential varies with degree of saturation, at a overburden pressure of Po.

9. A clay specimen has an unconfined compressive strength of 240 Kn/m2 in a distributed state. on remolding , the unconfined compressive strength is 54 Kn/m2 .what will be the sensitivity of clay?
a) 3.85
b) 7.24
c) 2.04
d) 4.44

View Answer

Answer: d [Reason:] Sensitivity, St = QU(undistributed)/QU(distributed) =240/54 =4.44.

10. The structural collapse for a clay soil usually occurs at__________
a) First saturation
b) Last
c) Does not occur
d) At an intermediate

View Answer

Answer: a [Reason:] As there is a sudden compression of the soil under pressure, the structural collapse occurs upon first saturation.

Set 5

1. The design of rigid rectangular combined footing consist in determining the____________
a) Pressure distribution
b) Location of center of gravity of column
c) Shear force
d) Safe bearing pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The design of rigid rectangular footing consists in determining the location of center of gravity of the column loads and using length and width dimension such that centroid of footing and the center of gravity of columns loads coincide.

2. If the independent spread footing of two columns are connected by a beam, it is called___________
a) Combined footing
b) Trapezoidal combined footing
c) Strap footing
d) Raft footing

View Answer

Answer: c [Reason:] In strap footing, two independent columns are supported by as trap or beam at the bottom.

3. Which of the following condition is true regarding the transfer of load from strap to soil, used in strap footing?
a) Transfer load to soil
b) Does not transfer load to soil
c) Partially transfer to load
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The strap used does not remain in contact with soil, and thus does not transfer any pressure to the soil.

4. When the allowable soil is low or the building loads are heavy, the footing used is___________
a) Raft footing
b) Strap footing
c) Trapezoidal combined footing
d) Rectangular combined footing

View Answer

Answer: a [Reason:] When the allowable soil pressure is low, or the building loads are heavy, the use of spread footings would cover more than one-half of the area and it may prove more economical to use mat or raft foundation.

5. If the resultant of the soil pressure coincide with the resultant of the loads, the soil is pressure is assumed to be____________
a) Non-uniformly
b) Uniformly distributed
c) Zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the resultant of the soil pressure coincides with the resultant of the loads and the center of gravity of the footing, the soil pressure is assumed to be uniformly distributed.

6. In designing rectangular combined footing,_________should be adopted as the design value.
a) Stress distribution
b) Compression index
c) Maximum bending moment
d) Safe bearing pressure

View Answer

Answer: c [Reason:] The maximum bending moment should be adopted as the design value for the reinforced concrete rectangular footing, which should also be checked for maximum shear and bond etc.

7. For a rectangular combined footing, x̅ is given as___________
a) x̅ =L/2
b) L/3 < x̅ < L/2
c) x̅ =L/3
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a rectangular combined footing, x̅ =L/2 and for a trapezoidal combined footing solutions lies between the limits L/3 < x̅ < L/2.

8. Generally combined footing is assumed to rest on___________
a) Cohesive soil
b) Homogeneous soil
c) Cohesion-less soil
d) Non homogeneous soil

View Answer

Answer: b [Reason:] It is assumed that the combined footings are rigid and rests on a homogeneous soil, so as to give rise to a linear stress distribution on the bottom of the footing.

9. The design procedure of strap footing is essentially that of_____________
a) Direct method
b) Trial and error method
c) Graphical method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The designing of strap or cantilever footing is based on trial and error method, it begins with a trial value of e, so that the length L1 is known. The calculations are repeated with another value of e till values of the reactions R1 and R2 calculated by both the procedure, coincide.

10. What will be the shape of footing if a=0, is substituted in the pressure intensity equation “q2 = a. qs”?
a) Rectangular
b) Triangular
c) Trapezoidal
d) Circular

View Answer

Answer: b [Reason:] In the pressure intensity equation q2 = a. qs, if a= 0 we have a triangle with x̅ = L/3..