Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The nature of surface bonding force in soil is classified in to___________types.
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The nature of surface bonding is classified into three types as primary valence bond, hydrogen bond, secondary valence bond.

2. Atoms in one molecule bonding to atom in another molecule are called____________
a) Primary valence bond
b) Secondary valence bond
c) Hydrogen bond
d) Electrostatic bond

View Answer

Answer: b [Reason:] The bonding takes between two different molecules rather than same hence it is called as secondary valence bond.

3. There are__________types of primary valence bond.
a) 5
b) 4
c) 6
d) 2

View Answer

Answer: a [Reason:] Covalent bond, heterpolar pond, ionic pond and co-ordinate bond are the five types of primary valence bond.

4. Which of the following bond is considered to be strongest?
a) Covalent bond
b) Heterpolar bond
c) Ionic bond
d) Co-ordinate bond

View Answer

Answer: c [Reason:] The ionic bond occurs by exchange of electron in the union of ions which make it stronger.

5. The ionic bond ,sometimes may be also called as____________
a) Electrovalent bond
b) Covalent bond
c) Metallic bond
d) Heteropolar bond

View Answer

Answer: a [Reason:] As there is exchange of electrons between soil particles in an ionic pond, it is also called as ionic bond.

6. The hydrogen bond occurs when____________
a) Atoms of hydrogen strongly attracted by two other atoms
b) Molecules of one atom bonding to atom of another
c) Atom of hydrogen is attracted by one atom
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the atoms of hydrogen strongly attracted by two other atoms, hydrogen bond tends to occur.

7. The strength of hydrogen bond lies between the value of____________
a) 20-200
b) 5-100
c) 0.5-5
d) 10-100

View Answer

Answer: b [Reason:] The strength of hydrogen bond is between 5-10 Kcal per g-mole.

8. Intermolecular distance of bond in secondary valence bond is____________
a) 1-2
b) 2-3
c) 0.5-5
d) >5

View Answer

Answer: d [Reason:] Interatomic or intermolecular distance of secondary valence bond is >5 Å.

9. The secondary valence force caused by orientation effect is commonly known as____________
a) Vander Waal’s force
b) Dispersion energy
c) Induced effect
d) Polarisibility

View Answer

Answer: a [Reason:] Vander Waal’s force is the common attractive force acting between all atoms and molecules of matter.

10. Flocculation is caused by increasing___________
a) Electrolytic concentration
b) Ion valence
c) Temperature
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The factor in a soil-water system affecting flocculation is electrolyte concentration, temperature and dielectric constant or ion valence.

Set 2

1. The equation for natural frequency of system as suggested by Barken is __________
a) ωn = √f(1 – r2)
b) ωn = √cu A / m
c) ωn = cu A / m
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Barken suggested the following equation for the natural frequency of system ωn = √cu A / m Where cu = co-efficient of elastic uniform compression of soil A = contact area of foundation with soil m = mass of machine plus foundation.

2. The co-efficient of elastic uniform compression of soil depends on which of the following factor?
a) Size of area of foundation
b) Mass of foundation
c) Exciting force
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The coefficient of elastic uniform compression of soil depends not only on elastic constant E and μ but also on the size of the base contact area of foundation.

3. On calculating the natural frequency of system, Barken did not take in to account of__________
a) Contact area
b) Frequency ratio
c) Mass of the vibrating soil
d) Mass of machine

View Answer

Answer: c [Reason:] The formula suggested by Barken for natural frequency does not take into account of the mass of soil vibrating with the foundations.

4. What are the methods for determining the natural frequency of foundation of soil system?
a) Barken’s method and Rankine’s method
b) Pauw’s method
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The three methods of determining the natural frequency of foundation soil system are: 1) Barken’s method 2) Balakrishna Rao’s method 3) Pauw’s method.

5. In a damped force vibratory system, the support is derived by_______
a) Co-vibrating body
b) Spring mass system
c) Transmitting force
d) Soil mass

View Answer

Answer: c [Reason:] In a damped force vibratory system, the support is derived from the foundation by way of transmitting a force (FT) to the foundation.

6. The size of co-vibrating body of soil depends on_________
a) Soil mass
b) Apparent soil mass
c) Transmitted force
d) Size of the base area

View Answer

Answer: d [Reason:] The size of co-vibrating body of soil depends on frequency and is influenced by the size of the base area of the vibrator and by the elastic properties of the soil.

7. The mass of co-vibrating soil is called__________
a) Weight of vibrator
b) Soil mass
c) Apparent soil mass
d) Certain soil mass

View Answer

Answer: c [Reason:] The mass of co-vibrating soil is called the apparent soil mass ms, participating in the vibrations.

8. Recommended design value for permissible load on soil under the action of static load, for rock type soil group is________
a) Greater than 10
b) 5-10
c) 3.5-5
d) Greater than 5

View Answer

Answer: d [Reason:] The recommended design value of the co-efficient of elastic uniform compression for permissible load on soil under action of static load only is greater than 5 kg/cm2.

9. The bulb of pressure concept for calculating the apparent mass of soil, was introduced by_________
a) Balakrishna and Nag raj
b) Barken
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1960, Balakrishna and Nag raj proposed the bulb of pressure concept of calculating the apparent mass of soil participating in the vibration.

10. A aim of the foundation designer, should be such that the frequency ratio f/fn is either less than_________
a) 1.5
b) 0.6
c) 2.0
d) 3.4

View Answer

Answer: b [Reason:] The aim of the designer should be such that the frequency ratio f/fn is either less than 0.6 or more than 1.5 by suitably proportioning it.

Set 3

1. There are__________ types of bored piles.
a) 4
b) 2
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] Bored piles are of three types: 1) Pressure piles, 2) under-reamed piles, and 3) Bored compaction piles.

2. In bored pile, concreting is done by using___________
a) Auger
b) Casing tube
c) Under-reamer
d) Concrete plug

View Answer

Answer: b [Reason:] Bored piles are done by forming a bore hole in the ground and then concreting it, either with the help of a casing tube.

3. A major difference between the procedure of construction in bored piles and cast-in-situ driving piles is___________
a) Driving equipment
b) Method of driving
c) Concrete filling
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The procedure of construction in bored piles is different than the cast-in-situ driven pile where heavy pile driving equipment is required.

4. The type of bored pile that is suitable for congestion sites?
a) Under-reamed piles
b) Bored compaction piles
c) Pressure piles
d) Simplex piles

View Answer

Answer: c [Reason:] Pressure piles are most suitable where heavy pile driving machinery cannot be used and in congested sites because of its compact structure.

5. In pressure piles, the soil is excavated by_________
a) Casing tube
b) Under-reamer
c) Concrete plug
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Boring tool such as auger working inside the steel tube excavates the soil in pressure piles.

6. An advantage of preferring bored piles is _______
a) The concrete is not liable to damage
b) Vibration caused by driving can be avoided
c) They need no storage space
d) No requirement of special handling equipment

View Answer

Answer: b [Reason:] Bored piles have an advantage of avoiding vibrations and noise caused by driving of piles.

7. In pressure pile, the frictional resistance is increased by__________
a) Compression of soil and Rough irregular surface
b) Bearing capacity
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The diameter of the pile exceeds that of the tube, owing to the compression of soil, and rough irregular surface is formed which increases the frictional resistance of piles.

8. The bearing value of the pressure pile can be increased by which of the following?
a) Cement grout
b) Increasing diameter
c) Changing the shape of base
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If it is required to increase the bearing value of the pile, an enlarged base is formed by introducing cement grout after the tube is sunk and forced it by air pressure into the adjacent soil.

Set 4

1. The capillarity-permeability test may be also called as___________
a) Vertical capillarity test
b) Horizontal capillarity test
c) Capillary test
d) Coefficient of permeability test

View Answer

Answer: b [Reason:] The apparatus used in capillary-permeability test is horizontal; hence it can be also called as horizontal capillarity test.

2. The capillary-permeability test, is used to determine___________
a) Coefficient of permeability and Capillary test
b) Degree of saturation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The capillarity-permeability test or the horizontal capillarity test is used to determine the coefficient of permeability K as well as the capillarity test hc of the soil sample.

3. The bedding planes of soil layers in soil mass may be__________
a) Horizontal
b) Vertical
c) Inclined
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In nature, soil may consist of several layers deposited one above the other.Their bedding planes may be horizontal, inclined or vertical.

4. Each layer of soil layer has its own value of___________
a) Degree of saturation
b) Coefficient of permeability
c) Capillary head
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Since layer of soil is assumed to be homogeneous and isotropic, each layer has its own value of coefficient of permeability.

5. The average permeability of soil deposits depends on__________
a) Direction of flow
b) Coefficient of permeability
c) Moisture content
d) Saturation of the soil

View Answer

Answer: a [Reason:] The average permeability of the whole soil deposit will depend upon the direction of flow with relation to the direction of bedding planes.

6. The degree of saturation in capillarity-permeability test can be found out by___________
a) Known dry mass of soil
b) Taking wet mass of soil
c) Finding the porosity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The degree of saturation can be found out by taking the wet mass of the soil sample at the end of the test.

7. The saturation in capillary-permeability is assumed to be___________percentage.
a) 0
b) 50
c) 75
d) 100

View Answer

Answer: d [Reason:] The saturation is assumed to be 100 %, so that the formula nvs=Ki is derived from Darcy’s law.

8. The possible directions of flow of the soil deposit with respect to the bedding planes is___________
a) Parallel and Perpendicular
b) Inclined
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two possible cases of flow, one is parallel to the bedding plane and another is perpendicular to the plane.

9. The hydraulic gradient (i) ,used in capillary-permeability test is____________
a) h0+hc/x
b) h0/x
c) h0+hc
d) hc/x

View Answer

Answer: a [Reason:] The hydraulic head lost in causing of flow = h0+hc Therefore, hydraulic gradient =h0+hc/x.

Set 5

1. Capillary water is located in part of ___________ soil mass.
a) Within the voids in soil
b) Above the ground water surface
c) Pores in the soil mass
d) Surface of soil particles

View Answer

Answer: a [Reason:] Capillary water is the soil moisture located within the interstices and voids of capillary forces.

2. The capillary force of water depends on__________
a) Surface tension of water
b) Pressure in water
c) Conformation of soil pores
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The capillary force of soil moisture depends upon various factors such as surface tension of water, pressure in water relation to atmospheric pressure, and the size and conformation of soil pores.

3. The surface tension of water (TS) is__________
a) 29 dynes per cm
b) 72.8 dynes per cm
c) 0.29 dynes per cm
d) 2.45 dynes per cm

View Answer

Answer: b [Reason:] The surface tension = 0.728×10-6 KN/cm at 20°c =072.8 dynes per cm.

4. The coefficient of surface tension depends on which of the following?
a) Chemical nature of liquids
b) Surface area of the liquid
c) Forces acting
d) Atmospheric pressure

View Answer

Answer: a [Reason:] Since surface tension is the property of the molecules on the surface of the liquid body, the coefficient depends on the chemical nature.

5. The meniscus formation in capillary tubes always be___________
a) Convex
b) Concave
c) Equilibrium
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the soil pores always carry adsorbed water, the meniscus formation in capillary tube will always be concave.

6. When a capillary tube of uniform-section is lifted from the water surface , water in the tube will be__________
a) Retained
b) Not retained
c) Retained partially
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Since the upward force due to surface tension are balanced by downward force at the lower end there will be no water retained in the tube.

7. The height of capillary rise in capillary tube , depends on____________
a) Diameter of the tube
b) Surface tension
c) Direction of flow of water
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If a capillary tube is of non-uniform diameter height of capillary rise will be depending upon the direction of flow of water in the tube.

8. The formation of concave meniscus in capillary tubes takes place, only if___________
a) Inner tubes is dry
b) Tube has non-uniform diameter
c) Inner tube is wet
d) Diameter of the tube is larger

View Answer

Answer: c [Reason:] Concave meniscus will only take place if the inner walls of the tubes are initially wet. If the walls are dry, a depressed convex meniscus will be formed.

9. The water in the sandy soil is__________
a) Pore water
b) Ground water
c) Free water
d) Infiltrated water

View Answer

Answer: a [Reason:] In the sandy soil there is no significant force of attraction between the soil particles, hence it contains pore water.

10. Coarse grained soil relatively has__________hygroscopic capacity.
a) High
b) Low
c) Very low
d) Very high

View Answer

Answer: b [Reason:] Coarse-grained soils have relatively low hygroscopic moisture due to their limited specific surface.

11. The maximum hygroscopic capacity of clay is__________
a) 1 %
b) 3 %
c) 7 %
d) 17 %

View Answer

Answer: d [Reason:] The ratio of water adsorbed by dry soil in a saturated atmosphere at a given temperature to the weight of oven-dried soil, has the following average values Sands 1% silts 7%, clays 17 %.