Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Detergents are synthetic soaps like cleansing agents and are also known as
a) Artifacts
b) Detritus
c) Syndets
d) Collagen

View Answer

Answer: c [Reason:] Detergents are synthetic soaps like cleansing agents and are also known as syndets. They are the mixture of surfactants with “cleaning properties in dilute solutions.

2. Which of the following is also known as invert detergents?
a) Anionic detergents
b) Cationic detergents
c) Non-ionic detergents
d) All detergents comes in the category of invert detergents

View Answer

Answer: b [Reason:] Cationic detergents are also known as invert detergents. In cationic detergent, the ammonium center is positively charged.

3. Which of the following is an example of non-ionic detergent?
a) Alkyltrimethyl ammonium chloride
b) Sodium salts of alkyl sulphates
c) Sodium salts of alkyl benzene sulphonic acids
d) Polyethers

View Answer

Answer: d [Reason:] Polyethers derived from ethylene oxide is an example of non-ionic detergent.

4. Which of the following is an example of cationic detergent?
a) Alkyltrimethyl ammonium chloride
b) Sodium salts of alkyl sulphates
c) Sodium salts of alkyl benzene sulphonic acids
d) Polyethers

View Answer

Answer: a [Reason:] Alkyltrimethyl ammonium chloride is an example of cationic detergent as its ammonium center is positively charged.

5. State true or false. The detergents which bear negative charge at the soluble end of the chain are called anionic detergents.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The detergents which bear negative charge at the soluble end of the chain are called anionic detergents.Typical anionic detergents are alkylbenzenesulfonates.

6. If the carbon chain is highly branched, the corresponding detergent will be
a) Soft and biodegradable
b) Soft and non-biodegradable
c) Hard and biodegradable
d) Hard and non-biodegradable

View Answer

Answer: d [Reason:] If the carbon chain is highly branched, the corresponding detergent will be hard and non-biodegradable.

7. If the carbon chain is linear, the corresponding detergent will be
a) Soft and non-biodegradable
b) Soft and biodegradable
c) Hard and biodegradable
d) Hard and non-biodegradable

View Answer

Answer: b [Reason:] If the carbon chain is linear, the corresponding detergent will be soft and biodegradable.

8. The % weight of detergent in washing powders is
a) 5 – 10
b) 50 – 70
c) 15 – 30
d) 30 – 45

View Answer

Answer: c [Reason:] The weight of detergent in washing powders is 15-30% which is quiet high as compared to soaps.

9. Which of the following chemical is added in washing powder for keeping the dirt suspended in water?
a) Sodium silicate
b) Inorganic phosphate
c) Carboxy-methyl cellulose
d) Sodium perborate

View Answer

Answer: c [Reason:] Carboxy-methyl cellulose is added in washing powder for keeping the dirt suspended in water while others are used for bleaching and stabilizing action.

10. Which of the following chemical is added in washing powder for keeping it dry?
a) Sodium silicate
b) Inorganic phosphate
c) Carboxy-methyl cellulose
d) Sodium perborate

View Answer

Answer: a [Reason:] Sodium silicate is added in washing powder for keeping it dry while others are used for fragrance and cleansing action.

Set 2

1. The process of heating a liquid mixture to form vapours and then cooling the vapours to get pure component is called
a) Crystallisation
b) Distillation
c) Chromatography
d) Sublimation

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of heating a liquid mixture to form vapours and then cooling the vapours to get pure component is called distillation. Distillation is a process of separating the component substances from a liquid mixture by selective evaporation and condensation.

2. Porcelain pieces are put into the distillation flask to avoid
a) Overheating
b) Uniform boiling
c) Bumping of the solution
d) None of the mentioned options

View Answer

Answer: c [Reason:] Porcelain pieces are put into the distillation flask to avoid bumping of the solution due to uneven heating.

3. The boiling point of chloroform is
a) 334 K
b) 286 K
c) 350 K
d) 298 K

View Answer

Answer: a [Reason:] The boiling point of chloroform is 334 K. Chloroform is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

4. The boiling point of aniline is
a) 438 K
b) 370 K
c) 338 K
d) 457 K

View Answer

Answer: d [Reason:] The boiling point of aniline is 457 K. Aniline is a toxic organic compound with the formula C6H5NH2.

5. How aniline and chloroform can be separated?
a) Sublimation
b) Condensation
c) Distillation
d) Evaporation

View Answer

Answer: c [Reason:] Aniline and chloroform can be separated through distillation process. Aniline is a toxic organic compound with the formula C6H5NH2. Chloroform is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

6. Which of the following is not separated through distillation process?
a) Acetone and water
b) Aniline and chloroform
c) Impurities in Sea water
d) Milk and water

View Answer

Answer: d [Reason:] Milk and water is not separated through distillation process. All the other options can be separated through distillation process.

7. Which of the following will vaporize faster ?
a) Aniline
b) Chloroform
c) Water
d) Kerosene

View Answer

Answer: b [Reason:] Chloroform will vaporize faster than aniline and water. Chloroform is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants.

8. The distilled water is collected in
a) Reciever
b) Adapter
c) Condenser
d) Round bottom flask

View Answer

Answer: a [Reason:] The distilled water is collected in receiver. An installation for distillation, especially of alcohol, is a distillery. The distillation equipment is a still.

9. The process of distillation is used for the liquids having
a) Sufficient difference in their boiling point
b) Sufficient difference in their melting point
c) Sufficient difference in their solubility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The process of distillation is used for the liquids having sufficient difference in their boiling point. Distillation also permits separation of air into its components.

10. The residue in the round bottom flask is
a) Volatile
b) Non volatile
c) None of the mentioned
d) Both of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The residue salt int he round bottom flask is non volatile in nature. The process of distillation is used for the liquids having sufficient difference in their boiling point. Distillation also permits separation of air into its components.

Set 3

1. Which of the following is not the essential structural requirement of an elastomer?
a) Long flexible chains
b) Weak intermolecular forces
c) Rigidity in structure
d) Occasional cross-linking

View Answer

Answer: c [Reason:] Elastomers are long flexible chain; they are not rigid in nature.

2. Natural rubber is
a) Poly isoprene
b) Ethylene glycol
c) Butadiene
d) Acrylonitrile

View Answer

Answer: a [Reason:] Natural rubber is poly (cis) isoprene. Malaysia is one of the leading producers of rubber.

3. The structural formula of isoprene is
a) 2-benzyl-1,3-butadiene
b) 2-methyl-1,3-butadiene
c) 3-benzyl-1,2-butadiene
d) 3-methyl-1,2-butadiene

View Answer

Answer: b [Reason:] The structural formula of isoprene is 2-methyl-1,3-butadiene. It is a common organic compound with the formula CH2=C(CH3)-CH=CH2. In its pure form, it is a colorless volatile liquid. Isoprene is produced by many plants.

4. Select the incorrect statement from the following option.
a) Raw rubber is weak and have low tensile strength
b) Raw rubber is attacked by oxidising agent
c) In organic solvents, it undergoes swelling and disintegration
d) Raw rubber is durable

View Answer

Answer: d [Reason:] Raw rubber is not durable due to its oxidation in air. All the other options are correct.

5. The temperature at which raw rubber is heated for the vulcanisation process is
a) 0-10 0C
b) 10-50 0C
c) 50-100 0C
d) 100-140 0C

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature at which raw rubber is heated for the vulcanisation process is 100-140 0C. A typical vulcanization temperature for a passenger tire is 10 minutes at 177 °C.

6. In vulcanisation process, the raw rubber is heated with
a) Oxygen
b) Sulphur
c) Carbon
d) Calcium

View Answer

Answer: b [Reason:] In vulcanisation process, the raw rubber is heated with sulphur. It is a chemical process for converting natural rubber or related polymers into more durable materials via the addition of sulphur or other equivalent curatives or accelerators. These additives modify the polymer by forming cross-links (bridges) between individual polymer chains.

7. State true or false. The amount of sulphur added determines the extent of stiffness of vulcanised rubber.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The amount of sulphur added determines the extent of stiffness of vulcanised rubber.This sulphur modify the polymer by forming cross-links (bridges) between individual polymer chains.

8. Select the incorrect statement from the following option.
a) Vulcanised rubber has excellent resilience
b) Vulcanised rubber has only slight tackiness
c) Vulcanised rubber has high elasticity
d) Vulcanised rubber has tensile strength 10 times more than raw rubber

View Answer

Answer: c [Reason:] Vulcanised rubber has low elasticity and decreases with the extent of vulcanisation. All the other options are correct.

9. The tensile strength(kg/cm 2) of vulcanised rubber is
a) 200
b) 2000
c) 500
d) 5000

View Answer

Answer: b [Reason:] The tensile strength of vulcanised rubber is 2000 kg/cm 2. Cross-linking introduced by vulcanization prevents the polymer chains from moving independently.

10. The percentage of butadiene and styrene in Buna-S is
a) 50% each
b) 60% and 40% respectively
c) 80% and 20% respectively
d) 75% and 25% respectively

View Answer

Answer: d [Reason:] The percentage of butadiene and styrene in Buna-S is 75% and 25% respectively. These materials have good abrasion resistance and good aging stability when protected by additives.

Set 4

1. Which of the following is a temporary effect brought into play at the requirement of attacking reagent?
a) Inductive effect
b) Mesomeric effect
c) Electromeric effect
d) Inductomeric effect

View Answer

Answer: c [Reason:] Electromeric effect is a temporary effect brought into play at the requirement of attacking reagent. Electromeric effect refers to a molecular polarizability effect occurring by an intra-molecular electron displacement.

2. Select the correct statement from the following option
a) When multiple bond is present between two different atoms, electromeric shift towards the more electronegative atom takes place
b) When multiple bond is present between two similar atoms, the first possibility is symmetric alkenes or alkynes
c) When multiple bond is present between two similar atoms, the second possibility is asymmetric alkenes or alkynes
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] When multiple bond is present between two different atoms, electromeric shift towards the more electronegative atom takes place. When multiple bond is present between two similar atoms, the first possibility is symmetric alkenes or alkyne and the second possibility is asymmetric alkenes or alkynes.

3. Select the correct statement fron the following option.
a) Conjugate effect is stronger than (-I) effect
b) Conjugate effect is weaker than (-I) effect
c) Conjugate effect is same as (-I) effect
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Conjugate effect is stronger than (-I) effect. Conjugate effect (or delocalization) is an effect in which molecular orbitals (MOs) are conjugated to new molecular orbitals that are more delocalized and therefore generally lower in energy.

4. When the complete transfer of π-electrons take place away from the atom at the requirement of attacking agent, it is called
a) (-E) effect
b) (+E) effect
c) (-I) effect
d) (+I) effect

View Answer

Answer: b [Reason:] When the complete transfer of π-electrons take place away from the atom at the requirement of attacking agent, it is called (+E) effect.

5. The positively charged and electron deficient compounds which have a tendency to form a bond by accepting the electron pair are known as
a) Electrophiles
b) Nucleophiles
c) Homophiles
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The positively charged and electron deficient compounds which have a tendency to form a bond by accepting the electron pair are known as electrophiles.

6. Which of the following is an example of lewis base?
a) ZnCl2
b) BF3
c) NH3
d) FeCl2

View Answer

Answer: c [Reason:] NH3 is an example of lewis base and ZnCl2, BF3 and FeCl2 are the examples of lewis acid.

7. Which of the following is an incorrect statement about the nucleophiles?
a) They are electron rich
b) They possess an empty orbital to receive the electron pair
c) They attack on electron deficient centres
d) Examples are: OH, NH3, H2O etc

View Answer

Answer: b [Reason:] Nucleophiles possess an unshared electron pair which are not firmly held to the nucleus. All the other options are correct. They are electron rich and attack on electron deficient centres. Examples are: OH, NH3, H2O etc.

8. State true or false. Lewis acids are the examples of nucleophilic reagents.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lewis acids are the examples of electrophilic reagents and Lewis bases are the examples of nucleophilic reagents.

9. Those groups which are electron repelling and have lesser electron attracting power than hydrogen show
a) (+E) effect
b) (-E) effect
c) (-I) effect
d) (+I) effect

View Answer

Answer: d [Reason:] Those groups which are electron repelling and have lesser electron attracting power than hydrogen show (+I) effect.

10. Which of the following molecule will show highest dipole moment?
a) CH3Cl
b) CH3Br
c) CH3F
d) CH3I

View Answer

Answer: c [Reason:] CH3F will show the highest dipole moment because it is the most electronegative compound.

Set 5

1. The electronic spectra in the visible range span
a) 25000-72000 cm-1
b) 25000-50000 cm-1
c) 12500-25000 cm-1
d) 15000-30000 cm-1

View Answer

Answer: c [Reason:] The electronic spectra in the visible range span 12500-25000 cm-1 and in the UV region span 25000-72000 cm-1.

2. Which of the following transitions are of weak intensities and lie in the visible region?
a) n→n*
b) σ→σ*
c) π→π*
d) n→σ*

View Answer

Answer: a [Reason:] n→n* transitions are of weak intensities and lie in the visible region.

3. Arrange the various electronic transitions in the order of increasing energy.
a) n→σ* < π→π* < n→π* < σ→σ*
b) n→π* < π→π* < n→σ* < σ→σ*
c) n→σ* < n→π* < π→π* < σ→σ*
d) σ→σ* < π→π* < n→π* < n→σ*

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct order is- n→π* < π→π* < n→σ* < σ→σ*.

4. What is the position of band of alkanes?
a) 190 nm
b) 185 nm
c) 217 nm
d) 150 nm

View Answer

Answer: d [Reason:] The position of band of alkanes is ≈150 nm. Alkanes refer to any of the series of saturated hydrocarbons including methane, ethane, propane, and higher members.

5. Which of the following organic compound shows transition due to conjugation?
a) Alkenes
b) Saturated aliphatic ketones
c) Conjugated dienes
d) Alkanes

View Answer

Answer: c [Reason:] Conjugated dienes shows the transitions of low energy and is due to conjugation.

6. Which of the following is not an auxochrome group?
a) –OH
b) –SH
c) –OR
d) –O2

View Answer

Answer: d [Reason:] Auxochrome are the color enhancing group. –O2 is not an example of auxochrome. -OH, -SH and -OR are the examples of auxochrome.

7. Which of the following shift leads to the decreased intensity of absorption?
a) Hypochromic
b) Hyperchromic
c) Hypsochromic
d) Bathochromic

View Answer

Answer: a [Reason:] Hypochromic shift leads to the decreased intensity of absorption. Hypochromicity describes a material’s decreasing ability to absorb light. Hyperchromicity is the material’s increasing ability to absorb light.

8. Which of the following is an application of electronic spectroscopy?
a) Detection of impurities
b) Control of purification
c) Study of kinetics of chemical reaction
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Detection of impurities, control of purification, study of kinetics of chemical reaction, determination of molecular weight and determination of unknown concentration are the applications of electronic spectroscopy.

9. What will be the absorbance if %T= 80?
a) 0.5
b) 0.05
c) 0.097
d) 0.97

View Answer

Answer: c [Reason:] Absorbance (A) = log(1/T) = log(100/80) = 0.097

10. Which of the following is limitation of the Lambert-Beer’s law?
a) Scattering of light due to particles
b) Fluorescence of the sample
c) Non-monochromatic radiation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Scattering of light due to particles, fluorescence of the sample and non-monochromatic radiation are some of the limitations of Lambert-Beer’s law. It relates the attenuation of light to the properties of the material through which the light is traveling.