Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The process of deterioration of a metal due to unwanted chemical or electrochemical interaction of metal with its environment is called
a) Electrolysis
b) Electrodialysis
c) Corrosion
d) Deposition

View Answer

Answer: c [Reason:] The process of deterioration of a metal due to unwanted chemical or electrochemical interaction of metal with its environment is called corrosion. It is a natural process, which converts a refined metal to a more stable form, such as its oxide, hydroxide, or sulfide.

2. Which of the following is an example of corrosion?
a) Rusting of iron
b) Tarnishing of silver
c) Liquefaction of ammonia
d) Rusting of iron and tarnishing of silver

View Answer

Answer: d [Reason:] Rusting of iron and tarnishing of silver are the examples of corrosion which is caused by the oxidation process.

3. How many rust will be formed when 100kg of iron have completely rusted away?
a) 100 kg
b) 190 kg
c) 250 kg
d) 320 kg

View Answer

Answer: b [Reason:] 190 kg of rust will be formed when 100kg of iron have completely rusted away.

4. Metals does not exist in nature in the form of
a) Nitrates
b) Sulphates
c) Carbonates
d) Oxides

View Answer

Answer: a [Reason:] Metals exist in nature in the form of oxides, sulphides, sulphates and carbonates.

5. Which of the following is the most stable state of metal?
a) Ore of metal
b) Pure metal
c) Corroded metal
d) Metal ion

View Answer

Answer: a [Reason:] Ore of metal is thermodynamically most stable form of metal. It does not undergo any alteration in the form of ore without the use of any external force.

6. State true or false. Due to corrosion, useful properties of metals such as malleability, ductility and electrical conductivity are lost.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to corrosion, useful properties of metals such as malleability, ductility and electrical conductivity are lost. Corrosion deteriorate the metal and alloys and make them useless by altering their properties.

7. Select the incorrect statement from the following option.
a) Replacement of corroded equipment is time-consuming
b) Corrosion causes contamination of product
c) Corrosion increases the electrical conductivity of metals
d) Corrosion causes leakage of toxic liquid or gases

View Answer

Answer: c [Reason:] Corrosion decreases the electrical conductivity of metals. All the other options are correct.

8. Leakage of inflammable gas from corroded pipe can cause
a) Acidity
b) Alkalinity
c) Turbidity
d) Fire hazards

View Answer

Answer: d [Reason:] Leakage of inflammable gas from corroded pipe can cause fire hazards. It will not cause acidity, alkalinity or turbidity.

Set 2

1. Which of the following technique is used to measure the number of conjugated double bonds and aromatic conjugation within the various molecules?
a) Fourier transform infrared
b) Differential scanning calorimetry
c) U/V Visible spectroscopy
d) Thermo gravimetric analysis

View Answer

Answer: c [Reason:] UV/ Visible spectroscopy is used to measure the number of conjugated double bonds and aromatic conjugation within the various molecules.

2. Fourier transform infrared spectroscopy is used to study
a) Quantitative determination of additives in polymers
b) Curing and degradation behaviour of cross-linked polymers
c) Determination of volatilities of plasticizers
d) Analysis of structural imperfections on the surface

View Answer

Answer: b [Reason:] Fourier transform infrared spectroscopy is used to study the curing and degradation behaviour of cross-linked polymers.

3. Atomic force microscopy comes under the category of
a) Spectral analysis
b) Thermal analysis
c) Mechanical testing
d) Morphological analysis

View Answer

Answer: d [Reason:] Atomic force microscopy comes under the category of morphological analysis.

4. Which of the following is useful for determination of volatilities of plasticizers and other additives?
a) Thermo gravimetric analysis
b) Differential scanning calorimetry
c) Scanning electron microscopy
d) Atomic force microscopy

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermo gravimetric analysis is useful for determination of volatilities of plasticizers and other additives.

5. Differential scanning calorimetry is useful for determining the
a) Melting temperature, glass transition temperature, heat of fusion etc
b) Volatilities of plasticizers and other additives
c) Quantitative determination of additives in polymers
d) Structural imperfections

View Answer

Answer: a [Reason:] Differential scanning calorimetry is useful for determining the melting temperature, glass transition temperature, heat of fusion etc.

6. Differential scanning calorimetry comes under the category of
a) Spectral analysis
b) Morphological analysis
c) Thermal analysis
d) Geological analysis

View Answer

Answer: c [Reason:] Differential scanning calorimetry comes under the category of thermal analysis.

7. Which of the following is used as a criterion in quality control?
a) X-ray diffraction
b) Mechanical testing
c) Wetting properties
d) Spectral analysis

View Answer

Answer: b [Reason:] Mechanical testing is used as a criterion in quality control. It shows whether a material or part is suitable for its intended application by measuring properties such as elasticity, hardness, fracture toughness, impact resistance, and the fatigue limit.

8. The study of fracture surfaces of polymeric material is done using
a) Atomic force microscopy
b) X-ray diffraction
c) Thermo gravimetric analysis
d) Scanning electron microscopy

View Answer

Answer: d [Reason:] The study of fracture surfaces of polymeric material is done using scanning electron microscopy.

9. A hydrophobic surface with low free surface energy gives a ____________ with water.
a) Low contact angle
b) High contact angle
c) Zero contact angle
d) Extremely low contact angle

View Answer

Answer: b [Reason:] A hydrophobic surface with low free surface energy gives a high contact angle with water.

10. State true or false. An index of crystallinity can be obtained from the ratio of the integrated intensity of the crystalline peaks to the total area under the XRD curve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] An index of crystallinity can be obtained from the ratio of the integrated intensity of the crystalline peaks to the total area under the XRD curve.

Set 3

1. Chromatography is the process for identification, purification and separation of components of a mixture on the basis of
a) Difference in their boiling point
b) Difference in their melting point
c) Difference in their affinity for mobile and stationary phase
d) Difference in their solubility

View Answer

Answer: c [Reason:] Chromatography is the process for identification, purification and separation of components of a mixture on the basis of difference in their affinity for mobile and stationary phases. The mixture is dissolved in a fluid called the mobile phase, which carries it through a structure holding another material called the stationary phase.

2. Chromatography involves two mutually
a) Immiscible phases
b) Miscible phases
c) Soluble phases
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Chromatography involves two mutually immiscible phases (stationary and mobile phases). The mixture is dissolved in a fluid called the mobile phase, which carries it through a structure holding another material called the stationary phase.

3. There is no need of support if packed into a column when the stationary phase is
a) Gas
b) Liquid
c) Solid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] If the stationary phase is solid, there is no need of support if packed into a column. In solid phase, all the molecules are already in a closed packing.

4. Which of the following is not stationary phase?
a) Liquid-liquid chromatography
b) Gas-liquid chromatography
c) Gas-solid chromatography
d) Solid-solid chromatography

View Answer

Answer: d [Reason:] Solid-solid chromatography is not stationary phase because solid-solid phase cannot provide any fluidity.

5. Liquid chromatography is a technique for separating
a) Ions that are not dissolved in a solvent
b) Ions that are dissolved in a solvent
c) Ions that are dissolved in a solute
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Liquid chromatography is a technique for separating ions that are dissolved in a solvent. Solute is the material which is dissolved and solvent is the solution in which it is dissolved.

6. In exclusion chromatography, solute molecules are separated based on
a) Molecular geometry and size
b) Molecular composition
c) Molecular phase
d) Molecular formula

View Answer

Answer: a [Reason:] In exclusion chromatography, solute molecules are separated based on molecular geometry and size. These two physical characteristics have a significance role in exclusion chromatography.

7. The gas-solid chromatography is ______________ chromatography as per basic principle involved.
a) Exclusion
b) Ion-exchange
c) Adsorption
d) Absorption

View Answer

Answer: c [Reason:] The gas-solid chromatography is adsorption chromatography as per basic principle involved as the gas molecules are adsorbed on the solid surface.

8. A proper solvent that is passed through the column for elution so that separated components can be collected is called
a) Adsorbent
b) Buffer solution
c) Mobile phase
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A proper solvent that is passed through the column for elution so that separated components can be collected is called buffer solution.The eluate is the mobile phase leaving the column. The eluent is the solvent that carries the analyte.

9. The relative solubility of solute in both the phases determines the
a) Rate of movement of solvent
b) Rate of disappearance of solvent
c) Rate of movement of solute
d) Rate of disappearance of solute

View Answer

Answer: c [Reason:] The relative solubility of solute in both the phases determines the rate of movement of solute as solute is added to the solution.

10. If the mobile phase is gas, movement of solute is determined by its
a) Boiling point
b) Melting point
c) Solubility
d) Volatility

View Answer

Answer: d [Reason:] If the mobile phase is gas, movement of solute is determined by its volatility because gas is always measure as volatility not as solubility or melting point or boiling point.

Set 4

1. What are the uses of partition chromatography?
a) Separation of amino acids
b) Analysis of closely related aliphatic alcohols
c) Separation of sugar derivatives
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The uses of partition chromatography are separation of amino acids, analysis of closely related aliphatic alcohols and separation of sugar derivatives.

2. Which type of chromatography is used for the structural analysis?
a) Column chromatography
b) Paper chromatography
c) Partition chromatography
d) Affinity chromatography

View Answer

Answer: b [Reason:] Paper chromatography is used for the structural analysis. Paper chromatography is an analytical method that is used to separate colored chemicals or substances.

3. Which of the following is not done using column chromatography?
a) The identification of unknown compounds
b) The determination of homogeneity of chemical substances
c) Separation of inorganic cations or complexes
d) Separation of geometric isomers

View Answer

Answer: c [Reason:] Separation of inorganic cations or complexes is done using paper chromatography. Column chromatography is a method used to purify individual chemical compounds from mixtures of compounds.

4. Affinity chromatography is used for the analysis and isolation of
a) Insoluble starch substances
b) Enzyme tyrosinase
c) Antibodies bound with a covalently-attached antigen on cellulose column
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Affinity chromatography is used for the analysis and isolation of insoluble starch substances, enzyme tyrosinase and antibodies bound with a covalently-attached antigen on cellulose column.

5. Purification of enzymes and proteins is done using
a) Affinity chromatography
b) Liquid chromatography
c) Column chromatography
d) Thin layer chromatography

View Answer

Answer: a [Reason:] Affinity chromatography is used for the purification of enzymes and proteins. Affinity chromatography is also used for the analysis and isolation of insoluble starch substances, enzyme tyrosinase and antibodies bound with a covalently-attached antigen on cellulose column.

6. Which of the following is not an application of high performance liquid chromatography?
a) Analysis of proteins, drugs and explosives
b) Separation of pharmaceutical drugs
c) Elimination of undesirable substances from blood
d) Separation of lipids, fatty acids and steroids

View Answer

Answer: c [Reason:] Elimination of undesirable substances from blood is done using affinity chromatography. All the other options are the application of high performance liquid chromatography.

7. The checking of purity of samples is the application of thin layer chromatography.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The checking of purity of samples is the application of thin layer chromatography. It is a chromatography technique used to separate non-volatile mixtures.

8. The analysis and separation of industrial products like soap and synthetic detergents is done using
a) Thin layer chromatography
b) Gas chromatography
c) Ion exchange chromatography
d) Partition chromatography

View Answer

Answer: b [Reason:] The analysis and separation of industrial products like soap and synthetic detergents is done using gas chromatography. It is a common type of chromatography used in analytical chemistry for separating and analyzing compounds that can be vaporized without decomposition.

9. Which of the following is the application of ion exchange chromatography?
a) The softening of hard water
b) The demineralisation of water
c) The separation and determination of anions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The application of ion exchange chromatography are: softening of hard water, demineralisation of water and the separation and determination of anions.

10. The quantitative analysis is done using
a) Ion exchange chromatography
b) Thin layer chromatography
c) Gas chromatography
d) Liquid chromatography

View Answer

Answer: c [Reason:] Gas chromatography is used for the quantitative analysis. It is a common type of chromatography used in analytical chemistry for separating and analyzing compounds that can be vaporized without decomposition.

Set 5

1. Column chromatography is based on the principle of
a) Ion-exchange
b) Exclusion principle
c) Differential adsorption
d) Absorption

View Answer

Answer: c [Reason:] Column chromatography is based on the principle of differential adsorption. It means different compounds have different tendencies to get adsorb on a particular surface.

2. Arrange the following compounds in order of their increasing adsorption tendencies.
a) Cellulose >> starch >> calcium carbonate >> alumina
b) Cellulose >> starch >> alumina >> charcoal
c) Charcoal >> cellulose >> alumina >> starch
d) Calcium carbonate >> alumina >> starch >> cellulose

View Answer

Answer: a [Reason:] Cellulose >> starch >> calcium carbonate >> charcoal >>alumina is the correct order of increasing adsorption tendencies.

3. What is the factor responsible for the separation in column chromatography?
a) Polarity differences between the solvent
b) Polarity differences between the solute
c) Polarity indifference between the solvent
d) Polarity indifference between the solute

View Answer

Answer: b [Reason:] Polarity differences between the solute molecules are responsible for the separation in column chromatography.

4. Select the correct statement from the following options.
a) The lesser the polarity of solute, more strongly it will be adsorbed on polar surface
b) The greater the polarity of solute, more weakly it will be adsorbed on polar surface
c) The greater the polarity of solute, more strongly it will be adsorbed on polar surface
d) All of the mentioned option

View Answer

Answer: c [Reason:] The greater the polarity of solute, more strongly it will be adsorbed on polar surface.

5. The correct order of increasing strength of adsorption is
a) Alkanes >> Esters >> Aldehydes >> Phenols >> Ketones
b) Aldehydes >> Phenols >> Ketones >> Esters >> Alkanes
c) Aldehydes >> Ketones >> Esters >> Alkanes >> Phenols
d) Alkanes >> Esters >> Ketones >> Aldehydes >> Phenols

View Answer

Answer: d [Reason:] the correct order increasing strength of adsorption is: Alkanes >> Esters >> Ketones >> Aldehydes >> Phenols.

6. The components of the mixture in column chromatography are eluted in order of
a) Increasing polarity and decreasing distribution ratio
b) Increasing polarity and increasing distribution ratio
c) Decreasing polarity and increasing distribution ratio
d) Decreasing polarity and decreasing distribution ratio

View Answer

Answer: b [Reason:] The components of the mixture in column chromatography are eluted in order of increasing polarity and increasing distribution ratio.

7. The elution power of a solvent is determined by
a) Its overall polarity
b) The polarity of the stationary phase
c) The nature of the sample components
d) All of the mentioned option

View Answer

Answer: d [Reason:] The elution power of a solvent is determined by its overall polarity, the polarity of the stationary phase and the nature of the sample components.

8. Which of the following is separated through column chromatography?
a) Chlorophyll and carotenoids
b) Inorganic cations or complexes
c) Sugar derivatives
d) Amino acids formed by hydrolysis of protein molecule

View Answer

Answer: a [Reason:] The main application of column chromatography is to separate plant pigment (Chlorophyll and carotenoids).

9. The mixture of petroleum ether and benzene is used in the elution ratio of
a) 1 : 2
b) 1 : 5
c) 1 : 9
d) 1 : 12

View Answer

Answer: c [Reason:] The mixture of petroleum ether and benzene is used in the elution ratio of 1:9 (V/V).

10. Chloroform fraction is eluted from the column by passing chloroform through the column which acts as
a) Eluter
b) Eluant
c) Elution
d) None of the mentioned option

View Answer

Answer: c [Reason:] Chloroform fraction is eluted from the column by passing chloroform through the column which acts as eluant.The eluate is the mobile phase leaving the column. The eluent is the solvent that carries the analyte.