Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following act as catalyst in the preparation of PVC?
a) Lewis acid
b) Benzoyl peroxide
c) Potassium amide
d) Grignard reagent

View Answer

Answer: b [Reason:] Benzoyl peroxide act as catalyst in the preparation of PVC. The product of the polymerization process is unmodified PVC.

2. Select the incorrect statement from the following option.
a) PVC is colourless, odourless and non-inflammable
b) PVC has poor oil resistance and resistance to weathering
c) PVC is used for making bottles for consumable liquids
d) PVC has superior chemical resistance but is soluble in ethyl chloride

View Answer

Answer: b [Reason:] PVC has excellent oil resistance and resistance to weathering. It is colorless, odourless and non-inflammable and is used for making bottles for consumable liquids. PVC has poor oil resistance and resistance to weathering.

3. State true or false. The C-Cl dipole makes PVC a polymeric polar molecule.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The C-Cl dipole makes PVC a polymeric polar molecule.PVC has excellent oil resistance and resistance to weathering. It is colorless, odourless and non-inflammable.

4. Plasticized PVC is not used for making
a) Baby-pants
b) Bathroom curtaining
c) Pipes for drainage
d) Garden hose

View Answer

Answer: c [Reason:] Plasticised PVC is not used for making pipes for drainage. It is used for making baby-pants, bathroom curtaining and garden hose.

5. Which of the following is also known as lucite?
a) Teflon
b) Polyvinyl acetate
c) Polystyrene
d) Perspex

View Answer

Answer: d. [Reason:] Perspex is also known as lucite. It is a solid transparent plastic made of polymethyl methacrylate.

6. Which of the following is used for making chewing gums?
a) Perspex
b) Polyvinyl acetate
c) Teflon
d) Polystyrene

View Answer

Answer: b [Reason:] Polyvinyl acetate is used for making chewing gums. It is also used in handicrafts, envelope and wallpaper adhesives.

7. Which of the following statement is incorrect about the Teflon?
a) It has high density of the order 2.1 to 2.3 gm/cm3
b) It has excellent electrical insulation properties
c) It has high coefficient of friction
d) It is dense and chemically inert

View Answer

Answer: c [Reason:] Teflon has very low coefficient of friction. All the other options are correct.

8. Which of the following is an application of Teflon?
a) Coatings of frying pans
b) Combs and brush handles
c) Audio cassettes
d) Optical fibres

View Answer

Answer: a [Reason:] Coatings of frying pans, non-lubricating bearings, wire and cable insulation etc are some of the applications of Teflon. it is also used as liners in hose assembly.

9. Polystyrene is prepared by ___________ polymerisation of styrene.
a) Condensation
b) Free radical
c) Anionic
d) Cationic

View Answer

Answer: b [Reason:] Polystyrene is prepared by free radical polymerisation of styrene in the presence of benzoyl peroxide as catalyst.

10. The softening temperature of polystyrene is
a) 10-20 0C
b) 30-50 0C
c) 80-100 0C
d) 120-150 0C

View Answer

Answer: c [Reason:] The softening temperature of polystyrene is 80-100 0C. Polystyrene is a vinyl polymer. Structurally, it is a long hydrocarbon chain, with a phenyl group attached to every other carbon atom.

11. State true or false. Due to chain stiffening effect of benzene ring, polystyrene is hard but brittle.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Due to chain stiffening effect of benzene ring, polystyrene is hard but brittle. Polystyrene is also used for producing disposable plastic cutlery and dinnerware

12. Which of the following is an application of polystyrene?
a) Insulators for motors
b) Dome-shaped covers for solar collectors
c) Laminates for printed circuitry
d) Containers for talcum powder

View Answer

Answer: d [Reason:] Containers for talcum powder, combs and brush handles, audio cassettes etc are some of the applications of polystyrene. But it is not used as insulators for motors or covers for solar collectors.

Set 2

1. The substances which are capable of uniting two other materials together by adhering strongly to the surface of both are called
a) Organic conducting polymers
b) Biodegradable polymers
c) Adhesives
d) Composites

View Answer

Answer: c [Reason:] The substances which are capable of uniting two other materials together by adhering strongly to the surface of both are called adhesives. Adhesives may be found naturally or produced synthetically.

2. Select the incorrect statement from the following option.
a) Two surfaces are rapidly, economically and easily joined to each other by adhesives
b) The process of applying adhesives requires highly specialized workers or high heat
c) Adhesives bonding requires less after-finishing
d) Bonding by adhesives gives smoother finished surfaces

View Answer

Answer: b [Reason:] The process of applying adhesives does not require highly specialized workers or high heat. All the other options are correct.

3. Corrosion of metals at the joints is minimized by joining dissimilar metals with adhesives because
a) Direct metal to metal contact is avoided
b) Adhesive act as a lubricator at the joints
c) Metals are covered with adhesives
d) Adhesives prevent the exposure to environment

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion of metals at the joints is minimized by joining dissimilar metals with adhesives because direct metal to metal contact is avoided so galvanic action is reduced.

4. Adhesives joints are leak-proof for
a) Solids only
b) Liquids only
c) Gases only
d) Both liquids and gases

View Answer

Answer: d [Reason:] Adhesives joints are leak-proof for liquids and gases. There is no leaking of solids.

5. State true or false. Joining of labels to plastic cans or bottles is not possible without the use of adhesives.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Joining of labels to plastic cans or bottles is not possible without the use of adhesives. Adhesives are typically organized by the method of adhesion.

6. The strength of adhesive joint is _____________ than mechanical joint obtained by welding or riveting.
a) More
b) Less
c) Equals to
d) Very less

View Answer

Answer: b [Reason:] The strength of adhesive joint is less than mechanical joint obtained by welding or riveting. Mechanical joints are permanent and stronger as they are joined with the help of nuts and bolts.

7. On increasing the temperature, the strength of adhesive
a) Remain same
b) Increases
c) Decreases
d) First increases than decreases

View Answer

Answer: c [Reason:] On increasing the temperature, the strength of adhesive decreases due to relative weakness in bonding large objects with a small bonding surface area and greater difficulty in separating objects during testing.

8. The bond energy of a metallic bond is
a) 600-1200 kJ/mol
b) 60 kJ/mol
c) 20 kJ/mol
d) 100-350 kJ/mol

View Answer

Answer: d [Reason:] The bond energy of a metallic bond is 100-350 kJ/mol. Metallic bonding is the force of attraction between valence electrons and the metal ions. Therefore, it is very strong in nature.

9. Which of the following is not an example of thermosetting synthetic resins?
a) Epoxy
b) Acrylic polyester
c) Cellulose derivatives
d) Silicones

View Answer

Answer: c [Reason:] Epoxy, silicones, acrylic polyester, polyurethane etc are some of the examples of thermosetting synthetic resins.

10. Which of the following adhesive is prone to brittle failure?
a) Acrylic polyester
b) PF resin
c) UF resin
d) Epoxy

View Answer

Answer: b [Reason:] PF resins are prone to brittle failure due to its tough structure.

11. The epoxy resins are the _______________ products of epichlorohydrin and bisphenol.
a) Free radical
b) Addition
c) Ion-exchange
d) Condensation

View Answer

Answer: d [Reason:] The epoxy resins are the condensation products of epichlorohydrin and bisphenol. They are formed by the condensation reaction.

12. State true or false. Epoxies are used in wide diversity of applications because of their strength, durability and great versatility.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Epoxies are used in wide diversity of applications because of their strength, durability and great versatility. Epoxy resins are low molecular weight pre-polymers or higher molecular weight polymers which normally contain at least two epoxide groups. The epoxide group is also sometimes referred to as a glycidyl or oxirane group.

13. Which of the following is used as curtain-wall sealants?
a) Polyurethane
b) Silicones
c) Polyvinyls
d) Cellulose derivatives

View Answer

Answer: b [Reason:] Although expensive, silicones are used as curtain-wall sealants because of their excellent aging characteristics.

14. Emulsion adhesives are based on
a) Polyurethane
b) Collodion
c) Urea-formaldehyde
d) Polyvinyl acetate

View Answer

Answer: d [Reason:] Emulsion adhesives are based on polyvinyl acetate. It is formed by the emulsification and polymerization of acetic vinyl, EVA and acrylic resin in water.

15. Collodion is a mixture of cellulose nitrate with
a) Alcohol
b) Ketone
c) Carboxylic acid
d) Phenol

View Answer

Answer: a [Reason:] Collodion is a mixture of cellulose nitrate with alcohol. It is a flammable, syrupy solution.

Set 3

1. Which source of water is free from hardness and surface impurities?
a) Surface water
b) Underground water
c) Rain water
d) Sea water

View Answer

Answer: c [Reason:] Rain water is free from hardness and surface impurities. Surface water and sea water is very impure and saline.

2. Water from reservoirs comes under the category of
a) Surface water
b) Rain water
c) Underground water
d) Sea water

View Answer

Answer: a [Reason:] Water from reservoirs comes under the category of surface water. Reservoirs are the large storage tanks which are used for storing and distributing water to the channels.

3. Which of the following indicator is pink in basic medium?
a) Methyl orange
b) Phenolphthalein
c) Starch
d) Litmus paper

View Answer

Answer: b [Reason:] Phenolphthalein indicator is pink in basic medium, methyl orange is orange, starch is colorless and litmus paper shows different colors in different mediums.

4. The temporary hardness in water is due to
a) OH
b) CO32-
c) H+
d) HCO3

View Answer

Answer: d [Reason:] The temporary hardness in water is due to HCO3. It can easily be removed by mere action of boiling.

5. With respect to the constituents causing alkalinity in water, which of the following situation never arises?
a) CO32- and HCO3 together
b) HCO3 and OH together
c) OH only
d) OH and CO32- together

View Answer

Answer: b [Reason:] HCO3 and OH together combines to form CO32- ions. Therefore, this situation never arises.

6. What are the disadvantage of using high alkaline water?
a) It may lead to infections
b) It may lead to electrolysis
c) It may lead to caustic embrittlement
d) It may lead to indigestion

View Answer

Answer: c [Reason:] High alkaline water leads to caustic embrittlement and deposition of precipitates and sludges in boiler tubes and pipes.

7. The alkalinity due to hydroxide ion when P > M/2 will be
a) M-2P
b) 2(M-P)
c) Nil
d) 2P-M

View Answer

Answer: d [Reason:] The alkalinity due to hydroxide ion when P > M/2 will be (2P-M).

8. The alkalinity due to bicarbonate ion when P < M/2 will be
a) M-2P
b) 2(M-P)
c) Nil
d) 2P-M

View Answer

Answer: a [Reason:] The alkalinity due to bicarbonate ion when P < M/2 will be (M-2P).

9. The alkalinity due to carbonate ion is 2P when
a) P = M
b) P > M/2
c) P = M/2
d) P < M/2

View Answer

Answer: c [Reason:] The alkalinity due to carbonate ion is 2P when P = M/2.

10. State true or false. Alkalinity is a measure of the ability of water to neutralize the acids.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Alkalinity is a measure of the ability of water to neutralize the acids. Measuring alkalinity is important in determining a stream’s ability to neutralize acidic pollution from rainfall or waste water.

Set 4

1. Chiral molecules are those which are
a) Shows geometrical isomerism
b) Superimposable on their mirror images
c) Not superimposable on their mirror images
d) Unstable molecules

View Answer

Answer: c [Reason:] Chiral molecules are those which are not superimposable on their mirror images. The presence of an asymmetric carbon atom is one of several structural features that induce chirality in organic and inorganic molecules.

2. Which of the following is not an example of chiral object?
a) Cylindrical helix
b) Square box
c) Sandal or shoe
d) Glove

View Answer

Answer: b [Reason:] A square box is not chiral as it gives super-imposable mirror image. All the other mentioned options does not give the super-imposable mirror images.

3. For any given substance, the amount of rotation does not depends upon
a) Wavelength of light used
b) Nature of the solvent
c) Temperature
d) Pressure

View Answer

Answer: d [Reason:] For any given substance, the amount of rotation depends upon the concentration, nature of solvent, temperature, length of layer traversed and the wavelength of light used. It does not depend upon the pressure conditions.

4. State true or false. If the rotation of the plane is clockwise, the substance is dextrorotatary.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] If the rotation of the plane is clockwise, the substance is dextro rotatary. And if the rotation of the plane is anti-clockwise, the substance is leavo rotatary.

5. The specific rotation is inversely proportional to
a) Observed rotation
b) Temperature
c) Concentration of solution
d) D-line of sodium vapour light

View Answer

Answer: c [Reason:] The specific rotation is inversely proportional to the concentration of solution and length of sample tube.

6. 0.5 g of an optically active compound was dissolved in 2mL of solvent at 250C. The solution was kept in a cell of length 10 cm and observed rotation was +100. What is the specific rotation of its enantiomer?
a) -400
b) +400
c) -100
d) +100

View Answer

Answer: b [Reason:] [α]= α/lC = +100/ (1*0.5/2) = +400.

7. To avoid excessive high value of molecular rotation, concentration is taken as
a) 1 centi-mole/mL
b) 1 milli-mole/mL
c) 1 mole/mL
d) 1 kilo-mole/mL

View Answer

Answer: a [Reason:] To avoid excessive high value of molecular rotation, concentration is taken as 1 centi-mole/mL.

8. Chiral molecules which are non-super-imposable mirror images of each other are called
a) Diastereomers
b) Meso compounds
c) Racemic mixture
d) Enantiomers

View Answer

Answer: d [Reason:] Chiral molecules which are non-superimposable mirror images of each other are called enantiomers. Enantiomer members often have different chemical reactions with other enantiomer substances.

9. Select the correct statement from the following option.
a) Enantiomer rotate plane of polarised light in opposite direction and to different extent
b) Enantiomer rotate plane of polarised light in same direction but to different extent
c) Enantiomer rotate plane of polarised light in same direction and to same extent
d) Enantiomer rotate plane of polarised light in opposite direction but to same extent

View Answer

Answer: d [Reason:] Enantiomer rotate plane of polarised light in opposite direction but to same extent. Enantiomer members often have different chemical reactions with other enantiomer substances.

10. Enantiomerism is the phenomenon of existence of enantiomers in a single structural formula, in _________ configuration.
a) Same
b) Opposite
c) Same as well as opposite
d) Initially opposite and then same

View Answer

Answer: b [Reason:] Enantiomerism is the phenomenon of existence of enantiomers in a single structural formula but in opposite configuration.

11. Select the incorrect statement from the following option.
a) The physical properties of enatiomers are identical
b) In symmetrical environment, the chemical properties of enantiomers are identical
c) The enantiomers react at same rate and form products in same amounts in assymetrical environment
d) Enantiomers have different solubilities in same chiral solvent

View Answer

Answer: c [Reason:] The enantiomers react at different rate and form products in different amounts in assymetrical environment. All the other options are correct.

12. State true or false. Optical activity can also result from the lack of molecular symmetry in molecules.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Optical activity can also result from the lack of molecular symmetry in molecules which do not have chiral carbon.

13. The plane which divides the molecule into two equal parts so that each half is the mirror image of other half is called
a) Centre of symmetry
b) Plane of symmetry
c) Axis of symmetry
d) Angle of symmetry

View Answer

Answer: b [Reason:] The plane which divides the molecule into two equal parts so that each half is the mirror image of other half is called plane of symmetry. Centre of symmetry is the central point about which the molecule is symmetrical.

14. When a molecule has a plane of symmetry, it will be ______________
a) Optically inactive
b) Optically active
c) Both optically active and optically inactive
d) Enantiomer

View Answer

Answer: a [Reason:] When a molecule has a plane of symmetry, it will be optically inactive, even though it might contain chiral carbon.

15. A centre of symmetry is equivalent to _________ fold alternating axis of symmetry.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] A centre of symmetry is equivalent to two-fold alternating axis of symmetry.

16. Diastereomers are
a) Geometrical isomers
b) Mirror images
c) Non-mirror images
d) Unstable molecules

View Answer

Answer: c [Reason:] Diastereomers are not mirror images of each other. Diastereomerism occurs when two or more stereo isomers of a compound have different configurations at one or more of the equivalent stereo centers and are not mirror images of each other.

17. A plane of symmetry is equivalent to _________ fold alternating axis of symmetry.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: a [Reason:] A centre of symmetry is equivalent to one-fold alternating axis of symmetry.

18. State true or false. As the optical activity changes with the wavelength of light, it is necessary not to use monochromatic light to measure optical activity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] As the optical activity changes with the wavelength of light, it is necessary to use monochromatic light to measure optical activity.

Set 5

1. Which of the following is not required for the biodegradation process?
a) Micro-organism
b) Environment conditions
c) Adhesives
d) Substrate

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three essential conditions for the biodegradable process, micro-organism, environment and substrate. Micro-organisims biodegrade the substrate in the presence of suitable environment.

2. Greater the hydrophilicity of the polymers, ____________ is the rate of biodegradation.
a) Larger
b) Smaller

View Answer

Answer: a [Reason:] Greater the hydrophilicity of the polymers, larger is the rate of biodegradation. Biodegradation increases with more hydrophilicity. Hydrophilicity means having an affinity for water; readily absorbing or dissolving in water.

3. Biodegradation will be more for
a) More molecular weights and high crystallinity
b) Low molecular weights and high crystallinity
c) More molecular weights and less crystallinity
d) Low molecular weights and less crystallinity

View Answer

Answer: d [Reason:] Biodegradation will be more for low molecular weights and less crystallinity. Low molecular weight compound can easily be broken into pieces by micro-organisms and hence improve the rate of biodegradation.

4. Which of the following is not an example of natural biodegradable polymer?
a) Collagen
b) Polyvinyl alcohol
c) Lignin
d) Natural rubber

View Answer

Answer: b [Reason:] Collagen, natural rubber, lignin etc are some of the examples of natural biodegradable polymer. Polyvinyl alcohol is not an example of natural biodegradable polymer.

5. Which of the following is not an example of synthetic biodegradable polymer?
a) Polyvinyl alcohol
b) Poly gamma-glutamic acid
c) Polyanhydrides
d) PHBV

View Answer

Answer: b [Reason:] Polyvinyl alcohol, polyanhydrides and PBV are the examples of synthetic biodegradable polymer. Poly gamma-glutamic acid is not an example of synthetic biodegradable polymer.

6. State true or false. Biodegradable polymers do not need to be land-filled, they will re-enter normal geo-chemical cycles over time.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Biodegradable polymers do not need to be land-filled, they will re-enter normal geo-chemical cycles over time. They are easily decomposed in the natural environment and does not require any external agent.

7. PHB is used in
a) Agricultural applications
b) Medical applications
c) Manufacture of shampoo bottles
d) Adhesives

View Answer

Answer: c [Reason:] PHB is used in manufacture of shampoo bottles. Polyhydroxybutyrate (PHB) is a polyhydroxyalkanoate (PHA), a polymer belonging to the polyesters class that are of interest as biodegradable plastics.

8. Select the incorrect statement from the following option.
a) Biodegradable polymers are not suitable candidates in the recycling of commingled plastics
b) Biodegradable polymers are very expensive
c) Biodegradable polymers are attractive option for addressing the solid waste and marine pollution
d) Biodegradable polymers are easily available

View Answer

Answer: d [Reason:] Biodegradable polymers are not easily available. All the other options are correct. Biodegradable polymers are not suitable candidates in the recycling of commingled plastics. They are very expensive but an attractive option for addressing the solid waste and marine pollution.