Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which one of the following is the simplest type of resistance welding used in making lap welds?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset

View Answer

Answer: a [Reason:] Resistance spot welding is the simplest type of resistance welding used in making lap welds up to a thickness of 12.7mm.

2. The time required for electrodes to align and clamp the work piece together under them is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time

View Answer

Answer: c [Reason:] The time required for electrodes to align and clamp the work piece together under them is known as squeeze time. It is non productive time.

3. Time of current flow through the work piece till they are heated to require temperature is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time

View Answer

Answer: d [Reason:] Time of current flow through the work piece till they are heated to require temperature is known as weld time. It is non productive time.

4. Time when pressure is maintained on the molten metal without electric current is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time

View Answer

Answer: a [Reason:] Time when pressure is maintained on the molten metal without electric current is known as hold time. It is non productive time used in preparation of welding.

5. The time after which the pressure is released and metal piece is removed for next cycle is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time

View Answer

Answer: b [Reason:] The time after which the pressure is released and metal piece is removed for next cycle is known as off time. It is non productive time used in preparation of welding.[/

6. The spot formed between the interface of work piece when strong current and pressure is applied is known as?
a) Joint
b) Nugget
c) Core
d) Tee

View Answer

Answer: b [Reason:] The spot formed between the interface of work piece when strong current and pressure is applied is known as nugget. It may be of any shape.

7. In which of the following welding disc electrodes are used instead of cylindrical electrode?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset

View Answer

Answer: b [Reason:] In resistance seam welding disc electrodes are used instead of cylindrical electrode. Disc are rotated for the welding operation.

8. In which of the following operation embossing is required before welding?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset

View Answer

Answer: c [Reason:] In projection welding embossing is required before welding. It is non productive time used in preparation of welding.[/

9. In which of the following welding operation the pieces are joined together by butt joint?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset

View Answer

Answer: d [Reason:] In upset welding operation the pieces are joined together by butt joint.

10. In which of the following operation it is possible to weld more than one spot at a given time?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset

View Answer

Answer: c [Reason:] In projection operation it is possible to weld more than one spot at a given time.

Set 2

1. Which of the following process involves metallurgical fusion?
a) Forming
b) Welding
c) Forging
d) Extrusion

View Answer

Answer: b [Reason:] Welding process involves metallurgical fusion. In welding the two parts are joined by bringing them to a temperature which is above the melting point.

2. In welding the two parts are joined by bringing them to a temperature which is?
a) Above melting point
b) Below melting point
c) Equal to melting point
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In welding the two parts are joined by bringing them to a temperature which is above the melting point. Welding process involves metallurgical fusion.

3. In welding the strength of the joint piece is?
a) Equal to that of parent metal
b) Greater than that of parent metal
c) Both of the mentioned
d) Is lesser than the parent metal

View Answer

Answer: c [Reason:] Because the joint is permanent in nature in welding the strength of the joint piece is equal to that of parent metal or sometimes greater than that of parent metal.

4. Which of the following is a type of welding joint?
a) Tee joint
b) Lap joint
c) Corner joint
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the above mentioned is a type of welding joint. Welding process involves metallurgical fusion. In welding the two parts are joined by bringing them to a temperature which is above the melting point.

5. The oil substances are removed from the interface by using which of the following organic solvent?
a) Acetone
b) Carbon tetrachloride
c) Both of the mentioned
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both acetone and carbon tetrachloride are used to remove the oil substances from the interface.

6. Which of the following does not requires fluxes to eliminate the oxides present in them?
a) Mild steel
b) Copper
c) Aluminium
d) Magnesium

View Answer

Answer: a [Reason:] It is because iron oxide has got very low melting point. Others are non ferrous metal so they require fluxes.

7. The heavier oxide films are removed by?
a) Basic flux
b) Emery
c) Organic solvents
d) Neutral flux

View Answer

Answer: b [Reason:] Emery is the process in which acid picking wire brush are used to remove heavy oxides. Oxides films should be removed before welding process.

8. In which of the following welding process no filler material is added during joining?
a) Autogeneus
b) Homogenous
c) Hetrogenous
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In autogenous welding process no filler material is added during joining. Filler is used to fill the gap, by melting it at high temperature and then solidifying it.

9. Which of the following is a type of autogenous welding?
a) Arc
b) Gas
c) Brazing
d) Resistance

View Answer

Answer: d [Reason:] Resistance welding is a type of autogenous welding.

10. In which of the following joining process the filler material used is same as the parent material?
a) Autogeneus
b) Homogenous
c) Hetrogenous
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In homogenous joining process the filler material used is same as the parent material. Filler is used to fill the gap, by melting it at high temperature and then solidifying it.

11. In which of the following joining process the filler material used is different as the parent material?
a) Autogeneus
b) Homogenous
c) Hetrogenous
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In hetrogenous joining process the filler material used is different as the parent material.

12. Which of the following is a type of homogenous welding?
a) Gas
b) Solid phase
c) Brazing
d) Resistance

View Answer

Answer: a [Reason:] Gas welding is a type of homogenous welding.

13. Which of the following is a type of hetrogenous welding?
a) Gas
b) Solid phase
c) Arc
d) Soldering

View Answer

Answer: d [Reason:] Soldering is a type of hetrogenous welding. Soldering is done with the alloy of tin and lead, and generally done at temperature below degree centigrade.

14. When two insoluble materials such as iron and silver are joined which of the following joining process is used?
a) Autogeneus
b) Homogenous
c) Hetrogenous
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] When two insoluble materials such as iron and silver are joined then hetrogenous joining process is used.

15. For joining two insoluble materials such as iron and silver which of the following filler material is used?
a) Cobalt
b) Tin
c) Aluminium
d) Zinc

View Answer

Answer: b [Reason:] Tin is used because it is soluble in both the parent material (i.e. silver and iron), hence tin is used for joining two insoluble materials such as iron and silver.

Set 3

1. Phase rule is concerned only with the __________ properties of the system.
a) Intensive
b) Extensive
c) Both intensive and extensive
d) Neither intensive nor extensive

View Answer

Answer: a [Reason:] Phase rule is concerned only with the Intensive properties of the system.

2. Properties that do not depend on the quantity of material present, are called
a) Intensive properties
b) Extensive properties
c) Variable properties
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Properties that do not depend on the quantity of material present are called intensive properties.

3. _________ variable does depend on how much material you have.
a) Intensive
b) Extensive
c) Both intensive and extensive
d) Neither intensive nor extensive

View Answer

Answer: b [Reason:] Extensive variable does depend on how much material you have.

4. Gibbs phase rule can be applied to the systems which are in
a) Saturation
b) Equilibrium
c) Critical state
d) Supercritical state

View Answer

Answer: b [Reason:] Gibbs phase rule can be applied to the systems which are in equilibrium.

5. Gibbs phase rule is, when no chemical reaction occurs
a) F – C + P = 2
b) F + C – P = 2
c) F + C + P = 2
d) F – C – P = 2
Where: F: Degree of freedom, C: Number of independent component, P: Number of phases that can exist in the system

View Answer

Answer: a [Reason:] Gibbs phase rule: F – C + P = 2.

6. For a pure gas, the values of F, C, and P are
Where: F: Degree of freedom, C: Number of independent component, P: Number of phases that can exist in the system
a) 2, 2, 2
b) 2, 2, 1
c) 2, 1, 1
d) 1, 1, 1

View Answer

Answer: c [Reason:] F – C + P = 2, for Pure gas, number of phases = 1, and component = 1, then F = 2.

7. A ________ system is one in which no variation of conditions is possible without one phase disappearing.
a) Variant
b) Invariant
c) Constant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A invariant system is one in which no variation of conditions is possible without one phase disappearing.

8. What is the degree of freedom for a mixture of ice and vapour?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: 1 [Reason:] F = 2 – 2 + 1 = 1.

9. What is the degree of freedom for pure liquid Benzene?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] F = 2 – 1 + 1 = 2.

10. The number of independent properties that have to be specified to determine all the intensive properties of each phase of the system of interest is the number of degrees of freedom.
The above given statement is
a) True
b) False
c) Depends on a system`s properties
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The number of independent properties that have to be specified to determine all the intensive properties of each phase of the system of interest is the number of degrees of freedom.

Set 4

1. Statement 1: Dried food items have more fats, proteins and carbohydrates compared to their fresh counterparts.
Statement 2: Vitamins deterioration takes place in dried up food items.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Dried food items have more fats, proteins and carbohydrates compared to their fresh counterparts. Vitamins deterioration takes place in dried up food items.

2. What does the extent of deterioration of vitamins in dried up food items depend upon?
a) Caution exercised during preparation of food by dehydration
b) Dehydration process selected and the care in its execution
c) Conditions of the dried food
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned statements determine the extent of deterioration of vitamins in dried up food items.

3. Statement 1: High temperatures may affect proteins to a large extent.
Statement 2: Carbohydrate loss is the maximum in _____ and may lead to browning or caramelization.
a) True, Fish
b) True, Fruits
c) False, Meat
d) False, Milk

View Answer

Answer: b [Reason:] High temperatures may affect proteins to a large extent. Carbohydrate loss is the maximum in fruits and may lead to browning or caramelization. This is because fruits are a rich source of carbohydrates and any damage to fruits is directly/indirectly a loss to carbohydrates.

4. Statement 1: Enzyme reaction decrease with the decrease in moisture levels.
Statement 2: Enzymes get inactivated near the boiling point of water.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Enzyme reaction decrease with the decrease in moisture levels. Enzymes get inactivated near the boiling point of water.

5. Statement 1: Enzyme reaction is dependent of concentration on enzyme only and not substrate.
Statement 2: Do enzymes catalase and peroxidase show residual enzyme activity?
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: d [Reason:] Enzyme reaction is dependent on concentration of both, enzyme and substrate. Enzymes catalase and peroxidase show residual enzyme activity unlike other enzymes when subjected to harsh conditions like low moisture environment.

6. The interaction of _____ and _____ occurs during conventional dehydration of food.
a) Amino acids and proteins
b) Amino acids and reducing sugars
c) Carboxylic acids and alcohols
d) Alcohols and minerals

View Answer

Answer: b [Reason:] The interaction of amino acids and reducing sugars occurs during conventional dehydration of food.

7. Which of the following is NOT a method of controlling enzymatic browning?
a) Sulphuring of fruits
b) Vacuum dehydration
c) In-package desiccation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are methods of controlling enzymatic browning .

8. Statement 1:_____ undergoes considerable drying on trees itself.
Statement 2: Which of the following is not lye peeled.
a) Apple, potatoes
b) Orange, carrots
c) Pomegranate, beets
d) Figs, none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Figs undergo considerable drying on trees itself. All of the mentioned are lye peeled.

9. _____ treatment of potatoes for dehydration offers a means to control heat damage during damage and to control browning.
a) Magnesium chloride
b) Sodium chloride
c) Calcium chloride
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: [Reason:] Calcium chloride treatment of potatoes for dehydration offers a means to control heat damage during damage and to control browning.

10. The glucose content in which of the following products needs to be reduced before fermentation/ enzyme treatment.
a) Chocolate
b) Milk
c) Eggs
d) Idli batter

View Answer

Answer: c [Reason:] The glucose content of eggs needs to be reduced before fermentation/ enzyme treatment.

11. Statement 1: The retention of ______ is improved at approximately 48 deg C and in either nitrogen or air.
Statement 2: In _____ food items sulphite content is greatly retarded.
a) Citric acid, treated
b) Sulphides, untreated
c) Ascorbic acid, treated
d) All of the mentioned, untreated

View Answer

Answer: c [Reason:] The retention of ascorbic acid is improved at approximately 48 deg C and in either nitrogen or air. In treated food items sulphite content is greatly retarded.

12. Statement 1: Chemical reactions _____ during dehydration and storage of dehydrated material.
Statement 2: The low cost of dried meat, fish and eggs is because _____
a) Increase, they aren’t dried properly
b) Decrease, it’s expensive
c) Increase, fresh and frozen has a higher quality
d) Decrease, All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Chemical reactions increase during dehydration and storage of dehydrated material. The low cost of dried meat, fish and eggs is because fresh and frozen has a higher quality.

Set 5

1. In an assembly of hole and shaft, smallest hole was having diameter of 49.98 mm and largest shaft was having diameter of 49.94 mm. Minimum clearance in mm will be
a) .08
b) .03
c) .001
d) .04

View Answer

Answer: d [Reason:] Minimum clearance is the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft. Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest shaft.

2. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of 49.98 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Maximum clearance in mm will be
a) 0.23
b) 0.26
c) 0.32
d) 0.12

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest shaft. Minimum clearance is the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft.

3. In an assembly of hole and shaft, largest shaft was having diameter of 50.18 mm and smallest hole was having diameter of 49.98 mm. Maximum interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1

View Answer

Answer: a [Reason:] Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size. Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole.

4. In an assembly of hole and shaft, minimum shaft diameter is 49.36 mm and maximum shaft diameter is 48.20 mm. It is an example of
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When size of smallest shaft is more than size of biggest hole then it is Interference fit. Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.

5. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of 50.16 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Minimum interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1

View Answer

Answer: a [Reason:] Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole. Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.

6. Maximum material limit of shaft is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft

View Answer

Answer: b [Reason:] Maximum material limit of shaft is maximum diameter of shaft. Minimum material limit of shaft is minimum diameter of shaft.

7. Maximum material limit of hole is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft

View Answer

Answer: c [Reason:] Maximum material limit of hole is smallest diameter of hole. Minimum material limit of hole is largest diameter of hole.

8. Minimum material limit of shaft is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft

View Answer

Answer: d [Reason:] Minimum material limit of shaft is minimum diameter of shaft. Maximum material limit of shaft is maximum diameter of shaft.

9. Minimum material limit of hole is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft

View Answer

Answer: c [Reason:] Minimum material limit of hole is largest diameter of hole. Maximum material limit of hole is smallest diameter of hole.

10. Allowance of hole and shaft assembly is equal to
a) Sum of maximum metal limit
b) Product of Maximum limit
c) Difference of maximum metal limit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Allowance of hole and shaft assembly is equal to difference of maximum metal limit.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }