Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Diameter of milling cutter is 100 mm, running at 210 rpm. Cutting speed in m/min is equal to
a) 26
b) 23
c) 66
d) 78

View Answer

Answer: c [Reason:] V= (3.14*D*N)/1000. V is the cutting speed, D is diameter and N is the revolution per minute.

2. Distance moved by table in mm in one minute in any direction is known as
a) Feed per minute
b) Feed per tooth
c) Feed per revolution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Distance moved by table in mm in one minute in any direction is known as feed per minute.

3. Distance moved by table in mm during time when cutter revolve through angle corresponding to distance between two cutting edges of two adjacent teeth is known as
a) Feed per minute
b) Feed per tooth
c) Feed per revolution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Distance moved by table in mm during time when cutter revolves through angle corresponding to distance between two cutting edges of two adjacent teeth is known as feed per tooth.

4. In a milling operation, feed per tooth is 0.020 mm and total number of teeth on milling cutter is 50. Feed per revolution in mm is equal to
a) 0.2
b) 1.4
c) 1.0
d) 0.7

View Answer

Answer: c [Reason:] Feed per revolution= feed per tooth * number of teeth.

5. In a milling operation, feed per revolution is 5 mm and total number of teeth on milling cutter is 50. Feed per tooth in mm is equal to
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.5
d) 0.05

View Answer

Answer: a [Reason:] Feed per revolution= feed per tooth * number of teeth.

6. In a milling operation, feed per revolution is 0.05 mm and speed of 400 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 0.05

View Answer

Answer: b [Reason:] Feed per minute= feed per revolution* speed.

7. In a milling operation, feed per min is 10 mm and speed of 500 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 0.04

View Answer

Answer: d [Reason:] Feed per minute= feed per revolution* speed.

8. In a milling operation feed per tooth is .002 mm and number of teeth is 50 rotating with 60 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 3
b) 4
c) 6
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.

9. In a milling operation feed per tooth is .002 mm and number of teeth is 30 rotating with 40 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 3
b) 4.3
c) 2.4
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.

10. In a milling operation feed per revolution is 10 mm/rev and number of teeth is 50 rotating with 10 rpm. Feed per tooth in mm is equal to
a) .02
b) .04
c) .06
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.

Set 2

1. Which of the following material have carbon percentage between 2.1 to 4.3?
a) Dead steel
b) Mild steel
c) Medium carbon steel
d) Cast iron

View Answer

Answer: d [Reason:] The percentage of carbon in cast iron lies between 2.1 to 2.3. Cast iron is brittle in nature.

2. Which of the following material have carbon percentage in the range from 4.3 to 6.67?
a) Pig iron
b) Mild steel
c) Medium carbon steel
d) Cast iron

View Answer

Answer: a [Reason:] The percentage of carbon in Pig iron lies from 4.3 to 6.67. This form has less application in industries and usually converted to other forms for use.

3. Mixture of α+Fe3C is also known as :
a) Ferrite
b) Cementite
c) Perlite
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Perlite is the mixture of α form of carbon and Fe3C. Perlite can be also found in iron carbon diagram.

4. The α form of iron is known as :
a) Ferrite
b) Cementite
c) Perlite
d) Austenite

View Answer

Answer: a [Reason:] The α form of iron is known as ferrite. It is one of the allotropic form of iron and occurs at low temperature.

5. The γ form of iron is known as :
a) Ferrite
b) Cementite
c) Perlite
d) Austenite

View Answer

Answer: d [Reason:] The γ form of iron is known as austenite. It is one of the allotropic form of iron and occurs at high temperature

6. Which of the following is soft in nature?
a) Coarse perliite
b) Fine perlite
c) Bainite
d) Martensite

View Answer

Answer: a [Reason:] Coarse structure of coarse perlite makes them softer. Coarse structure have bigger grain size and are not arranged properly.

7. Which of the following is hardest in nature?
a) Coarse perliite
b) Fine perlite
c) Bainite
d) Martensite

View Answer

Answer: d [Reason:] Fine structure of coarse martensite makes them hardest. Fine grains are very small in size and are orderly arranged.

8. Furnance cooling of iron carbon mixture will give which of the following compound?
a) Coarse perliite
b) Fine perlite
c) Bainite
d) Martensite

View Answer

Answer: a [Reason:] Cooling is very slow in furnace. When cooling is slow coarse grain are obtained, which are soft in nature.

9. Water cooling of iron carbon mixture will give which of the following compound?
a) Coarse perliite
b) Fine perlite
c) Bainite
d) Martensite

View Answer

Answer: d [Reason:] Cooling is very fast in by use of water hence responsible for forming very fine structure. Fine grains are very small in size and are orderly arranged.

10. Air cooling of iron carbon mixture will give which of the following compound?
a) Coarse perliite
b) Fine perlite
c) Bainite
d) Martensite

View Answer

Answer: b [Reason:] Air cooling is fast in by use of air hence responsible for forming fine structure. Fine grains are very small in size and are orderly arranged.

Set 3

1. Length measured along the axis between the dead centre and start of neck of a twist drill is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length

View Answer

Answer: a [Reason:] Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck. Flute length is the length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck.

2. Length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length

View Answer

Answer: b [Reason:] Flute length is the length measured parallel to the axis between the dead centre and the point of termination of flute near the neck. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck.

3. In twist drill, distance measured between the chisel edge corner and the outer corner is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length

View Answer

Answer: c [Reason:] Lip length is the length measured between the chisel edge corner and the outer corner. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck.

4. In twist drills, length measured along the axis between the dead centre and the extreme end of tang is known as
a) Body length
b) Flute length
c) Lip length
d) Overall length

View Answer

Answer: d [Reason:] Overall length is the length measured along the axis between the dead centre and the extreme end of tang. Body length is the length measured along the axis between the dead centre and start of neck.

5. Reduction in body diameter measured along radius of twist drill is known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper

View Answer

Answer: c [Reason:] Depth of body clearance is reduction in body diameter measured along radius of twist drill.

6. Web taper is also known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper

View Answer

Answer: d [Reason:] Core taper is the increase in core thickness. Web taper is also known as core taper.

7. Measure of increase in web thickness or core thickness, starting from the minimum at the point end to the maximum at the shank end of twist drill
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper

View Answer

Answer: d [Reason:] Core taper or web taper is the measure of increase in web thickness or core thickness, starting from the minimum at the point end to the maximum at the shank end of twist drill.

8. Axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill is known as
a) Body length
b) Lead of helix
c) Depth of body clearance
d) Core taper

View Answer

Answer: b [Reason:] Lead helix is the axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill.

9. Rake angle of drill is also as
a) Taper angle
b) Friction angle
c) Helix angle
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Helix angle of drill is also known as rake angle. Lead helix is the axial distance measured between two corresponding points on a flute in its one complete turn in twist drill.

10. Which of the following is correct about helix angle for right hand flute drill?
a) Positive
b) Negative
c) Zero
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Helix angle have positive value for right handed flute. Helix angle of drill is also known as rake angle.

Set 4

1. Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge in twist drills is known as
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank

View Answer

Answer: a [Reason:] Lip clearance is a Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge.

2. In twist drills, curved surface of flute near the lip is known as
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank

View Answer

Answer: b [Reason:] Face is the curved surface of flute near the lip. Lip clearance is a Small part of conical surface of a point which is grounded to provide relief near the cutting edge.

3. In twist drills helical grooves in the body of drill is called
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank

View Answer

Answer: c [Reason:] Flutes are grooves in the body of drill. These grooves are helical in shape. They provide passage for chip flow.

4. Which of the following part of twist drill is responsible for making chips curl and provide passage for chip flow?
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank

View Answer

Answer: c [Reason:] Flutes are grooves in the body of drill. These grooves are helical in shape. They provide passage for chip flow.

5. In twist drills, curved surface on either side of dead centre, confined between lip on its on its one side and face of the flute on its other side is called
a) Lip clearance
b) Face
c) Flute
d) Flank

View Answer

Answer: d [Reason:] Flank is on either side of dead centre. Curved surface on either side of dead centre, confined between lip on its on its one side and face of the flute on its other side is called flank.

6. Which of the following separate flute from each other in twist drills?
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck

View Answer

Answer: a [Reason:] Web is a central metal column and separates flutes.

7. In twist drills, chisel edge and lip intersect at
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck

View Answer

Answer: b [Reason:] Chisel edge corner is the point where chisel edge and lip intersects.

8. In twist drills, face and flank intersect at corner at the extreme of dead centre, that corner is known as
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck

View Answer

Answer: c [Reason:] At outer corner face and flak intersects. Face and flank intersect at corner at the extreme of dead centre, that corner is known as outer corner.

9. Which of the following part of twist drill separates body from shank?
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Neck

View Answer

Answer: d [Reason:] Neck separates body and shank.

10. In twist drills, end of tapered shank is attached to
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Outer corner
d) Tang

View Answer

Answer: d [Reason:] Tang is a flat portion with rectangular cross section provided at the end of shank.

11. In twist drills, Edge formed by intersection of body clearance and flute is known as
a) Web
b) Chisel edge corner
c) Heel
d) Neck

View Answer

Answer: c [Reason:] Heel is a edge formed by intersection of body clearance and flute.

Set 5

1. The one below among others is not a type TEM line used in microwave networks:
a) Co-axial wire
b) Micro strip line
c) Strip lines
d) Surface guide

View Answer

Answer: d [Reason:] Coaxial micro strip and strip lines all support TEM mode of propagation through them. But surface guides do not support TEM mode of propagation in them. Hence it cannot be called a TEM line.

2. The one below is the only micro wave network element that is a TEM line:
a) Co-axial cable
b) Rectangular wave guide
c) Circular wave guide
d) Surface wave guide

View Answer

Answer: a [Reason:] Coaxial cables support TEM mode of propagation in them and rectangular waveguide, circular wave guide, surface waveguides do not support TEM mode of propagation in them.

3. The relation between voltage, current and impedance matrices of a microwave network is:
a) [V] = [Z][I].
b) [Z] = [V][I].
c) [I] = [Z][V].
d) [V] = [Z]-[I].

View Answer

Answer: a [Reason:] In microwave networks, at any point in a network, the voltage at a point is the product of the impedance at that point and current measured. This can be represented in the form of a matrix.

4. The relation between voltage, current and admittance matrices of a microwave network is:
a) [I] = [Y] [V].
b) [Y] = [V] [I].
c) [I] = [Z] [V].
d) [V] = [Z]-1[I].

View Answer

Answer: a [Reason:] The relation between voltage current and admittance matrices is [I] = [Y] [V]. here I represents the current matrix, Y is the admittance matrix and V is the voltage matrix.

5. Admittance and impedance matrices of a micro waves network are related as:
a) [Y] = [Z]-1.
b) [Y] = [Z].
c) [V] = [Z] [Z]-1.
d) [Z] = [V] [V]-1.

View Answer

Answer: a [Reason:] Both admittance and impedance matrix can be defined for a microwave network. The relation between these admittance and impedance matrix is [Y] = [Z]-1. Admittance matrix is the inverse of the impedance matrix.

6. The element of a Z matrix, Zij can be given in terms of voltage and current of a microwave network as:
a) ZIJ = VI/IJ
b) ZIJ = VIIJ
c) 1//ZIJ = 1/JIVI
d) VIJ = IJ/JI

View Answer

Answer: a [Reason:] The element Zij of a Z matrix is defined as the ratio of voltage at the ith port to the current at the jth port given that all other currents are set to zero.

7. In a two port network, if current at port 2 is 2A and voltage at port 1 is 4V, then the impedance Z₁₂ is:
a) 2 Ω
b) 8 Ω
c) 0.5 Ω
d) Insufficient data

View Answer

Answer: a [Reason:] Z12 is defined as the ratio of the voltage at port 1 to the current at port 2. Substituting the given values in the above equation, Z12 parameter of the network is 2 Ω.

8. In a 2 port network, if current at port 2 is 2A and voltage at port 1 is 4 V, then the admittance Y₂₁ is:
a) 0.5 Ʊ
b) 8 Ʊ
c) 2 Ʊ
d) 4 Ʊ

View Answer

Answer: a [Reason:] Admittance parameter Y12 is defined as the ratio of current at port 1 to the voltage at port 2. Taking the ratio, the admittance Y12 is 0.5 Ʊ.

9. For a reciprocal network, Z matrix is:
a) A unit matrix
b) Null matrix
c) Skew symmetric matrix
d) Symmetric matrix

View Answer

Answer: d [Reason:] For a reciprocal matrix, the impedance measured at port Zij is equal to the impedance measured at port Zji. Since these parameters occupy symmetric positions in the Z matrix, the matrix becomes symmetric.

10. For a lossless network, the impedance and admittance matrices are:
a) Real
b) Purely imaginary
c) Complex
d) Rational

View Answer

Answer: b [Reason:] For a network to be lossless, the network should be purely imaginary. Presence of any real component implies the presence of resistance in the network from which the network becomes lossy. So the matrices must be purely imaginary.

11. The matrix with impedance parameters Z₁₁=1+j, Z₁₂=4+j, Z₂₂=1, Z21=4+j is said to be
a) Reciprocal network
b) Lossless network
c) Lossy network
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the given case, Z12=Z21. This condition can be satisfied only by reciprocal networks. Hence the given network is a reciprocal network.