Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following rivet head consist of frustum of cone attached to the shank?
a) Pan head rivet
b) Countersunk head rivet
c) Flat head rivet
d) Cone head rivet

View Answer

Answer: d [Reason:] Cone head rivet consist of frustum of cone attached to shank.

2. Among flat head and snap head rivet, which has the higher head height?
a) Snap
b) Flat
c) Equal
d) There is no such relation

View Answer

Answer: a [Reason:] Flat head has lesser height of protruding head and thus it does not weaken the plates being assembled.

3. Which of the following are used in light sheet metal work?
a) Tinmen’s rivets
b) Snap head rivets
c) Button head rivets
d) Each of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tinmen’s rivets are flat head rivets of small sizes.

4. Two plates each of thickness t are to be riveted together. If length of shank portion necessary to form the closing head is a, then length of rivet shank is given by?
a) 2t+a
b) 2(t+a)
c) t+2a
d) Can’t be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] l=t₁+t₂+a.

5. A strap is used in a lap joint which is riveted to each of the two plates.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] That joint is called butt joint.

6. What is the other name for pitch?
a) Transverse pitch
b) Back pitch
c) Row pitch
d) None of the listed

View Answer

Answer: d [Reason:] Transverse, back and row pitch are all same. It is the distance b/w two consecutive rows of pitch.

7. Are the rivets subjected any bending moment in case of lap joint?
a) Yes
b) No

View Answer

Answer: a [Reason:] The rivets are subjected to bending moment which causes distortion.

8. Lozenge joint is a kind of lap joint.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lozenge joint is another name for diamond joint and it is a kind of butt joint.

9. Can we use rivets of the same materials as the parts to be joined?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Heterogeneous material may lead to formation of galvanic pairs which can cause corrosion.

10. Failure in rivet occurs by which mode?
a) Shear
b) Compression
c) Tensile
d) Each of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Rivet may fail by shearing, plates between two rivets can undergo tensile failure and plates might fail by crushing.

11. Fullering is done with a pointed tool.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Fullering is done to close the joint with a tool of thickness same as that of the plate.

12. Calculate the diameter of the rivets by shear considerations if permissible shear stress in rivets is 60N/mm² and P=15kN.
a) 6mm
b) 7mm
c) 9mm
d) 8mm

View Answer

Answer: c [Reason:] P=4x[τ x πd²/4].

13. Calculate the diameter of the rivets by crushing consideration if permissible compression stress in rivets is 120N/mm², thickness of plate 3mm and P=15kN.
a) 10.4mm
b) 11.5mm
c) 9.2mm
d) 8.6mm

View Answer

Answer: a [Reason:] P=4x[d t σ].

14. Calculate width of the band if permissible tensile stress is 80N/mm². Force P=15kN and diameter of the rivet can be taken as 9mm. Given thickness=3mm
a) 80.5mm
b) 79.5mm
c) 76.66mm
d) 54.6mm

View Answer

Answer: a [Reason:] [w-2d]tσ=P.

15. If diameter of rivets is 9mm, then margin can be taken as?
a) 13.5mm
b) 12.5mm
c) 11.5mm
d) 9mm

View Answer

Answer: a [Reason:] m=1.5d.

Set 2

1. A cone clutch consists of inner conical surface and outer cylindrical surface.
a) Both cylindrical
b) Both conical
c) Outer conical and inner cylindrical
d) True

View Answer

Answer: b [Reason:] It consists of both inner and outer conical surfaces.

2. Power is transmitted only by key and friction in the cone clutch.
a) Only by spline
b) By key, spline and friction
c) By friction only
d) By key only

View Answer

Answer: b [Reason:] Power is transmitted via key, friction and spline.

3. The torque transmitting capacity of cone clutch increases as its semi vertical angle increase.
a) True
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Torque transmitted is inversely proportional to the sin of the semi vertical angle.

4. When semi vertical angle is greater than angle of static friction, clutch results in self-engagement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Self engagement takes place when semi vertical angle is reduced so low to increase torque capacity that it become smaller than static friction angle.

5. A cone clutch with a small semi cone angle requires a relatively large force to engage and small force to disengage.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] It requires large force to disengage.

6. A cone clutch transmits 24kW at 490rpm. The coefficient of friction is 0.2 and allowable intensity of pressure is 0.35N/mm². The semi cone angle is 12⁰. The outer diameter is fixed as 310mm.Assuming uniform wear theory; find the maximum torque which is transmitted.
a) 502.4N-m
b) 542.3N-m
c) 467.72N-m
d) 454.5N-m

View Answer

Answer: c [Reason:] M=Powerx10ᵌx60/2πN.

7. A cone clutch transmits 24kW at 490rpm. The coefficient of friction is 0.2 and allowable intensity of pressure is 0.35N/mm². The semi cone angle is 12⁰. The outer diameter is fixed as 310mm.Assuming uniform wear theory; find the inner diameter.
a) 275mm
b) 300mm
c) 290mm
d) 280mm

View Answer

Answer: b [Reason:] M=πpμd(D²-d²)/8Sinἀ.

8. A cone clutch transmits 24kW at 490rpm. The coefficient of friction is 0.2 and allowable intensity of pressure is 0.35N/mm². The semi cone angle is 12⁰. The outer diameter is fixed as 310mm.Assuming uniform wear theory; find the face width of friction lining.
a) None of the listed
b) 48.1mm
c) 52.2mm
d) 56.8mm

View Answer

Answer: b [Reason:] b=D-d/2Sinἀ.

9. A cone clutch transmits 24kW at 490rpm. The coefficient of friction is 0.2 and allowable intensity of pressure is 0.35N/mm². The semi cone angle is 12⁰. The outer diameter is fixed as 310mm.Assuming uniform wear theory; calculate force required to engage clutch.
a) 3546.9N
b) 2231.5N
c) 3241.5N
d) 4354.5N

View Answer

Answer: c [Reason:] P=4MSinἀ/μ(D+d).

10. Centrifugal clutches are not recommended for IC engine applications.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] IC engine is not able to start under load ad hence centrifugal clutches are used.

11. In a centrifugal clutch, when the centrifugal force is slightly more than the spring force, shoe begins to move in a radially inward direction.
a) Radially outwards
b) Radially upwards
c) Radially downwards
d) Radially inwards

View Answer

Answer: a [Reason:] It moves in radially outward direction.

12. Chain saws, lawnmowers, golf carts etc. never use centrifugal clutches.
a) True
b) No, it is highly used
c) Depends on the load required
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] The electric motor has time to accelerate to reach the operating speed before it takes the load and hence centrifugal clutches are used.

13. The centrifugal clutches are used in light duty vehicles and not in heavy duty vehicles.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Centrifugal clutches are used in heavy uty applications as they provide a time delay that is sufficient to permit the prime mover to gain momentum before taking over the load.

14. Find number of contacting surfaces for a multi disk clutch plate transmitting torque of 10N-m and inner and outer diameters of friction lining are 70mm and 100mm respectively. The operating force is of magnitude 305N and coefficient of friction is 0.2.
a) 5
b) 2
c) 4
d) 3

View Answer

Answer: c [Reason:] z=4M/μP(D+d).

Set 3

1. Threaded joints are non-separable joints.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Threaded joints are separable joints of machine parts that are held together by means of a threaded fastening such as nut and bolt.

2. Which type of joints is better when the product is subjected to large vibrations: welded or threaded?
a) Welded
b) Threaded
c) Both have same results
d) Depends on the magnitude of the vibrational force

View Answer

Answer: a [Reason:] Threaded joints loosen when subjected to vibrations.

3. If a fastener is threaded into a tapped hole, then the fastener is likely to be called as
a) Screw
b) Bolt
c) Washer
d) Screw or bolt

View Answer

Answer: a [Reason:] Bolt is threaded into a nut while screw is threaded into a tapped hole.

4. In nut and bolt fastener, nut is generally held stationary while bolt is rotated.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Bolt is always held stationary while nut is rotated.

5. Which of the following is not a function of washer?
a) Distributes load over a large area of clamped parts
b) Provides bearing surface over large clearance bolts
c) Prevents marring of the bolt head and nut surface
d) Helps in locking of the fastener

View Answer

Answer: d [Reason:] Washer doesn’t help in locking of fasteners.

6. Shank is the portion of bolt between the head and the thread.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Shank is the portion between head and the thread of the bolt.

7. If there is no place to accommodate the nut, then one would choose the
a) Through Bolts
b) Tap Bolts
c) Studs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Tap bolts are directly threaded into the clamped parts and does not require any nut.

8. Which of the following are good for parts that are seldom dismantled.
a) Through Bolts
b) Tap Bolts
c) Studs
d) Cannot be stated

View Answer

Answer: b [Reason:] Tap bolts, if removed frequently will leave the threads in the part worn out and hence are used where dismantling is rare.

9. Which of the following requires more space for the rotation of spanner?
a) Square Head
b) Hexagonal Head
c) Both require equal space of rotation
d) Cannot be stated

View Answer

Answer: a [Reason:] Angle of rotation for hexagonal head is one sixth of a revolution to enable the next pair of flats to be engaged while it is one fourth of a revolution in case of square head.

10. Fillister, button, flat and hexagonal heads are all tightened externally.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] All of these are internal drive screws having a slot for the screw driver of different shape on the head.

11. Set screws are subjected to tensile forces only.
a) Yes
b) No, they are subjected to compressive forces only
c) Both compressive and tensile
d) Can’t be determined

View Answer

Answer: b [Reason:] Set screws are subjected to compressive forces only.

12. If the lateral force acting on the set screw is large and tends to displace one part with respect to other than which point is recommended?
a) Dog Point
b) Cone Point
c) Window Point
d) Cut Point

View Answer

Answer: a [Reason:] Dog point is used when the lateral force is large provided the part has sufficient thickness to accommodate a cylindrical hole for dog point.

Set 4

1. The intensity of normal pressure between the friction lining and the brake drum at any point is proportional to square of the vertical distance from the pivot.
a) It is independent
b) Proportional to vertical distance linearly
c) Inversely proportion to vertical distance
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] It is proportional to the vertical distance linearly.

2. The coefficient of friction in internally expanding brakes is constant.
a) True
b) No, it varies with increase in speed linearly
c) It decreases with increase in speed linearly
d) None of the listed

View Answer

Answer: a [Reason:] Coefficient of friction is constant in these types of brakes.

3. The centrifugal force acting on the shoe can never be omitted.
a) True
b) Always omitted
c) Depends on the magnitude
d) There is no centrifugal force acting

View Answer

Answer: b [Reason:] Centrifugal force on the internal expanding brakes is generally neglected as it is very small.

4. These kinds of brakes require little maintenance.
a) Yes
b) No
c) Very much maintenance is required
d) Depends on the working environment

View Answer

Answer: a [Reason:] Very little maintenance is required as there is less wear.

5. In internally expanding brake, a large actuating force produces a small braking torque and hence this brake isn’t used generally.
a) True
b) No, small actuating braking torque is produces
c) Zero actuating force is required
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Small actuating force produce large braking torque.

6. Heat dissipating capacity of internally expanding brakes is a problem.
a) True
b) No
c) There is no heat generated
d) Heat is convected away on its own

View Answer

Answer: a [Reason:] It has relatively poor dissipation of heat.

7. Internally expanding brakes never suffer the problem of self-locking.
a) True
b) Wear might lead to self-locking
c) Brakes are never self-locked
d) None of the listed

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to improper design, wear may be caused which might lead to self-locking of brakes.

8. Moment of normal force and frictional forces about the pivot axis are 640000N-mm and 250000N-mm respectively. If force acts at a distance of 190mm from the pivoted point, calculate the actuating force.
a) 1078.6N
b) 2052.6N
c) 3223.5N
d) 4454.5N

View Answer

Answer: b [Reason:] P=M(n)-M(f)/C.

9. Preloading is recommended for bearings.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Preloading removes the internal clearances.

10. Needles bearings have not much load capacity as they are quite small.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Needle bearings have quite large loading capacity as compared to their size.

Set 5

1. The unit of linear acceleration is
a) kg-m
b) m/s
c) m/s2
d) rad/s2

View Answer

Answer: c [Reason:] Linear acceleration, a = dv/dt unit of dv = m/s and dt = s therefore, dv/dt = m/s2

2. The angular velocity (in rad/s) of a body rotating at N r.p.m. is
a) π N/60
b) 2 π N/60
c) π N/120
d) π N/180

View Answer

Answer: b [Reason:] Angular velocity may be defined as the rate of change of angular displacement with respect to time. It is usually expressed by a Greek letter ω (omega). Mathematically, angular velocity, ω =dθ/dt

3. The linear velocity of a body rotating at ω rad/s along a circular path of radius r is given by
a) ω.r
b) ω/r
c) ω2.r
d) ω2/r

View Answer

Answer: a [Reason:] Linear velocity = ω.r

4. When a particle moves along a straight path, then the particle has
a) tangential acceleration only
b) centripetal acceleration only
c) both tangential and centripetal acceleration
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When a particle moves along a straight path, then the radius of curvature is infinitely great. This means that v2/r is zero. In other words, there will be no normal or radial or centripetal acceleration. Therefore, the particle has only tangential acceleration.

5. When a particle moves with a uniform velocity along a circular path, then the particle has
a) tangential acceleration only
b) centripetal acceleration only
c) both tangential and centripetal acceleration
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When a particle moves with a uniform velocity, then dv/dt will be zero. In other words, there will be no tangential acceleration; but the particle will have only normal or radial or centripetal acceleration.

6. When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be
a) translatory motion
b) plane motion
c) culvilinear motion
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be plane motion. When the motion of a body is along a straight line path, it is called translatory motion. When the motion of a body is along a curved path, it is called culvilinear motion.

7. When the motion of a body is along a straight line path, it is called
a) translatory motion
b) plane motion
c) culvilinear motion
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be plane motion. When the motion of a body is along a straight line path, it is called translatory motion. When the motion of a body is along a curved path, it is called culvilinear motion.

8. When the motion of a body is along a curved path, it is called
a) translatory motion
b) plane motion
c) culvilinear motion
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be plane motion. When the motion of a body is along a straight line path, it is called translatory motion. When the motion of a body is along a curved path, it is called culvilinear motion.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }