Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following uses displacement to pressure conversion?
a) Flapper nozzle system
b) Gyroscope
c) Viscometer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Flapper nozzle system is an example of displacement to pressure conversion system, in which displacement between flapper and nozzle is proportional to pressure of outflow.

2. Displacement to pressure systems are used for measuring ___________
a) Displacement
b) Velocity
c) Acceleration
d) Force

View Answer

Answer: a [Reason:] In displacement to pressure conversion system, Pressure corresponding to displacement is measured.

3. Which of the following represents correct relation between pressure and displacement in flapper nozzle system?
a) Direct proportionality
b) Inverse proportionality
c) Equal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In flapper nozzle system, as the displacement between flapper and nozzle increases, pressure decreases.

4. Which of the following represents normal value for Pout/Pin?
a) Less than 0.2
b) Between 0.2 and 0.75
c) Between 0.75 and 1
d) Greater than 1

View Answer

Answer: c [Reason:] Practically ratio of output pressure and input pressure has a value between 0.2 and 0.75.

5. Which of the following is correct for flapper nozzle system?
a) Used in hydraulic system only
b) Used in pneumatic system only
c) Used in both hydraulic and pneumatic system
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Flapper nozzle system can be used in both hydraulic and pneumatic systems.

6. Range of displacement of flapper required to change output pressure over useful range is known as ___________
a) Cut-off displacement
b) Throttling range
c) Threshold value
d) Break value

View Answer

Answer: b [Reason:] Value of throttling range should be as low as 0.1mm.

7. Which of the condition is applicable for flapper nozzle system?
a) Measuring air should be free from dust
b) Measuring air must be of constant pressure
c) Measuring air should be of free from dust and of constant pressure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For passing air through flapper nozzle system, it should be of constant pressure and free from any dust particles.

8. Which of the following represents condition for volume of chamber?
a) As large as possible
b) Limited to 5 cc
c) AS small as possible
d) No limit

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume of chamber is limited to 5cc for reducing time constant.

9. Which of the following represents ideal flapper nozzle system?
a) Ratio of output and input pressure 0.75 at displacement =0
b) Ratio of output and input pressure 1 at displacement =0
c) Ratio of output and input pressure 0.5 at displacement =0
d) Ratio of output and input pressure 0 at displacement =0

View Answer

Answer: b [Reason:] Ideally pressure of inflow and outflow are equal at zero displacement, that is ratio of output and input pressure will be 1.

10. At which point of displacement pressure chara has maximum slope?
a) 0.14(di/dt)2
b) (di/dt)
c) 0.5(di/dt)2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] At displacement of 0.14(di/dt)2 , displacement to pressure characteristic is found to have maximum slope.

Set 2

1. Measurement of impedance involves calculating ______________
a) Resistive component of impedance
b) Reactive component of impedance
c) Both resistive and reactive component of impedance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Measurement of impedance is generally defined as the calculation of resistive and reactive components of impedance. Impedance is an AC quantity with magnitude and phase.

2. Impedance can be measured by connecting an ohm meter across input or output.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Connecting an ohm meter across input or output of a circuit will indicate DC resistance only. Impedance is an AC parameter.

3. What will you call an impedance with zero phase angle?
a) Resistance
b) Reactance
c) Impedance itself
d) Zero impedance

View Answer

Answer: a [Reason:] Impedance is an AC parameter. It has both magnitude and phase. Impedance with zero phase angle is known as resistance which is a DC parameter.

4. AC equivalent of resistance is impedance.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Resistance is a DC parameter and impedance is an AC parameter which can be treated as AC equivalent of resistance.

5. Which of the following scientist was first to represent impedance with complex numbers?
a) Arthur Kennelly
b) Oliver Heaviside
c) Edwin J. Houston
d) Edward Victor Appleton

View Answer

Answer: a [Reason:] Arthur Kennelly was the first scientist to express impedance in terms of complex numbers.

6. Which of the following statement is correct for impedance?
a) Time domain ratio of voltage to current
b) Time domain ratio of current to voltage
c) Frequency domain ratio of voltage to current
d) Frequency domain ratio of current to voltage

View Answer

Answer: c [Reason:] Impedance is an AC parameter and it can be represented as ratio of voltage to current in frequency domain.

7. Which of the following statement is correct for impedance?
a) For ideal resistance and ideal inductor it is purely real
b) For ideal resistance and ideal inductor it is purely imaginary
c) For ideal resistance it is purely real, and for ideal inductor it is purely imaginary
d) For ideal resistor it is purely imaginary, and for ideal inductor it is purely real

View Answer

Answer: c [Reason:] Impedance of pure resistance is purely real and for inductor purely imaginary, where inductor is a reactive component.

8. What is the purpose of Owens Bridge?
a) Measurement of resistance
b) Measurement of current
c) Measurement of reactance
d) Measurement of voltage

View Answer

Answer: c [Reason:] Owens Bridge is an AC bridge which is used to measure reactance.

9. What is the advantage of Owens Bridge over other AC bridges?
a) High quality factor
b) Can measure inductance over wide range
c) Both high Q factor and wide range operation
d) None of the above

View Answer

Answer: c [Reason:] Owen Bridge is an AC bridge which can be used to measure inductance in wide range, and it has high quality factor.

10. Which of the following range represents quality factor of Owens Bridge?
a) Less than 1
b) 1 to 10
c) Very high
d) Negligible

View Answer

Answer: c [Reason:] Owen Bridge is used for measuring reactance and it has got very high quality factor.

Set 3

1. Which of the following are not suitable with electromagnetic flow meter?
a) Steady flowing liquid
b) Slurries
c) Liquid containing particulate matter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Electromagnetic flow meter can be used with all type of liquid.

2. Output signal of electromagnetic flow meter inversely proportional to _________________
a) Magnetic flux density
b) Diameter of tube
c) Velocity of flow
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] E= BDV, where B is the magnetic flux density, D is the diameter of tube and V is the velocity of flow.

3. Frequency of AC electromagnets are independent of magnetic flux density.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For 50 Hz AC electromagnetic flow meter, magnetic flux density may fluctuate.

4. Feedback system in electromagnetic flow meter is applied to ______________
a) Overcome fluctuation of B
b) Reduce measuring time
c) Reduce excitation supply
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Feedback system in electromagnetic flow meter is used to overcome fluctuation of B.

5. Feedback system draws current from main circuit.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Feedback system connected will not draw any current from main circuit.

6. Servo operated electromagnetic flow meter is _________________
a) Zero order system
b) First order system
c) Second order system
d) Third order system

View Answer

Answer: c [Reason:] Presence of servomotor in forward path made second order system.

7. Electromagnetic flow meter is based on ________________
a) Coulomb’s law
b) Law of electromagnetic induction
c) Kirchhoff law
d) Newton’s law

View Answer

Answer: b [Reason:] Electromagnetic flow meters are based on law of electromagnetic induction.

8. Which for the following represents condition for maximum emf?
a) Electrodes parallel to pipe length
b) Electrodes parallel to flow
c) Electrodes across flow
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] For maximum emf to be produced electrodes are placed across flow.

9. Which of the following device is used for measuring emf between electrodes?
a) Low impedance type voltmeter
b) High impedance voltmeter
c) No specification for voltmeter
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If low impedance is used, there will be drop due to the internal resistance of liquid.

10. Which of the following factors electromagnetic flow meters are sensitive to?
a) Temperature of fluid
b) Viscosity of fluid
c) Density of fluid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Electromagnetic flow meters are insensitive to temperature, viscosity and density of fluid.

Set 4

1. VDU stands for ____________________
a) Virtual display unit
b) Verbal display unit
c) Variable display unit
d) Visual display unit

View Answer

Answer: d [Reason:] VDU is the short of visual display unit, which act as output device.

2. Which of the following cannot be used for constructing alpha-numeric devices?
a) LED
b) Neon lamp
c) Seven segment display
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Alpha numeric devices are which can display both alphabetic and numeric characters.

3. Which of the following are closely related to LED?
a) Conductors
b) Semiconductors
c) Superconductors
d) Insulators

View Answer

Answer: b [Reason:] LED’s are constructed using semiconductor materials.

4. Which of the following represent forward bias voltage for LED?
a) Less than 0.7V
b) 1.5 V
c) 2.4 V
d) 5.6 V

View Answer

Answer: b [Reason:] Usually 1.5 V is the forward bias voltage for LED.

5. Which of the following is closely related to LED?
a) Passive device
b) Active device
c) May passive or active
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] LED’s are passive devices.

6. VDU’s are used for displaying ________________
a) Alphabetic letters
b) Numerical characters
c) Graphical contents
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] VDU’s are displays that can display all form of parameters.

7. Line rast technique is used for ___________________
a) Generating character
b) Character alignment
c) Character spacing
d) Character brightening

View Answer

Answer: a [Reason:] Line rast technique is used for generating characters in display unit.

8. CRT can be used for representing ______________
a) Amplitude of signal
b) Rise time of signal
c) Frequency of signal
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Cathode Ray Tube can be used for representing different parameters of a signal.

9. What will be the response time for LCD?
a) Less than 100ns
b) Less than 100ms
c) 1S
d) Unpredictable

View Answer

Answer: b [Reason:] Usually response time for LCD will be between 20 and 100ms.

10. Which of the following is not true for LCD?
a) Low reliability
b) Short life span
c) Short response time
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] LCD is a device with low reliability, low life span and short response time.

Set 5

1. Wheatstone bridge is used to measure ________________
a) Resistance
b) Inductance
c) Capacitance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Wheatstone bridge on different arrangement can be used for measuring different parameters like resistance, inductance and capacitance.

2. Which of the following represents arrangement of Wheatstone bridge?
a) Potentiometer
b) Weinbridge
c) Schering bridge
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Weinbridge is an AC application of Wheatstone bridge.

3. Which of the following is not an AC bridge?
a) Kelvin bridge
b) Maxwell bridge
c) Hay bridge
d) Schering bridge

View Answer

Answer: a [Reason:] Kelvin Bridge is a DC bridge used for measuring resistance.

4. Anderson bridge is an AC bridge.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Anderson Bridge is an AC bridge which is excited by AC supply.

5. Which of the following represents DC Bridge?
a) Used to measure impedance
b) AC supply for excitation
c) Wein bridge
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Dc Bridge will be excited from DC supply and is used for measuring resistance.

6. Which of the following bridge can function as voltage to current converter?
a) Carey-foster bridge
b) Kelvin Bridge
c) Fontana Bridge
d) H-bridge

View Answer

Answer: c [Reason:] Fontana Bridge is a type of bridge that implements a wide frequency band voltage to current converter.

7. Which of the following bridge can be used to measure very low resistance?
a) Wein Bridge
b) Schering Bridge
c) Maxwell Bridge
d) Carey-foster bridge

View Answer

Answer: d [Reason:] Carey foster bridge is used for measuring low resistance as well as difference between two large resistances.

8. Why Kelvin Bridge is known as double bridge?
a) Two power supplies
b) Two unknowns
c) Two ratio arms
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Two ratio arms are connected to galvanometers to remove effect of connecting lead of electrical resistance.

9. Maxwell Bridge is used for measuring_______________
a) Low quality coil (Q<1)
b) Medium quality coil (1<Q<10)
c) High quality coil (Q>10)
d) All quality coil (any value of Q)

View Answer

Answer: b [Reason:] Maxwell Bridge is well suited for measurement in medium quality coils.

10. Which of the following bridge can be used for measuring very low quality factor?
a) Hay’s Bridge
b) Maxwell Bridge
c) Anderson Bridge
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Anderson Bridge is used in very low quality factor coils and Hay Bridge, Maxwell Bridge are used for medium value of quality factor.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }