Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Culmann’s solution can be conveniently used for_____________
a) Various type of surcharge loads
b) Ground surface of any shape
c) Backfill of different densities
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Culmann’s graphical method can be conveniently used for ground surface of any shape, for various types of surcharge loads, and for a layered backfill of different densities.

2. Culmann’s solution is based on___________theory.
a) Coulomb’s
b) Rebhann’s
c) Mohr
d) Rankine’s

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1886, Culmann gave a graphical solution to evaluate the active earth pressure by the coulomb’s theory.

3. Which of the following effect of line load can be taken into account by Culmann’s graphical method?
a) Railway track and Long wall of a building
b) Road alignment
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Culmann’s graphical method can be used to take into account the effect of line of load, such as railway track or a long wall of a building etc., running parallel to the retaining wall.

4. Rebhann’s graphical method can be used for the location of____________
a) Slip plane and Total active earth pressure
b) Passive earth pressure
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In 1871, Rebhann presented a graphical method for the location of the slip plane and the total active earth pressure according to Coulomb’s wedge theory.

5. Earth pressure for retaining walls, of less than 6m are obtained by_______________
a) Analytical method
b) Graphical method
c) Considering approximate value
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In practice, earth pressures for retaining walls of less than 6m height are obtained from graphs or tables.

6. All available graphs and tables, used for finding earth pressure is based on__________
a) Rankine’s theory
b) Coulomb’s theory
c) Culmann’s theory
d) Rebhann’s graphical method

View Answer

Answer: a [Reason:] Almost all graphs and tables available in literature which are used for finding earth pressure are based on Rankine’s theory.

7. Which of the following is not one of the criteria, for design of gravity dam?
a) The wall must be safe against sliding
b) The wall must be safe against overturning
c) The wall must be thinner in section
d) No tension should be developed in the wall

View Answer

Answer: c [Reason:] As the gravity wall resists the earth lateral pressure by its weight, therefore it should be thicker in section.

8. For the design of gravity dam, the minimum value of F(factor of safety) against sliding should be__________
a) 2.0
b) 1.5
c) 0.5
d) 4.0

View Answer

Answer: b [Reason:] From the equation F = RV .μ / Rh The minimum value of factor of safety is found out to be 1.5.

Set 2

1. The equipment required for construction of a under-reamed pile is________
a) Auger boring guide
b) Spiral auger
c) Concreting funnel
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The equipment required for the construction of pile are i) Auger boring guide ii) spiral auger with extension rods iii) under-reamer with soil bucket and iv) concreting funnel.

2. The use of bore guide in under-reamed pile foundation is essential for__________
a) To drill the bore hole
b) To provide a support to the pile
c) To keep the bore holes vertical
d) To set the guide assembly in position

View Answer

Answer: c [Reason:] The used of boring guide is essential in order to keep the bore holes vertical and also in its position.

3. Which of the following stages are involved in the construction of under reamed piles?
a) Concreting of piles and Boring by auger
b) Concreting the funnel
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The various stage involved in the construction of under reamed pile foundation are a) boring by auger b) under-reaming by under-reamer c) placing reinforcement cage in position d) concreting of pile caps, plinth beams and curtain walls.

4. The depth of the bore hole is checked at_________ before insertion of the under-reamer.
a) At the start and At the end
b) Each time
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The depth of the bore hole is checked each time before insertion of the under-reamer so that any loose earth spilled from the bucket is removed.

5. Routine tests are usually carried out on_________
a) Test piles
b) Working piles
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Routine test should be carried out on test piles while initial test are preferably carried on test piles.

6. In the process of pile foundation, boring is done with the help of_________
a) Boring guide
b) Under-reamer
c) Spiral auger
d) Pile beams

View Answer

Answer: c [Reason:] Boring is done with the help of spiral auger, present at the circular collar of the guide assembly.

7. Enlarging the stem of bore hole at the depth, is done by using________
a) Spiral auger
b) Under-reamer
c) Boring guide
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Under-reaming or enlarging the stem of bore hole at the required depths is achieved by means of the under-reamer consisting of a set of two collapsible blade assembly.

8. For completion of one under-ream, how many buckets of earth are required for removal?
a) Five
b) Ten
c) Eight
d) Three

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally, removal of eight buckets full of earth is required for completion of one under-ream.

9. Pile groups in under-reamed pile foundation, can be tested by means of_________
a) Free standing piles and Pile foundation
b) Cannot be tested
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pile groups may be tested as both free standing piles or piled foundation by applying series of load.

10. The dimension of the bulb in an under-reamed pile can be checked by__________
a) Meter scale
b) G.I pipe assembly
c) Auger
d) Under-reamer

View Answer

Answer: b [Reason:] The dimensions of the bulb can be checked by means of a graduated G.I. pipe assembly.

Set 3

1.According to IS codes, the maximum differential settlements should not exceed___________in foundation on clayey soil.
a) 25 mm
b) 100 mm
c) 25 mm
d) 40 mm

View Answer

Answer: c [Reason:] According to IS: 2950-1965 code of practice, the maximum settlement should not exceed 40 mm in foundation on clayey soils and 25 mm in foundations on clayey soils.

2. The possible method adopted for designing of raft foundation is___________
a) Conventional method
b) Elastic method
c) Soil line method
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The behavior of a raft foundation being complicated, a number of simplifying assumption has to be made in design. There are two approaches for design-conventional method and the elastic method or the soil line method.

3. The conventional method for designing raft foundation is based on which of the following assumptions?
a) Foundation is infinitely rigid and Soil pressure is assumed to be planar
b) Overburden pressure is assumed as zero
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The conventional method is based on the following two basic assumptions: i) The foundation is infinitely rigid and therefore, the actual deflection of the raft does not influence the pressure distribution below the shaft. ii) The soil pressure is assumed to be planar such that the centroid of the soil pressure coincides with the line of action of the resultant force of all the loads acting on the foundation.

4. The actual reinforcement provided should be___________of that worked out theoretically by conventional method.
a) Twice
b) Thrice
c) Lesser
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The actual reinforcement provided should be twice of that worked out theoretically in the case of design by conventional method.

5. The method that can be used for designing raft, based on elastic method?
a) Simplified elastic foundation and Truly elastic foundation
b) Conventional elastic foundation
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A number of methods have been proposed based primarily on two approaches of simplified and truly elastic foundation, i) simplified elastic foundation ii) truly elastic foundation.

6. In truly elastic foundation, the soil is assumed to be obey____________
a) Terzaghi’s theory
b) Hooke’s law
c) Skempton’s theory
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The soil in simplified elastic foundation is assumed to be continuous elastic medium obeying Hooke’s law.

7. Both conventional and flexible method can be used only in the case, when_________
a) Foundation is laid on cohesive soil
b) Soil pressure is low
c) Foundation is flexible
d) Load is concentrated on larger area

View Answer

Answer: c [Reason:] Conventional and flexible methods are to be used in case the foundation is comparatively flexible and the loads tend to concentrate over small areas.

8. The modulus of subgrade reaction is applicable only when the load is applied through_________
a) Plate of size 30 ×30 cm and Beam 30 cm wide on soil area
b) Plate size is 10 × 10 cm
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] the modulus of subgrade reaction (Ks) is applicable to the case of load through a plate of size 30 × 30 cm or beam 30 cm wide on soil area.

9. The value of Ks(modulus of subgrade reaction) can be found out, based on the effect of___________
a) Size and Shape
b) Properties
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of Ks can be found corresponding to different size and shape for both cohesive and cohesionless soils.

10. The effect of shape is based on ____________principal.
a) Principal of superposition
b) System of forces
c) Hooke’s law
d) Principal of center of gravity

View Answer

Answer: a [Reason:] The effect of shape utilizes the principal of superposition.

11. In effect of shape method, the columns loads and bearing pressure distribution are divided in to___________system of forces.
a) Two
b) Four
c) Three
d) Five

View Answer

Answer: c [Reason:] The columns loads and bearing pressure distribution are divided in three system of forces such that each system balance within itself so that the sum of forces is zero and the sum of moments of these forces about any point is zero.

12. The first system of forces consist of_____________
a) Difference between actual column loads
b) Varying distributed load acting downwards
c) Column support reaction acting downwards
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The first system of forces consists of i) uniformly distributed bearing pressure w acting upwards along the entire area of the raft ii) the column support reaction acting vertically downwards obtained by treating the raft as an inverted floor carrying the uniformly distributed load w with the reaction at the point of loading.

13. The resultant earth pressure at any point of a raft is considered to be___________
a) w + mw
b) (1-m)w
c) w-mw
d) (1-w)m

View Answer

Answer: a [Reason:] The earth pressure varies from point to point of a raft, and hence the resultant pressure at any point is considered to be w + mw, where w is constant and m varies throughout the raft.

14. The third system of forces is composed of___________
a) Varying upward pressure and Varying downward pressure
b) Distributed load
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The varying distributed load pressure in raft, acting both upward and downward forms the third system of forces.

Set 4

1. The analytical methods used for finding bearing capacity of footing is based on___________
a) Shear failure
b) Effective pressure
c) Overburden pressure
d) Size of the footing

View Answer

Answer: a [Reason:] The analytical methods for the determination of bearing capacity of footings are based essentially on shear failure.

2. The effect of settlement on structure depends upon its________
a) Magnitude and Uniformity
b) Size
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The effect of settlement upon the structure depends on its magnitude, the length of the time over which it take place, its magnitude and the nature of the structure itself.

3. The vertical downward movement of the base of the structure is called__________
a) Penetration resistance
b) Settlement
c) Effective pressure
d) Shear failure

View Answer

Answer: b [Reason:] The vertical downward movement of the base of the structure is called settlement and its effect depends upon its magnitude and uniformity etc.

4. The allowable pressure, that should be selected for a maximum settlement is____________
a) 40 mm
b) 25 mm
c) 30 mm
d) 10 mm

View Answer

Answer: b [Reason:] It is suggested that allowable pressure should be selected such that maximum settlement of any individual foundation is 25 mm.

5. The maximum allowable settlement for warehouses are_________
a) 25
b) 38
c) 50
d) Less than 0.5

View Answer

Answer: c [Reason:] The allowable maximum settlement for warehouse type of structure is 50 mm.

6. According to National building code of India, the differential settlement can be kept within limits by__________
a) Suitably designing the foundation
b) Decreasing the total settlements
c) Increasing the allowable pressure.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] According to National Building Code of India (SP: 7-1970) the differential settlement shall be kept within limits to which the super-structure can accommodate itself without the distortion, by suitably designing the foundation.

7. For simple spread footing on clayey soil, the differential settlement should not exceed__________
a) 1/ 400
b) 1/300
c) 1/100
d) 1/3

View Answer

Answer: b [Reason:] For simple spread footing on clayey soils, the allowable pressure should be such that the differential settlement does not exceed 1/300.

8. According to Polish and Tokar brick masonry will crack, when the unit elongation amounts to___________
a) 0.5
b) 0.005
c) 1.0
d) 0.05

View Answer

Answer: b [Reason:] According to Polishin and Tokar (1957), brick masonry will crack due to differential settlement when the unit elongation amount to 0.005.

9. The recommendation of American code, for a differential settlement depends upon__________
a) Type of structure and Pattern of loading
b) Settlement depth
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The recommendation of American code are based upon that if the maximum total settlement is kept within a reasonable limit, the differential settlement will only be a fraction depending upon the type of structure and pattern of loading.

10. The rate of differential settlement is defined by which of the following equation?
a) H/L
b) L/H
c) H/H c
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The rate of settlement is defined as the slope or the relative settlement between two points divided by the horizontal distance. Rate of differential settlement = L/H.

Set 5

1. The Jodhpur permeameter, was designed by___________
a) Louden
b) Kozney
c) Alam Singh
d) Poiseullie’s

View Answer

Answer: c [Reason:] The Jodhpur permeameter was designed and developed by Dr. Alam Singh in 1958, at the soil engineering laboratory of M.B.M Engineering College, Jodhpur.

2. The Jodhpur permeameter apparatus is, meant for studying_________
a) Permeability characteristics
b) Coefficient of permeability
c) Capillary rise
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The apparatus is meant for studying the permeability characteristics of all types of soil samples under different conditions of laboratory as well as field.

3. Which of the following permeability test, can be done in Jodhpur permeameter?
a) Falling head test and Constant head test
b) Pumping-out test
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In Jodhpur permeameter, both falling head and constant head test can be performed on remolded as well as undisturbed specimens.

4.The Remoulded specimen in Jodhpur Permeameter, can be prepared by___________
a) Static compaction and Dynamic compaction
b) Tensile compaction
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The remoulded specimen can be prepared either by static compaction, or b dynamic compaction, at a desired density.

5. What is the diameter of the permeameter mould (i.e. Cylinder), used in Jodhpur permeameter?
a) 79.8 mm
b) 50 mm
c) 300 mm
d) 60 mm

View Answer

Answer: a [Reason:] The permeameter mould which is a cylinder has an internal capacity 300 ml, 50 cm2 cross-sectional area, and diameter of 79.8 mm and a 6 cm height.

6. Which of the following tools is not used in static compaction?
a) Split collar
b) Perforated plate
c) DRT
d) Top cap

View Answer

Answer: c [Reason:] The DRT tool (Dynamic Ramming tool) is used for compaction in the Jodhpur mini compactor test.

7. If permeability at proctor’s maximum dry density is required, which of the following method can be used?
a) Jodhpur mini compactor test
b) Proctor test
c) Compaction in permeameter
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] : If permeability at proctor’s maximum dry density and at a moulding water content equal to the optimum value is required ,first the maximum dry density and optimum water content is required is determined which can be done using Jodhpur mini compactor test, proctor test or by compaction in permeameter mould itself .

8. The specimen in permeameter is compacted dynamically using___________
a) DRT
b) Split collar
c) Rod temper
d) Core cutter

View Answer

Answer: c [Reason:] When compacting the specimen dynamically, rod temper is used .The wet soil of pre-calculated quantity in the specimen is compacted in to mould by means of the rod temper in two or three layers.

9.The permeameter assembly is placed in____________of the Jodhpur permeameter apparatus.
a) Bottom tank
b) Top of cylinder
c) Below the top plate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The permeameter assembly is placed in the bottom tank having a water outlet which permits control of water level.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }