Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Direct alteration of particular parts of protein as a way of probing the relationship between structure and function is termed as:
a) genetic engineering
b) protein engineering
c) alteration of protein function
d) structure engineering

View Answer

Answer: b [Reason:] Protein engineering is the direct alteration of parts of protein as a way of probing the relationship between its structure and function. The function of protein is altered in a controlled way.

2. At times, the gene which is cloned is not well known for the protein encoded by it. To access the function, the endogenous gene for the mutant strain is inactivated. This technique is called as:
a) reverse genetics
b) protein engineering
c) mutation
d) location of function

View Answer

Answer: a [Reason:] Reverse genetics is the technique by which the exact function of the gene cloned is known. It is done by inactivating the mutant strain in the host.

3. Approaches for creating mutations can be divided into how many types?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are basically two approaches for creating mutations. They are relying on restriction enzymes and oligonucleotide-directed DNA synthesis.

4. In the case of deletion of a restriction site, it should be cleaved with same restriction enzyme. Is the given statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For the deletion of a restriction site, it should be cleaved with same restriction enzyme. As it is cleaved, the restriction site is destroyed and further the staggered ends created are either filled or degraded. After this religation is carried out but the restriction site is destroyed.

5. If there are multiple restriction sites for an enzyme in a given molecule, digestion is carried out in many steps. The initial digestion should be?
a) complete
b) partial
c) carried out by a different enzyme then that the restriction site
d) carried out by a mixture of restriction enzymes

View Answer

Answer: b [Reason:] If there are multiple restriction sites for an enzyme in given molecule, the initial digestion would be partial. It is so because molecules cut on one site at an average.

6. If a functional gene is disrupted while disrupting a restriction site, _______ is created.
a) frameshift mutation
b) point mutation
c) either of the muatation
d) any other kind of mutation

View Answer

Answer: a [Reason:] If a functional gene is disrupted while disrupting a restriction site, a frameshift mutation would be created. As it is created, the gene might become dysfunctional.

7. Additional restriction sites can be introduced near the existing restriction site by mutagenesis. Is the given statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Additional restriction sites can be introduced near the existing restriction site by mutagenesis. It is done by inserting chemically synthesized oilgonucleotide carrying the appropriate sequence.

8. Restriction site can also be introduced by oligonucleotide directed mutagenesis of a region that is _______ and ______ to the original restriction site.
a) not only similar, also exactly same
b) similar, not same
c) not similar, is entirely different
d) different, near

View Answer

Answer: b [Reason:] Restriction site can also be introduced by oligonucleotide directed mutagenesis of a region that is similar and is not same to the original restriction site.

9. Small deletions at a restriction site can be generated by cutting and degrading the ________ with an exonuclease.
a) double stranded ended
b) circular molecules
c) single stranded ends
d) supercoiled molecules

View Answer

Answer: c [Reason:] Small deletions at a restriction site can be generated by cutting and degrading the single stranded ends with an exonuclease.

10. When a series of deleted regions is replaced by some other DNA fragment of equal length, then it is known as:
a) linker scanning
b) generation of deletions
c) mutation
d) replacement

View Answer

Answer: a [Reason:] Sometimes, a series of deleted regions is replaced by a fragment of DNA of equal length, then it is called as linker scanning. It is done in order to not disrupt the spacing between control regions.

Set 2

1. Which of the following is an advantage of using uncased cast-in-situ piles?
a) They need no storage place
b) The concrete cannot be damaged by driving
c) Special equipment are not required
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The uncased piles have the advantage that i) They need no storage place ii) they do not require cutting off excess length iii) do not require special equipment and iv) the concrete is not liable to damage from driving.

2. The types of uncased piles used are__________
a) Swage pile
b) McArthur cased pile
c) Simplex pile
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The following are the common types of uncased cast-in-situ concrete piles: i) Simplex pile ii) Vibro pile iii) Franki pile iv) Padestal pile.

3. The uncased cast-in-situ piles can be used only in the condition, where_______
a) Water should not fall in the hole and Adjacent pile will not damage the concrete
b) Seasonal condition change
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The uncased piles are used only where it is certain that neither soil nor water will fall in to the hole after withdrawing a driven mandrel or shell and also where adjacent pile will not damage the green concrete.

4. In Franki pile foundation, the bottom of the pile is provided in the shape of_________
a) Spherical
b) Mush-room
c) Cone
d) Rectangular

View Answer

Answer: b [Reason:] The Franki pile has an enlarged base of mush-room shape, which gives the effect of a spread footing.

5. Which of the following pile is used, when the ground is soft?
a) Franki pile
b) Simplex pile
c) Vibro-piles
d) Pedestal piles

View Answer

Answer: c [Reason:] Vibro-piles are used where the ground is shaft, thus offering little frictional resistance to the flow of concrete.

6. The bearing capacity of vibro-pile can be increased by________
a) Increasing its diameter
b) Elongation of the pile
c) By using cone-shape base at the bottom
d) By adding more load

View Answer

Answer: a [Reason:] The bearing capacity of vibro-expanded piles is increased by enlarging its diameter at the bottom.

7. If tamping of concrete is provided at regular intervals in an simplex pile, it is called as________
a) Simplex standard pile
b) Simplex tamped pile
c) Tamped standard pie
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In simplex tamped pile, tamping of green concrete is done after the casing is withdrawn, at regular intervals.

8. The base of an vibro-pile should be in the shape of___________
a) Conical shoe
b) Mushroom
c) Sphere
d) rectangle

View Answer

Answer: a [Reason:] The bottom of a vibro-pile is provided with an conical shoe, so that it can be easily driven up to a desired depth.

9. In which of the following piles, alligator jaw point can be used?
a) Vibro-pile
b) Pedestal pile
c) Franki pile
d) Simplex pile

View Answer

Answer: d [Reason:] In simplex pile if the soil is firm enough to stand, the cast iron shoe at the base is provided with alligator jaw point.

10. Franki piles are best suited for_________ type of soil.
a) Cohesive soil
b) Clay
c) Granular soil
d) Cohesion less soil

View Answer

Answer: c [Reason:] Franki pile is more useful where a bearing stratum of limited thickness can be reached at reasonable depth, so they are best suited for granular type of soil.

Set 3

1. Permeability can be determined by direct measurement with the help of___________
a) Permeameter
b) Consolidation test
c) Horizontal capillary test
d) Pumping-out test

View Answer

Answer: a [Reason:] Permeability of soil can be determined by permeameters, by allowing the water to flow through soil sample under either constant head or under variable head.

2. Which of the following formula , cannot be used for determining the permeability of soil?
a) Jacky’s formula
b) Allen Hazen’s formula
c) Kozney’s formula
d) Darcy’s formula

View Answer

Answer: d [Reason:] In Darcy’s equation or Darcy’s law, there is no permeability constant. q = k i A Hence it cannot be used for finding permeability of soil.

3. Coefficient of permeability of soil can be determined by which of the following method?
a) Laboratory methods
b) Field methods
c) Indirect methods
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The coefficient of permeability can be determined by the following methods: a. Laboratory method – constant head permeability and falling head permeability test b. Field method –pumping-out and pumping-in test c. Indirect methods- horizontal capillary test and consolidation test data.

4. Allen Hazen’s formula is given by which of the following equations?
a) K =100m2
b) K = C D102
c) K =200De2e2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Allen Hazen’s formula is K=CD102, where c is constant, which is taken as approximately equal to 100 when D10¬ is expressed in cm.

5. The unit of coefficient of absolute permeability(K) is____________
a) Kg/cm
b) m/s2
c) m2
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Since K has the dimension of area (i.e. [k] = [L2]),the unit of K is m2 .

6. Coefficient of absolute permeability (K) depends on____________
a) Permeant
b) Properties of soil mass
c) Degree of saturation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From the equation of coefficient of absolute permeability, K =C (e3/1+e) D3 We can find that, coefficient of permeability is independent of the properties of permeant (i.e. water) and it depends solely on the properties of soil mass.

7. In Terzaghi’s formula K =200De2e2 ,De2 represents____________
a) Effective grain shape
b) Void ratio
c) Effective grain size
d) Permeability

View Answer

Answer: c [Reason:] De=effective grain size, the diameter of the sphere for which the ratio of its volume to its surface area is the same as the similar ratio for a given assemblage of soil particles.

8. K= 100Dm2, is given by which of the following formula?
a) Terzaghi’s formula
b) Kozney’s formula
c) Jacky’s formula
d) Allen Hazen’s formula

View Answer

Answer: c [Reason:] In 1944, Jacky found out the order of magnitude of k can be obtained from all soils from the formula K= 100Dm2, where Dm denotes grain size.

9. Terzhagi’s formula can be applied for_________
a) Uniform sand
b) Clay soil
c) Coarse-grained soil
d) Fine-grained soil

View Answer

Answer: a [Reason:] Terzaghi’s formula can be successfully applied to fairly uniform sand, which reflects the effect of grain size and void ratio.

Set 4

1. The pumping-in test was devised by_________
a) U.S. Bureau of soil and PRA
b) U.S. Bureau of reclamation
c) Indian standard of Bureau
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The U.S. bureau of Reclamation (Earth Manual, 1960) has devised two types of pumping-in test.

2. The type of hydraulics of flows towards open well is__________
a) Radial flow
b) Bottom flow
c) Adjacent flow
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If the well is open, radial flow takes place all around the well and there is no flow from the bottom of the well.

3. The discharge of an open well can be determined by, which of the following method?
a) Constant head test
b) Falling head test
c) Recuperation test
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In the recuperation test, water level can be depressed to any level and the discharge from the well can be calculated.

4. Which of the following well, does not penetrate to the full depth of an aquifer?
a) Fully penetrating artesian gravity wall
b) Partially penetrating artesian wall
c) Partially penetrating artesian gravity wall
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A partially penetrating artesian well is the one in which the well screen does not penetrate to the full depth of the confined aquifer. Such wells extend only partly through the water bearing stratum.

5. In Recuperation test, the expression (K/A ) is known as___________
a) Specific yield and Specific capacity
b) Coefficient of permeability
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] K/A is known as the specific yield or specific capacity of an open well, in cubic meter per hour per square meter of the area through which water percolates.

6. For fine-grained soil ,the value of K/A as specified by Marrio is_________
a) 1.00
b) 0.50
c) 0.25
d) 2.00

View Answer

Answer: c [Reason:] For fine-grained type of soil, the value of K/A is 0.25 cubic meter per hour, per sq. m of area under 1m depression head.

7. When two wells, situated near each other is discharged ,the total discharge will__________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When two wells are discharged, their drawdown curves intersects within their radii of zero drawdown .Thus the total discharge is increased.

8. Volume of water dv entering the well, when the head recuperates by dh is___________
a) dV=A/dh
b) dV=A.dh
c) dV=Khdt
d) dV=K.A

View Answer

Answer: b [Reason:] Volume of water entering the well, when the head recuperates by dh is given by the equation: dV=Adh Where, A=cross-sectional area of the well at its bottom.

9. Which of the following flow is less efficient than radial flow?
a) Bottom flow
b) Spherical flow
c) Turbulent flow
d) Linear flow

View Answer

Answer: b [Reason:] The discharge of spherical flow qs is given by, qs/q =2.3(r/b) log10 1000 Let r =8cm =0.08 m R/r =1000; b=16 m qS/q =2.3(0.08/16) log10 1000 qS/q = 1/30 This shows that the spherical flow is much less efficient than the radial flow.

10. An open well has relatively larger diameter at__________
a) Base
b) Middle
c) Top
d) Near the bottom

View Answer

Answer: b [Reason:] As the velocity of water is larger at the base, the width of base widens up and its diameter increases.

Set 5

1. Total stress or unit pressure on a soil mass is___________
a) Total load
b) Total surface area
c) Total volume
d) Total weight

View Answer

Answer: a [Reason:] At any plane in a soil mass, the total stress or unit pressure is the total load per unit area.

2. At any plane ,pore pressure is equal to___________
a) Ratio of Piezometric head to weight of water
b) Equal to piezometric head times the unit weigh of water
c) Ratio of weight of water to the piezometric head
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] u =hw × γw Pore pressure=piezometric head ×weight of water.

3. Pressure transmitted from particles to the soil mass is called___________
a) Neutral pressure
b) Effective pressure
c) Pore pressure
d) Capillary pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] Effective pressure ‘σ’ or intergranular pressure is the pressure transmitted from particle through their point of contact through the soil mass above the plane.

4. The neutral pressure does not have any effect on___________
a) Shearing resistance
b) Shearing strength
c) Shearing stress
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The neutral pressure does not have measurable influence on the mechanical property of the soils, such as shearing resistance.

5. The total pressure in a soil mass consists of_____________distinct components.
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] 1. Effective pressure or intergranular pressure 2. Neutral pressure or pore pressure, are the two components of total pressure.

6. The neutral pressure is transmitted through___________
a) Soil particle
b) Pore fluid
c) Air particle
d) Atmosphere

View Answer

Answer: b [Reason:] As the neutral pressure should not have any effect on void ratio or property of soil, it is transmitted through pore fluid.

7. Total vertical pressure at any plane is equal to__________
a) σ = σ’ + u
b) σ’ = σ + u
c) σ = σ’ + v
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] : Total vertical pressure at any plane is equal to the sum of effective pressure and the total pressure i.e. σ = σ’ + u.

8. Factor of unit cross-section χ, depends on____________
a) degree of saturation
b) soil structure
c) stress change
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Factor of unit cross-section varies with degree of saturation, soil structure, process by which the soil present degree of saturation and stress change.

9. For degree of saturation ,it is recommended to take χ as_____________
a) 0
b) 1
c) 2
d) ∞

View Answer

Answer: b [Reason:] For degree of saturation of S ≥90%, it is recommended to take χ as unity (i.e., 1).