Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following indicates the type of operation that the master requests?
a) address value
b) initial value
c) terminal count
d) first byte

View Answer

Answer: a [Reason:] The address value helps the master to select the device and indicates what operation should be taken. If the 8th bit is logic one, read operation takes out and if it is logic zero, write operation takes out.

2. How can both single byte and the double byte address slave use the same bus?
a) extended memory
b) extended address
c) peripheral count
d) slave bus

View Answer

Answer: b [Reason:] For providing more addressing, an extended address is developed which possesses two bytes in which the first byte uses a special code to distinguish it from a single byte address so that the single byte and double byte address slaves can use a shared bus.

3. Which counter selects the next register in the I2C?
a) auto-incrementing counter
b) decrementing counter
c) auto-decrementing counter
d) terminal counter

View Answer

Answer: a [Reason:] The peripheral having small number of locations can use auto-incrementing counter for accessing the next register. But this will not be applicable in bigger memory devices.

4. Which is an efficient method for the EEPROM?
a) combined format
b) auto-incrementing counter
c) register set
d) single format

View Answer

Answer: a [Reason:] Combined format is an efficient method for the EEPROM because it is having a large number of registers.

5. Which of the following uses two data transfers?
a) auto-incrementing counter
b) auto-decrementing counter
c) combined format
d) single format

View Answer

Answer: c [Reason:] The EEPROM is having large number of registers, so auto incrementing counter will not be applicable. So there is an alternative method which uses index value that is written to the chip, prior to accessing the data. This is called combined format and this combined format uses two data transfer. One is to write the data and the other is to read.

6. Which of the following is efficient for small number of registers?
a) auto-incrementing counter
b) auto-decrementing counter
c) combined format
d) single format

View Answer

Answer: a [Reason:] The peripherals which have small number of locations can use auto-increment counter within the peripheral in which each access selects the next register.

7. Which can determine the timeout value?
a) polling
b) timer
c) combined format
d) watchdog timer

View Answer

Answer: a [Reason:] The polling can be used along with the counter to determine the timeout value.

8. How is bus lockup avoided?
a) timer and polling
b) combined format
c) terminal counter
d) counter

View Answer

Answer: a [Reason:] The timeout value can be changed by the peripheral devices, so for a sophisticated system a combination of polling and timer is used to check for the signal n times within a predefined interval. This can avoid the bus lock.

9. Which of the following can determine if two masters start to use the bus at the same time?
a) counter detect
b) collision detect
c) combined format
d) auto-incremental counter

View Answer

Answer: b [Reason:] The collision detect technique helps to determine whether two or more masters are using the same bus in a multi master device.

10. Which ports are used in the multimaster system to avoid errors?
a) unidirectional port
b) bidirectional port
c) multi directional port
d) tridirectional port

View Answer

Answer: b [Reason:] By using the bidirectional ports, each master can monitor the line and confirm its expected state and if it is not matched, a mismatch or collision had occurred which will discontinue the transmission by the master.

Set 2

1. Which of the following method is adopted for preventing corrosion by acids?
a) Deaeration
b) Removal by using ion-exchange resin
c) Neutralisation with lime
d) Dehumidification

View Answer

Answer: c [Reason:] Neutralisation with lime is done for preventing corrosion by acids. Lime is a calcium-containing inorganic material in which carbonates, oxides and hydroxides predominate.

2. Which of the following method is adopted for preventing corrosion by salts?
a) Deaeration
b) Removal by using ion-exchange resin
c) Neutralisation with lime
d) Dehumidification

View Answer

Answer: b [Reason:] To prevent corrosion by salts, they are removed by using ion-exchange resins. Through this Na+ and Cl gets separated.

3. Which of the following method is adopted for preventing corrosion by moisture?
a) Deaeration
b) Removal by using ion-exchange resin
c) Neutralisation with lime
d) Dehumidification

View Answer

Answer: d [Reason:] To prevent corrosion by moisture, moisture from air is removed by dehumidification using silica gel.

4. The organic or inorganic substances which when added to the environment are able to reduce the rate of corrosion are called
a) Inhibitors
b) Stimulants
c) Insulators
d) Stipulator

View Answer

Answer: a [Reason:] The organic or inorganic substances which when added to the environment are able to reduce the rate of corrosion are called inhibitors. They are also called corrosion inhibitors. A substance that prevents or decreases the rate of a chemical reaction is called reaction inhibitor.

5. Which of the following readily sublime and form a protective layer on the metal surface?
a) Anodic inhibitor
b) Cathodic inhibitor
c) Volatile inhibitors
d) Non-volatile inhibitors

View Answer

Answer: c [Reason:] Volatile or vapour-phase inhibitors readily sublime and form a protective layer on the metal surface.

6. Which of the following is not anodic inhibitor?
a) Alkalis
b) Molybdates
c) Phosphates
d) Dicyclohexyl ammonium nitrile

View Answer

Answer: d [Reason:] Alkalis, molybdates, phosphates and chromates are the examples of anodic inhibitors.

7. The process by which Ta, Nb and Ti combine with carbon to form respective carbides and prevent corrosion is known as
a) Passivation
b) Neutralisation
c) Inhibition
d) Stimulation

View Answer

Answer: b [Reason:] The process by which Ta, Nb and Ti combine with carbon to form respective carbides and prevent corrosion is known as neutralisation. The pH of the neutralized solution depends on the acid strength of the reactants.

8. The process which lowers the content of sulphur and phosphorus in steels is known as
a) Refining
b) Passivation
c) Inhibition
d) Stimulation

View Answer

Answer: a [Reason:] The process which lowers the content of sulphur and phosphorus in steels is known as refining. It removes the impurities or unwanted elements from the steels.

9. Annealing is a heat treatment given to metals to
a) Prevent dezincification
b) Remove the residual stresses
c) Lower the sulphur content
d) Form a protective layer

View Answer

Answer: b [Reason:] Annealing is a heat treatment given to metals to remove the residual stresses. It involves heating a material to above its re-crystallization temperature, maintaining a suitable temperature, and then cooling.

10. State true or false. Anodised oxide coatings are used for protection of Al, Zn, Mg and their alloys from corrosion.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Anodised oxide coatings are used for protection of Al, Zn, Mg and their alloys from corrosion. They help in preventing corrosion by eliminating the contact from environment and air.

11. Which of the following statement is incorrect about the anodic coating?
a) Protects the metal from corrosion sacrificially
b) Base metal is not corroded
c) Example- coating of tin on iron
d) No negative consequence

View Answer

Answer: c [Reason:] Example- coating of zinc on iron. All the other options are correct.

12. State true or false. Organic coating is inert organic barrier whose protective value depends upon its impermeability to gases, salts and water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Organic coating is inert organic barrier whose protective value depends upon its impermeability to gases, salts and water. If the gases or salts are permeable to the organic coating, it will be useless. So the organic coating should be selected accordingly.

13. Electrochemical protection is
a) Anodic protection
b) Sacrificial Anodic protection
c) Impressed current cathodic protection
d) Cathodic protection

View Answer

Answer: d [Reason:] Electrochemical protection is cathodic protection(CP). It is a technique used to control the corrosion of a metal surface by making it the cathode of an electrochemical cell.

14. Magnesium is used in high resistivity electrolytes due to its
a) Neutral potential
b) Most positive potential
c) Most negative potential
d) Zero potential

View Answer

Answer: c [Reason:] Magnesium is used in high resistivity electrolytes due to its most negative potential. Magnesium has the highest negative potential according to electrochemical series.

15. Which of the following metal is not used as sacrificial anode?
a) Zinc
b) Copper
c) Magnesium
d) Aluminium

View Answer

Answer: b [Reason:] Zinc, aluminium, magnesium are used as sacrificial anode. Copper is not used as sacrificial anode.

Set 3

1. Which of the following is a microscopic property?
a) Reactivity
b) Inter-molecular force
c) Boiling point
d) Kinetic energy

View Answer

Answer: b [Reason:] Inter-molecular force is a microscopic property and all others are the macroscopic property. A macroscopic property describes characteristics or behaviour of a sample which is large enough to see, handle, manipulate, weigh, etc. A microscopic property describes the behaviour of a much smaller sample of matter, an atom or molecule for instance.

2. Which of the following has the highest bond dissociation energy?
a) Covalent bond
b) Vander waals forces
c) Dipole-dipole
d) Hydrogen bond

View Answer

Answer: a [Reason:] Covalent Bond has the highest dissociation energy (400 kJ/mol) among the following options. Vander waal’s forces are the weakest among the following.

3. The strength of Vander waals forces depends upon
a) Size of the molecule
b) Molecular structure
c) Number of electrons present in the molecule
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The strength of Vander waals forces depends upon the size of the molecule, molecular structure and the number of electrons present in the molecule.

4. Arrange the following molecules in the order of increasing boiling point.
a) I2 < Br2 < Cl2 < F2
b) F2 < Cl2 < Br2 < I2
c) F2 < Br2 < Cl2 < I2
d) Cl2 < F2 < I2 < Br2

View Answer

Answer: b [Reason:] The correct order of boiling point is F2 < Cl2 < Br2 < I2. It is due to the highest electronegativity of fluorine atom.

5. Hydrogen bonding is maximum in
a) Diethyl ether
b) Ethyl chloride
c) Ethanol
d) Triethylamine

View Answer

Answer: c [Reason:] Hydrogen bonding is maximum in Ethanol. It is a volatile, flammable, colorless liquid with a slight chemical odor. It is used as an antiseptic, a solvent, a fuel, and due to its low freezing point, the active fluid in many alcohol thermometers.

6. Which of the following is not a necessary condition for the formation of intra-molecular hydrogen bonding?
a) A 5 or 6-membered ring should be formed
b) The ring should be planar
c) There should be minimum strain during the ring closure
d) There should be maximum strain during the ring closure

View Answer

Answer: d [Reason:] The necessary conditions for the formation of intra-molecular hydrogen bonding are: 5 or 6-membered ring should be formed, the ring should be planar and there should be minimum strain during the ring closure.

7. Which of the following is the consequence of hydrogen bonding?
a) Abnormal boiling point
b) Solubility and Viscosity
c) Azeotropic behavior
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The consequences of hydrogen bonding are: Abnormal boiling point, solubility, viscosity and the azeotropic behavior.

8. O-nitrophenol is more volatile than p-nitrophenol due to
a) Inductive effect
b) Electromeric effect
c) Inter-molecular hydrogen bonding in O-nitrophenol
d) Intra-molecular hydrogen bonding in O-nitrophenol

View Answer

Answer: d [Reason:] O-nitrophenol is more volatile than p-nitrophenol due to Intra-molecular hydrogen bonding in O-nitrophenol. Intra-molecular hydrogen bonding occurs within different parts of a single molecule.

9. Which of the following possess lowest energy?
a) NO
b) O2
c) N2
d) CO

View Answer

Answer: c [Reason:] N2 possesses the lowest bond energy among the following options.

10. At what temperature does the water molecules contract?
a) At 00C
b) Below 00C
c) At 40C
d) Between 00C and 40C

View Answer

Answer: d [Reason:] Water contracts when heated between 00C and 40C. In this range of temperature, all the water molecules breaks down to change its state.

Set 4

1. An activating substituent group activates
a) Ortho position
b) Para position
c) Both ortho and para positions
d) Meta position

View Answer

Answer: b [Reason:] An activating substituent group activates the ortho and para positions. It does not activate the meta position.

2. A deactivating substituent group directs
a) Ortho position
b) Para position
c) Both ortho and para positions
d) Meta position

View Answer

Answer: d [Reason:] A deactivating substituent group directs only meta position. It does not activates ortho or para positions.

3. Which of the following is ortho-para directing group?
a) –NHCOCH3
b) –NO2
c) –CN
d) –CHO

View Answer

Answer: a [Reason:] NHCOCH3 is ortho-para directing group. NO, CN and CHO are meta-directing groups.

4. Which of the following is meta directing group?
a) –NHCOCH3
b) –COOH
c) –OH
d) –OCH3

View Answer

Answer: b [Reason:] -COOH is meta directing group. All the other options are ortho-para directing groups.

5. The most stable carbonium ion is
a) Methyl carbonium ion
b) 20 carbonium ion
c) 10 carbonium ion
d) 30 carbonium ion

View Answer

Answer: d [Reason:] The most stable crbonium ion is 30 carbonium ion. The least stable is primary or 10 carbonium ion.

6. Which of the following has the highest activation of benzene ring?
a) – NHCOCH3
b) –OH
c) –NH2
d) –C6H5

View Answer

Answer: c [Reason:] –NH2 among the following has the highest activation of benzene ring. In cases where the substituents is esters or amides, they are less activating because they form resonance structure that pull the electron density away from the ring.

7. HBr reacts fastest with
a) 2-methylpropan-2-ol
b) Propan-1-ol
c) Propan-2-ol
d) 2-methylpropan-1-ol

View Answer

Answer: a [Reason:] HBr reacts fastest with 2-methylpropan-2-ol. Hydrogen bromide is the diatomic molecule and a colorless compound.

8. The compound that can be most readily sulphonated is
a) Benzene
b) Nitrobenzene
c) Toluene
d) Chlorobenzene

View Answer

Answer: c [Reason:] The compound that can be most readily sulphonated is toluene. Toulene contains CH3 group.

9. In Cannizaro reaction, two molecules of aldehydes are reacted to produce
a) Alcohol only
b) Carboxylic acid only
c) Alcohol and carboxylic acid
d) Alcohol, carboxylic acid and ketone

View Answer

Answer: c [Reason:] In Cannizaro reaction, two molecules of aldehydes are reacted to produce alcohol and carboxylic acid using a hydroxide base.

Set 5

1. A covalent bond between two atoms may be broken in different ways depending upon
a) Nature of given organic compound
b) Nature of attacking reagent
c) Reaction conditions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A covalent bond between two atoms may be broken in different ways depending upon nature of given organic compound, nature of attacking reagent and reaction conditions.

2. Select the incorrect statement from the following option.
a) Fission of covalent bond leads to the generation of intermediate organic species
b) They are stable and long-lived
c) The presence of reactive intermediates is confirmed by their detection by spectroscopic methods
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The intermediate species are unstable and short-lived. All the other options are correct. Fission of covalent bond leads to the generation of intermediate organic species. The presence of reactive intermediates is confirmed by their detection by spectroscopic methods.

3. The breaking of a covalent bond in such a way that each atom separates with one electron of the shared pair is called
a) Homolytic fission
b) Heterolytic fission
c) Monolytic fission
d) Morpholytic fission

View Answer

Answer: a [Reason:] The breaking of a covalent bond in such a way that each atom separates with one electron of the shared pair is called homolytic fission. Homo refers to same and in this fission every atom has same number of electrons.

4. The breaking of a covalent bond in such a way that both the electrons of shared pair are carried away by one of atom is called
a) Morpholytic fission
b) Monolytic fission
c) Heterolytic fission
d) Homolytic fission

View Answer

Answer: c [Reason:] The breaking of a covalent bond in such a way that both the electrons of shared pair are carried away by one of atom is called heterolytic fission. Hetero refers to different and in this fission every atom has different number of electrons.

5. Heterolytic fission takes place between two atoms of widely different
a) Conductivity
b) Viscosity
c) Electronegtivity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Heterolytic fission takes place between two atoms of widely different electronegativity. The more electronegative atom will not attract the electron as compared to less electronegative atom.

6. Select the incorrect statement from the following option.
a) Heterolytic fission takes place generally in a polar solvent
b) Heterolytic fission takes place usually at higher temperatures
c) Cations and anions formed are generally carbon-based
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Heterolytic fission takes place usually at lower temperatures. All the other options are correct. Heterolytic fission takes place generally in a polar solvent and cations and anions formed are generally carbon-based.

7. Which of the following is intermediate organic species based on carbon formed by homolytic fission?
a) Carbenes
b) Carbo-cations
c) Carbanions
d) Free radicals

View Answer

Answer: d [Reason:] Free radicals are intermediate organic species based on carbon formed by homolytic fission. Free radicals are different from cations and anions. They do not carry any charge with them.

8. Which of the following is intermediate organic species based on carbon formed by photolysis?
a) Carbenes
b) Carbo-cations
c) Carbanions
d) Free radicals

View Answer

Answer: a [Reason:] Carbenes are intermediate organic species based on carbon formed by photolysis. A carbene is a molecule containing a neutral carbon atom with a valence of two and two unshared valence electrons.

9. State true or false. Triplet carbene is more stable than singlet carbene.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Triplet carbene is more stable than singlet carbene. A carbene is a molecule containing a neutral carbon atom with a valence of two and two unshared valence electrons.

10. The shape of carbanion is
a) Linear
b) Trigonal planar
c) Pyramidal
d) Bent

View Answer

Answer: c [Reason:] The shape of carbanion is pyramidal. A carbanion is an anion in which carbon has an unshared pair of electrons and bears a negative charge usually with three substituents for a total of eight valence electrons.