Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following is not a type of a foundry?
a) Captive foundry
b) Jobbing foundry
c) Semi Production foundry
d) Auto production foundry

View Answer

Answer: d [Reason:] Foundries are classified according to their type of work and the form of constitution and structure of their organization. The foundries are hence classified into four types namely, captive foundry, jobbing foundry, semi production foundry and production foundry.

2. What is the total capacity possessed by ferrous Indian foundries?
a) 1,00,000 tons
b) 1,50,000 tons
c) 2,00,000 tons
d) 2,50,000 tons

View Answer

Answer: d [Reason:] There are many foundries in India. A few big foundries are located in Durgapur, Asansol, Rourkela, Bhopal and Bangalore. The total capacity possessed by Indian ferrous foundries is more than 2,50,000 tons.

3. Which of the following is a ferrous foundry?
a) Brass foundry
b) Bronze foundry
c) High alloy steel foundry
d) Zinc-base foundry

View Answer

Answer: c [Reason:] Among the following, a high alloy steel foundry is a type of steel foundry and steel foundries come under ferrous foundries, while the remaining ones are non-ferrous foundries.

4. Which of the following is not a metal joining process?
a) Riveting
b) Bending
c) Pressing
d) Brazing

View Answer

Answer: b [Reason:] Riveting, brazing, pressing, soldering, adhesive bonding and bolt-screw fastening are few of the techniques of metal joining process. But, bending is not one of them, it is a shaping process.

5. In an automobile engine, up to what percent of parts are manufactured by casting?
a) 65%
b) 75%
c) 80%
d) 90%

View Answer

Answer: d [Reason:] Casting is one of the most all round process used in manufacturing. Up to 90% of the automobile engine parts are manufactured using casting, and around 50% of the total weight of the tractor is manufactured using casting.

6. Which of the following is not a metal removing process?
a) Grinding
b) Milling
c) Swaging
d) Hobbing

View Answer

Answer: c [Reason:] Grinding, milling, hobbing, planning, reaming, shaping, boring, turning and broaching are a few of the techniques of metal removing process. But, swaging is not a part of them, it is a type of metal shaping process.

7. Which of the following is a metal shaping process?
a) Press forging
b) Broaching
c) Riveting
d) Lapping

View Answer

Answer: a [Reason:] Among the following, broaching is a metal machining process or a metal removal process, riveting is a metal joining process, lapping is a surface finishing process and press forging is a shaping process.

8. Casting provides uniform directional properties.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Casting provides a great amount of freedom in terms of design. It helps in providing uniform directional properties and good vibrational properties.

9. Which of the following is not a surface finishing process?
a) Honing
b) Grinding
c) Boring
d) Lapping

View Answer

Answer: c [Reason:] Honing, grinding, anodizing, lapping, polishing and metal spraying are a few of the surface finishing techniques. But, boring is not one of them, it is a technique which is used for metal removal process.

10. Products made through casting can avoid joining process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Products which are made from casting processes, possess an advantage of being formed into one single piece. When the production is done in one piece, it eliminates the requirement of any joining process.

Set 2

1. A low frequency induction furnace works on what frequency current?
a) 40 cycles/second
b) 50 cycles/second
c) 60 cycles/second
d) 70 cycles/second

View Answer

Answer: c [Reason:] A low frequency induction furnace works on an alternating current supply. This alternating current possess a frequency of 60 cycles every second.

2. Which of the following can be controlled by a core type furnace for any material?
a) Pressure
b) Volume
c) Temperature
d) Rate of production

View Answer

Answer: c [Reason:] Any core type furnace can be used as a holding furnace for die casting as well as for permanent mold, as these furnaces are able to control the temperature of the metal.

3. What is the thermal efficiency of a low frequency induction furnace?
a) 60%
b) 70%
c) 80%
d) 90%

View Answer

Answer: c [Reason:] Any core type induction surface has a high amount of thermal efficiency. A low frequency induction furnace has a thermal efficiency of 80%.

4. What is the maximum capacity of a low frequency induction furnace in general?
a) 4 tons
b) 5 tons
c) 6 tons
d) 7 tons

View Answer

Answer: b [Reason:] The maximum capacity observed normally in a low frequency induction furnace is about 5 tons, which means, the furnace is able of operating on metals and alloys up to the mass of 5 tons.

5. What is the maximum power which can be provided for a low frequency induction furnace?
a) 350 kW
b) 400 kW
c) 450 kW
d) 500 kW

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum power which can be provided to a low frequency induction furnace is about 500000 watts, which is 50 kW. The minimum power which can be provided to it is approximately 60W.

6. What is the rate of melting of a low frequency induction furnace per kW rating?
a) 2 – 3 kg/hr
b) 2 – 3.5 kg/hr
c) 3 – 4 kg/hr
d) 3 – 4.5 kg/hr

View Answer

Answer: b [Reason:] The rate of melting of a low frequency induction furnace is around 2 to 3.5 kg per hour per kilo watt rating of the furnace.

7. A low frequency induction furnace works only on a primary coil.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] A primary coil is employed in the working of a low frequency induction furnace. The coil is wound on laminated steel core and the secondary coil has one turn which is a channel or a loop.

8. What is the amount of loss suffered by an induction heating furnace?
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%

View Answer

Answer: a [Reason:] In the melting of steel, there are losses suffered in the operation. In an induction heating furnace, the losses suffered are only about 1%.

9. Cast iron castings cannot be produced by melting which of the following materials?
a) Pig iron
b) Steel scrap
c) Iron
d) Copper

View Answer

Answer: d [Reason:] Cast iron castings can be produced by melting of pig iron, steel scrap, foundry returns such as risers or gates and iron contained alloys, but not copper.

10. Low frequency induction furnace are used for the production of malleable cast irons.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Any core type furnace is primarily used for remelting of non-ferrous metals and their respective alloys. But a low frequency induction furnace may be used if malleable cast irons are to be produced.

Set 3

1. A cube of ice is floating on water surface and when it completely melts, the level of water would _______
a) Increase
b) Decrease
c) Remains unchanged
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] There is no change in the volume of the water as the space occupied by the ice inside the water body is filled with it.

2. An object is once immersed in oil and once in water. The loss in weight would be
a) More in water
b) More in oil
c) Equal in both oil and water
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Density of oil is more than water so there will be more buoyancy force.

3. Volume of the petroleum products changes with temperature so __________ is used to measure specific gravity.
a) Density
b) Specific volume
c) API gravity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Volume of the petroleum products changes with temperature so API gravity is used to measure specific gravity.

4. ___________ is measured in Hydrometer scale.
a) API gravity
b) Specific gravity
c) Density
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] API gravity is measured in Hydrometer scale.

5-6. If a block has dimensions 6 x 8 x 9 cm and the specific gravity is 2.3.
5. What is the density?
a) 2.3 gm/cm3
b) 0.256 gm/cm3
c) 2.659 gm/cm3
d) .00568 gm/cm3

View Answer

Answer: a [Reason:] Density of the block = specific gravity*Density of water (1 gm/cm3).

6. What is the mass of the block?
a) 99.36 Kg
b) 9.996 Kg
c) 0.9936 Kg
d) None of the mentioned

View Answer

Answer:c [Reason:] Mass = density*Volume.

7. A substance has a mass of 20 kg and volume of 40 m3. The specific gravity of the substance is 0.80 kg/cm3. What is the reference density (Kg/m3)?
a) 0.25
b) 0.50
c) 0.75
d) 1.00

View Answer

Answer: a [Reason:] Specific gravity = density of the substance / Reference density.

8. A material have a mass of 2 gms and volume of 4 cm3. The material would _____ on water surface.
a) Completely Float
b) Completely Sink
c) Partially Sink
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific gravity of the material is less than one.

9-10. A liquid is filled in a cylinder of height 5 cm. mass of the filled liquid is 40 gms. Specific gravity of the liquid is 20.
9. What is the density of the liquid?
a) 10 gm/cm3
b) 20 gm/cm3
c) 30 gm/cm3
d) 40 gm/cm3

View Answer

Answer: b [Reason:] Specific gravity = Density of the liquid / Density of water.

10. What is the radius of the cylinder?
a) 0.356 cm
b) 0.459 cm
c) 0.678 cm
d) 0.756 cm

View Answer

Answer: a [Reason:] Volume = Mass / Density, Volume of the cylinder = 3.14*r*r*h.

Set 4

1-10. A cylinder contains 8 gms of He, 40 gms of Ne and 80 gms of Ar. (Molecular weights of the components are 4, 20 and 40 respectively)
1. How many moles of He are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of moles = mass / molecular weight.

2. How many moles of Ne are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: b [Reason:] Number of moles = mass / molecular weight.

3. How many moles of Ar are there in the cylinder?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: a [Reason:] Number of moles = mass / molecular weight.

4. What is the mole fraction of He?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: b [Reason:] Mole fraction = Moles of the component / Total moles.

5. What is the mole fraction of Ne?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: b [Reason:] Mole fraction = Moles of the component / Total moles.

6. What is the mole fraction of Ar?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: a [Reason:] Mole fraction = Moles of the component / Total moles.

7. What is weight percentage of He?
a) 0.0225
b) 0.0425
c) 0.0625
d) 0.0825

View Answer

Answer: c [Reason:] Weight percentage = mass of the component / Total mass.

8. What is weight percentage of Ne?
a) 0.3125
b) 0.4125
c) 0.5125
d) 0.6125

View Answer

Answer: a [Reason:] Weight percentage = mass of the component / Total mass.

9. What is weight percentage of Ne?
a) 0.225
b) 0.425
c) 0.625
d) 0.825

View Answer

Answer: c [Reason:] Weight percentage = mass of the component / Total mass.

10. He, Ne, Ar all are
a) Inert gas
b) Reactive gas
c) Ideal gas
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Weight percentage = mass of the component / Total mass.

Set 5

1. Different type of construction in permanent type DC magnet are :
a) Slotted armature type
b) Surface wound armature type
c) Surface wound rotating armature, stationary wound type.
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Permanent magnet are the hard magnets that have broad B-H curve and can not be used as the core of the transformer due to their high retentivity and can be constructed by various ways as described above.

2. Assertion (A): Slotted armature type in this armature is placed in slotted armature with DC windings placed inside the slots.
Reason (R): The construction is highly reliable and rugged but has high torque.
a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true

View Answer

Answer: b [Reason:] Slotted armature as the name indicates in which armature is paced in slots but high inertia is present causing higher torque and less used.

3. A much lower inertia in Surface wound armature type is obtained by placing the winding on a non-magnetic cylinder which rotates in annular space between permanent magnet stator and stationary rotor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Because of larger air gap strong permanent magnets are needed and much lower inertia is obtained by placing non-magnetic cylinder which rotates in annular space between permanent magnet stator and stationary rotor.

4. Lower inertia is obtained due to much larger gap and hence stronger magnets are used for this purpose.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Stronger permanent magnets are used so as to cause lower inertia as in Surface wound rotating armature and stationary wound type.

5. PMDC when coupled to a rotating shaft would generate a voltage proportional to speed and thus would serve as____________
a) Tachometer
b) Servomotor
c) D.C. motor
d) A.C. motor

View Answer

Answer: a [Reason:] Tachometer is a device that has relationship between voltage and speed and this is used in the controller to enhance the gain of the control system.

6. PMDC device is commonly employed for:
a) Speed feedback in speed control system
b) Internal velocity feedback loop of a position control system
c) This device is used in both speed feedback and internal velocity feedback control
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The current rating of this type of device is very small and it is to be connected to the input end of the OP-AMP.

7. Commutation process of a DC motor can be accomplished by solid devices (transistors and SCR’s).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Commutation process refers to the process in the alternating current is used as input in the DC motor and in case of a DC motor this can be accomplished by solid devices as the IC’s and transistors.

8. DC motors are constructed using Permanent Magnet resulting in:
a) Higher torque/inertia ratio
b) Higher operating frequency
c) No filed losses
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] DC motors are extensively using Permanent Magnets for its construction as they provide higher torque/inertia ratio, higher operating frequency, no field losses.

9. Speed of a permanent magnet DC motor:
a) It is directly proportional to the armature voltage at a given load torque
b) The speed torque characteristics are more flat than in a wound field motor
c) It depends upon armature voltage and are more flat than in a wound field motor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Speed of a permanent magnet DC motor is directly proportional to the armature voltage at a given load torque and speed torque characteristics are more flat than in a wound field motor as the effect of armature reaction is less pronounced in a PM motor.

10. Assertion (A): DC servomotors have practically taken over from AC servomotors in most control application.
Reason (R): Low brush commutator friction and still higher torque/inertia have been achieved in DC servomotors.
a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A
c) A is true but R is false
d) A is false but R is true

View Answer

Answer: a [Reason:] AC servomotors are replaced by DC servomotors as frictional losses and higher torque/inertia ratios have been achieved.