Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. The Unified Modeling Language (UML) has become an effective standard for software modelling.How many different notaions does it have ?
a) Three
b) Four
c) Six
d) Nine

View Answer

Answer: d [Reason:] The different notations of UML includes the nine UML diagrams namely class, object, sequence, collaboration, activity, state-chart, component, deployment and use case diagrams.

2. Which model in system modelling depicts the dynamic behaviour of the system ?
a) Context Model
b) Behavioral Model
c) Data Model
d) Object Model

View Answer

Answer: b [Reason:] Behavioral models are used to describe the dynamic behavior of an executing system. This can be modeled from the perspective of the data processed by the system or by the events that stimulate responses from a system.

3. Which model in system modelling depicts the static nature of the system ?
a) Behavioral Model
b) Context Model
c) Data Model
d) Structural Model

View Answer

Answer: d [Reason:] Structural models show the organization and architecture of a system. These are used to define the static structure of classes in a system and their associations.

4. Which perspective in system modelling shows the system or data architecture.
a) Structural perspective
b) Behavioral perspective
c) External perspective
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Structural perspective is used to define the static structure of classes in a system and their associations.

5. Which system model is being depicted by the ATM operations shown below:
software-engg-mcqs-system-modelling-1-q5
a) Structural model
b) Context model
c) Behavioral model
d) Interaction model

View Answer

Answer: b [Reason:] Context models are used to illustrate the operational context of a system.They show what lies outside the system boundaries.

6. Activity diagrams are used to model the processing of data.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement mentioned is true and each activity represents one process step.

7. Model-driven engineering is just a theoretical concept. It cannot be converted into a working/executable code.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Model-driven engineering is an approach to software development in which a system is represented as a set of models that can be automatically transformed to executable code.

8. The UML supports event-based modeling using ____________ diagrams.
a) Deployment
b) Collaboration
c) State chart
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] State diagrams show system states and events that cause transitions from one state to another.

Set 2

1. Inert character of nitrogen __________ the commercial value of gas.
a) decreases
b) increases
c) remains same
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inert character of nitrogen decreases the commercial value of gas. Inert gases can not be used in all circumstances.

2. Carbon dioxide released is __________ in nature.
a) not corrosive
b) corrosive
c) depends on the usage
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Carbon dioxide released from combustion has corrosive properties.

3. Hydrogen sulfide released during combustion is __________ in nature.
a) not corrosive
b) corrosive
c) depends on the usage
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Hydrogen sulfide released during combustion have corrosive properties.

4. In combustion it is assumed that there is ____________
a) atomic attraction
b) no atomic attraction
c) molecular attraction
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From kinetic theory of gases it is assumed that atomic attractions are negligible.

5. In combustion it is assumed that the number of molecules for unit volume is ___________
a) constant
b) decreased
c) increased
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] From kinetic theory of gases it is assumed that the number of molecules for unit volume are constant. Volume and density does not change on phase change is occurred.

6. In combustion between two shocks motion is rectilinear.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In combustion between two shocks motion is rectilinear.

7. Euken number is introduced in _______ atomic gases.
a) mono
b) poly
c) di
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Euken number is introduced in poly atomic gases and mono atomic gases also.

8. For mono atomic gases euken number is approximately _________
a) 5
b) 3
c) 4
d) 2.5

View Answer

Answer: d [Reason:] For mono atomic gases euken number is approximately 2.5

9. Inter changeability of gases gives _________
a) wobbe index
b) euken number
c) wobbe index & euken number
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Wobbe index gives interchangeability of gases during combustion.

10. Methane number is used to define auto ignition.
a) True
b) False

View Answer

Answer:a [Reason:] Methane number is used to define auto ignition.

Set 3

1. Which of the following steps in making ice-cream is not present?
a) Adding liquid materials to batch
b) Add solids to batch and stir it and mix till dispersed in liquid
c) Add sugar at high temperatures but before pasteurization
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned are the correct steps in making of ice cream.

2. Holding time for pasteurization is more in continuous than that in batch pasteurization.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Holding time for pasteurization is more in batch than that in continuous pasteurization. This is because HTST- high temperature short time is used in continuous whereas in batch operations, the exposure time is almost half an hour.

3. Which of the following change takes place during the ageing process in making of ice creams?
a) Decrease in viscosity
b) Proteins change slightly
c) Fats turn into liquids
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] During the aging process of ice cream making, the viscosity increases, proteins change slightly and fats turn into solids.

4. Without which of the given steps, would ice cream be an inedible hard frozen mass?
a) Freezing
b) Whipping with air
c) Hardening of ice cream
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Whipping the ice-cream after a portion of it has been frozen is a very important step otherwise the ice cream would just be a hard frozen inedible mass like ice.

5. Statement 1: The step of freezing of ice cream can be done by both continuous and batch process.
Statement 2: Hardening is not a separate process in the making of ice cream. It is incorporated in the step of freezing itself.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: a [Reason:] The step of freezing of ice cream can be done by both continuous and batch process. Hardening is a separate process in the making of ice cream. After freezing, the mix is kept in a separate room for hardening at low temperatures.

6. Which of the following risk is associated with a frozen material tagged ‘00+’?
a) Contains a sensitive element that might be damaged with poor care
b) Is prone to harmful bacteria if not maintained at the instructed conditions
c) Chances of spoiling to take place by the mishandling of consumers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] ‘00+’ means that there are chances of spoiling to take place by the handling of consumers. The fact that the first two symbols are a 0, the risks of it containing a sensitive element that might be damaged with poor care and that it is prone to harmful bacteria if not maintained at the instructed conditions are negligible.

7. Use of fish for battering with sauce comes under which of the following categories of processes?
a) Single component, single-product process
b) Multi component blended products
c) Multi component products with add-ons
d) Multi component, multi process assembly operations

View Answer

Answer: c [Reason:] Use of fish for battering comes under the category of multi component products with add-ons. The sauce is the add-on.

8. Frozen prepared chicken dinner comes under which of the following categories of processes?
a) Single component, single-product process
b) Multi component blended products
c) Multi component products with add-ons
d) Multi component, multi process assembly operations

View Answer

Answer: d [Reason:] Frozen prepared chicken dinner comes under multi component, multi process assembly operations.

9. Categories of food that is represented by category I is _____
a) A special category of non-sterile food items for infants
b) +++foods
c) 000 foods
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Categories of food that is represented by category I is a special category of non-sterile food items for infants.

10. Which of the following indicators has a graduated scale?
a) Defrost
b) Time-temperature integrators
c) Time-temperature integrators/indicators
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Time-temperature integrators/indicators have a graduated scale. They start to react as soon as the activated temperature is reached. Defrost indictors are set to a temperature when the frozen food gets spoiled/starts de freezing. Time-temperature integrators react as soon as they’re activated to the preselected time and temperature.

Set 4

1. Which of the following transducers must be used for dissolved oxygen analyser?
a) Potentiometric
b) Polarographic
c) Ion-selective electrode
d) Optical transducer

View Answer

Answer: b [Reason:] Polarographic transducer must be used for dissolved oxygen analyser. Dissolved oxygen is the measure of ability of water to sustain aquatic life.

2. How does solubility of oxygen in water change with respect to temperature?
a) It decreases with increase in temperature
b) It increases with increase in temperature
c) It decreases with decrease in temperature
d) It does not depend on temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] Solubility of oxygen in water decreases with increase in temperature. Dissolved oxygen is the measure of ability of water to sustain aquatic life.

3. The water to be analysed flows into the condenser through which of the following components?
a) Filter
b) Semi-permeable membrane
c) Throttling device
d) Platinum filament

View Answer

Answer: c [Reason:] The water to be analysed flows into the condenser through a throttling device. It is cooled in the condenser.

4. Which of the following is the function of the throttling device?
a) Filtering
b) Maintains pH of water
c) Purifies water
d) Maintains constant flow rate

View Answer

Answer: d [Reason:] The function of the throttling device is to maintain a constant flow rate. The water then passes into the condenser.

5. Which of the following section plays a major role in maintaining the accuracy of the dissolved oxygen analyser?
a) Analysing section
b) Inlet section
c) Transmitting section
d) Condensing section

View Answer

Answer: c [Reason:] Transmitting section plays a major role in maintaining the accuracy of the dissolved oxygen analyser. It is the section after the analysing section.

6. Which of the following bridges are used in dissolved oxygen analyser?
a) Kelvin’s bridge
b) Wheatstone bridge
c) Schering’s bridge
d) Anderson’s bridge

View Answer

Answer: b [Reason:] Wheatstone bridge is used in dissolved oxygen analyser. Initially, the bridge is in balanced condition.

7. In dissolved oxygen analyser, the electrometer consists of which of the following solutions?
a) Calcium hydroxide solution
b) Magnesium hydroxide solution
c) Potassium hydroxide solution
d) Calcium oxide solution

View Answer

Answer: c [Reason:] In dissolved oxygen analyser, the electrometer consists of potassium hydroxide solution. It produces hydrogen due to electrolysis process.

8. The dissolved oxygen analyser is based on which of the following meters?
a) Amperometer
b) Katharometer
c) pH meter
d) Voltmeter

View Answer

Answer: b [Reason:] The dissolved oxygen analyser is based on katharometer. It works on the principle of thermal conductivity detector.

9. Oxygen content can be controlled by adding which of the following materials with water?
a) Acidic solution
b) Basic solution
c) Iodine
d) Hydrazine

View Answer

Answer: d [Reason:] Oxygen content can be controlled by adding hydrazine with water. It is important to maintain dissolved oxygen content in boilers to reduce corrosion.

10. In dissolved oxygen analyser, normally more than one condenser is used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In dissolved oxygen analyser, normally more than one condenser is used. The condensers are present in the condenser section.

Set 5

1. Which of the following is not true about galvanic method of oxygen analysis?
a) Electrodes are composed of noble and base metals
b) It can measure dissolved content of oxygen
c) Its principle is based on electrolysis
d) It utilizes an electronic cell

View Answer

Answer: c [Reason:] Galvanic method of oxygen analysis is based on reverse of electrolysis. In this method, the electrical current developed is related to the rate of oxygen uptake by the cell.

2. Which of the following is true about Hersch cell which is one of the arrangements of galvanic cell?
a) Cell is spherical in shape
b) Cathode is made of porous material
c) Cathode is placed centrally
d) Cathode is formed by gauze which surrounds the anode

View Answer

Answer: d [Reason:] In Hersch cell, cell is cylindrical in shape. Anode is placed centrally and is made of porous material. Cathode is formed by gauze which surrounds the anode.

3. Polarographic cells type of electrochemical method uses which of the following concepts?
a) Cyclic reactions
b) Exothermic reactions
c) Reversible reactions
d) Redox reactions

View Answer

Answer: d [Reason:] Polarographic cells type of electrochemical method uses redox reactions. It is used to measure partial pressure of percentage of oxygen.

4. Which of the following methods, is the widely used method for trace gas analysis?
a) Galvanic methods
b) Conductometric method
c) Polarographic cells
d) Thermal conductivity method

View Answer

Answer: b [Reason:] Conductometric method is the widely used method for trace gas analysis. This method is very convenient.

5. In conductometric method, the difference in gas conductivity before and after passing sample gas denotes which of the following?
a) Efficiency of the cell
b) Quantity of reagent
c) Concentration of gas
d) Density of the reagent

View Answer

Answer: c [Reason:] In conductometric method, the difference in gas conductivity before and after passing sample gas denotes the concentration of gas. The sample gas is passed through the liquid reagent.

6. Conductometric method is not very suitable for measuring traces of which of the following gases in ppb range?
a) H2S
b) SO2
c) NH3
d) CO

View Answer

Answer: d [Reason:] Conductometric method is not very suitable for measuring traces of CO. It is suitable for measuring traces of H2O.

7. Polarographic cells are not sensitive to which of the following gases?
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Nitrous oxide
d) Oxygen

View Answer

Answer: a [Reason:] Polarographic cells are not sensitive to carbon monoxide. They show 0.1% error while measuring oxygen.

8. In polarographic cell when potential is applied, oxygen is reduced at __________ when KCl is present.
a) Anode
b) Cathode
c) Electrolyte
d) Both the electrode

View Answer

Answer: In polarographic cell when potential is applied, oxygen is reduced at the cathode. Reduction reactions take place at the cathode. KCl is the electrolyte.

9. Polarographic cells are used to measure partial pressure of gases only in static gas monitoring systems and not in continuous streams.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Polarographic cells are not used to measure partial pressure of gases in static gas monitoring systems alone. They can also be used for measuring partial pressure of gases in continuous samples and injected samples.

10. Polarographic cells used for measuring partial pressure of oxygen are temperature-sensitive.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Polarographic cells used for measuring partial pressure of oxygen are temperature-sensitive. This is because diffusion co-efficient changes with temperature.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }