Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of the following library is used to do vector arithmetic?
a) Boost
b) Time
c) OpenGL
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Boost package has a linear algebra package that may well suits for vector arithmetic.

2. Which header file is used to manipulate the vector algebra in c++?
a) math
b) cmath
c) vmath
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] vmath is set of C++ classes for Vector and Matrix algebra used in the programs.

3. What type of reference should be used in vector arithmetic?
a) dynamic
b) const
c) both dynamic & const
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As we are using the vector and it will give accurate result if we use const reference.

4. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     class vec
  4.     {
  5.         public:
  6.         vec(float f1, float f2) 
  7.         {
  8.             x = f1;
  9.             y = f2;
  10.         }
  11.         vec()
  12.         {
  13.         }
  14.         float x;
  15.         float y;
  16.     };
  17.     vec addvectors(vec v1, vec v2);
  18.     int main() 
  19.     {
  20.         vec v1(3, 6);
  21.         vec v2(2, -2);
  22.         vec v3 = addvectors(v1, v2);
  23.         cout << v3.x << ", " << v3.y << endl;
  24.     }
  25.     vec addvectors(vec v1, vec v2)
  26.     {
  27.         vec result;
  28.         result.x = v1.x + v2.x;
  29.         result.y = v1.y + v2.y;
  30.         return result;
  31.     };

a) 4, 5
b) 4, 4
c) 5, 4
d) 5, 5

View Answer

Answer: c [Reason:] In this program, We are adding two vectors by using standalone function and printing it. Output: $ g++ vecar.cpp $ a.out 5, 4

5. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <vector>
  3.     using namespace std;
  4.     int main ()
  5.     {
  6.         vector<bool> mask;
  7.         mask.push_back(true);
  8.         mask.flip();
  9.         cout << boolalpha;
  10.         for (unsigned i = 0; i < mask.size(); i++)
  11.         cout << mask.at(i);
  12.         return 0;
  13.     }

a) false
b) true
c) false & true
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In this program, We are fliping the vector values by using flip function. Output: $ g++ vecar1.cpp $ a.out false

6. What will be the type of output of vector cross product?
a) Scaler
b) Vector
c) Both Scaler & Vector
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

7. Which function is used to optimize the space in vector?
a) at
b) bool
c) operator
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This is a specialized version of vector, which is used for elements of type bool and optimizes for space.

8. What is the use of vector arithmetic in c++?
a) Computer graphics
b) Computer booting
c) Both Computer graphics & Computer booting
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

Set 2

1. Original idea comes of Literate Statistical Practice from :
a) Don Knuth
b) Don Cutting
c) Douglas Cutting
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Literate programs are tangled to produce machine readable documents.

2. Point out the correct statement:
a) An article is stream of code and text
b) Analysis code is divided in to code chunks only
c) Literate programs are tangled to produce human readable documents
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Analysis code is divided in to code chunks and text.

3. Which of the following is required for literate programming ?
a) documentation language
b) mapper language
c) reducer language
d) all of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Programming language is also required for literate programming.

4. Which of the following is required to implement a literate programming system ?
a) A programming language like Perl
b) A programming language like Java
c) A programming language like R
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] R is a language and environment for statistical computing and graphics.

5. Which of the following way is required to make work reproducible ?
a) keep track of things
b) Save output
c) Save data in proprietary formats
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Save data in NON proprietary formats to make work reproducible.

6. Which of the following disadvantage does literate programming have ?
a) Slow processing of documents
b) Code is not automatic
c) No logical order
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Code and text is in one place.

7. knitr supports only one documentation language.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] knitr supports various documentation languages.

8. Which of the following tool documentation language is supported by knitr ?
a) RMarkdown
b) LaTeX
c) HTML
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] knitr is available on CRAN.

9. Which of the following package by Yihui is built in to RStudio environment ?
a) rpy2
b) knitr
c) ggplot2
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It can be exported to pdf and html.

10. Literate program code is live-automatic “regression test” when building a document.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Data and results are automatically updated to reflect external changes.

Set 3

1. Which of the following principle characteristic is odd man out in the below figure ?
data-science-quiz-online-q1
a) Principle 1
b) Principle 2
c) Principle 3
d) Principle 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Multivariate Data is the only characteristic related to Principle 3.

2. Point out the correct statement :
a) Descriptive analysis is first kind of data analysis performed
b) Descriptions can be generalized without statistical modelling
c) Description and Interpretation are same in descriptive analysis
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Descriptive analysis describe a set of data.

3. Which of the following allows you to find the relationship you didn’t about ?
a) Inferential
b) Exploratory
c) Causal
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In statistics, exploratory data analysis is an approach to analyzing data sets to summarize their main characteristics, often with visual methods.

4. Which of the following command help us to give message description ?
a) git command -m
b) git command -d
c) git command -message
d) none of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This only updates your local repository.

5. Point out the wrong statement:
a) Exploratory analyses are usually the final way
b) Exploratory models are useful for discovering new connection
c) Exploratory analysis alone should not be used for predicting
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Exploratory analyses are usually not the final way.

6. Which of the following uses data on some object to predict values for other object ?
a) Inferential
b) Exploratory
c) Predictive
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A prediction is a forecast, but not only about the weather.

7. Which of the following is common goal of statistical modelling ?
a) Inference
b) Summarizing
c) Subsetting
d) None of the Mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inference is the act or process of deriving logical conclusions from premises known or assumed to be true.

8. Which of the following model is usually gold standard for data analysis ?
a) Inferential
b) Descriptive
c) Causal
d) All of the Mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A causal model is an abstract model that describes the causal mechanisms of a system.

9. Which of the following analysis should come in place of question mark in the below figure ?
data-science-quiz-online-q9
a) Inferential
b) Exploratory
c) Causal
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Inferential statistics is concerned with making predictions or inferences about a population from observations and analyses of a sample.

10. Causal analysis is commonly applied to census data.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Descriptive analysis is commonly applied to census data.

Set 4

1. Statement 1: Concentration is product of diffusivity and solubility.
Statement 2: Permeability coefficient in case of food packaging can be written as product of partial pressure and solubility using Henry’s law.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Permeability coefficient is product of diffusivity and solubility. Concentration in case of food packaging can be written as product of partial pressure and solubility using Henry’s law.

2. The existence of a thick constant film between two phases is a proposal by which of the following theories?
a) Film theory
b) Penetration theory
c) Surface renewal theory
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The existence of a thick constant film between two phases is a proposal by the Film theory.

3. Statement 1: Penetration theory states that mass transfer coefficient is directly proportional to diffusivity coefficient which was later proved wrong.
Statement 2: Penetration theory states that mass transfer is based on unsteady mass transfer.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: d [Reason:] Film theory states that mass transfer coefficient is directly proportional to diffusivity coefficient which was later proved wrong.

4. Statement 1: In film theory, mass transfer coefficient is proportional to D1/2
Statement 2: Penetration theory states that all elements are exposed for the same time which is unrealistic.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: d [Reason:] In Penetration theory, mass transfer coefficient is proportional to D1/2 Penetration theory.

5. Which theory proposes that the film is continuously getting renewed and replaced by the bulk liquid?
a) Film theory
b) Penetration theory
c) Surface renewal theory
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Surface renewal theory proposes that the film is continuously getting renewed and replaced by the bulk liquid.

6. Statement 1: KLa is measured together and not separately.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] KLa is measured together and not separately.

7. Which of the following is not a measuring technique of KLa?
a) Dynamic gassing out method
b) Static method
c) Sulphite oxidation method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Dynamic gassing out method, Static method and Sulphite ore method are all measuring techniques of KLa.

8. Which of the following is also called Oxygen balancing method?
a) Dynamic gassing out method
b) Static method
c) Sulphite oxidation method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Static method is also called Oxygen balancing method.

9. Sherwood number is _____
a) Product of schmidst and grashof number
b) Total mass transferred by mass transferred due to molecular diffusion
c) Product of schmidst and reynold number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sherwood number is total mass transferred by mass transferred due to molecular diffusion.

10. Rayleigh number is _____
a) Product of schmidst and grashof number
b) Total mass transferred by mass transferred due to molecular diffusion
c) Product of schmidst and reynold number
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Rayleigh number is product of schmidst and grashof number.

Set 5

1. Statement 1: Forced circulation liquid evaporator-crystallizer has a good CSD control.
Statement 2: Draft tube baffle crystallizer is flash evaporated for crystallization.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: c [Reason:] Draft tube baffle crystallizer has a good CSD control. Forced circulation liquid evaporator-crystallizer is flash evaporated for crystallization.

2. Work of Draft tube in Draft tube baffle crystallizer is _____
a) Maintaining good circulation rate for slurry
b) Reducing energy requirement for mixing
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Work of Draft tube in Draft tube baffle crystallizer is maintaining good circulation rate for slurry and reducing energy requirement for mixing.

3. Advantage of Draft tube baffles crystallizer _____
a) Re-circulation of a large fraction of mother liquor
b) Both of the mentioned
c) Selectively separates big particles from the smaller ones.
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Advantage of Draft tube baffles crystallizer is that it re-circulates a large fraction of mother liquor and selectively separates big particles from the smaller ones.

4. Secondary nucleation involves collision of crystals.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Secondary nucleation involves collision of crystals.

5. Draft tubes _____ crystal-crystal attrition. Crystals _____ bottom.
a) Increase, should be kept on
b) Increase, should be kept off
c) Decrease, should be kept on
d) Decrease, should be kept off

View Answer

Answer: d [Reason:] Draft tubes decrease crystal-crystal attrition. Crystals should be kept off bottom so as to encourage crystal growth.

6. High residence time encourages _____
a) Attrition
b) Crystal growth
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] High residence time encourages attrition.

7. Heating on the surface of a heat exchanger leads to fouling.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Heating on the surface of a heat exchanger leads to fouling. Hence surface heating shouldn’t be done.

8. What does excess supersaturating followed by cooling lead to?
a) Primary nucleation
b) Secondary nucleation
c) Both, nucleation and crystal growth in general
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Excess supersaturating followed by cooling only leads to primary nucleation. That’s like the formation of only the first crystal. Secondary nucleation is due to the agglomeration of crystals which is desirable.

9. Excess nucleation leads to _____
a) Non-uniform CSD
b) In huge capacity vessels, the crystal-crystal attrition leads to formation of small size particles hence no crystallization
c) Both of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Excess nucleation leads to both of the mentioned.

10. Incrustation leads to _____
a) Affects safety
b) Damages equipment
c) Affects product quality
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Incrustation leads to all of the mentioned.

11. Statement 1: Incrustation may lead to under deposit-corrosion.
Statement 2: Scrapers can be used as an agitated medium to avoid incrustation.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] Incrustation may lead to under deposit-corrosion. Scrapers can be used as an agitated medium to avoid incrustation.

12. Automated valves should be avoided.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Automated valves should be avoided because they become inoperative at excessive temperatures and high solid contents.

13. Statement 1: T-joints in pipelines for crystallization should be avoided as much as possible.
Statement 2: Thin liquids should have a slope to drain off liquid.
a) True, False
b) True, True
c) False, False
d) False, True

View Answer

Answer: b [Reason:] T-joints in pipelines for crystallization should be avoided as much as possible. Thin liquids should have a slope to drain off liquid. Both the points to be done to prevent incrustation.

14. In making of cocoa butter via crystallization, liquid is the desired product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In making of cocoa butter from kernel oil via crystallization, solid is the desired product.

15. Which of the following needs to be taken care of during scale up of crystallizers?
a) Reynolds number
b) Residence time
c) Power supplied to agitator per unit volume
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of the mentioned needs to be taken care of during scale up of crystallizers.