Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int x;
  5.         char y;
  6.     };
  7.     int main()
  8.     {
  9.         struct p p1[] = {1, 92, 3, 94, 5, 96};
  10.         struct p *ptr1 = p1;
  11.         int x = (sizeof(p1) / 3);
  12.         if (x == sizeof(int) + sizeof(char))
  13.             printf("%dn", ptr1->x);
  14.         else
  15.             printf("falsen");
  16.     }

a) Compile time error
b) 1
c) Undefined behaviour
d) false

View Answer

Answer: d

2. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int x;
  5.         char y;
  6.     };
  7.     int main()
  8.     {
  9.         struct p p1[] = {1, 92, 3, 94, 5, 96};
  10.         struct p *ptr1 = p1;
  11.         int x = (sizeof(p1) / sizeof(ptr1));
  12.         if (x == 1)
  13.             printf("%dn", ptr1->x);
  14.         else
  15.             printf("falsen");
  16.     }

a) Compile time error
b) 1
c) false
d) Undefined behaviour

View Answer

Answer: c

3. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int x;
  5.         char y;
  6.     };
  7.     typedef struct p* q*;
  8.     int main()
  9.     {
  10.         struct p p1[] = {1, 92, 3, 94, 5, 96};
  11.         q ptr1 = p1;
  12.         printf("%dn", ptr1->x);
  13.     }

a) Compile time error
b) 1
c) Undefined behaviour
d) Segmentation fault

View Answer

Answer: a

4. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.     {
  4.         int x;
  5.         char y;
  6.     };
  7.     void foo(struct p* );
  8.     int main()
  9.     {
  10.         typedef struct p* q;
  11.         struct p p1[] = {1, 92, 3, 94, 5, 96};
  12.         foo(p1);
  13.     }
  14.     void foo(struct p* p1)
  15.     {
  16.         q ptr1 = p1;
  17.         printf("%dn", ptr1->x);
  18.     }

a) Compile time error
b) 1
c) Segmentation fault
d) Undefined behaviour

View Answer

Answer: a

5. Which of the following are incorrect syntax for pointer to structure?
    (Assuming struct temp{int b;}*my_struct;)
a) *my_struct.b = 10;
b) (*my_struct).b = 10;
c) my_struct->b = 10;
d) Both *my_struct.b = 10; and (*my_struct).b = 10;

View Answer

Answer: a

6. Which of the following is an incorrect syntax to pass by reference a member of a structure in      a function?
    (Assume: struct temp{int a;}s;)
a) func(&s.a);
b) func(&(s).a);
c) func(&(s.a));
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d

7. Which of the following structure declaration doesn’t require pass-by-reference?
a) struct{int a;}s;
    main(){}
b) struct temp{int a;};
    main(){
        struct temp s;
    }
c) struct temp{int a;};
    main(){}
    struct temp s;
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d

8. For the following function call which option is not possible?
    func(&s.a); //where s is a variable of type struct and a is the member of the struct.
a) Compiler can access entire structure from the function
b) Individual member’s address can be displayed in structure
c) Individual member can be passed by reference in a function
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a

9. Comment on the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     struct temp
  3.     {
  4.         int a;
  5.     } s;
  6.     void change(struct temp);
  7.     main()
  8.     {
  9.         s.a = 10;
  10.         change(s);
  11.         printf("%dn", s.a);
  12.     }
  13.     void change(struct temp s)
  14.     {
  15.         s.a = 1;
  16.     }

a) Output will be 1
b) Output will be 10
c) Output varies with machine
d) Compile time error

View Answer

Answer: b

10. What is the output of this C code?

  1.  #include <stdio.h>
  2.     struct p
  3.      {
  4.         int x;
  5.         int y;
  6.     };
  7.     int main()
  8.     {
  9.         struct p p1[] = {1, 92, 3, 94, 5, 96};
  10.         struct p *ptr1 = p1;
  11.         int x = (sizeof(p1) / 5);
  12.         if (x == 3)
  13.             printf("%d %dn", ptr1->x, (ptr1 + x - 1)->x);
  14.         else
  15.             printf("falsen");
  16.     }

a) Compile time error
b) 1 5
c) Undefined behaviour
d) false

View Answer

Answer: d

Set 2

1. Which function is not called in the following program?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void first()
  3.     {
  4.         printf("first");
  5.     }
  6.     void second()
  7.     {
  8.         first();
  9.     }
  10.     void third()
  11.     {
  12.         second();
  13.     }
  14.     void main()
  15.     {
  16.         void (*ptr)();
  17.         ptr = third;
  18.         ptr();
  19.     }

a) Function first
b) Function second
c) Function third
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d

2. How to call a function without using the function name to send parameters?
a) typedefs
b) Function pointer
c) Both typedefs and Function pointer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

3. Correct syntax to pass a Function Pointer as an argument
a) void pass(int (*fptr)(int, float, char)){}
b) void pass(*fptr(int, float, char)){}
c) void pass(int (*fptr)){}
d) void pass(*fptr){}

View Answer

Answer: a

4. Which of the following is not possible in C?
a) Array of function pointer
b) Returning a function pointer
c) Comparison of function pointer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d

5. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void first()
  3.     {
  4.         printf("Hello World");
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         void *ptr() = first;
  9.         ptr++
  10.         ptr();
  11.     }

a) Illegal application of ++ to void data type
b) pointer function initialized like a variable
c) Illegal application of ++ to void data type & pointer function initialized like a variable
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

6. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int mul(int a, int b, int c)
  3.     {
  4.         return a * b * c;
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         int (*function_pointer)(int, int, int);
  9.         function_pointer  =  mul;
  10.         printf("The product of three numbers is:%d",
  11.         function_pointer(2, 3, 4));
  12.     }

a) The product of three numbers is:24
b) Run time error
c) Nothing
d) Varies

View Answer

Answer: a

7. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int mul(int a, int b, int c)
  3.     {
  4.         return a * b * c;
  5.     }
  6.     void main()
  7.     {
  8.         int (function_pointer)(int, int, int);
  9.         function_pointer = mul;
  10.         printf("The product of three numbers is:%d",
  11.         function_pointer(2, 3, 4));
  12.     }

a) The product of three numbers is:24
b) Compile time error
c) Nothing
d) Varies

View Answer

Answer: b

8. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     void f(int (*x)(int));
  3.     int myfoo(int);
  4.     int (*fooptr)(int);
  5.     int ((*foo(int)))(int);
  6.     int main()
  7.     {
  8.         fooptr = foo(0);
  9.         fooptr(10);
  10.     }
  11.     int ((*foo(int i)))(int)
  12.     {
  13.         return myfoo;
  14.     }
  15.     int myfoo(int i)
  16.     {
  17.         printf("%dn", i + 1);
  18.     }

a) 10
b) 11
c) Compile time error
d) Undefined behaviour

View Answer

Answer: b

Set 3

1. H2 at 27oC with pressure 10 atm and volume 10 liter is passed through a reactor with 6 moles of oxygen, if the limiting reagent reacts completely, how many moles of oxygen is left unreacted?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] The reaction is 2H2 + O2 -> 2H2O, moles of H2 passed = 10*10/(0.0821*300) = 4, => moles of H2 reacted = 4, => moles of O2 reacted = 4, => moles of O2 left unreacted = 6 – 2 = 4.

2. N2 with pressure 10 atm and H2 with pressure 30 atm, both with volume 10 liter at 27oC are passed into a reactor, how many moles NH3 is produced?
a) 4
b) 8
c) 12
d) 16

View Answer

Answer: b [Reason:] The reaction is N2 + 3H2 -> 2NH3, moles of N2 = 10*10/(0.0821*300) = 4, moles of H2 = 30*10/(0.0821*300) = 12, => extent of reaction = (0 – 4)/(-1) = 4, => moles of NH3 = 4*2 = 8.

3. CH4 with pressure 10 atm and volume 5 liter at 27oC is passed into a reactor with 50% excess oxygen, how many moles of oxygen is left in the products?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: a [Reason:] The reaction is CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, moles of CH4 = 10*5/(0.0821*300) = 2, => moles of O2 left = 2*2(50/100) = 2.

4. CO with pressure 10 atm at 27oC is passed through a reactor with O2, what is the pressure of CO2 produced if 60% CO reacted?
a) 2 atm
b) 6 atm
c) 10 atm
d) 14 atm

View Answer

Answer: b [Reason:] The reaction is 2CO + O2 -> 2CO2, pressure of CO2 = 10*0.6 = 6 atm.

5. Glucose with pressure 10 atm at 27oC is passed through a reactor with O2, what is the temperature of CO2 produced if pressure becomes thrice?
a) 150 K
b) 240 K
c) 300 K
d) 330 K

View Answer

Answer: a [Reason:] The reaction is C6H12O6+ 9O2 -> 6CO2 + 6H2O, => 30/T = 6(10/300), => T = 150 K.

6. A gas mixture with 6% O2 with pressure 1 atm at 27oC is entered a reactor with rate F, and another stream with pure O2 with 2 atm pressure at 27oC entered the reactor with rate 1 liter/s, product has 10% O2 with same conditions with rate P, what is the value of F?
a) 575.5 liter/s
b) 725 liter/s
c) 895 liter/s
d) 997.5 liter/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Overall material balance: F + 1 = P, O2 balance: 0.06*F + 2*1*1 = 0.1*P, => 6F + 400 = 10P, => F = 399*2.5= 997.5 liter/s.

7. A mixture with 60% O2 and 40% H2 with pressure 5 Pa at 27oC at the rate 15 liter/s is passed through a reactor with another stream containing pure H2 with pressure 10 Pa at 27oC at the rate 5 liter/s, what is the fraction of H2 with pressure 5 Pa at 27oC in product?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8

View Answer

Answer: d [Reason:] Overall material balance: 15 + 5 = P, => P = 20 mole/s, Overall O2 balance: 0.4*5*15 + 1*10*5 = 20*x*5, => x = 0.8.

8. A gas mixture has 10% CH4 with pressure 5 Pa at 27oC at the rate F, is passed through a reactor with another stream containing 60% CH4 with pressure 5 Pa at -73oC at the rate 10 liter/s, if the percentage of CH4 with pressure 5 Pa at 27oC in product is 80%, what is the value of F?
a) 1 liter/s
b) 1.4 liter/s
c) 2 liter/s
d) 2.6 liter/s

View Answer

Answer: b [Reason:] Overall material balance: F + 10 = P, Overall CH4 Balance: 0.1*F*5/300 + 0.6*10*5/200 = 0.8*P*5/300, => F + 90 = 8P, => F = 10/7 = 1.4 liter/s.

9. A gas mixture with 50% H2 at the rate F is passed through a reactor and it produced a gas mixture with 80% H2 at the rate 15 liter/s, what is the value of F?
a) 5 liter/s
b) 8 liter/s
c) 15 liter/s
d) 24 liter/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Overall H2 balance: 0.5F = 0.8*15, => F = 24 liter/s.

10. A gas mixture with 20% O2 with pressure 100 Pa at 27oC at the rate 50 liter/s is passed through a reactor and products a gas mixture with 40% O2 with pressure 25 Pa at 27oC, what is the rate of product?
a) 50 liter/s
b) 100 liter/s
c) 200 liter/s
d) 400 liter/s

View Answer

Answer: b [Reason:] O2 balance: 0.2*100*50 = 0.4*25*P, => P = 100 liter/s.

11. A gas mixture with 10% H2 with pressure 15 Pa at 27oC at the rate 20 liter/s is passed through a reactor and products a gas mixture with 30% H2 with pressure 25 Pa at 27oC, what is the rate of product?
a) 4 liter/s
b) 10 liter/s
c) 24 liter/s
d) 30 liter/s

View Answer

Answer: a [Reason:] H2 balance: 0.1*15*20 = 0.3*25*P, => P = 4 liter/s.

12. A gas mixture with 50% Ar with pressure 80 Pa at 0oC at the rate 5 liter/s is passed through a reactor and products a gas mixture with 80% Ar with pressure 50 Pa at 27oC, what is the rate of product?
a) 5 liter/s
b) 10 liter/s
c) 20 liter/s
d) 40 liter/s

View Answer

Answer: a [Reason:] Ar balance: 0.5*80*5 = 0.8*50*P, => P = 5 liter/s.

13. A gas mixture with 5% Neon with pressure 10 atm at 27oC is entered a reactor with rate F, and another stream with pure Neon with 8 atm pressure at 27oC entered the reactor with rate 3 liter/s, product has 10% Neon with same conditions with rate P, what is the value of F?
a) 3 liter/s
b) 15 liter/s
c) 48 liter/s
d) 72 liter/s

View Answer

Answer: d [Reason:] Neon balance- 0.05*F*10 + 3*1*8 = 0.1*P*8, => 0.5F + 24 = 0.8P, Overall balance- F + 3 = P, => 0.3F = 21.6, => F = 72 liter/s.

14. CH4 with pressure 10 atm and volume 10 liter at 27oC is passed into a reactor with 20% excess oxygen, how many moles of oxygen is left in the products?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] The reaction is CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, moles of CH4 = 10*10/(0.0821*300) = 4, => moles of O2 left = 2*4(50/100) = 4.

15. A gas mixture with 20% Neon with pressure 3 atm at 27oC is entered a reactor with rate F, and another stream with pure Neon with 2 atm pressure at 27oC entered the reactor with rate 5 liter/s, product has 40% Neon with same conditions with rate P, what is the value of F?
a) 3 liter/s
b) 15 liter/s
c) 30 liter/s
d) 45 liter/s

View Answer

Answer: c [Reason:] Neon balance- 0.2*F*3 + 5*2*1 = 0.4*P*2, => 0.6F + 10 = 0.8P, Overall balance- F + 5 = P, => F = 30 liter/s.

Set 4

1. 10 J of heat and 5 J of work are supplied to the system, what is the change in internal energy?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

View Answer

Answer: c [Reason:] ∆U = 5 + 10 = 15 J.

2. 15 J of heat is supplied to a system and system does 5 J of work, what is the change in internal energy?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

View Answer

Answer: b [Reason:] ∆U = 15 – 5 = 10 J.

3. 5 J of heat is taken out of the system and 20 J of work is done on the system, what is the change in internal energy of the system?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

View Answer

Answer: c [Reason:] ∆U = 20 – 5 = 15 J.

4. 10 J of heat is supplied and 3 J is taken out, if the change in internal energy of the system is 5 J, what is the work done on the system?
a) 2 J
b) – 2 J
c) 5 J
d) – 5 J

View Answer

Answer: b [Reason:] 5 = 10 – 3 + W, => W = – 2 J.

5. 5 J of work is done by the system, if the change in internal energy of the system is 10 J, what is the heat supplied to the system?
a) – 5 J
b) 5 J
c) – 15 J
d) 15 J

View Answer

Answer: d [Reason:] 10 = – 5 + Q, => Q = 15 J.

6. 2 Kg of steam is enclosed in a container with internal energy = 5 J/Kg, then 5 J of heat is supplied to the system, what is the final internal energy?
a) 7.5 J/ Kg
b) 15 J/Kg
c) 22.5 J/Kg
d) 30 J/Kg

View Answer

Answer: a [Reason:] 5 = 2(U – 5), => U = 7.5 J/Kg.

7. 5 Kg of steam is enclosed in a container with internal energy = 10 J/Kg, then 25 J of heat is supplied to the system, what is the final internal energy?
a) 5 J/Kg
b) 10 J/Kg
c) 15 J/Kg
d) 20 J/Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] 25 = 5(U – 10), => U = 15 J/Kg.

8. In a 2 stage process Q1 = 5 J, Q2 = 10 J, if the change in internal energy in first stage is 10 J and the total change in internal energy is 20 J, what is the work do done in second stage?
a) 0
b) 5 J
c) 10 J
d) – 5 J

View Answer

Answer: a [Reason:] Change in internal energy in second stage = 20 – 10 =10 J, Work done in second stage = 10 – 10 = 0.

9. In a 3 stage process Q1 = 10 J, Q2= – 15 J, Q3 = 25 J, if ∆E1 = 15J and ∆E3 = 10 J, what is the work done in second stage, if the total ∆E is 30 J?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

View Answer

Answer: d [Reason:] ∆E2 = 5 J, => W2 = 5 + 15 = 20 J.

10. What is the heat transferred to 2 Kg and 5 m3 of a rigid system, with change in enthalpy 5 J/Kg?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

View Answer

Answer: b [Reason:] Since the system is rigid, ∆V = 0, => Q = ∆H = 5*2 = 10 J.

Set 5

1-4. In a process, CO2 and water is given as feed and the mass fraction is 0.25 and 0.75 respectively. The feed stream is 5 Kg/s and the product stream is 10 Kg/sec.
1. What is the feed stream of CO2 in Kg/s?
a) 0.25
b) 0.50
c) 1.25
d) 1.50

View Answer

Answer: c [Reason:] Mass fraction = Mass of the component/ / Total mass.

2. What is the feed stream of H2O?
a) 1.75 Kg/s
b) 2.75 Kg/s
c) 3.75 Kg/s
d) 4.75 Kg/s

View Answer

Answer: [Reason:] Mass fraction = Mass of the component/ / Total mass.

3. What is the product stream of CO2?
a) 1.25 Kg/s
b) 2.50 Kg/s
c) 3.75 Kg/s
d) 5.00 Kg/s

View Answer

Answer: b [Reason:] Mass fraction will be constant for product stream as well.

4. What is the product stream of H2O?
a) 2.5
b) 3.5
c) 7.5
d) 10.5

View Answer

Answer: c [Reason:] Mass fraction will be constant for product stream as well.

5. The objective of material balance is to assess the
a) Input-output
b) Conversion efficiency
c) Losses
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Material balance give an access to all these things (a, b, c).

6. If feed of 100 tonnes per hour at 5% concentration is fed to a crystallizer, the product obtained at 25% concentration is equal to ___________tonnes per hour.
a) 20
b) 25
c) 35
d) 40

View Answer

Answer: a [Reason:] Mass balance for the feed.

7. In a process, two feed A(400Kg) and B(400 Kg) is given. If the conversion is 50% and A & B converts in equal proportion, what is the weight of the product formed?
a) 200 Kg
b) 400 Kg
c) 600 Kg
d) 800 Kg

View Answer

Answer: b [Reason:] Product = (400*.05 + 400*0.5).

8. For a given system, Accumulation = Generation – Consumption, where both the terms are distinct and non-zero, then the system is
a) Steady-state
b) Closed
c) Non-reactive
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] There is no mention of input and output so it is a closed system.

9. For a given system, Accumulation = Input – Output, where both the terms are distinct and non-zero, then the system
a) Steady-state
b) Closed
c) Non-reactive
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] There is no mention of generation and consumption so it is a non-reactive system.

10. In a steady-state reactive system, 10 molar CH4 and 10 molar O2 are supplied to the system, what is the amount of CO2 produced?
a) 2.5 molar
b) 5 molar
c) 7.5 molar
d) 10 molar

View Answer

Answer: d [Reason:] 1 mole of CO2 = 1 mole of O2 = 1 mole of CH4.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }