Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which web app attribute is defined by the statement:”A large number of users may access the WebApp at one time”?
a) Unpredictable load
b) Performance
c) Concurrency
d) Network intensiveness

View Answer

Answer: c

2. Which web app attribute is defined by the statement:”The quality and aesthetic nature of content remains an important determinant of the quality of a WebApp”?
a) Availability
b) Data driven
c) Content sensitive
d) Continuous evolution

View Answer

Answer: c

3. If the user queries a collection of large databases and extracts information from the webapp, the webapp is categorized under
a) Service oriented app
b) Database access app
c) Portal app
d) Data warehousing app

View Answer

Answer: d [Reason:] The Data Warehouse is a stable, read-only database that combines information from separate systems into one, easy-to-access location.

4. Which process model should be used in virtually all situations of web engineering?
a) Incremental Model
b) Waterfall Model
c) Spiral Model
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The web enginering proces must accommodate incremental delivery, frequent changes and short timeline.

5. Which analysis is a part of Analysis model of the web engineering process framework?
a) Content Analysis
b) Interaction Analysis
c) Functional Analysis
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Analysis model establishes a basis for design which requires all the mentioned options.

6. Web development and software development are one and the same thing.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] They are different due to the nature and distinct requirements of Web-based systems.

7. Web-based systems are often document-oriented containing static or dynamic content.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In web-based systems, more emphasis is on “look and feel” of the product.

8. Web-based systems apply the same levels of formal planning and testing used in software development.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Web-based systems are typically constrained to a short development time making it difficult to apply the same levels of formal planning and testing used in software development.

9. Which of the following statements are incorrect with reference to web-based systems? Web-based systems
a) should be unscalable
b) must be able to cope with uncertain, random heavy demands on services
c) must be secure
d) are subject to assorted legal, social, and ethical scrutiny

View Answer

Answer: a [Reason:] Web-based systems should be scalable.

10. What category of web-based system would you assign to electronic shopping?
a) Informational
b) Interactive
c) Transaction-oriented
d) Workflow-oriented

View Answer

Answer: c [Reason:] It involves usage of transaction management of database systems.

11. What category of web-based system would you assign to discussion groups?
a) Collaborative work
b) Online communities
c) Web portals
d) Workflow-oriented

View Answer

Answer: b

12. W3C stands for
a) World Wide Web Consortium
b) World Wide Web Collaboration
c) World Wide Web Community
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] W3C is an international consortium where member organizations, a full-time staff, and the public work together to develop web standards.

13. Which of the following is a risk associated with using hypertext in web applications?
a) Loss of sense of locality and direction
b) Cognitive overload for users
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Hypertexts and links may divert the users attention from the main content.

Set 2

1. The user has no control over the contents of a static web page.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Static web pages are just for information purposes.

2. Which metric gives the idea about the contents on a web page ?
a) Word Token
b) Word Count
c) Word Size
d) Word Length

View Answer

Answer: b [Reason:] The word count metric gives the total number of words on a web page.

3. How is the complexity of a web page related to link count ?
a) Directly
b) Indirectly
c) No relation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If link count is more, complexity will be more.

4. It is expected to have less number of connections for a good web application.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] More the link count, more the complexity and the web page dependence factor will increase.

5. Number of dynamic web pages provides an idea about________ for a web page that is to be built.
a) size
b) complexity
c) effort
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

6. Which of the following web engineering metric measures the extent of relatedness between two or more web pages ?
a) Number of Static Content Objects
b) Number of Dynamic Content Objects
c) Web Page Similarity
d) Number of Internal Page Links

View Answer

Answer: c

7. Which of the following is not a classification of the web engineering metric, Web Page Similarity ?
a) Content based
b) Link based
c) Usage based
d) Traffic based

View Answer

Answer: d [Reason:] Similarity between two web pages is not judged upon its traffic activity.

8. The static content objects are dependent on the actions of the user.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Dynamic Objects are user dependent

9. Link based measures rely on ___________ structure of a web graph to obtain related pages.
a) Embedded
b) Hyperlink
c) Dynamic
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Only option b answers the blank, rest are not in accordance to the question.

10. Which of the following is not a web engineering project metric ?
a) Number of Static Content Objects
b) Number of Dynamic Content Objects
c) Number of Inherited Objects
d) Word Count

View Answer

Answer: c [Reason:] There is no such metric as an inherited object’s count.

Set 3

1. Combustor is also called as _________
a) combustion
b) ramjet
c) inlet manifold
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Combustor is also called as ramjet. Inlet manifold is the inlet pipe provided for adding materials.

2. Combustor can also be called as __________
a) burner
b) ramjet
c) inlet manifold
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Combustor can be called as ramjet or burner.

3. Pressure inside the combustor is ________
a) Constant
b) Increases
c) Decreases
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Pressure inside the combustor is constant.

4. In _________ air is directly fed to the nozzle.
a) both of the mentioned
b) burner
c) ramjet
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In ramjet air is directly fed to the nozzle. Ramjet or burner both mean the same.

5. Flow rates are ________ in combustor.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Flow rates are high in the combustors. As pressure is high flow rate is also high in the combustor.

6. When 1 kg of jet fuel is produced _______ amount of co2 is released.
a) 3kg
b) 3.2kg
c) 3.4kg
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When 1 kg of jet fuel is burned 3.2 kgs of co2 is released.

7. Fuel that was not completely burnt is called as _______
a) Ramjets
b) UHC
c) Emissions
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Incompletely combusted fuels are called as UHC.

8. UHC’s are produced at _________ power levels.
a) high
b) medium
c) low
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] UHC’s are generally produced at low power levels.

9. Combustors which doesn’t produce more CO doesn’t emit much UHC.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Combustors which have highly optimized UHC are the combustors which produce low CO emissions.

10. CO produced in combustion is eliminated by __________
a) reduction
b) oxidation
c) reduction & oxidation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] CO produced in combustion is eliminated by oxidation.

Set 4

1. To where does the program control transfers when exception is arised?
a) catch
b) handlers
c) throw
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When a exception is arised mean, the exception is caught by handlers and then it decides the type of exception.

2. Which key word is used to check exception in the block of code?
a) catch
b) throw
c) try
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The try() statement is used for exceptios in c++.

3. What will happen when the exception is not caught in the program?
a) error
b) program will execute
c) block of that code will not execute
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

4. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         int age = 0;
  6.         try 
  7.         {
  8.             if (age < 0) 
  9.             {
  10.                 throw "Positive Number Required";
  11.             }
  12.             cout << age;
  13.         }
  14.         catch(const char *Message)
  15.         {
  16.             cout << "Error: " << Message;
  17.         }
  18.         return 0;
  19.     }

a) 0
b) error:Positive Number Required
c) compile time error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As the zero marks the beginning of the positive number, it is printed as output Output: $ g++ excep.cpp $ a.out 0

5. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     void PrintSequence(int StopNum)
  4.     {
  5.         int Num;
  6.         Num = 1;
  7.         while (true) 
  8.         {
  9.             if (Num >= StopNum)
  10.                 throw Num;
  11.             cout << Num;
  12.             Num++;
  13.         }
  14.     }
  15.     int main(void)
  16.     {
  17.         try 
  18.         {
  19.             PrintSequence(20);
  20.         }
  21.         catch(int ExNum)
  22.         {
  23.             cout << "Caught an exception with value: " << ExNum;
  24.         }
  25.         return 0;
  26.     }

a) compile time error
b) prints first 19 numbers
c) prints first 19 numbers and throws exception at 20
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In this program, we are printing upto 19 numbers and when executing the 20, we are raising a exception. Output: $ g++ excep1.cpp $ a.out 12345678910111213141516171819Caught an exception with value: 20

6. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     double division(int a, int b)
  4.     {
  5.         if (b == 0) 
  6.         {
  7.             throw "Division by zero condition!";
  8.         }
  9.         return (a / b);
  10.     }
  11.     int main ()
  12.     {
  13.         int x = 50;
  14.         int y = 2;
  15.         double z = 0;
  16.         try 
  17.         {
  18.             z = division(x, y);
  19.             cout << z;
  20.         }
  21.         catch(const char *msg) 
  22.         {
  23.             cerr << msg;
  24.         }
  25.         return 0;
  26.     }

a) 25
b) 20
c) Division by zero condition!
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In this program, we resembling the division by using the exception handling. Output: $ g++ excep2.cpp $ a.out 25

7. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     int main()
  4.     {
  5.         char* buff;
  6.         try 
  7.         {
  8.             buff = new char[1024];
  9.             if (buff == 0)
  10.                throw "Memory allocation failure!";
  11.             else
  12.                cout << sizeof(buff) << "Byte successfully allocated!"<<endl;
  13.         }
  14.         catch(char *strg)
  15.         {
  16.             cout<<"Exception raised: "<<strg<<endl;
  17.         }
  18.         return 0;
  19.     }

a) 4 Bytes allocated successfully
b) 8 Bytes allocated successfully
c) Memory allocation failure
d) Depends on the size of data type

View Answer

Answer: d [Reason:] As we are allocating the memory to the variables and if there is not suffcient size means, it will throw an exception. Output: $ g++ excep3.cpp $ a.out 4 Bytes allocated successfully

8. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     using namespace std;
  3.     void Funct();
  4.     int main()
  5.     {
  6.         try 
  7.         {
  8.             Funct();
  9.         }
  10.         catch(double) 
  11.         {
  12.             cerr << "caught a double type..." << endl;
  13.         }
  14.         return 0;
  15.     }
  16.     void Funct()
  17.     {
  18.         throw 3;
  19.     }

a) caught a double type
b) compile time error
c) abnormal program termination
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] As we are throwing integer to double it will raise as abnormal program after termination throw statement. Output: $ g++ excep4.cpp $ a.out terminate called after throwing an instance of ‘int’ Aborted

9. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <exception>
  3.     using namespace std;
  4.     int main()
  5.     {
  6.         try 
  7.         {
  8.             int * array1 = new int[100000000];
  9.             int * array2 = new int[100000000];
  10.             int * array3 = new int[100000000];
  11.             int * array4 = new int[100000000];
  12.             cout << "Allocated successfully";
  13.         }
  14.         catch(bad_alloc&) 
  15.         {
  16.             cout << "Error allocating the requested memory." << endl;
  17.         }
  18.         return 0;
  19.     }

a) Allocated successfully
b) Error allocating the requested memory
c) Depends on the memory of the computer
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In this program, we allocating the memory to the arrays by using excetion handling and we handled the exception by standard exception. Output: $ g++ excep5.cpp $ a.out Allocated successfully

10. What will happen when the handler is not found for exception?
a) calls the standard library function terminate()
b) raise an error
c) executes the remaining block
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

Set 5

1. Which header file is used to pass unknown number of arguments to function?
a) stdlib.h
b) string.h
c) stdarg.h
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Because the cstdarg defines this header file to process the unknown number of arguments.

2. How can you access the arguments that are manipulated in the function?
a) va_list
b) arg_list
c) both va_list & arg_list
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

3. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <stdarg.h>
  3.     using namespace std;
  4.     float avg( int Count, ... )
  5.     {
  6.         va_list Numbers;
  7.         va_start(Numbers, Count);
  8.         int Sum = 0;
  9.         for (int i = 0; i < Count; ++i )
  10.             Sum += va_arg(Numbers, int);
  11.         va_end(Numbers);
  12.         return (Sum/Count);
  13.     }
  14.     int main()
  15.     {
  16.         float Average = avg(10, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
  17.         cout << "Average of first 10 whole numbers : " << Average;
  18.         return 0;
  19.     }

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

View Answer

Answer: a [Reason:] We are just calculating the average of these numbers using cstdarg. Output: $ g++ uka.cpp $ a.out Average of first 10 whole numbers 4

4. What is the maximum number of arguments or parameters that can be
present in one function call?
a) 64
b) 256
c) 255
d) 16

View Answer

Answer: b

5. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <stdarg.h>
  3.     using namespace std;
  4.     int add (int num, ...)
  5.     {
  6.         int sum = 0;
  7.         va_list args;
  8.         va_start (args,num);
  9.         for (int i = 0; i < num; i++) 
  10.         {
  11.             int num = va_arg (args,int);
  12.             sum += num;
  13.         }
  14.         va_end (args);
  15.         return sum;
  16.     }
  17.     int main (void)
  18.     {
  19.         int total = add(8, 1, 2, -1, 4, 12, -2, 9, 7);
  20.         cout << "The result is " << total;
  21.         return 0;
  22.     }

a) 32
b) 23
c) 48
d) compile time error

View Answer

Answer: a [Reason:] We are adding these numbers by using for statement and stdarg. Output: $ g++ uka.cpp $ a.out The result is 32

6. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <stdarg.h>
  3.     using namespace std;
  4.     void dumplist(int, ...);
  5.     int main()
  6.     {
  7.         dumplist(2, 4, 8);
  8.         dumplist(3, 6, 9, 7);
  9.         return 0;
  10.     }
  11.     void dumplist(int n, ...)
  12.     {
  13.         va_list p;
  14.         int i;
  15.         va_start(p, n);
  16.         while (n-->0) 
  17.         {
  18.             i = va_arg(p, int);
  19.             cout << i;
  20.         }
  21.         va_end(p);
  22.     }

a) 2436
b) 48697
c) 1111111
d) compile time error

View Answer

Answer: b [Reason:] In this program, we are eradicating the first value by comparing using while operator. Output: $ g++ rka3.cpp $ a.out 48697

7. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <stdarg.h>
  3.     using namespace std;
  4.     int flue(char c,...);
  5.     int main()
  6.     {
  7.         int x, y;
  8.         x = flue('A', 1, 2, 3);
  9.         y = flue('1', 1.0,1, '1', 1.0f, 1l);
  10.         cout << x << y;
  11.         return 0;
  12.     }
  13.     int flue(char c,...)
  14.     {
  15.         return c;
  16.     }

a) 6549
b) 4965
c) 6646
d) compile time error

View Answer

Answer: a [Reason:] In this program, we are returning the ascii value of the character and printing it. Output: $ g++ rka4.cpp $ a.out 6549

8. Which header file should you include if you are to develop a function that can accept variable number of arguments?
a) varag.h
b) stdlib.h
c) stdio.h
d) stdarg.h

View Answer

Answer: d

9. What is the output of this program?

  1.     #include <iostream>
  2.     #include <stdarg.h>
  3.     using namespace std;
  4.     void fun(std::string msg, ...);
  5.     int main()
  6.     {
  7.         fun("IndiaBIX", 1, 4, 7, 11, 0);
  8.         return 0;
  9.     }
  10.     void fun(std::string msg, ...)
  11.     {
  12.         va_list ptr;
  13.         int num;
  14.         va_start(ptr, msg);
  15.         num = va_arg(ptr, int);
  16.         num = va_arg(ptr, int);
  17.         cout << num;
  18.     }

a) 6
b) 5
c) 8
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] In this program, we are moving the pointer to the second value and printing it. Output: $ g++ uka6.cpp $ a.out 4

10. What will initialize the list of arguments in stdarg.h header file?
a) va_list
b) va_start
c) va_arg
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b