Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Why is software difficult to build ?
a) Controlled changes
b) Lack of reuseability
c) Lack of monitoring
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Monitoring is a key aspect which requires much attention for a succesful build.

2. Which of the following is not a conflict in software development team?
a) Simultaneous updates
b) Shared and common code
c) Versions
d) Graphics issues

View Answer

Answer: d [Reason:] These are part of design, which can be handled by the design team.

3. Which of the following lasts for the duration of the project and covers the development process?
a) Monitoring all key parameters like cost, schedule, risks
b) Taking corrective actions when needed
c) Providing information on the development process in terms of metrics
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

4. Which of the following is not a typical environment in communication facilitation ?
a) Multiple teams
b) Multiple user groups
c) Multiple fests
d) Multiple locations

View Answer

Answer: c [Reason:] The answer is not related to the question.

5. Which of the following is a software process ?
a) Analysis and design
b) Configuration and management
c) Business modeling
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

6. Which of the following is not included in Issues Meetings?
a) Issues gathered the day before
b) Regular schedule of meeting
c) Discussion with business
d) Attendance

View Answer

Answer: c [Reason:] Discussion with business is planning in QA Meetings.

7. Which of the following is not a part of Software Configuration Management Basics?
a) Identification
b) Version
c) Auditing and Reviewing
d) Status Accounting

View Answer

Answer: b

8. What is a collection of software elements treated as a unit for the purposes of SCM?
a) Software Configuration Item
b) Baseline
c) Configuration
d) Configuration Control Board

View Answer

Answer: a [Reason:] Software Configuration Item is a collection of software elements treated as a unit for the purposes of SCM.

9. What is one or more software configuration items that have been formally reviewed and agreed upon and serve as a basis for further development?
a) Configuration
b) Baseline
c) Software
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Baseline – One or more software configuration items that have been formally reviewed and agreed upon and serve as a basis for further development.

10. What is validating the completeness of a product?
a) Identification
b) Software
c) Auditing and Reviewing
d) Status Accounting

View Answer

Answer: c [Reason:] Auditing and Reviewing is validating the completeness of a product and that SCM procedures are being followed.

11. What is group with the responsibility for reviewing and approving changes to baselines?
a) Software Configuration Item
b) Baseline
c) Configuration
d) Configuration Control Board

View Answer

Answer: d [Reason:] Configuration Control Board (CCB) is the group with the responsibility for reviewing and approving changes to baselines.

12. In many settings PM is a center of communication hub
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

13. What is a specific instance of a baseline or configuration item?
a) Software
b) Configuration
c) Version
d) Status Accounting

View Answer

Answer: c [Reason:] Even the smallest development projects should utilize some sort of version and baseline control tool.

Set 2

1. Which of the following is not included in failure costs?
a) rework
b) repair
c) failure mode analysis
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Failure costs are those that would disappear if no defects appeared before shipping a product to customers.

2. Which requirements are the foundation from which quality is measured?
a) Hardware
b) Software
c) Programmers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Lack of conformance to requirements is lack of quality.

3. Which of the following is not a SQA plan for a project?
a) evaluations to be performed
b) amount of technical work
c) audits and reviews to be performed
d) documents to be produced by the SQA group

View Answer

Answer: b [Reason:] All other options support a SQA plan.

4. Degree to which design specifications are followed in manufacturing the product is called
a) Quality Control
b) Quality of conformance
c) Quality Assurance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

5. Which of the following is not included in External failure costs?
a) testing
b) help line support
c) warranty work
d) complaint resolution

View Answer

Answer: a [Reason:] External failure costs are associated with defects found after the product has been shipped to the customer.

6. Which of the following is not an appraisal cost in SQA?
a) inter-process inspection
b) maintenance
c) quality planning
d) testing

View Answer

Answer: c [Reason:] It is associated prevention cost.

7. Who identifies, documents, and verifies that corrections have been made to the software?
a) Project manager
b) Project team
c) SQA group
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c

8. The primary objective of formal technical reviews is to find _________ during the process so that they do not become defects after release of the software.
a) errors
b) equivalent faults
c) failure cause
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Errors lead to faults

9. What is not included in prevention costs?
a) quality planning
b) formal technical reviews
c) test equipment
d) equipment calibration and maintenance

View Answer

Answer: d [Reason:] The cost of quality includes all costs incurred in the pursuit of quality or in performing quality-related activities.

10. Software quality assurance consists of the auditing and reporting functions of management.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a

Set 3

1. What are the problems with re-structuring?
a) Loss of comments
b) Loss of documentation
c) Heavy computational demands
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Restructuring doesn’t help with poor modularisation where related components are dispersed throughout the code.

2. Which of the following is not a module type?
a) Object modules
b) Hardware modules
c) Functional modules
d) Process support modules

View Answer

Answer: a [Reason:] Except option a all other are module types.

3. Reverse engineering of data focuses on
a) Internal data structures
b) Database structures
c) ALL of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c

4. Forward engineering is not necessary if an existing software product is producing the correct output.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Forward engineering refers to taking a high-level model and using it to build a more complex lower-level implementation.

5. Which of the following is not an example of a business process?
a) designing a new product
b) hiring an employee
c) purchasing services
d) testing software

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a part of development phase.

6. Which of the following is a data problem?
a) hardware problem
b) record organisation problems
c) heavy computational demands
d) loss of comments

View Answer

Answer: b [Reason:] Records representing the same entity may be organised differently in different programs.

7. When does one decides to re-engineer a product?
a) when tools to support restructuring are disabled
b) when system crashes frequently
c) when hardware or software support becomes obsolete
d) subsystems of a larger system require few maintenance

View Answer

Answer: c [Reason:] Re-engineering involves putting in the effort to make the system easier to maintain.

8. Which of the following is not a business goal of re-engineering ?
a) Cost reduction
b) Time reduction
c) Maintainability
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] No such goal is mentioned which is not a business goal, so option d is correct here.

9. Which of these benefits can be achieved when software is restructured?
a) Higher quality programs
b) Reduced maintenance effort
c) Software easier to test
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The answer is self explanatory.

10. Data re-engineering may be part of the process of migrating from a file-based system to a DBMS-based system or changing from one DBMS to another.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Data re-engineering involves analyzing and reorganizing the data structures in a program.

11. BPR stands for
a) Business process re-engineering
b) Business product re-engineering
c) Business process requirements
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The answer is self explanatory.

12. Source code translation is a part of which re-engineering technique?
a) Data re-engineering
b) Re-factoring
c) Restructuring
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Restructuring involves automatic conversion from unstructured to structured code.

Set 4

1. Which of the following is not a phase of “bath tub curve” of hardware reliability?
a) Useful Life
b) Burn-in
c) Wear-out
d) Time

View Answer

Answer: d [Reason:] Time is the horizontal dimension on which the bath tub curve is built and not the phase.

2. How is reliability and failure intensity related to each other?
a) direct relation
b) inverse relation
c) no relation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As the reliability increases, failure intensity decreases.

3. How many product quality factors are proposed in McCall quality model?
a) 2
b) 3
c) 11
d) 8

View Answer

Answer: b [Reason:] McCall quality model has three product quality factors namely: Product revision, Product operation, Product Transition .

4. Which one of the following is not a software quality model?
a) ISO 9000
b) McCall model
c) Boehm model
d) ISO 9126

View Answer

Answer: a [Reason:] ISO-9000 series of standards is a set of document dealing with quality systems that can be used for quality assurance purposes.

5. What is MTTF ?
a) Maximum time to failure
b) Mean time to failure
c) Minimum time to failure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

6. How is software reliability defined?
a) time
b) efficiency
c) quality
d) speed

View Answer

Answer: a [Reason:] Software Reliability mainly concerned with the time component. It can be seen in various models like Basic Execution Time Model and Logarithmic Poisson Execution Time Model.

7. Suitability, Accuracy, Interpolability and security are what type quality attribute of ISO 9126 ?
a) Reliability
b) Efficiency
c) Functionality
d) Usability

View Answer

Answer: c [Reason:] All the Characteristics mentioned in the question are related to achievement of the basic purpose for which the software is being engineered, which is functionality.

8. Time Behavior and Resource Behavior fall under which quality attribute of ISO 9126 ?
a) Reliability
b) Efficiency
c) Functionality
d) Usability

View Answer

Answer: b [Reason:] The Characteristics mentioned in the question are related to the relationship between the level of performance of the software and the amount of resources used, under stated conditions.

9. NHPP stands for
a) Non Homogeneous Poisson Product
b) Non Hetrogeneous Poisson Product
c) Non Hetrogeneous Poisson Process
d) Non Homogeneous Poisson Process

View Answer

Answer: d

10. The CMM model is a technique to
a) automatically maintain the software reliability
b) improve the software process.
c) test the software
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Capability Maturity Model (CMM) is a strategy for improving the software process, irrespective of the actual life cycle model used.

Set 5

1. Which one is not a software quality model?
a) ISO 9000
b) McCall model
c) Boehm model
d) ISO 9126

View Answer

Answer: a [Reason:] ISO 9000 is software certification.

2. How many levels are present in CMM?
a) three
b) four
c) five
d) six

View Answer

Answer: c [Reason:] The five levels are: initial, repeatable, defined, managed, optimizing.

3. Which level of CMM is for process management?
a) Initial
b) Repeatable
c) Defined
d) Optimizing

View Answer

Answer: d [Reason:] It is a characteristic of processes at this level that the focus is on continually improving process performance through both incremental and innovative technological changes/improvements.

4. In ISO 9126, time behavior and resource utilization are a part of
a) maintainability
b) portability
c) efficiency
d) usability

View Answer

Answer: c [Reason:] A set of attributes that bear on the relationship between the level of performance of the software and the amount of resources used, under stated conditions.

5. Which of the following is not a Probabilistic Model?
a) Error seeding
b) NHPP
c) Input domain
d) Halstead’s software metric

View Answer

Answer: d [Reason:] Halstead’s software metric is a deterministic model.

6. Software reliability is defined with respect to
a) time
b) bugs
c) failures
d) quality

View Answer

Answer: a

7. Failure In Time (FIT) is another way of reporting
a) MTTR
b) MTTF
c) MTSF
d) MTBF

View Answer

Answer: d [Reason:] FIT reports the number of expected failures per one billion hours of operation for a device. This term is used particularly by the semiconductor industry but is also used by component manufacturers .

8. MTTF stands for
a) Minimum time to failure
b) Mean time to failure
c) Maximum time to failure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

9. Mean Time To Repair (MTTR) is the time needed to repair a failed hardware module.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In an operational system, repair generally means replacing a failed hardware part. Thus, hardware MTTR could be viewed as mean time to replace a failed hardware module.

10. IMC Networks is a leading ________ certified manufacturer of optical networking and LAN/WAN connectivity solutions for enterprise, telecommunications and service provider applications.
a) Telco Systems
b) D-Link
c) Arista Networks
d) ISO 9001

View Answer

Answer: a [Reason:] Founded in 1988, with over one million products installed worldwide, IMC Networks offers a wide range of fiber media and mode converters for a variety of applications.